2010-05-02
apr 24, 10,7人嚟食early dinner,叫咗 : 1) 麵包+橄欖 (免費) -裝住d包嘅銅籃好有特色-而橄欖有黑有綠.......因有橄欖怪友人,所以要求refill咗1兜-友人好滿足呢~~~-佢嘅醋並非慣常嘅黑醋,而喺玫瑰色 2) 橄欖油蜜糖羊芝士 (mop135) -羊奶芝士嘅味道都算喺濃,1定唔喺初食芝士者嘅入門,我都擔心受不了嗰種"so"味-個芝士烘得個面金黃,微微香口,切落鬆軟,入口仲喺暖暖哋-重要喺個蜜糖嘅甜味,真喺可以-低羊奶芝士嘅"so"味-麥包又烘得夠鬆脆-掂 3) 白酒蒜蓉炒蜆 (mop100) -比昨晚嘅餐廳食到的大隻同鮮,不過就間唔中食到有沙 4) 2l red sangria (mop290) -昨晚都有飲過,呢個比較有酒味,昨晩的比較果汁feel-大家都覺得混得不錯 5) 焗鴨飯 (mop150) -佢嘅鴨肉味比較濃,飯亦唔會過腍,調味又夠-不過友人食到嘅飯部份就略嫌乾硬咗些少 6) antonio式海鮮燴飯 (mop400) -有淨燴海鮮,不過友人揀咗有飯的呢種-個湯底真喺好鮮甜,個飯索晒個湯底,好美味嘅1個泡飯version-裡面有魚啦
1) 麵包+橄欖 (免費)
-裝住d包嘅銅籃好有特色
-友人好滿足呢~~~
-佢嘅醋並非慣常嘅黑醋,而喺玫瑰色
2) 橄欖油蜜糖羊芝士 (mop135)
-個芝士烘得個面金黃,微微香口,切落鬆軟,入口仲喺暖暖哋
-重要喺個蜜糖嘅甜味,真喺可以-低羊奶芝士嘅"so"味
-麥包又烘得夠鬆脆
-掂
3) 白酒蒜蓉炒蜆 (mop100)
-比昨晚嘅餐廳食到的大隻同鮮,不過就間唔中食到有沙
4) 2l red sangria (mop290)
-昨晚都有飲過,呢個比較有酒味,昨晩的比較果汁feel
-大家都覺得混得不錯
5) 焗鴨飯 (mop150)
-佢嘅鴨肉味比較濃,飯亦唔會過腍,調味又夠
-不過友人食到嘅飯部份就略嫌乾硬咗些少
6) antonio式海鮮燴飯 (mop400)
-有淨燴海鮮,不過友人揀咗有飯的呢種
-裡面有魚啦,青口啦,蟹啦,蝦啦,魷魚同帶子等
7) 燒pianola鮮豬肋骨配薯菜 (mop165)
-個豬肋骨我哋放咗好耐先食,但都無影響到個肉嘅質感
-肉鬆有質感,又入味亦juicy,好有蒜香味,所以墊底嘅白飯都好有蒜香
-呢個無汁無醬,伴以菜心同薯條,入口好似寡咗少少,味道不夠豐富,而且覺得用菜心就好似有點格格不入,如果用番西式d嘅菜,例如露筍,沙律菜之類,個整體feel會啱d
8) 椰汁非洲雞配焗薯及雜菜沙律 (mop170)
-很滑的雞肉
-很有椰香味同蒜蓉味
-個薯磚明顯焗燶咗,所以我哋就放棄咗個頂
9) 雞蛋布甸 (mop60)
-女侍應嘅推介因好特別,話喺有ham在內的
-但上枱後,都唔見有ham嘅
-食落都幾甜吓,但我頂得住
-味道有雞香味之餘,個質感好滑,又有點點黏口同1種特別嘅香味,好難形容
-友人們都好叻,佢哋估到+有動物油,即好似港式嘅酥皮蛋撻咁,+有豬油
-侍應後來開估,呢個布甸喺+入咗1種黑毛豬火腿(menu上嗰隻黑毛豬火腿叫的)嘅油
10) 牛奶忌廉 (mop50)
-呢個有點失望因為底下嘅pudding有點細細嘅粉末粒,所以口感不夠滑
-質地喺比較軟身
* 佢嘅booking好full,只能食到早嗰場,雖然要8pm交枱,佢哋安排咗頂樓嘅玻璃房比我哋,好靚的
* 多謝食友嘅介紹...........真喺好有水準嘅1餐,好味又有境.........不過想叫crepe suzette時原來喺要花時間的(個廚會出嚟煮的),所以試唔到