2017-12-06 5870 瀏覽
每年生日幾乎我同男朋友仔都會到澳門渡過,因為澳門美食多,食不停😋繼上年喺金X集團的高X扒房食過佢地嘅signature steak 後,就念念不忘😋😋🤤🤤,喺香港亦都食唔到呢個價錢。所以,今次男朋友仔推介嚟永利扒房,打算再食好d慶祝一下🤗一入永利扒房,門面已經有氣派!⚜️🔱室內環境係用咗昏黃色調,配合香檳金主調和水晶吊飾,有一種懷舊的美式土豪氣息😌🤣💃🏻💃🏻唯一係枱與枱之間有點係擠迫的感覺,隔離枱好像跟我們坐在一起般的食飯🗣👥🗣,所以食得有點拘謹😉😉!永利扒房還有表演,餐廳裡有個大舞台,每半個小時就有一段很短的Theatre Show🤖👽👾🎬🎫,短短幾分鐘不阻礙進餐又增添情趣💃🏻,不錯!😌☺️👏🏻👏🏻👍🏻因為我兩一踏入澳門,就不停食食食過不停,所以晚餐只order 咗兩個主菜,因為仲有一個大蛋糕等緊我哋返酒店房食。首先,上枱嘅係仲暖暖地的皇冠型餐包,呢一個麵包已經足夠食飽我了,🍞🍞麵包非常鬆軟,塗上牛油,不知不覺已經吃了大半,呢個重量級餐前包值得一讚💪🏼💪🏼😋😋阿拉斯加蟹餅 Alaskan king crab cake MOP192🦀🦀🍘🍘呢個蟹餅裡面用咗阿拉斯加帝王蟹做的,主要是因為帝王
一入永利扒房,門面已經有氣派!⚜️🔱

🦀🦀🍘🍘呢個蟹餅裡面用咗阿拉斯加帝王蟹做的,主要是因為帝王蟹的蟹肉纖維比較粗大,其他蟹餅吃起來滿滿蟹肉,加丄香根芹菜,蟹肉鮮甜,加上燻製辣椒蛋黃醬,調味帶點酸意,吃起來有點像蟹肉沙律,口感更細緻,食到舔舔脷!😋😋🦀🦀🤤🤤但portion 有點少,始終有點不夠喉的感覺😅😅😅

重點嚟啦!等咗好耐,主角dry aged 牛扒要出場了!我地原本想order "美國內布拉斯加州大奧馬哈區Olo牧場頂級USDA穀飼牛的",但waitress 推介我地兩個人可以叫double cut ga "澳洲格蘭因尼斯Rangers Valley牧場穀飼黑安格斯牛", 話850g ga 風乾連骨肉眼牛扒已經夠晒我哋兩口子食喇,好,就聽話order咗,我地要ga 係medium!💪🏼💪🏼🤜🤜

風乾連骨肉眼牛扒 Dry aged bone in rib eye MOP720
🐮🐮🐂🐂呢個dry aged rib eye 一上枱,非常吸睛,大大塊上枱,一放上枱就已經聞到濃濃炭燒的味道🔥🔥⋯⋯
期待已久的dry aged rib eye, medium 還是有點過熟的感覺,作為澳洲Dry Aged 牛扒,本應用低溫方法烹調,完整保留肉汁,再炭燒至微焦,入口要Juicy,而且鬆化之餘仍保持嚼口感,牛肉味濃得來帶餘韻。但但但...........💥永利扒房ga 呢一塊,牛味好像太薄弱了,加上呢塊扒太多脂肪了,整塊牛扒有一半都屬於脂肪,實太肥膩。更甚是,可能是位置問題,這塊扒比較Chewy,很多筋位,咀嚼起來很費勁☠️☠️,還期待著這裡的Dry aged steak 可以食到肉質軟腍而有口感,肉味香濃 。🙄🙄
但永利扒房嘅呢塊,牛扒只有外表,吃起來卻不禁很失望,印象中只有太肥膩,燒得太燶,同筋位滿滿。😓😓💀💀
這個扒,不好意思,真心太強差人意了!我忍不住吃了兩塊便投降!😰😰

經理在中途有詢問客人滿意程度,當時候我們的扒剛剛才吃了一口,所以只回應這塊扒好像脂肪比較多。
經理一看回覆:咁啱呢隻牛比較懶惰🐮🐂,無做運動吧!😳🤔😓
另提一提個SW steak sauce,牛扒汁很濃太咸,重口味,一點點已經完全會掩蓋着牛的味道,可以放棄⋯也許是因為這塊牛扒太沒牛味了⋯🤣🤣🤣

甜品也不錯,不甜不膩!

總結:這間餐廳,環境服務前菜,餐包甜品都很好,但身為扒房,最差的竟是牛扒😈👿,是我們不幸遇上這扒差勁的扒?我不懂得說了⋯⋯😑😅😓😓 只是太令人失望了,下次還是去MorXXn's 食好了。😅😅😅

2017-10-27
慶祝紀念