2013-07-12
趁住週末假期天, 同朋友二人一起去搵美食,今次決定食拉麵,係朋友GE推薦下去左拉麵小路食拉麵,去到剛好不用排隊 (**過了幾分鐘後, 看到後面排著10多人等位) 。地點: 拉麵小路位於新馬路美景大廈 (華橋報斜對面)拉麵小路是一間充滿日式風格的拉麵店, 由於枱不多,所以要搭台同街客一齊食,不過對面枱都好NICE, 邊食邊跟他們聊天。師傅都十分專心的在製作我們的麵呢我叫左個沾麵,沾麵整體不錯,麵爽口彈牙,配料新鮮,加上我最鐘意食GE糖心蛋,一口咬落去,半熟GE蛋黃香味溢滿口中,正!!~ 麵份量吾少,成人份量。另外再叫左個煎餃子,貌相還是蠻一般的, 但食落口, 又係另外一回事,餃子皮脆多汁, 建議大家趁熱食,凍左會好多油同埋會林。澳門拉麵店黎講, 拉麵小路我認為做得幾唔錯, 地點黎講, 我認為澳門人應該不難搵, 但對於遊客就會有點難找,注意一點就是,拉麵小路是逢星期二休息的,而且營業時間頗短(中午12:30至夜晚9點半), 值得一試。
地點: 拉麵小路位於新馬路美景大廈 (華橋報斜對面) 拉麵小路是一間充滿日式風格的拉麵店, 由於枱不多,所以要搭台同街客一齊食,不過對面枱都好NICE, 邊食邊跟他們聊天。 師傅都十分專心的在製作我們的麵呢 我叫左個沾麵,沾麵整體不錯,麵爽口彈牙,配料新鮮,加上我最鐘意食GE糖心蛋,一口咬落去,半熟GE蛋黃香味溢滿口中,正!!~ 麵份量吾少,成人份量。