2009-12-30 259 瀏覽
食完雅憩回酒店休息一陣,大家分發好抽到的XMAS禮物,再收拾行裝,去四季酒店行下﹗錢就無賭,不過四季有樣好就係賭場入面可以叫生啤飲,睇住友人賭錢我就有野飲,唔錯唔錯﹗友人小勝而回,又再出發去下一站食宵夜,地點係國慶食完的林記﹗地點在黑沙環,四季打的去大約七十蚊左右。一入門口就見到張老闆,佢同友人在開XMAS PARTY,我地只係食過一次當然唔會認得我地,不過都走埋黎同我地SOCIAL一番,認真親切﹗來呢度當然大口大口啤酒,$11支青島抵飲又順喉,最緊要是叫多六隻骰盅,一路玩一路食最有氣氛。先來的是上次吃過超好味的葡式凍蝦,以大量洋蔥加入芫茜橄欖油醃製而成,蝦是已去殼的中蝦大大隻,與一大羹配料同吃,惹味非比尋常,一客有八隻,我最至鍾意食0的臭口野,食完蝦都仲要剷0的洋蔥來吃,好好味啊﹗再來是川味花螺,花螺夠多配上杰撻撻既川汁,辣度十足,花螺雖然細隻不過很爽口新鮮,辣汁是辣中有麻,香港很多地方的辣酒螺辣度未及佢一半,友人吃到成頭汗,可知一二﹗紙包銀鱈魚,味道就比較淡,亦也許我地岩岩吃完兩個濃味食物,吃不出其應有味道﹗炸墨魚球外脆內軟,咬入裡面仲有不少墨魚小粒,吃落就知是手打的,口感煙韌彈牙

地點在黑沙環,四季打的去大約七十蚊左右。

炸墨魚球外脆內軟,咬入裡面仲有不少墨魚小粒,吃落就知是手打的,口感煙韌彈牙有嚼勁,墨魚味濃厚,不用蘸醬吃我覺得更能食出佢既質素,越食越有味道﹗

老闆上次同我地講要吃烤牛舌,今次就叫一份來試下,不吃內臟的我也放膽吃半片,講真唔太識欣賞牛舌的美味,我只覺得味道有0的似煎脆左而又比較煙韌既午餐肉。

烤魷魚乾前後ORDER了兩碟,香口小食最岩佐酒,蘸芥辣豉油同吃更是一絕,六人也大讚﹗

孜然牛粒雖然賣成一百蚊一碟,不過佢所用既牛肉粒牛味真的濃郁,口感軟熟而有質感,吃得出那豐腴的肥美,大大粒千其唔好咬兩野就吞,多嚼幾口讓口腔滿充斥那牛肉味道是一份享受,牛味一浪接一浪,嗜牛者必滿意﹗

最後來了一個蝦咖哩加豬仔包及蒜蓉包,咖哩夠香而微辣,送麵包真的一流,蝦是中蝦爽口新鮮,呢間野的豬仔包十分香脆,差不多見到枱枱都用佢來蘸咖哩,真係幾鬼好味架﹗

成枱都係野食,玩下骰盅大叫大嚷,這就是我們的宵夜,玩到12:00個個眼皮半合,先盡興而歸﹗

埋單六百幾蚊,飲左十幾支BEER咁多野食都咁抵,又是要再推介的時候﹗
葡式凍蝦,必吃
川汁煮螺,辣中帶麻
墨魚球,外脆內軟有咬口
紙包銀鱈魚,味道比較淡
魷魚乾ORDER左兩碟,送酒一流
牛舌唔太識欣賞
孜然牛粒貴得有道理
咖哩配豬仔包必吃
$110 (宵夜)
慶祝紀念
聖誕節