2019-06-30
星期六見悶悶地就諗住試下由香港坐巴士過澳門, 嚟個快閃半日遊. 我同男朋友就想食葡國菜, 係大三巴附近見到依間餐廳嘅招牌, 所以就決定去試下. 我地去到餐廳時大概5點幾, 入面已經有4,5枱客, 但環境算清淨。 而我就發覺原來兩年前我都有同朋友嚟過依間嘢食, 但記得當時我地對d嘢食嘅評價係嘛嘛. 但既然都坐低咗就決定再試下. 我印象中記得上次食佢地嘅啊里巴巴雞好ㄧ般所以今次就試其他菜. 我見menu 入面個豬頸肉好似幾好味所以我地就要咗個D套餐( 有蒜蓉包, 葡式咖哩崩沙牛腩 配豬仔包, 葡式豬頸肉, 白飯ㄧ份, 木糠布甸x2) 我地再額外叫多一份馬介休炒西蘭花.個咖哩同豬仔包嚟先, 開頭覺得d咖哩都ok有咖哩味冇乜特別除咗係稀咗d, 麵包唔算差。 D 飯冇耐就嚟咗...佢地d飯都幾特別... 可以用叉拮住嚟食😂😂之後其餘嘅菜都陸續嚟齊(除咗甜品, 因為係會後上)... 蒜蓉包好味蒜蓉味夠濃, 但就有少少鹹, 但都可接受到。 西蘭花亦正常但碟豬頸肉...真係唔多掂 望落見d肉畀啲芡汁浸住諗住會係帶少少酸酸甜甜嘅味..點知係完全冇味. d豬頸肉簡直係畀啲汁糟蹋咗 同埋食食下d咖哩都變到好
但既然都坐低咗就決定再試下.
但碟豬頸肉...真係唔多掂 望落見d肉畀啲芡汁浸住諗住會係帶少少酸酸甜甜嘅味..點知係完全冇味. d豬頸肉簡直係畀啲汁糟蹋咗 同埋食食下d咖哩都變到好"結" 身。 個廚似乎打芡嗰陣重手咗...
個甜品
總括嚟講我地嘥咗我地嘅quota.
下次亦會好記得見到依個餐廳ㄧ定唔會再入去食.