2017-05-07 4224 瀏覽
個人很喜歡萬豪集團和Ritz Carlton,特別在澳門眾多酒店中,服務,舒適度真的超好。而且為於Galaxy的Ritz Carlton 同其他酒店比真的寧靜好多。一直都好想試一下麗軒,朋友們都超推,可惜以往都沒有訂位,每次都滿座沒機會。今次特地早一星期前在Openrice 的table map訂位,同天下午還收到酒店發出的email confirm 訂位。未出發已經覺得酒店服務很週到,Ritz Carlton 果然不一樣 !(平常只得table map confirm email, 很少餐廳會再另發email 確認! ) 當天到達酒店是由JW Marriott側門入,酒店指示不算太清楚,拉著小行李,經過電梯問的staff才知道電梯上51樓。到了51樓,一出𨋢有一個counter,一位叫Emma的Staff 主動地問我們要去哪裡同幫我們keep行李並帶我們去麗軒。並幫我們跟麗軒staff講我們用x小姐訂左檯。麗軒環境好靚,modern design 配以western Victorian style梳化。我們就兩位,但就安排坐梳化的四人檯,好舒服。負責我們檯的Anna 好attenti

麗軒環境好靚,modern design 配以western Victorian style梳化。我們就兩位,但就安排坐梳化的四人檯,好舒服。負責我們檯的Anna 好attentive, 簡單介紹左menu, 幫我們點餐時主動提出蝦餃本身有四粒,但可以幫我們只要兩粒。我個人喜歡眼闊肚窄,所以照要了四粒,還有點其他幾個點心。Anna有善地提點我地可能叫得太多,會食不完。我地叫左蝦餃,鮑魚燒鵝撻(兩件),黑豚肉叉燒腸粉,花膠灌湯餃X1, 花膠菜膽燉湯x1 ,蟹肉海膽焗茄子,甜品是山楂一品糕。(結果真係食唔晒)
每樣點心都好好味,第一次食到叉燒比腸粉還要多的叉燒腸。鮑魚撻的撻好鬆脆,真的好想叫多一碟食。食到好飽,茶藝師Rikki,為我們沖功夫茶消化一下。她好細心解說步驟,為我們選了烏龍茶消濟。功夫茶茶杯好靚,好好飲,而且Rikki好nice 同我們傾計。我們食完坐係梳化邊飲茶,邊傾計,好舒服,再食了送的小甜品,真的超飽!
總括成個experience 都好好,唔止餐廳的服務,大堂的都好週到。走時還稱呼我x小姐,仲記得我頭先講過之後要去邊幫我請門口叫定的士。十個讚!

自選茶(玫瑰普洱)
蝦餃
黑豚肉叉燒腸
鮑魚燒鵝撻
花膠灌湯餃
花膠菜膽燉湯
蟹肉海膽焗茄子
山楂一品糕
蓮容酥,南瓜椰汁糕
自選茶(玫瑰普洱)
蝦餃
黑豚肉叉燒腸