2009-08-09
7-8-2009落船 settle down 後仲未天黑, 先搵路到上次食唔成的呢間豆品店消消暑.朋友食凍豆花 ($5): 試了一啖, 滑係好滑, 但食唔到豆味 -- 原來唔出聲的話, 係會好多花奶的! 講真, 難食就一定唔係, 但無豆味的豆花, 我就絕對唔喜歡. 豆花唔係滑就大晒的, 返香港食廖同合 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1988240) 好過啦 我杯凍豆漿 ($4) 就好 d, 甜度唔高, 豆味叫有, 但仍然離「濃郁」有一段距離, 加上有點嚡口, 麻麻哋. 不過朋友食完豆花再試一啖豆漿, 就話「好豆」...每人放低幾蚊, 平係好平, 但實在失望, 後會真係未必有期了.