收藏左瑞吉酒店Tea set一段時間,終於搵到時間試呢個充滿英倫風🇬🇧經典款下午茶套餐,酒吧位置係瑞吉酒店大堂上二樓,又或者由倫敦人Apple專門店往Lady M轉入屈臣氏方向直行就到餐廳。如果加多兩杯法國香檳🍾️ $588兩位,再加多個魚子醬就要升級到$888兩位,今次簡簡單單試最基礎套餐先。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~瑞吉經典下午茶套餐 ($398/2位)煙三文魚籽薄餅法式焗蛋撻波士頓龍蝦三文治蘇格蘭煙三文魚三文治松露蛋黃醬三文治英式黃瓜三文治大笨鐘倫敦眼英國太妃糖蛋糕維多利亞式芝士蛋糕英式電話亭皮卡迪利圓環新鮮現烤英式鬆餅飲品兩杯~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~現烤英式鬆餅,有原味/ 提子兩款,一人一個,配埋英式忌廉和三款果醬,鬆餅夠熱鬆化香口,切開一半搽上冰凍cream,個人口味覺得咁樣最正😍。 .由上食落去,先食鹹食,三文魚籽鹹鹹地配薄餅,蛋撻正正常常。第二層四款不同口味的三文治🥪,已經一分為二,其中以 #波士頓龍蝦 和 #松露蛋黃醬三文治 較為濃味,印象比較深刻,煙三文魚和英式青瓜相對清新。.下午茶上餐時服務員有為最底下個層甜點做介紹,

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
瑞吉經典下午茶套餐 ($398/2位)
煙三文魚籽薄餅

英式電話亭
皮卡迪利圓環

新鮮現烤英式鬆餅
飲品兩杯
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

下午茶上餐時服務員有為最底下個層甜點做介紹,基本以上六款造型甜品,每款兩件。命名造型特別,配合番倫敦人主題而設計,可惜全部都係慕絲蛋糕,味道還好的,但會越食越膩,喜歡甜食者應該會鐘意,好似同行朋友👦🏻咁食得幾開心,我自己覺得太甜,最後真係搞唔掂😅,個人口味覺得鹹食比甜品吸引。

飲品方面揀兩款穩陣之選— #特選煎茶 和 #拿鐵 ,熱茶仲會幫你無限refill,而且兩個人都有得飲,注意⚠️個壺好熱,倒茶時記得用毛巾包好。

本來擔心週末直接walk in 無位,提早打電話預約留定一set,無諗過第二場4點開始食到5點半全場得兩枱,不過穩陣起見都係book定先。環境安靜舒服,置身呢個環境幾有feel,再配合埋佢地餐具打卡真係好靚,環境氣氛真係好推薦,岩晒朋友聚會/情侶拍拖/家庭日。
_

⭐️ 下午茶時段有兩場 14:00-15:30 / 16:00-17:30
⭐️ 需加一服務費及5%政府稅
⭐️ 倫敦人Lady M轉入屈臣氏 個條路直行就係瑞吉酒吧