2017-02-04 3948 瀏覽
去到澳門唔好單單食蟹粥🦀、食木偶👺、食燒豬🐷,其實都有另類選擇。去開議事亭前不妨來附近的營地街市熟食市場看一看,你可飽飽的離開。先食林記牛雜,無影相,其實呢類食物我唔太啱食,只是慕名而來試下,有稱個湯底好正。一兜有三五款內臟,可加蘿蔔,食完我未有覺得好突出。同時叫了隔離店強記瓦煲拉茶的茶走,左搞左搞先整完杯奶茶,真係好飲喎,好香滑,一杯唔夠喉,太細杯,再叫多杯普通奶茶試,非常失望,唔夠濃。明顯,茶走好好多,不知是製作每杯質素參差,還是兩者真的有大分別。再來是識食來的豬扒包,無期望反而有驚喜,先說包,烤得外皮又薄又脆,包肉軟綿綿,老闆娘說這包由葡萄牙人手製,每次叫貨不多,確保新鮮。豬扒好大塊好好味,非常多黑胡椒,老闆娘都話自己喜歡黑胡椒所以落好多,其實店內亦有好多其他款式的食物,有一個係魚餅包,留待下次才嘗試吧!因為實在好想食菜,所以在平記叫咗個通菜牛肉飯,已經叫老闆小飯但係都一大碟,好彩兩個人都食得晒,超級抵,而且菜同牛肉都好多,好好味,有家的感覺!呢度好多本地人排隊買飯,可能價錢大眾化,而且即叫即做,賣相都非常靚!在平記又順便叫了一杯熱奶茶,坦白說真的要幫襯番瓦煲茶走先啱數😅!澳門當

同時叫了隔離店強記瓦煲拉茶的茶走
,左搞左搞先整完杯奶茶
,真係好飲喎
,好香滑
強記咖啡
再來是識食來的豬扒包,無期望反而有驚喜
,先說包,烤得外皮又薄又脆,包肉軟綿綿
,老闆娘說這包由葡萄牙人手製,每次叫貨不多,確保新鮮。

豬扒好大塊好好味
,非常多黑胡椒,老闆娘都話自己喜歡黑胡椒所以落好多
識食來
因為實在好想食菜,所以在平記叫咗個通菜牛肉飯
,已經叫老闆小飯但係都一大碟,好彩兩個人都食得晒,超級抵
,而且菜同牛肉都好多
,好好味
,有家的感覺

平記
澳門當地人的生活相對香港人冇咁趕急,街市小店各老闆都很樂意招呼你
,會叫你先坐,隨後會送上食物或叫你稍後來取,不需要太多裝潢但係吃得開心滿足。
2017-01-16
午餐