2018-08-30 1147 瀏覽
香港人總會抽空到澳門走一走,除各式洒店自助攴外,葡國菜是非二之選,今次試這一間~波爾圖,我們是先去地堡街那間的,但沒有位,待應立即帮我們致电木鐸街分店,有位,更贴心的係由待應親自带你過去,行既係內街一分鈡都不用就去到,這分店有兩層,我地被安排坐二樓,沿樓梯而上所見既装修係葡國特式篮磚同木扶手樓梯,看得出這幢建築也有咁上下年紀,我地一行三人先叫了一人一個小的馬介体葡撻,咸的,一口吃完都吾知好吾好味,然後係主菜 ,燒乳豬件釀飯, 乳豬脆皮 不太多油 美其名釀饭, 更像是將炒飯放在乳豬下, 燒牛仔骨 一般, 白酒煮蜆 新鮮無沙,洒味夠香, 個人認為最突出嘅係馬介休薯絲(薯條)炒雜菜, 先將薯條炸好然後再炒 吃時每口都感覺香脆, 好特別。份量都算足夠但葡國菜味偏濃同咸,期間加了三次水,服務算吾錯.
燒牛仔骨
2018-08-30