2023-09-10
//24 08 23 晴天🌞16:45 澳門 夜呣街最香餅家/ 杏仁餅不是澳門特產? /「杏仁餅」相信大家都唔陌生,因為係澳門最有名氣嘅手信。但如果我話你知,「杏仁餅」並唔係由澳門發明,你哋又信唔信呢💁🏻♀️?「杏仁餅」——— 歷史可追溯到1918年,據說上世紀初,香山縣(現叫中山市)有一個書香世家,正巧適逢母親嘅壽辰🎂,需要好好招待一班到賀嘅親友。身為孝順兒女,緊係想處理得盡善盡美,但可惜家道日漸中落,根本再無多餘嘅錢能夠隨便揮霍💸。正當大家惆悵嘅時候💭,有位嚟自順德嘅婢女,利用綠豆粉及糖醃豬肉片,透過烘烤,製成大量香噴噴嘅「綠豆餅」。當老夫人同一眾親友品嘗過後,個個都讚不絕口😋。因為餅形貌似杏仁,略帶杏香,所以就成為「杏仁餅」嘅雛形。(但餅裏面完全無杏仁嘅成份)/喺二十世紀上半葉,有中山人移民到澳門,就將中山整餅嘅技術一同引入澳門,並於清平巷開設首間餅店。其後,再經過歷年嚟嘅不斷改良、創新,最終「杏仁餅」就正式成為澳門最出名嘅手信啦🎁!#信不信由你系列-BB杏仁餅 HKD$18 x3塊————————————————————————炭燒純手工杏仁餅 入口鬆香綿密 濃郁綠豆香味甜度
24 08 23 晴天🌞
BB杏仁餅 HKD$18 x3塊
————————————————————————
炭燒純手工杏仁餅
入口鬆香綿密 濃郁綠豆香味
甜度合適 絕不過甜、過膩
裏面會有粒粒杏仁 提升口感層次
因為星期三唔開 唯有星期四再去
呢日16:45pm到「最香」
但杏仁餅已經售罄完畢,本身以為無緣㗎啦🥹
點知好好彩~ 店裏面仲有少量BB裝
不過每人只可以限購兩盒
所以下次記住,想食就要早啲去攞飛啊!
————————————————————————