2010-03-19
其實係澳門有好多buffet 可以揀, 不過一年一次, 我揀咗貴小小既食$388 +10% , 我地每人都另外叫咗嘢飲, 埋單每人$450呢個價錢雖然係喺澳門呢講係超貴, 但係其中一對朋友話, 仲抵過去香港洲際食喎而且唔會發生d 要排隊攞嘢食既情況出現., 個人都高雅咗~~` 先講冷盤, ..... 有半隻半隻上既波士頓龍虾 (應該係) , 都幾鮮甜.. 唔係嗰d 好睇唔好食咁既 但係今次無長腳蟹, 只有凍蟹咋, 但係我地個個都公忍係最鮮甜既冷盤... 其中一位仲食咗 8隻蟹蓋, 同數唔到咁多既大腳(蟹kim, 唔識寫) ......沙律菜都要一讚,我好鐘意係buffet食沙律菜, 因為真係可以睇個廚房用料新唔新鮮, 呢度個d 沙律菜, 係食既時候, d 菜仲好juicy , 唔係誇, 而係大家留意下, 平時食菜如果d 菜越新鮮就越多汁架啦~~~其他冷盤同其他buffet 差不多款,唔提咁多啦!然後熱葷, ........... 有好幾款咖哩嗰d 食品... 都好似幾好, 我本身無食, 其中一位食友, 話幾好喎.... 我
其他冷盤同其他buffet 差不多款,唔提咁多啦!
然後熱葷, ........... 有好幾款咖哩嗰d 食品... 都好似幾好, 我本身無食, 其中一位食友, 話幾好喎.... 我諗如果你食咗你最想食嗰d 嘢之後, 仲有quota 可以食... 都不妨食啦!!
.......... 我首先要推介係 串燒類既 "西冷牛肉", ....其實呢個西冷唔係串燒既, 而係成塊燒.. 我叫咗要5成熟... 非常juicy.... 好好食.. 我食咗3塊... 我嗰人嚟講, 認為已經係好過嗰d 二百幾蚊一個餐嗰d 西餐牛排囉~.
............中菜... 有成條蒸既大班, 都成斤幾2斤重嗰隻.. 我個friend連續2次都食咗佢個腩隻, 我睇到都覺得好食,... 如果喜歡食呢d 魚. 都唔錯架.. 因為唔係好多buffet 係有蒸大班食...食 咗佢半條都抵 !! 同埋佢真係食完一條又出多條, 唔會慳囉!
... 另外...甜品方面... 都非常有水準... 我地食咗 " 全部" 款, 只係有一個朱古力布甸(可能係慕絲)唔好食咋..... 好食既有朱古力慕絲香蕉蛋糕, 木槺布甸, 芝士蛋糕(有好幾款都好好食)
..........仲有... 我地都有叫雪糕.. 不過已經太飽... 部份人只係食到一半... (記得, 雪糕係唔放出黎既, 要叫侍應攞俾你)
.......... 如果你見到d 蛋糕原個係個雪柜內面無攞出黎.. 記得, 問一問囉...因為我只不過係個雪柜面前話... : 『吓, 個朱古力蛋糕仲未攞出黎呀, 我想食喎!! 』, 跟住個侍應就立該行過嚟問我, 係咪想要呀?, 馬上開咗佢俾我啦...... 招呼係一流既...
總括嚟講, 呢個buffet 雖則係唔平, 不過係食咗佢嗰環境, 招呼, 同高質既食材.... 加埋, 自己高雅咗囉... 而呢個價錢既buffet 係香港, 但絶對做唔到呢個水準~