2009-10-28
早餐供應時間為7:30-10:30, 我們九點半落到去,但坐到11點才走呢!因為食物質素太高, 平時對早餐buffet的興趣都不大, 只想有東西落肚, 但這次不同, 幾乎樣樣都想試。入到來俾張房卡登記之後就會帶你入, 坐二人檯, 幸好和隔離台都唔算隔得太近。食物分幾個區擺放, 整齊乾淨, 絕不馬虎。因為種類實在太多, 所以不是每樣東西都有影低, 而這裡寫的亦只是其中一部份。 麵包西餅: 陣容鼎盛的麵包籃: 約有十款, 牛角酥(牛油味濃之餘亦好鬆脆)、法包、pretzel(咬到牙都甩)....有把刀可以自己切成一片片。每檯台都會有三樽迷你果醬,藍莓、黃梅和香橙口味。 pastry: 鮮果吉士酥、蘋果酥、藍莓果醬酥、肉桂卷.. 冷盤:自選沙律counter: 羅馬生菜、紅腰豆、粟米、脆麵包粒、煙肉碎、芝士碎、橄欖、 配搭多款醬汁, so refreshing 煙三文魚 多款芝士: 只得飛達芝士最合口味, 其他有好大個窿窿的愛民頓芝士味道都帶點甘苦, 都係車打芝士、巴馬芝士同埋水牛芝士這些大眾化口味較為適合我。 雜肉腸 salami 熱盤: 煎煙肉 牛扒: 第一次見早餐buffet有牛扒食呢
麵包西餅:
pastry: 鮮果吉士酥、蘋果酥、藍莓果醬酥、肉桂卷..
冷盤:
煙三文魚
雜肉腸
salami
熱盤:
煎煙肉
牛扒: 第一次見早餐buffet有牛扒食呢! 源源不絕咁供應,肉質不會鞋口。
車厘茄
鮮冬菇: 新鮮菇來的, 好鮮甜。
雞肉腸
自選粥: 白底加上各樣配料如皮蛋、花生、葱花、菜脯等。
牛肉串燒:有點韌
炸薯餅: 有蛋絲墊底
中式點心: 牛肉、燒賣.......
即製counter:
即切蜜糖火腿:切得厚厚又完整。
即煎奄列:有番茄、洋葱、蘑菇、火腿做餡, 揀左蘑菇
太陽蛋和煎蛋
生果甜品:
乳酪: 一杯杯生果味的乳酪任你拎, 有冰塊墊住, 還有多款生果如蘋果、原隻香蕉。
營養早餐: 兩款粟米片、可可脆片等, 可配乳酪和鮮奶
飲品:
果汁:有西柚汁和橙汁, 前者酸酸地好開胃。
即磨咖啡: 平時飲開咖啡的都是自己斟一杯, 咖啡機旁放左綠色的物體, 開頭唔知就咁按個掣, 只見一滴滴水滴出來唔見有咖啡, 跟住有個侍應幫我放左入去, 好似入硬幣咁,想是咖啡粉吧,後就會又香又濃的咖啡滴出來了。
暫時來說是這頓是我吃過最好的自助早餐之一。坐底才發現坐露台十分開揚, 和泳池距離很近, 可以邊吃早餐邊看人游水。