2008-12-15
已有兩三年無黎過澳門,印象中大利來的豬扒包真係好好好好食的,仲有佢d咖哩魚蛋同魷魚。今次重臨當然要再回味一下。可能因為係平日去所以唔係好多人。我兩點半左右就去到,先叫一個咖哩魷魚 ($18)。一看賣相,好似同以前的用料唔同左,全部都係細魷魚三角形個頂帽,仲要係紫紫地色無去皮。食第一啖…. 嘩!辣到飛起呀!雖然辣得黎係有少許的香味,但食多一舊就已經無意欲食落去。男朋友都叫做食得辣的人,但佢都只係食多我四五舊。基本上食到無左味覺咁濟,即時要食糖去辣。大概兩點九開始有得賣豬扒包($15)。新鮮出爐的豬扒包,聞起都幾香的。好可惜,第一啖咬落下…. 點解個包會係咁架! (晴天霹靂) 外皮唔算好脆,係硬的感覺多過鬆脆,包的裡面唔夠軟。塊豬扒就無乜特別,唔係話好好味。同我兩三年食的那個豬扒包係完全唔同!個包我覺得係唔同左既,完全明白點解我d friend話無乜特別。如果我第一次黎呢度食到d咁既質素我下次就唔會再黎食。感覺上佢仲差過大家樂的豬扒包呢!