2021-09-26 2149 瀏覽
放假想去馬灣散下步,親戚即刻推薦咗一間隱世海鮮菜館,喺條舊村入面,都好隔涉下,入面都係街坊街里,飲下啤酒睇下波咁好有生活氣息。望到個menu 同隔離枱直頭流晒口水,乜都想嗌下。1. 蕃茄胡椒牛腩湯👍🏻好濃味,勁大煲。據悉多年以前係落埋薯仔嘅,同埋重料過而家。但我今次嚟就冇薯仔,不過我都覺得好好食同好足料。2. 鹽水硯👌超重麻油味,硯我覺得一般般啫,唔係幾新鮮。3. 蒸石斑👍🏻有少少老,不過都幾好食。4. 䜴油蝦👍🏻超好味,炸到勁香,脆卜卜又好有蝦味,仲幫你挑晒蝦頭啲內臟出嚟。全家盛讚。5. 白灼墨魚👌一般,墨魚冇味,同埋啲ingredients同䜴油同條蒸魚可以話係一模一樣。6. 辣酒煮花螺👍🏻好好食!重酒味,想啜晒啲汁佢,又開胃。咁啱播緊英超,餸波一流。仲叫左個豉油皇炒麵冇影到,中規中矩,不過辣醬超級極之非常辣,一定要小心落。

望到個menu 同隔離枱直頭流晒口水,乜都想嗌下。

1. 蕃茄胡椒牛腩湯👍🏻

2. 鹽水硯👌
超重麻油味,硯我覺得一般般啫,唔係幾新鮮。

3. 蒸石斑👍🏻
有少少老,不過都幾好食。

4. 䜴油蝦👍🏻

5. 白灼墨魚👌

6. 辣酒煮花螺👍🏻

2018-02-15 3879 瀏覽
呢個盤菜真係好好食,又足料,夠哂香!😍😍🤤👍🏻👍🏻推推推介👍🏻👍🏻👍🏻職員貼心提示,又有送貨服務,無得彈!一家人做節加埋呢個盤菜真係氣氛一流!
呢個盤菜真係好好食,又足料,夠哂香!😍😍🤤👍🏻👍🏻
推推推介👍🏻👍🏻👍🏻
職員貼心提示,又有送貨服務,無得彈!
一家人做節加埋呢個盤菜真係氣氛一流!
2016-05-06 5339 瀏覽
咖哩牛坑腩:吃下第一件、已瞪大眼、比預想中更精彩的一個小餸胡椒浸蜆:粒粒胡椒啖啖蜆肉欖肉炆涼角:不過腍、易入口的涼瓜很野味三餸+一大樽朝日啤酒,也只是$224⋯⋯很滿足的一餐定必再來
咖哩牛坑腩:吃下第一件、已瞪大眼、比預想中更精彩的一個小餸
胡椒浸蜆:粒粒胡椒啖啖蜆肉
欖肉炆涼角:不過腍、易入口的涼瓜很野味
三餸+一大樽朝日啤酒,也只是$224⋯⋯很滿足的一餐

定必再來
2016-05-06
  • 咖哩牛坑腩
2015-06-26 4755 瀏覽
三個家庭去挪亞方舟住一晚 諗住跟openrice試下地道野 點知一定要訂枱 見到裡面有枱啲小朋友好開心諗住有得食。點知個伙記好無感情咁話無訂枱無得食!唉!無野講!成班好失望咁離開!其實有枱點解唔做生意呢
2015-06-06 4031 瀏覽
一間唔太多人去既海鮮餐廳,但我成家每次有家庭聚會都去個度,因為真係幾有水準!去到必食個幾味一定係胡椒蕃茄牛腩湯、蒸鮑魚、炒四季豆、炒面!個牛腩湯超入味,胡椒又唔會搶曬牛腩鮮味。炒四季豆都好乾身、好脆好香,入面既魚鬆送飯一流!依度既炒面特吃香口,平時我都唔食炒面,因為覺得好油,但依度食落口覺得又唔係太oily, 好吃!最後相入面個條冇記錯係黑𩶘,依度既魚煮得岩岩好,d肉好滑好嫩,連我呀爺都讚喔!

2013-08-20 3567 瀏覽
最近的8號風球,令我想起上一個風球來的時候,自己沒有好好安坐家中,反而跑出去覓食。難得的假期,雖然風大雨大,但只要著上水鞋,心情便豁然開朗。 一口氣選了藍花蟹、鮑魚仔、扇貝、瀨尿蝦。花蟹又肥又多膏,大大隻,百多元。鮑魚仔每隻$45,雖說鮑魚「仔」,但其實Size也不細,每隻都有中指大。很喜歡那淡淡的陳皮香,也愛死了彈牙的口感。扇貝同樣$45/隻,每隻都巴掌大。慣常的粉絲蒜蓉清蒸,已經無懈可擊。最後的瀨尿蝦,肉質結實,味道鮮甜,不過呢...每次剥殼總是弄到滿手傷痕。輝記賣的不是環境,不是服務,它只賣新鮮海鮮。唯一要數落的,可能是上菜的速度吧。
難得的假期,雖然風大雨大,但只要著上水鞋,心情便豁然開朗。
 一口氣選了藍花蟹、鮑魚仔、扇貝、瀨尿蝦。
花蟹又肥又多膏,大大隻,百多元。
很喜歡那淡淡的陳皮香,也愛死了彈牙的口感。
扇貝同樣$45/隻,每隻都巴掌大。
慣常的粉絲蒜蓉清蒸,已經無懈可擊。
清蒸藍花蟹
肥大藍花蟹
椒鹽瀨尿蝦
輝記賣的不是環境,不是服務,它只賣新鮮海鮮。
唯一要數落的,可能是上菜的速度吧。

2013-07-01
清蒸藍花蟹
肥大藍花蟹
2013-06-18 2482 瀏覽
這天到馬灣挪亞方舟遊覽,既然來到馬灣,便到頗出名的輝記吃晚飯。聽聞飯店很小,一定要訂檯,可惜飯店的營業時間很短,只有中午三數小時及晚上的三數小時,我打了很多次,不是電話錄音說辦公時間再來電,就是沒人聽。可能我打的次數太多,飯店居然回電話給我,我很順利留了座。晚上我們早了到,等了一會才入座。我們原想點白灼花螺,老板說花螺有客人預留,所以不能賣給我們。我們又想點牛油鹽焗蟹,老板很老實說蟹不太新鮮,薑蔥或避風塘炒還好,焗就不行.....由於我們只有兩個人,最後點了:蜆很大隻,差不多佔了整個蜆殼。這次的油鹽水沒我平時吃的清,味道很濃。今次的蝦不是自己買,是例牌,所以不是很大隻,但仍有羔。這個煎法有點濕,沒有很香口,但豉油很甜。椒鹽鮮魷炸得很乾身,魷魚又不韌,也沒有很厚的炸粉,不錯金銀蛋白菜仔是正常不過的,我們是因為吃了其他海鮮,總要有碟菜....

晚上我們早了到,等了一會才入座。

由於我們只有兩個人,最後點了:
油鹽水煮蜆
豉油王中蝦
椒鹽鮮魷
椒鹽鮮魷炸得很乾身,魷魚又不韌,也沒有很厚的炸粉,不錯
金銀蛋白菜仔
題外話/補充資料: 店有點小和簡陋,不要期望坐得很舒適,但比大排檔的好
2013-06-08
油鹽水煮蜆
豉油王中蝦
椒鹽鮮魷
2010-12-27 1434 瀏覽
因為有朋友住o係栢麗灣. 所以去佢屋企玩之後, 大都數都係去"馬灣輝記"醫肚.貪佢平靚正, 又就腳. (由栢麗灣唔駛5min 就到, 非常方便)12人叫o左: 蒜蓉粉絲蒸大蝦 蝦好大隻 蕃茄牛腩煲 必食推介, 因為我唔食辣, 佢地話加黑椒好味d ~ 牛腩好"林", 好入味 ~椒鹽瀨尿虾 好大隻, 好多膏 果皮蒸飽魚 風沙雞 油鹽水花甲 豆豉鯪魚油麥菜 孜然吋骨 砵仔蠔仔蛋 雖然d 海鮮唔及西頁, 但勝在新鮮同價錢平.大枱只能容納12人, 雖然坐得唔算太舒服, 但勝在有味.汽水啤酒自己攞, 埋單先計錢 ~百幾蚊就有海鮮食, 仲想要求d乜呢 ~~

12人叫o左:
蝦好大隻
蕃茄牛腩煲

椒鹽瀨尿虾
好大隻, 好多膏

豆豉鯪魚油麥菜
砵仔蠔仔蛋

雖然d 海鮮唔及西頁, 但勝在新鮮同價錢平.
大枱只能容納12人, 雖然坐得唔算太舒服, 但勝在有味.
汽水啤酒自己攞, 埋單先計錢 ~

百幾蚊就有海鮮食, 仲想要求d乜呢 ~~
番加牛腩煲
風少雞
2010-12-04
番加牛腩煲
風少雞
  • 蕃茄牛腩煲
  • 椒鹽懶尿虾
2010-07-06 991 瀏覽
一行十人賀朋友柏麗灣新居入伙,晚上訂了輝記。去到已留了張「木台」給我們,之後就馬上點菜。朋友說輝記的小菜鑊氣夠,海鮮亦不錯。最後點了:冬瓜盅 (之前預訂的): 少不了有味精, 材料都夠。椒鹽魷魚: 沒有想像中香口,好像放了很久才拿上來。炒蟶子: 蟶子大隻是大隻,但 完全沒有鑊氣...西蘭花炒桂花蚌: 太淡,桂花蚌又少。豆豉鯪魚油麥菜: 不會太油,如果再多d豆豉鯪魚就仲好。白飯魚+蛋: 好香,不錯。炸子雞: 皮夠脆,肉又滑。蒸xx斑: 呢個最好,魚蒸得剛好,不會老,很嫩滑。服務很一般,而且四周坐滿人,所以好嘈。多謝朋友埋單,所以我也不知幾錢...Overall,我覺得這店是不過不失,順路經過就可以一試,特登去就不必嘞。
一行十人賀朋友柏麗灣新居入伙,晚上訂了輝記。

去到已留了張「木台」給我們,之後就馬上點菜。
朋友說輝記的小菜鑊氣夠,海鮮亦不錯。
最後點了:

冬瓜盅 (之前預訂的): 少不了有味精, 材料都夠。
椒鹽魷魚: 沒有想像中香口,好像放了很久才拿上來。
炒蟶子: 蟶子大隻是大隻,但 完全沒有鑊氣...
西蘭花炒桂花蚌: 太淡,桂花蚌又少。
豆豉鯪魚油麥菜: 不會太油,如果再多d豆豉鯪魚就仲好。
白飯魚+蛋: 好香,不錯。
炸子雞: 皮夠脆,肉又滑。
蒸xx斑: 呢個最好,魚蒸得剛好,不會老,很嫩滑。

服務很一般,而且四周坐滿人,所以好嘈。
多謝朋友埋單,所以我也不知幾錢...

2010-07-01
2010-02-16 898 瀏覽
一條黑暗的小村裡.. 有一間小飯店..同事們說這裡不錯的.. 我們便一起來試試!環境真的很村莊.. 像舊式的飯店一般..服務也是街坊式的招乎.. 沒有什麼特別!海鮮方面是新鮮的.. 味道也是清淡..整體味道上是可以的.. 不況一試!
(非會員)
2009-10-05 728 瀏覽
當日去左馬灣打麻雀, 已訂了枱晚上7:00食飯.晚上我們已早到了10分鐘, 只見人山人海, 跟個亞姐講已訂了枱7:00, 但她只說等等, 等到7:30有多才派到1張枱於1間獨立屋, 裡面有3張枱+1部電視+水櫃, 但等d亞姐執枱, 取碗筷, 開茶, 已經8:10 (d亞姐速度慢, 態度勁差), 我們便到魚缸選擇海鮮落單, 但好耐都無人理我地喎! 落完單都足足8:30了!炒蜆 - 無蝦 - 全部反肚的 (要$180.00/斤, 所以無叫到)蟹 - 好細隻, 無肉蒜茸粉絲貴妃蚌 - ok (約1百元4隻)燒雞 - 賣曬炒菜 - 只得通茶, 其他賣曬咕嚕肉 - 味道麻麻炒面 - 好干, 唔好食埋單又等好耐, 走得都10:00多了下次一定唔去!
當日去左馬灣打麻雀, 已訂了枱晚上7:00食飯.

炒蜆 - 無
蝦 - 全部反肚的 (要$180.00/斤, 所以無叫到)
蟹 - 好細隻, 無肉
蒜茸粉絲貴妃蚌 - ok (約1百元4隻)
燒雞 - 賣曬
炒菜 - 只得通茶, 其他賣曬
咕嚕肉 - 味道麻麻
炒面 - 好干, 唔好食

埋單又等好耐, 走得都10:00多了

下次一定唔去!
2009-07-01
2009-08-12 740 瀏覽
其實輝記我食過好多次了, 今次有帶相機, 先有機會寫下食評. 佢既魚,海鮮類價錢, 個人覺得比較貴, 但就斤兩十足同埋係上好的料. 所以如果要食海鮮, 就唔好就住就住食啦.今次無食海鮮, 只係和朋友家常便飯. 叫了以下菜式. 佢地既水準保持得好好, 即係話上次食過的, 今次食唔會太走樣, 如果上次覺得好味, 今次都係咁好味. 椒鹽鮮魷拼九肚魚 – 炸得剛剛好, 唔太油, 爽口. 蝦醬通菜 - 蝦醬味足. 孜然吋骨 – 呢個一定要試下, 不過好唔好味就見人見智, 不過大部分人都話唔錯. 我就覺得都幾好. 蕃茄胡椒牛腩煲 – 又係一定要試, 夠惹味, 佢係用清湯腩, 估唔到用蕃茄配胡椒都咁正, 又可以當湯飲. 牛腩都好易入口, 夠淋. 風沙雞 – 又係佢地出名的菜式, 似炸子雞, 皮夠脆,肉夠滑. 東瓜盅 – 湯味比較清淡, 材料有些小不足. 馬灣蝦羔炒飯 – 味道十足的炒飯, 份量足夠. 豉椒炒蜆 – 呢個就普通左小小. 蜜椒牛柳粒 – 又係佢名菜, 有蜜糖味, 又有胡椒味, 都幾特別.因為佢坐落係村屋關係, 環境就真係麻麻啦, 衞生方面如果做好 d 就好了. 是次無食海鮮, 所以價錢

椒鹽鮮魷拼九肚魚 – 炸得剛剛好, 唔太油, 爽口.
蝦醬通菜 - 蝦醬味足.
東瓜盅 – 湯味比較清淡, 材料有些小不足.
馬灣蝦羔炒飯 – 味道十足的炒飯, 份量足夠.
豉椒炒蜆 – 呢個就普通左小小.

因為佢坐落係村屋關係, 環境就真係麻麻啦, 衞生方面如果做好 d 就好了. 是次無食海鮮, 所以價錢唔貴, 平均每人 HK$70 左右.

如果去得馬灣, 就真係要試下啦.
豉椒炒蜆
蝦醬通菜
東瓜盅
椒鹽鮮魷拼九肚魚
2009-07-02 566 瀏覽
第一次來馬灣, 同事係馬灣人, 經佢推介來這裡, 佢話夜晚會勁多人, 所以黎食lunch, 兩個人唔係叫得好多野牛油鹽焗蟹 $180 – 好香, 勁多膏, 好好味椒鹽鮮魷拼白飯魚 $55 – 炸野做得唔錯, 一d都唔油膩馬灣蝦醬通菜 $3? – 同大嶼山蝦醬味道有d唔同, 咸香但有dd腥味服務已有心理準備預左係無, 人地都唔收你加一小費, 但無所謂啦總括來講所有野都唔錯, 一定會再來p.s. 枱唔多, 記住book定位

牛油鹽焗蟹 $180 – 好香, 勁多膏, 好好味

椒鹽鮮魷拼白飯魚 $55 – 炸野做得唔錯, 一d都唔油膩

總括來講所有野都唔錯, 一定會再來

p.s. 枱唔多, 記住book定位
牛油鹽焗蟹
2009-06-21
牛油鹽焗蟹
  • 椒鹽鮮魷
2009-06-30 375 瀏覽
首次踏足馬灣,同行十三人到此晚飯,抱著填肚心態,但這小飯店的菜式很有鑊氣,用料亦算新鮮。我們吃了...椒鹽鮮魷:煎炸菜式素來沒有期望,但魷魚好新鮮,肉質沒有「梅」,又絕非雪藏,味道剛剛好!牛肉金菇:牛肉ok有d有少少過熟,但精華在金菇,必食呀!蝦醬通菜:承過去食客經驗,蝦醬好香,炒得好有鑊氣,好味。甜酸骨:個汁不會太稠,沒有加色素,好味道,只是「大大件」賣相嚇窒不少女士。蛋白炒飯:好乾身, 無乜味精, 味道ok喎!其他還有:金銀旦x菜、西蘭花鮮魷、魚香茄子煲、旦白炒飯、豉椒炒蜆、蝦仁炒蛋, 算不上超好食 , 但都係合格之作。值得一提:此店沒甚服務可言, 態度奇差, 點菜時處處針鋒相對,好有「撩交嗌」味道, 大家最好有心理準備。

牛肉金菇:牛肉ok有d有少少過熟,但精華在金菇,必食呀!
蝦醬通菜:承過去食客經驗,蝦醬好香,炒得好有鑊氣,好味。
蛋白炒飯:好乾身, 無乜味精, 味道ok喎!

2009-06-28
  • 椒鹽鮮魷,炸子雞,牛肉粒金菇,蝦醬通菜,甜酸骨
2009-06-22 330 瀏覽
先比兩個笑,呢度係小本經營,唔好期望有好好0既環境同服務,呢度都唔會收你加一同茶介,,但呢度d嘢食就真係比足心機去做啦今晚五個人點咗:1.蝦羔炒通菜:一見個阿姐攞碟餸黎,心涼一涼,因為成碟菜都鋪滿蝦醬,一心以為佢一定咸到死,但一食落又唔係喎,係好有香味,而咸味亦岩岩好,而且鑊氣夠,正2.蝦羔炒飯:見其他客叫呢個,見個樣唔錯,就點,不過不失,可能係本地人的原因,佢哋用蝦醬真係高,又唔會唔夠味,又唔會一呆死咸,掂3.花鵰蛋白蒸蟹:呢個就略為遜色咗少少,我就唔係好食到有酒味,但唔代表佢唔掂喎,叫了兩隻花蟹,好新鮮好甜,d羔都好creamy ,唔錯4.蕃茄牛腩煲: 我覺得係全晚最好的,個啖湯好清甜,而且蕃茄味好出,d牛腩用上爽腩,焾得好夠腍,真係好正5.椒鹽鮮魷kay,份量略嫌少咁d,而且唔係好夠味道6.風沙雞:一般啦,可能係用冰鮮雞原故,真係無乜雞味,但都幾滑,,可以接受啦一定會番尋味

今晚五個人點咗:

5.椒鹽鮮魷
kay,份量略嫌少咁d,而且唔係好夠味道

一定會番尋味
2009-06-22