2009-01-29
呢排阿K可以話冇乜食神,到澳門喪食,一嚟我所知嘅好多好食舖頭閂咗門,二嚟兩站嘅結果都唔係太好。好彩可以响「新葡京」同埋「永利」攞番啲錢走,否則此行真係有少少冤枉。假日之後,我決定要「揪出」美食為阿K「報仇」。 是日經過呢間舖頭,見佢用碳爐烘嘢,好似都幾得意,所以行埋去八卦吓。原來呢個餅嘅名堂叫做「胡椒餅」,係由台灣傳入嘅小食。據講話餅入面嘅肉係用前腿豬肉,配合胡椒醃製而成。餅皮係酥皮,望落十分吸引。唔知點解,感覺上用碳爐燒嘅嘢特別好味,可能係用碳爐烘,受熱會比較平均,更能夠鎖住味道。 我買咗一個試吓,新鮮滾熱辣,先食個酥皮,幾鬆化香口。再咬多一啖,嘩,唔得掂,餡入面嘅肉汁太豐富,傾瀉而出,爭啲攪到成身都係。肉質頗軟熟,加上胡椒嘅辣味,食落十分醒胃,唔怪得每次經過舖頭門前都有股陣陣香氣傳出。一塊胡椒餅只係十蚊而已,行過不妨買番件嚟食。