星期日下晝去澳門逃離一下工作嘅煩惱,冇急急腳嘅情況底下,搞到13:45先出到大馬路。二話不說先去買左少少手信,方便一陣唔洗趕。途中見到一間之前bookmark咗想試嘅餐廳有開。買完就返去試試佢。間餐廳就係位於福隆新街嘅「老地方」,入到去見到兩台客。好似都係本地人,不其然有少少信心。呢間餐廳其中一樣菜式就係土生集會(tacho)。一望望個size同價錢有少少卻步,standard size 係四人份量($380)。我兩個人食完呢個都會食唔到其他嘢。好在店員好慇勤咁介紹返個菜同埋話可以做過細portion俾我地。咁我地就連埋馬介休球同乾免治飯一齊落單。 先上枱嘅係乾免治飯,個菜式名叫乾,但係佢有隻煎蛋係飯面同埋有啲薯仔粒。有啲水份同蛋液令到個飯口感唔會乾爭爭,啲豬肉醃完炒到乾身,睇落簡單嘅炒肉粒但估唔到咁香。有驚喜👍🏻。喜愛度(5分為滿分): 4.5跟住就到馬介休球。炸得唔錯,外脆內嫩。食到一絲絲嘅馬介休肉。好食。喜愛度(5分為滿分): 4最後就到今次餐晏嘅重頭戲,tacho土生集會,佢名副其實係一個大雜燴嚟。裏面有葡腸,臘鴨件,雞件,排骨,豬皮同大量嘅椰菜。豬皮燉到淋晒,加上葡腸同臘鴨帶

乾免治
喜愛度(5分為滿分): 4.5

馬介休球
喜愛度(5分為滿分): 4

最後就到今次餐晏嘅重頭戲,tacho土生集會,佢名副其實係一個大雜燴嚟。裏面有葡腸,臘鴨件,雞件,排骨,豬皮同大量嘅椰菜。豬皮燉到淋晒,加上葡腸同臘鴨帶到嘅鹹香同埋椰菜嘅甜,成個菜式好似飲緊花膠湯咁嘅感覺,有膠質,湯奶白色。食完直頭覺得唔夠喉,有機會一定翻食。
土生集會tacho
喜愛度(5分為滿分): 4.5

今次呢個午餐食得好愉快,店員好熱情,仲會講下少少個菜式嘅典故(香港少見),價錢亦合理。地點方便。下次過開澳門可能會同家人再去多次。
2024-11-03
乾免治