2024-01-02 527 瀏覽
黎到澳門, 太多必食list. 係我住的酒店附近已經有幾家. 第一日到埗食完午飯後就開始去尋找美味的下午茶.第一站先去買雞蛋仔, 但要等半個鐘. 等候時發現第二站Le Pic原來都好近. 所以即刻走埋黎,  不過一入到門口. 望下個西餅架. 居然見唔到有蝸牛牛角包. (下午三點後先有架) 幸好問店員. 原來係有架. 不過就唔係我想像中, 即比錢即可以拎走. 原來係比左錢都需要等十零分鐘.佢會問你要咩醬. 我選左開心菓醬. 坐係店鋪裡面. 見到其他客人點的午餐都好吸引. 日後有機會真係要黎試埋其他食品.等左十多分鐘. 終於弄好. 見到店員好細心放牛角包入盒裡面. 拿邊重會貼上貼紙. 絕不馬虎.拿回幾分鐘路程的酒店. 呢個蝸牛牛角包唔係熱食. 切開黎食十分之脆. 不但面層見到有開心菓醬. 原來成個牛角包裡面都充滿開心菓醬.終於明白做咩要等咁耐. 加上冰冰凍凍好有食甜品的感覺. 完全唔覺得heavy. 個開心菓醬唔太甜. 味道淡淡. 一d都唔"漏".

2023-12-12
  • 蝸牛牛角包