2009-02-05
為咗自己嘅健康,我決定逐步減少我嘅食量。第一步就係每日嘅午飯或晚飯食粥或者食麵。是日食晏我就決定食麵,嚟咗澳門咁耐,都未食過認真好味嘅麵,無論係名氣大嘅(如黃枝記),又或者係名不經傳嘅,冇一間可以令我留下深刻嘅印象。有陣時要食好嘢都要講吓緣份,好食嘅嘢可遇而不可求。今次嚟到呢間「百福」,唔知有冇食神呢?行到去門口,發覺玻璃窗上貼滿多種信用卡招紙,心諗「食麵啫,唔駛碌卡咁大陣像啩」,好彩坐低打開餐牌之後,見到部份菜色啲價錢都唔係話太貴。思前想後,我嗌咗個雲吞搭牛腩筋湯麵。雲吞方面,用嘅係鮮蝦,蝦嘅鮮味唔係太豐富,但肉質都算爽滑;牛腩筋比我想像中炆得腍,就算係肌肉部分都可以一咬就開,但不知為何牛味冇一般咁濃,唔通用咗梳打粉整鬆啲牛腩?麵條都係同「黃枝記」一樣,唔夠扎實,唔彈牙,一咬就散晒。如夾硬要海軍鬥水兵,我覺得「百福」稍為好少少。 呢碗麵一啲都唔平,要成廿七蚊一碗。以咁樣嘅價錢,我梗係唔敢推薦俾大家啦!