餃掂手工餃子雲吞專門店

Nom Nom Dumpling
2023-05-18 68 瀏覽
已經二訪了,餃子皮薄而有彈性,餡料豐富,每個餃子都是用新鮮的食材製作而成。今次選擇了龍鳳松茸餃和壽喜燒牛肉餃。我特別推薦他們的松䇯餃子,一口咬下去,充滿了濃郁的松茸和鮮肉味道,讓這款餃子的味道更加豐富,讓人回味無窮。煎壽喜牛肉餃是一款以牛肉為主要餡料的餃子,它的外皮被煎得酥脆金黃,內裡則是鮮嫩多汁的牛肉。總的來說,這兩款餃子都非常好吃,各有特色。要特別介紹他們的鮮魚湯底,非常足料清甜☺️除了餃子,他們還有其他美食可以選擇。我嘗試了他們的雞翼和日本龍鳳蛋,都非常美味。配菜酸蘿蔔也是十分推介。另外要了山楂雪梨水和蜂蜜檸檬薏米水,兩者都十分之清甜解膩,很適合配餃子 🥟必定會再來!
今次選擇了龍鳳松茸餃和壽喜燒牛肉餃。

2023-05-15 286 瀏覽
⌂ 堅尼地城餃掂手工餃子雲吞專門店@nomnomdumpling 西環士美非路12號文光閣地下C號舖星期一至日 11 : 00 - 22 : 30· 至尊松茸豬肉煎餃配狀元九鼎湯Dumpling Pan Fried with Matsutake Mushroom & Pork $86· 龍鳳松露雙煎餃 Matsatake Dumpling Pan Fried with Black Truffle and White Truffle $98· 中辣四川涼皮 Sichuan Lianpi (cold non-wheat noodles) with Medium Spice $32· 蜂蜜檸檬薏米水 Honey Lemon Barley water $20· 自家製山楂雪梨水 Hawthorn Pear Water  $20𖧷 設無加一︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸#ewm粵菜#ewm堅尼地城︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸*・゜被手工餃子耽誤的涼皮店゜・*店舖主打無添加味精手工餃子及自家製老火湯不但採用成本較高的新鮮豬肉製作,亦每日即包即製,保證新
⌂ 堅尼地城

#ewm粵菜
#ewm堅尼地城

*・゜被手工餃子耽誤的涼皮店゜・*
店舖主打無添加味精手工餃子及自家製老火湯
不但採用成本較高的新鮮豬肉製作,亦每日即包即製,保證新鮮製作
十分養生健康ꕤ︎︎·͜· ︎︎

︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸
๑ 至尊松茸豬肉煎餃配狀元九鼎湯Dumpling Pan Fried with Matsutake Mushroom & Pork $86
果然是餐廳的皇牌推介~
從賣相可見,餃子飽滿挺身,煎得金黃香脆
咬下去皮薄多汁,滿滿松茸香味,味道一流
狀元九鼎湯的材料用上用粉葛、鯪魚、活鰂魚、紅蘿蔔、新會陳皮、蜜棗、蘋果、無花果等熬製,不加味精,味道清甜滋潤~

๑ 龍鳳松露雙煎餃 Matsatake Dumpling Pan Fried with Black Truffle and White Truffle $98
龍鳳松露是指黑松露和白松露煎餃雙拼
黑松露味道濃郁,而白松露則較為清淡,
兩款都是以新鮮豬肉作為餡料,飽滿扎實𓈒 𓂂𓏸𓋪‪

๑ 中辣四川涼皮 Sichuan Lianpi (cold non-wheat noodles) with Medium Spice $32
每次到餃掂必點的不是餃子,而是四川涼皮
涼皮質地滑爽,清涼開胃,口感Q彈.ᐟ‪‪.ᐟ
中辣辣味十足,能夠刺激味蕾,引起食欲。
下次要挑戰大辣!

๑ 蜂蜜檸檬薏米水 Honey Lemon Barley water $20
滿滿的薏米,喝到最底還有剩下的薏米xd
對我而言有點太甜了,朋友卻認為甜度剛剛好⌒♡。.

๑ 自家製山楂雪梨水 Hawthorn Pear Water  $20
酸酸甜甜的,清潤下火,十分解膩
兩款飲品之中更加推薦這杯~

#西環美食 #堅尼地城美食 #hk #hkdaily #hkfoodie #美食 #hkfoodie #food #hkfood #hkig #foodiehk #foodinstagram #foodphotography #手機食先#foodpics#foodblogger #香港美食 #hkigshop #餐廳推薦 #打卡餐廳 #餐廳推介 #堅尼地城好去處 #香港美食指南  #餃子
2023-05-15
  • 四川涼皮
2023-04-25 121 瀏覽
經過見到天下第一,即刻要試一下兩個人竟然嗌咗三款餃😛壽喜燒牛肉餃、至尊松茸餃、芫茜豬肉餃仲加咗個菜同涼皮樓面姐姐可能見我哋嗌得多,俾碟酸蘿蔔我哋醒吓個胃,陣間可以食多啲最最最鍾意係涼皮,面頭啲花生碎香脆可口,少辣已經好過癮🤩🤭希望下次再挑戰中辣松茸餃 (配湯)配咗個紅色松茸醬,原來唔辣嘅,滿滿嘅菇味壽喜牛肉餃(配湯)有驚喜,壽喜味剛好,餃子亦充滿肉汁湯係由幾款豆、魚、排骨煲成真係屋企飲果啲湯味,唔係茶餐廳嘅例水芫茜豬肉餃(煎)係誠實嘅,食落有芫茜味不過可再多啲茜,少啲肉會再滿足啲有好多調味料,本來諗住食餃時點,點知無用過,隻餃本身已經好夠味但係都有試吓味😋菜脯豆豉醬重豆豉味,有辣椒係入面不過唔辣四川辣椒醬同粉麵舖果啲好似差唔多🤔🤔
經過見到天下第一,即刻要試一下
兩個人竟然嗌咗三款餃😛
壽喜燒牛肉餃、至尊松茸餃、芫茜豬肉餃
仲加咗個菜同涼皮

松茸豬肉餃

松茸餃 (配湯)
配咗個紅色松茸醬,原來唔辣嘅,滿滿嘅菇味

狀元九鼎湯

壽喜牛肉餃(配湯)
有驚喜,壽喜味剛好,餃子亦充滿肉汁

湯係由幾款豆、魚、排骨煲成
真係屋企飲果啲湯味,唔係茶餐廳嘅例水

芫茜豬肉餃  (煎)

芫茜豬肉餃(煎)
係誠實嘅,食落有芫茜味
不過可再多啲茜,少啲肉會再滿足啲

但係都有試吓味😋

菜脯豆豉醬
重豆豉味,有辣椒係入面不過唔辣

四川辣椒醬
同粉麵舖果啲好似差唔多🤔🤔
2023-04-17 89 瀏覽
唔想成日食飯,清清地食下餃子已經好滿足☺️🥟至尊松茸豬肉餃 (湯餃)呢款餃子係至尊皇牌,店員推介之一。餃皮薄,易入口,豬肉同松茸餡料鮮甜,配埋湯夠清新💫🥟龍鳳松茸餃(黑白松露)(湯餃)推介俾鍾意松露嘅朋友~ 呢款餃子用松露味做賣點,以前好怕松露味太濃會食到膩,但呢款餃嘅松露味唔會好over,反而係剛剛好嘅感覺,加埋豬肉同香菇,好清新好入味,想重口味啲嘅可以配埋辣椒醬一試~🥟雲耳椰菜豬肉餃(跟狀元九鼎湯)咁多款入面個人最鍾意呢個雲耳椰菜豬肉餃❤️ 椰菜雲耳味超級鮮甜☺️配埋豬肉但一啲都唔膩,咬落去好爽脆,配埋個清新嘅湯一流,好滋潤~推薦推薦🎈🎈💫重慶鮮肉雲吞(唔辣)如果鍾意重口味啲嘅朋友一定要試呢個雲吞~入面係豬肉同香菇,好juicy,但又唔會好油膩果種,個湯都好入味,重加咗香蔥調味,好啱鍾意濃味少少又唔想太油膩嘅朋友~ 如果鍾意食辣重有唔同辣度可以選擇!除咗餃子,呢間舖重好貼心咁醃咗好多酸瓜同蘿蔔比我地任食,溫度保存得好好,都係冷藏嘅,食落好開胃,做前菜又得,一邊食下餃子食下酸瓜又得,夠哂fresh☺️想睇更多我既食評同分享 記得follow同like我ig @puddingfoodhk ๑ºั
唔想成日食飯,清清地食下餃子已經好滿足☺️

🥟至尊松茸豬肉餃 (湯餃)

🥟龍鳳松茸餃(黑白松露)(湯餃)

🥟雲耳椰菜豬肉餃(跟狀元九鼎湯)

雲吞

💫重慶鮮肉雲吞(唔辣)

想睇更多我既食評同分享 記得follow同like我ig @puddingfoodhk ๑ºั╰╯ºั๑啦🍮
今日媽咪唔得閒煮飯,所以我哋就去咗西環食餃子。呢間分店好有氣氛,座位都幾舒服,好好坐。我哋叫咗幾款餃子同埋啲小食,味道全部都好唔錯。.至尊松茸餃-入面加咗香菇同豬肉,餃子皮又薄又彈牙,加埋啲松茸嘅味道,味道更顯特別。一啖咬落去就有豬肉韌性同埋松茸微微爽脆嘅口感,令人欲罷不能。.龍鳳松茸雙灼餃-黑白松露嘅味道好濃郁,但係同時都食到豬肉嘅鮮味,肉汁完全被包裹喺啲餃子裏面,鮮味濃郁。.香香甜甜嘅粟米餃就令人食落有種幸福嘅感覺,爽脆爽脆的口感,真實唔似罐頭嘅粟米味道,紮實紮實的一粒粒,沒有過多花巧,樸素嘅美味令人一試愛上。.四川涼皮-涼皮好滑好爽口,辣椒醬同啲芝麻醬味道好夾,低卡高飽腹感,而且好食,減肥幾適合。~~~餃掂手工餃子雲吞專門店 (西環)西環士美非路12號文光閣地下C號舖

~~~
餃掂手工餃子雲吞專門店 (西環)
西環士美非路12號文光閣地下C號舖
2023-03-26 78 瀏覽
手工餃子尊門店,讓我非常驚喜,這裡的餃子非常好吃,湯底也很推薦!餃子皮非常薄,吃起來非常有嚼勁。餡料也十分豐富,有很多不同的選擇。我們點了一份至尊松茸豬肉餃(湯餃子)和一份壽喜燒牛肉煎餃,都非常好吃!尤其喜歡松茸湯餃,湯底十分足料,鮮魚湯沒有味精,而松茸及豬肉餡料亦鮮味非常!牛肉煎餃,外皮煎得很香脆,也很出色。見餐牌還有其他素菜選擇,素食朋友也可以試試。除了餃子之外,這家店的小吃也非常精緻,有蜜餞雞翼,黃金原味皮蛋,日本龍鳳蛋,等。我非常喜歡他們的龍鳳蛋,糖心蛋黃很美味。黃金皮蛋也很特別,口感豐富,是不錯的小吃。飲品要了蜂蜜檸檬薏米水,滋潤清新!這裡服務也令人滿意,服務員非常熱情,耐心地為我們介紹和推薦菜式。食物很用心,是非常值得推薦的好店!

飲品要了蜂蜜檸檬薏米水,滋潤清新!

2023-03-20 70 瀏覽
一直從社交媒體聽過餃掂呢個名,雖然分店多,不過就一直無機會坐低試下。今日交收完,路過見到醒起呢間由太子開到泥西環既餃子店,環境光鮮企理,鋪位雖小,但樓底幾高,坐落都算舒服。叫左幾味餃子同朋友一齊分享,最為欣賞煎餃!龍鳳松茸餃呢個店員推介,叫我地試下呢到拿手款式,雖然價錢多小小,不過出奇地原來黑白松露同肉餡一齊放入餃子皮內係咁夾!而且呢到煎功無得彈,我係屋企煎十次都煎唔到咁金黄香脆。所以話,有D野食要出街食先食到!另外呢款餃仲配埋湯,好岩食到口乾濕下口,味道也唔差(當然係無燉湯咁好飲)元貝豬肉餃無預計過過元貝豬肉餃咁重元貝味,食得好開心,好味又足料!如果鍾意食元貝類既朋友唔好錯過!湯餃亦冇浸到餃子皮軟爛,狀況剛剛好至尊重茸餃呢款又係煎餃,呢到既煎餃真係無得輸!我就自己調配左醬料,1/3醋加2/3醬油,配埋店家提供既台上既秘制醬料同埋特別另上既松茸醬,好似開緊醬汁PARTY!值得一提,松茸醬帶有好獨特既菇香,味道比一般豆瓣醬層次更豐富,能夠吊起餃子味道。而且仲有分辣味同原味,兩者都好好食!

龍鳳松茸餃

元貝豬肉餃

至尊重茸餃
2023-03-01
重慶鮮肉雲吞(52hkd@18隻)雲吞皮未去到超薄,入面嘅豬肉餡都幾飽滿扎實,入面仲包埋雲耳,上面有層薄薄嘅辣油,帶起個麻味,叫中辣都幾過癮😝壽喜燒牛肉餃(58hkd@7隻)餃子🥟勁多汁,一咬落去真係爆汁,仲彈到我個frd😂皮幾薄,食到壽喜燒獨有嘅甜醬油😍居然有日式餃子嘅感覺,肉都幾飽滿😎龍鳳松茸煎餃(98hkd@8隻)有白松露同黑松露,第一啖咬已經勁香,完全唔會有豬肉腥味,餃子都一樣做到焦邊,咬落好香脆,一如既往咁爆汁,推薦😍四川涼皮(32hkd)同我之前食過嘅涼皮唔同,佢唔係用花生醬,而係用花生粒本人🥜增加唔少口感,叫中辣都幾辣其實🥵#foodiblum中式
重慶鮮肉雲吞(52hkd@18隻)
重慶鮮肉雲吞

壽喜燒牛肉餃(58hkd@7隻)
壽喜燒牛肉餃

龍鳳松茸煎餃(98hkd@8隻)
龍鳳松茸煎餃

四川涼皮(32hkd)

#foodiblum中式
龍鳳松茸煎餃
2023-02-24 90 瀏覽
食咗三款餃子,覺得壽喜燒牛肉餃最好食仲要係煎先好食,七隻$58即叫即煎脆卜卜,食落有牛肉汁,惹味好食味道真係有啲似壽喜燒牛肉,幾特別至尊松茸餃,湯餃八隻$80食得出有松茸味,不過整體味道較壽喜燒牛肉餃子淡湯餃跟一碗招牌狀元九鼎湯,材料有粉葛鯪魚鯽魚因為覺得煎餃香啲,所以再叫咗煎雲耳椰菜餃,七隻$49都係即叫即煎,味道冇壽喜燒牛肉餃咁香,但係食到雲耳和椰菜餡料,真材實料都唔錯上湯松茸時蔬$32四川涼皮走辣$32,可以自己另外落辣椒油隻碟唔大,不過執滿咗勁多涼皮應該有成三碗,真係好抵食龍鳳蛋,一隻$18 ,配搭左白色黑色松露醬
食咗三款餃子,覺得壽喜燒牛肉餃最好食
仲要係煎先好食,七隻$58
即叫即煎脆卜卜,食落有牛肉汁,惹味好食
味道真係有啲似壽喜燒牛肉,幾特別

至尊松茸餃,湯餃八隻$80
食得出有松茸味,不過整體味道較壽喜燒牛肉餃子淡
湯餃跟一碗招牌狀元九鼎湯,材料有粉葛鯪魚鯽魚

因為覺得煎餃香啲,所以再叫咗煎雲耳椰菜餃,七隻$49

上湯松茸時蔬$32

四川涼皮走辣$32,可以自己另外落辣椒油
隻碟唔大,不過執滿咗勁多涼皮
應該有成三碗,真係好抵食

龍鳳蛋,一隻$18 ,配搭左白色黑色松露醬
2023-02-23 67 瀏覽
堅尼地城煎餃子好去處 呢間餃子店有幾間分店 (西灣/銅鑼灣/灣仔/太子/將軍澳/中環)幾近地鐵站 堅尼地城一出站就到 簡單記錄下.⭐️壽喜燒牛肉煎餃(中)7隻$58呢間店我最鍾意佢哋嘅煎餃👍🏻外層我煎到好香脆 金黃色 (仲脆過上次)😋咬開有小小日式壽喜燒 沾滿醬汁既感覺但咬開肉汁冇上次咁多 (反而更脆).⭐️至尊松茸煎餃(中)8隻$80跟湯👍🏻同樣好香脆 咬開有唔少松茸餡料跟一個偏清 滋潤嘅魚白湯 明顯感受到冇味精望到佢地材料有 粉葛 扁豆 赤小豆 鯪魚 鯽魚 陳皮 蜜棗 紅蘿蔔 排骨🤔湯底同上次一樣暖暖地 如果爆熱會好d.⭐️雙併湯餃$60 10隻叫左 粟米豬肉/白菜豬肉 2款都唔錯同樣跟左一大碗滋潤嘅魚白湯湯餃 餃子皮 厚薄平均 冇穿 加分鍾意飲湯嘅朋友 點呢款性價比最高.⭐️四川涼皮(小辣)$32點左小辣 但都好辣 辣椒渣 辣味 後勁好重涼皮晶凝通透 好彈牙 可以食到雪雪聲底下有青瓜絲 花生碎 紅油量適中 .⭐️黃金原味皮蛋$28皮蛋蛋黃係小小流心 口感相當Q彈但原味 應該用左類似陳醋既汁 未必個個鍾意如果做返尖椒 或者麻辣汁 應該會相當惹味.之前嚟過 今次客人比上次多咗好多整體保持到質素
⭐️壽喜燒牛肉煎餃(中)7隻$58
呢間店我最鍾意佢哋嘅煎餃
👍🏻外層我煎到好香脆 金黃色 (仲脆過上次)
😋咬開有小小日式壽喜燒 沾滿醬汁既感覺
但咬開肉汁冇上次咁多 (反而更脆)
⭐️至尊松茸煎餃(中)8隻$80跟湯
整體保持到質素 繼續好評
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_堅尼地城
#hkfunfoodrecord_西環
#餃掂手工餃子雲吞專門店 (西環)
地址:西環士美非路12號文光閣地下C號舖

‼️想睇更多資訊
‼️呢邊有貓貓睇:@hkfuncatrecord
‼️ig/mewe: hkfunfoodrecord
‼️fb:funfunfoodrecord
#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #food #foodphotography #foodstagram #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #香港美食 #食評
#堅尼地城美食 #餃子 #湯麵 #西環美食 #煎餃 #湯餃
2023-02-16 984 瀏覽
行開堅尼地城海旁大,都知道堅尼地城有好多美食,不過因為太飽所以就揀咗食餃子。 🐷帶我去餃掂知道香港都有其他嘅分店✨️✨️龍凰松茸雙餃(跟狀元九鼎湯)龍鳳松茸雙餃, 顧名思義就係白松露同黑松露, 兩者入口又迅速散發出淡淡嘅松露味道,再加上皮薄餡靚👍 狀元九鼎湯就係蓮藕湯,一啲味精都冇👍✨️壽喜燒牛肉煎餃平時食開餃子都知以豬肉為主,但係餃掂就有牛肉,而且牛肉嘅味道十分特別😗係壽喜燒味道😗食落口完全係感受到就係壽喜燒嘅湯底。不過一定要小心入口,因為每粒嘅煎餃都含有壽喜燒嘅湯底,好易燙口😶‍🌫️✨️山楂雪梨水自家製又夠凍,又夠酸酸甜甜,一啲都冇落糖精👍✨️雲吞麵(配12隻雲吞、小辣)小辣湯底夠惹味,再加配12隻雲吞,隻隻都畀薄餡靚,隻隻都係手工製✨️麻辣松花皮蛋麻椒辣味完全夠滲入皮蛋入面,皮蛋晶瑩剔透💙✨️四川凉皮(小辣)四川涼皮份量十分多,再加上那嘅配料花生,令你忍不住口😝天下第一餃實至名歸👍枱上亦都有不同嘅醬汁有麻辣醬同埋辣菜脯醬, 都好夠味未必需要咁多調味料調味,食到餃子原汁原味

✨️龍凰松茸雙餃(跟狀元九鼎湯)

✨️壽喜燒牛肉煎餃

✨️山楂雪梨水
自家製又夠凍,又夠酸酸甜甜,一啲都冇落糖精👍

✨️雲吞麵(配12隻雲吞、小辣)

✨️麻辣松花皮蛋
麻椒辣味完全夠滲入皮蛋入面,皮蛋晶瑩剔透💙

✨️四川凉皮(小辣)

四川涼皮份量十分多,再加上那嘅配料花生,令你忍不住口😝

天下第一餃實至名歸👍

• 壽喜燒牛肉餃
  • 麻辣松花皮蛋
  • 龍鳳松茸雙煎餃
  • 四川涼皮
  • 山楂雪梨水
2023-02-15 62 瀏覽
心心念念又去食餃子🤣🤣第一次嚟呢間分店,座位都算闊落唔逼夾上次食咗素松茸餃,今次食返豬肉version要左中size既灼餃,會配上燉湯配上店家自製既松茸醬料,味道同層次倍增!!!燉湯依舊清潤順喉👍👍👍今次亦有點上芝士煎餃呢間分店既煎餃特別出色,外層金黃香脆,內餡既芝士仲好似特別澎湃咁😚😚粟米湯餃同小雲吞都係朋友點既~質素都唔錯:餃子飽滿;雲吞內有爽口木耳絲,一口一粒容易食😆😆😆店內仲有泡蘿蔔同兩款自家辣油可自助添配今次點左豆漿飲既味道都唔會太甜店員都友善,幾好幾好~
心心念念又去食餃子🤣🤣

第一次嚟呢間分店,座位都算闊落唔逼夾

上次食咗素松茸餃,今次食返豬肉version

要左中size既灼餃,會配上燉湯

配上店家自製既松茸醬料,味道同層次倍增!!!

燉湯依舊清潤順喉👍👍👍

今次亦有點上芝士煎餃

粟米湯餃同小雲吞都係朋友點既~

店內仲有泡蘿蔔同兩款自家辣油可自助添配

今次點左豆漿飲既味道都唔會太甜

店員都友善,幾好幾好~
2023-02-02 90 瀏覽
晚餐想食餃子,係堅尼地城搵到呢間餃子鋪。由於係平日夜晚,店入面雖然多人但唔洗等位。店員幾好禮貌咁招呼左我地入座。醃蘿蔔 free每枱都有一罌,味道微酸爽口,等上菜嘅時候可以當開胃菜試下。(原來係自家製產品黎,中意食嘅可以成罌買走🤣)龍鳳松茸雙煎餃 (8隻) $98龍鳳原來係指黑、白松露兩種口味,難以想像以貴價食材融入餃子之中,相當有特色。松茸味道濃烈,淺嘗一口已經有感覺,隨松露香味係口腔中消散先再嘗下一口,係一道值得慢慢細味嘅精品美食🤤。松茸足料到唔只食得出,仲睇得見。壽喜燒牛肉餃(湯餃 7隻)$54細細啖食會誤以為係濃味嘅普通牛肉餃,其實要大口咬先係正確食法。一口咬掉大半隻,餃汁係口入面爆發💦,濕潤舌頭刺激味蕾,會試得出好明顯嘅壽喜燒風味。湯餃可以要求另外上湯,等你可以試真餃子嘅味道。狀元九鼎湯味道清淡,飲得出冇味精添加,唔會過於濃味而影響到餃子呢位主角。蜂蜜檸檬薏米水 $20帶點衝擊嘅清涼口感。先有檸檬酸味,繼而浮現淡淡蜂蜜清香,帶點滋潤感覺。好啱飲一啖用黎清清味蕾😝。四川涼麵 $30冷麵麵身偏硬、口感清涼,想像到夏天食會別有一番滋味。就咁食麻辣涼麵比較乾身,撈埋麻醬會令口感&味道
醃蘿蔔
醃蘿蔔 free

龍鳳松茸雙煎餃 (8隻) $98

壽喜燒牛肉餃(湯餃 7隻)$54
蜂蜜檸檬薏米水
蜂蜜檸檬薏米水 $20
四川涼麵
四川涼麵 $30
冷麵麵身偏硬、口感清涼,想像到夏天食會別有一番滋味。就咁食麻辣涼麵比較乾身,撈埋麻醬會令口感&味道層次提升,食得辣嘅話試中辣都可以。
麻辣松花皮蛋
麻辣松花皮蛋 $25
麻辣香口而唔太辣,蛋皮精瑩,配上蔥花幾好味。search過先知松花係指蛋皮上有淡黃色松花紋,下次幫趁會特別留意。

蜜餞雞翼
蜜餞雞翼 (3隻) $24
一上菜就聞到蜜餞嘅香味,第一次試又甜又熱嘅雞翼,適合喜歡甜食嘅人。

總結而言,係一間相當創新同fusion嘅餃子店,同傳統餃子店有好大分別,值得一試😍。
2023-01-31
醃蘿蔔
蜂蜜檸檬薏米水
四川涼麵
蜜餞雞翼
2023-01-11 37 瀏覽
呢間相信好多餃子控都聽過😂今日經過就入左嚟試下一入到嚟就可以見到有員工即場包緊餃子,地方乾淨企理,位置闊落都幾好坐。一見到餐牌就俾佢既松茸餃子吸引😋呢餐叫左佢既 龍鳳松茸餃,雙拼湯餃(大白菜,粟米),涼拌涼涼皮同雲耳 飲品就叫左雪梨茶同薏米水😝首先講下佢地既招牌松茸餃先😋表面真係煎到勁脆,一聞已經好大陣松茸獨有既香味,白松茸比較清淡,黑松茸就相對濃郁。兩款食落口都滿嘴松茸香😋正呢度既湯餃都好好食🤤佢既湯底用左狀元湯,有淡淡既藥材味,飲落唔搶喉好舒服,飲哂成碗都唔口乾,兩款餃子都做得十分出色,食完就知食材都好新鮮,大白菜勁甜,粟米都好爽口。涼拌方面都做得相當出色呀,雲耳酸辣平衡得好好,涼皮叫左小辣但都比想像中辣🫣但辣到好爽唔食得辣嘅朋友記得唔好叫中辣啦😂
呢間相信好多餃子控都聽過😂

2022-12-29 26 瀏覽
今日去開西環買野餓到顛,見到有餃子快靚正可以食飽個肚,諗都唔諗就入去坐低,呢間啲餃子原來好好食,決定叫碟菜同淨係食餃子滿足下個肚先。上網一睇好多人都推薦呢度嘅龍鳳餃,原本都覺得有啲貴,不過見個樣應該都好有水準,所以一於試試,我點一碟龍鳳餃有12隻,一上枱見到每一粒都脹卜卜,好足料,正啊。龍鳯餃嘅意思原來係有鮮肉入面,再加黑松露或者白松露,湯餃仲會送埋個湯,個湯飲得出完全無味精,好清一啲都唔油,好鮮味配埋餃子一齊食唔使點咁多醬,果然好味好香又夠健康。黑松露餃子一咬開佢已經聞到陣陣松露香味,味道非常濃郁,不論用湯配合一齊食,侍應建議我試下點豆板醬食,原來都一樣好味,好正啊!