2012-03-26 613 瀏覽
出發去澳門前幾日,知道週末人多都係BOOK定張台食晚飯穩陣D咯,於是問幾位澳門住嘅朋友睇下有咩好介紹,點知佢地都係咁答我...『澳門人唔食葡國菜』,當堂O咀兼暈左。到步後唯有問酒店朋友介紹左呢間山度士。我地一行8大兩細,要搵間餐廳坐得落而又唔訂位都幾難有得食。 待應好快帶我地上樓,服務都唔錯好快安排我地坐好。四圍望下先,除左牆上的圖畫就見到D SIGN寫住唔可以帶自來食物同飲品,再望一望MENU,不設清水只有餐牌上的礦泉水,承惠$25一枝大嘅夠4-5人飲。向大家研究緊食D乜嘅時候,待應都我地餓,奉上一籃好好味熱辣辣又脆卜卜嘅葡國包。我都照住個推介餐牌好快咁點左馬介休炒椰菜,葡式乳豬,葡國雞,凍蟹,咖哩蟹,葡國肉腸,葡汁煮蜆,鴨飯同埋件仔骨。由於呢餐飯有8個大人都比意見,所以會比較客觀,大家都會用一個鹹字去形容,好似乳豬肉腸都比較鹹,所以大家都以為葡國菜或澳門人口味偏鹹添。咁其他"食送"都有D特色,例如凍蟹旁邊嘅蟹醬,點麵包食幾好味,記住只係D蟹醬咋;咖哩蟹D咖哩汁有D海南雞味;葡國雞D葡國汁唔似港式有D地道味;鴨飯好似港式D臘甲焗飯味;比較印象好味係乳豬不過太多薯條。唔飲啤酒,千祈唔好

蟹蓋入面D醬夾麵包好味!
超鹹,我飲豉油大都覺得鹹 = ="
唔飲啤酒,千祈唔好點肉腸,因為超鹹,係啤酒先止到鹹。聽人講外國人鍾意肉腸佐酒喎!
牛仔骨算OK
埋單臨走見到一個著住廚師衫嘅外國人,可能佢就係山度士,真係想問佢一句,究竟葡國菜係咁鹹定澳門人口味重定煮鹹D客人幫親多D酒水哩?
最後8大兩細埋單一千五百幾,你話抵唔抵食哩!
2012-03-24
1 分鐘 (堂食)
蟹蓋入面D醬夾麵包好味!
牛仔骨算OK