2019-10-14
唔知你有無同感,去澳門想食返餐正宗葡國餐,但又唔知邊度有得食呢?今次我就帶大家去一間曾經獲獎無數,有水準有口碑又正宗既葡國餐廳,食返餐美味既葡國餐🤤·FADO餐廳位於澳門較早取得五星級既皇都酒店內,好難得餐廳仍然供應價錢極相宜既set lunch,俾我地唔係咁識食又想淺嚐葡國餐既人一個最佳選擇😆😂·我地揀左食二道菜色,價錢為$168,包括頭盤、主菜及餐茶。·☆ 手工麵包盤一嚟就奉上餐前小吃 - 自家製麵包🍞🥖 一大籃份量相當豐富,麵包款式有四款,當中最喜歡鬆脆既多士,搽上微微一層牛油已經好好味😋·☆ 烤雞肉凱撒沙律🥗沙律份量估唔到都幾多,沙律菜新鮮爽脆,沙律內有滿滿既橄欖油,加上撈勻舖喺面既芝士碎一話齊食,令沙律十分juicy🤩 估唔到同平時食開乾爭爭嘅咁大分別!·☆ 葡式馬介休薄餅配鮮茄沙律講到葡國菜,就一定要試試馬介休啦😊 其實馬介休即係鹽漬過既鱈魚🐟 係葡國菜主要食材之一,所以想知嗰度葡國餐好唔好食,就一定要叫佢啦!哩度既馬介休味道咸香, 結實嘅魚肉連埋麵粉一齊炸成薄餅,賣相唔似薄餅,反而似炸魚餅😄 香脆得嚟仍然保持結實口感,一定要叫呀😋😋·☆ 八爪魚飯🐙唔講唔知,原來葡國
我地揀左食二道菜色,價錢為$168,包括頭盤、主菜及餐茶。
☆ 手工麵包盤
☆ [頭盤] 烤雞肉凱撒沙律🥗
☆ [頭盤] 葡式馬介休薄餅配鮮茄沙律
☆ [主菜] 八爪魚飯🐙
唔講唔知,原來葡國菜會成日用八爪魚製作菜式,八爪魚飯我都係第一次食,估唔到幾有驚喜🤤 其醬汁頗多非常creamy,起初都有啲擔心會唔會有啲膩,但結果原來係食完一啖又一啖😂 八爪魚切到細細一粒粒,質感軟腍但幾有嚼勁👍👍
☆ [主菜] 烤豬頸肉配馬鈴薯
一向既mindset豬頸肉都係一片片嘅,而哩度既竟然係一大舊嘅,食肉獸表示非常高興😄😚 豬頸肉肉質軟為結實有咬口,同平時食到嘅完全唔同,令我對豬頸肉既概念有一個大轉變呢😆
總括而言,FADO既午市套餐確係十分抵食,而且餐飲服務非常專業,十分值得嚟會一會佢!另外提提你,大家可以先上官網睇睇有咩菜式,餐廳會不定時轉換款式㗎~