2022-06-03 78 瀏覽
難得來到灣仔區staycation,終於有機會order 到 位於港島區的Chotto Maki 外賣嚐嚐😍由於只有兩個人,所以不能選擇太多。經過今天篩選之後,最後選擇了兩款 Signature Custom Rolls, 一款 Classic Rolls 及 salmon & scallops sushi.不到20分鐘就送到了!原來Signature Custom Rolls 份量超大,本來以為只有四件不多,誰知它的餡料都佔了四分三了! 非常抵食!

Beef  iyaki
  • Black  magma
  • Scallop  sushi
  • Sea Monster
2022-06-02 44 瀏覽
灣仔向來都係美食天堂,形形色色嘅食店布滿大街小巷,競爭異常激烈,能夠持續經營而不被淘汰嘅,質素應該都有返咁上下。我多次到訪嘅廈門街Chotto Maki就係其中一間。今日相約朋友在灣仔聚舊,想食少少嘢,好自然就嚟咗Chotto Maki,趁傍晚時分客人唔多,嗱嗱聲柯打咗食物,一於邊食邊傾偈。1.Mango Dynamite Roll珍珠飯卷住天婦羅蝦,外層係清甜嘅芒果和綠色嘅飛魚籽,加醬油清新好食。👍2.Beef- iyaki飯卷嘅牛肉份量都好足夠,加上蒜片、照燒汁、牛油果,味道口感俱佳。🙂3.Chicken Karage小食炸雞即叫即炸,加几滴檸檬汁,皮脆肉嫩。👍4.Apple Cider5.Peach Cider完熟蘋果和白桃梳打水,冰涼好飲。😊小總結:Chotto Maki嘅飯卷即叫即做,材料配搭新穎,組合更可自由決定,時尚又美味,性價比高。如經常都係食開中、西式食品,呢度嘅特色飯卷係唔錯嘅選擇。😋
1.Mango Dynamite Roll

2.Beef- iyaki

3.Chicken Karage
小食炸雞即叫即炸,加几滴檸檬汁,皮脆肉嫩。👍

4.Apple Cider
5.Peach Cider
完熟蘋果和白桃梳打水,冰涼好飲。😊

2022-05-31
  • Beef-Iyaki
  • Mango Dynamite Roll
2022-06-01 1819 瀏覽
呢晚有啲野要做過咗嚟灣仔,諗住做嘢之前去買個外賣快食,行過見到呢間Chotto Maki,就入去試吓啦。其實之前已經幫襯過佢嘅中環店,記得嗰次係第一次食,印象中係幾唔錯,所以今次都幾期待。入到舖頭,佢鋪面唔大,容納到10至15人左右。不過我外賣,所以冇所謂啦。然後就行過去counter,準備嗌嘢食啦。店員好有禮貌咁遞咗份Menu俾我,我睇咗陣,叫左一個 『604 Crunch』Signature roll 同埋一個 『BLACK MAGMA』Classic roll,另外仲叫左支apple cider 同埋麵豉湯。落完單,店員就即刻開始整我張單喇,等左5至10分鐘左右,我既食物就pack好晒喇。首先我試左『604 Crunch』,佢都幾大件,一啖好難咬得晒,但我都嘗試張個口擘到最大,勉強張大半個卷放到入口,因為我想一次過試到佢入面既三文魚,玉子同疏菜,口感豐富有層次,配埋面頭既wasabi醬,好味。食完咁有口感既signature roll,跟住就試下個『BLACK MAGMA』。呢款classic roll同signature roll最唔同就係,佢每一件都可以一啖放晒入口,大少適中

食完咁有口感既signature roll,跟住就試下個『BLACK MAGMA』。呢款classic roll同signature roll最唔同就係,佢每一件都可以一啖放晒入口,大少適中。佢入面係帶子碎,拖羅蓉再加埋天婦羅脆脆同埋面頭既黑芝麻醬,雖然口感既豐富度唔及604crunch,但佢勝在可以一啖放入口,味道唔錯,絕對係輕食之選。

其實食完兩款卷已經係好飽,不過都仲想飲埋個麵豉湯。個湯雖然係外賣杯,但係依然夠熱,味道都唔錯。
最後講埋支apple cider,好飲!亦因為佢係有汽既關係,個人當堂gur 晒。

總括,今次試灣仔店,依然無令我失望,下次過開泥買外賣,一定再泥幫襯佢!
2022-05-30
5 分鐘 (外賣自取)
2022-05-29 48 瀏覽
𝑺𝒖𝒔𝒉𝒊 𝑹𝒐𝒍𝒍 @ 𝑪𝒉𝒐𝒕𝒕𝒐 𝑴𝒂𝒌𝒊一到夏天就好想食啲清新啲嘅嘢經過灣仔就嚟試吓佢哋嘅壽司卷外賣番屋企食~佢有好多款唔同signature同classic嘅Roll仲可以俾你自己自創卷物肉類、 蔬菜、卷上、醬料、配料全部都可以自己揀我今次就直接揀佢已經定好嘅卷物全部都係即叫即做夠晒新鮮!ꜱᴘɪᴄᴇ ᴍᴇ ᴜᴘ $72 呢款嘅配搭好有趣!有鰻魚、 青瓜、海藻、蘋果啫喱、辣蛋黃醬!!口感好豐富! 蛋黃醬微辣,幾惹味~ʙʟᴀᴄᴋ ᴍᴀɢᴍᴀ ʀᴏʟʟ $72 呢款係有帆立貝、吞拿魚蓉、天婦羅脆脆同黑芝麻醬,口感好豐富飯同餡料嘅比例好好醬汁都幾夾~ 呢兩種卷嘅份量都幾大!ꜱᴀʟᴍᴏɴ ꜱᴜꜱʜɪ $29三文魚壽司都幾肥美~ 📍 𝐂𝐡𝐨𝐭𝐭𝐨 𝐌𝐚𝐤𝐢 @chottomakihk 灣仔廈門街33號地舖中環利源西街3號地下
𝑺𝒖𝒔𝒉𝒊 𝑹𝒐𝒍𝒍 @ 𝑪𝒉𝒐𝒕𝒕𝒐 𝑴𝒂𝒌𝒊

一到夏天就好想食啲清新啲嘅嘢
經過灣仔就嚟試吓佢哋嘅壽司
外賣番屋企食~

佢有好多款唔同signature同classic嘅Roll

仲可以俾你自己自創卷物
肉類、 蔬菜、卷上、醬料、配料
全部都可以自己揀

我今次就直接揀佢已經定好嘅卷物
全部都係即叫即做夠晒新鮮!

ꜱᴘɪᴄᴇ ᴍᴇ ᴜᴘ $72

呢款嘅配搭好有趣!

有鰻魚、 青瓜、海藻、蘋果啫喱、辣蛋黃醬!!
口感好豐富!
蛋黃醬微辣,幾惹味~

ʙʟᴀᴄᴋ ᴍᴀɢᴍᴀ ʀᴏʟʟ $72

呢款係有帆立貝、吞拿魚蓉、天婦羅脆脆同黑芝麻醬,口感好豐富
飯同餡料嘅比例好好

醬汁都幾夾~

呢兩種卷嘅份量都幾大!

ꜱᴀʟᴍᴏɴ ꜱᴜꜱʜɪ $29
三文魚壽司都幾肥美~

📍 𝐂𝐡𝐨𝐭𝐭𝐨 𝐌𝐚𝐤𝐢 @chottomakihk
灣仔廈門街33號地舖
中環利源西街3號地下
2022-05-26 154 瀏覽
去咗利東街行, 經過見到呢間舖頭個公仔好得意,就畀佢吸引咗入去睇下有咩食好多唔同款式嘅飯卷選擇,睇個食物嘅賣相都幾吸引,反正都夠鐘食lunch,就同朋友一齊買咗啲外賣試下外賣都包裝到好靚,揀咗第一款係龍蝦卷,食到裏面有龍蝦肉,蟹柳,牛油果……外面捲住三文魚,加埋佢哋特調嘅醬汁,成個飯卷嘅味道都好夾同朋友share食好快就食曬第二款揀咗芒果卷, 餡料有炸蝦天婦羅、青瓜、芒果、飛魚子同鰻魚汁,好足料, 飛魚子脆卜卜好有口感,同埋雖然係外賣, 但係個炸蝦天婦羅仍然脆口好食,可能因為佢係即叫即做所以冇淋到仲要咗一份炸雞小食, 皮脆肉嫩,加少少新鮮檸檬汁,好好食, 唔需要再有額外嘅汁醬,都好夠味雖然呢個小食簡單, 但係佢真心整得好食下次再經過都一定會再幫襯
去咗利東街行, 經過見到呢間舖頭個公仔好得意,

就畀佢吸引咗
入去睇下有咩食
好多唔同款式嘅飯卷選擇,
睇個食物嘅賣相都幾吸引,
反正都夠鐘食lunch,
就同朋友一齊買咗啲外賣試下

外賣都包裝到好靚,

Lobster Roll 2.0

揀咗第一款係龍蝦卷,食到裏面有龍蝦肉,蟹柳,牛油果……
外面捲住三文魚,加埋佢哋特調嘅醬汁,
成個飯卷嘅味道都好夾

同朋友share食好快就食曬

Mango Dynamite

同埋雖然係外賣, 但係個炸蝦天婦羅仍然脆口好食,
可能因為佢係即叫即做
所以冇淋到

Chicken Karage

仲要咗一份炸雞小食, 皮脆肉嫩,加少少新鮮檸檬汁,
好好食, 唔需要再有額外嘅汁醬,都好夠味

雖然呢個小食簡單, 但係佢真心整得好食

下次再經過都一定會再幫襯

• Lobster  roll
  • Mango  Dynamite
  • Mango Dynamite Roll
2022-05-25 2526 瀏覽
2022年5月19日 星期四今日係灣仔果頭放工,之後想直接買外賣返屋企食,唔想買餸煮飯,於是就即時諗到食呢間餐廳,因為之前食過性價比好高餐廳係利東街隔離,位置都幾方便,地鐵站出口行大約5分鐘左右就到餐廳有好多款卷物提供,總有一款岩心意,就算唔岩都可以自創卷物,挑選鍾意嘅配料同醬汁,自由度好高,而且價錢灣仔黎講算合理最後我要左兩款卷物加幾件壽司,應該足夠我同老婆兩個人食一點完餐之後就見到店員即時包飯卷,完全唔係預先整定,夠晒新鮮,而且手法好純熟,唔使10分鐘就已經整好返到去打開外賣盒先見到每舊壽司原來都唔細,特別係我點嘅火炙帆立貝,厚切之餘又夠新鮮,食落去有咬口,而且有少少火炙既微薰之後到卷物嘅環節,有呢個Philadelphia,裡面有三文魚、牛油果同忌廉芝士等等,配上沙律醬同蟹籽,味道幾夾,又唔會太膩,冇諗過三文魚配忌廉芝士效果又唔錯,但食完又唔覺得太滯至於另一款卷物就係black magma,顧名思義有黑色既元素,餡料有帆立貝、吞拿魚蓉同天婦羅脆脆,口感好豐富,每一啖都食到吞拿魚蓉,同醬汁都幾配合,兩個人食都夠晒飽
2022年5月19日 星期四

最後我要左兩款卷物加幾件壽司,應該足夠我同老婆兩個人食

2022-05-19
外賣自取
👉下午🈶️會議,午餐不想吃太多,以免飯氣攻心。同事提議來個輕食,那壽司最好不過。。。☺️來到看了餐單,每人點了一客飯卷一起吃‼️📌1. (604) Crunch $72 ~ 一客4️⃣件的Signature Rolls內🈶️三文魚、雜菜、蘆筍、玉子燒,多餸少飯。三文魚跟玉子燒都是大大粒的,餡料豐富。☝️面層鋪上櫻花蝦增加賣相,芥末沙律醬也令飯卷味道提升。🥰📌8. Mango Dynamite $72 ~ Classic Rolls  🈶️8⃣️小件,飯卷包著天婦羅炸蝦🍤、青瓜絲🥒、上面鋪上芒果🥭、日式燒汁,芒果配醋飯味道不錯,又🈶️新鮮感。☝️燒汁已🈶️味道,豉油也🉑️省掉。☺️📌Apple Cider , 📌Yuzu Cider 各 $28 ~ 🈶️汽的萍果、柚子水,原日本🇯🇵進口,也是甜甜酸酸的,很醒神。。。輕鬆飽餐後繼續搏殺。💪
來到看了餐單,每人點了一客飯卷一起吃‼️

📌 1. (604) Crunch

☝️面層鋪上櫻花蝦增加賣相,芥末沙律醬也令飯卷味道提升。🥰

📌 8. Mango Dynamite

☝️燒汁已🈶️味道,豉油也🉑️省掉。☺️

Apple Cider 📌Yuzu Cider
2022-05-16
5 分鐘 (外賣自取)
Apple Cider 📌Yuzu Cider
已經係2訪Chotto, 每一次放工後去都見到好多OL / foreigners 係度, 佢的sushi 真心新鮮.Mango Dynamite Roll- 入面有天婦羅蝦, 返到屋企仲食到個脆口感- 芒果好清甜, 一d都唔酸, 同個炸天婦羅好夾!Spice ME UP- 帶子蓉好鮮, 仲有大大舊鰻魚肉- 有d甜甜酸酸的jelly 原來係Apple jelly- 醬汁都好讚, 係spicy mayo, 呢個微辣味令成個roll 再提升左Scallop sushi-第2次食encore 左scallop, 佢細細舊唔係特大個款, 但超級甜, 係scallop 獨有的甜, 下次試火灸先!

Mango Dynamite Roll
- 入面有天婦羅蝦, 返到屋企仲食到個脆口感
- 芒果好清甜, 一d都唔酸, 同個炸天婦羅好夾!
Mango  dynamite  roll

Spice ME UP
- 帶子蓉好鮮, 仲有大大舊鰻魚肉
- 有d甜甜酸酸的jelly 原來係Apple jelly
Spice  me  up

Scallop sushi
Scallop  sushi
2022-05-17 51 瀏覽
呢間係住係灣仔的地膽朋友介紹,話係即叫即整而且仲可以自己配搭壽司材料,完全啱晒咀尖的朋友!由地鐵站出口行5分鐘唔洗就到,非常方便。可能港島鋪租關係座位唔多,想食嘅就要早少少嚟啦!我同朋友揀左幾款再share一齊食!呢款叫C-Dragon,材料主要有炸鰻魚在內、炸天婦羅山藥鋪面,另外有鰻魚醬和沙律醬!帶子壽司,帶子大粒又新鮮,加了$12轉炙燒,增加了口感!Philadelphia,個人比較喜歡呢款,有三文魚和cream cheese,二者配合,也有牛油果和蟹籽鋪面!總結:食材新鮮而且即叫即整,仲有個人化壽司選擇!

帶子壽司,帶子大粒又新鮮,加了$12轉炙燒,增加了口感!

總結:食材新鮮而且即叫即整,仲有個人化壽司選擇!
2022-05-16 57 瀏覽
有一日lunch time突然間想食日本嘢就喺公司附近搵到呢間日本壽司舖原來間舖頭有好多獨特嘅自創壽司😎.Philadelphia Roll呢份卷物包住三文魚同cream cheese壽司外圍就包住一篇牛油果配搭好獨特亦都好好食每一啖都可以食到三文魚嘅鮮味同牛油果嘅香極力推介.Mango Dynamite Roll呢款係一款比較清新因為有芒果所以每1啖都會食到芒果甜甜酸酸嘅味道同埋天婦羅蝦好香脆配搭好特別.另外加左一個沙律芝麻醬配埋新鮮嘅蔬菜同蕃茄仔好開胃.臨走嘅時候忍唔住加咗一盒三件嘅三文魚壽司三文魚好鮮味忍唔住食完一舊又一舊🤣🤣.呢間絕對係會食過返尋味嘅舖頭🥰搵日再落嚟買先
有一日lunch time突然間想食日本嘢

三文魚好鮮味
忍唔住食完一舊又一舊🤣🤣
呢間絕對係會食過返尋味嘅舖頭🥰
搵日再落嚟買先
平時想買外賣又想試吓新野咁岩諗到呢間卷物😚比起壽司更加似美式嘅Roll🇺🇸卷物新鮮之餘分量亦好滿足😍二人晚餐係一個好選擇😛⭐️ Mango Dynamite 🥭裏面主要係天婦羅蝦做餡🍤炸得好香脆唔會太油 💛 加上清新嘅芒果同埋青瓜做點綴🥒芒果嘅甜味恰到好處🤩⭐️ Beef-iyaki 🥩牛肉嘅份量好飽滿帶點甜味嘅照燒汁🐮 加上蒜片同牛油果🥑口感有啲美式加州Vibe 🏖️⭐️ Tuna Sushi 🐟特別想試吓魚既原味🌊 吞拿魚唔算太肥美但係新鮮度也合格🥳⭐️ Strawberry Chips 🍓口痕嘅我特別加點零食🤣Freeze dry既士多啤梨食落係天然嘅味道 健康無負擔

⭐️ Mango Dynamite 🥭

⭐️ Beef-iyaki 🥩

⭐️ Tuna Sushi 🐟
特別想試吓魚既原味🌊 吞拿魚唔算太肥美但係新鮮度也合格🥳

⭐️ Strawberry Chips 🍓
2022-05-15 38 瀏覽
對上一次係chotto maki買外賣好似已經係上年既事.....咁岩果日係灣仔做完野雖然果日仲要落狗屎但都無損雅興行去chotto maki買外賣回味一下印象中的味道先對我黎講首選一定係Classic rolls既Philadelphia鐘意食牛油果的朋友一定唔可以錯過評價只有一個字:滑!卷物有三文魚加軟芝士,而外面披住新鮮的牛油果食落口感好豐富老實上我對生的三文魚沒什麼好感總感覺口感很怪怪的但Philadephia係可以令到我接受到食生的三文魚牛油果的軟熟再加軟芝士細膩滑溜口感蓋過左我接受唔到的果種生食三文魚的口感正!一盒8件 食完都好飽肚另外我仲叫左Signature rolls既Beef-iyaki對比起岩岩果個Philadelphia 呢個係有喚然一新的感覺卷物基本一半係teriyaki beef 另一半係青瓜絲食完牛油果三文魚卷物再食另個是清新的青瓜絲會中和返岩岩的膩...不得不說酸蘿蔔作為配菜 真係爽脆又開胃今次叫左枝桃味的梳打飲品枝野飲都幾好 唔會係好假的桃味重要係唔係好甜
咁岩果日係灣仔做完野
雖然果日仲要落狗屎但都無損雅興
行去chotto maki買外賣
回味一下印象中的味道先
對我黎講
鐘意食牛油果的朋友一定唔可以錯過
評價只有一個字:滑!
卷物有三文魚加軟芝士,而外面披住新鮮的牛油果
食落口感好豐富
對比起岩岩果個Philadelphia
呢個係有喚然一新的感覺
卷物基本一半係teriyaki beef 另一半係青瓜絲
食完牛油果三文魚卷物再食另個是清新的
青瓜絲會中和返岩岩的膩...
不得不說酸蘿蔔作為配菜 真係爽脆又開胃
今次叫左枝桃味的梳打飲品
枝野飲都幾好 唔會係好假的桃味
重要係唔係好甜
1K
2022-05-10 70 瀏覽
灣仔食壽司你會諗起邊間餐廳?我第一時間就會諗起Chotto Maki,他們全部壽司都是即點即製的,而且卷物種類很多,真係好鬼吸引。他們主打卷物壽司,每款配搭用上不同健康食材,咁多款式真係問你點揀? HAMACHI其實這款便是油甘魚,一份有3件,食落口感幼細油滑,魚味濃郁而甘甜。PHILADELPHIA一盒足足有8件,以飯卷卷著三文魚、忌廉芝士、上層更添上牛油果片、沙律醬、蟹籽,淨睇賣相都攞哂分!一口咬落,多重口感,首先感受到三文魚肥美軟滑,而又食到忌廉芝士陣陣鹹香,再加上口感軟腍嘅牛油果、清新嘅蟹籽、還有開胃嘅沙律醬,令這款卷物食落真係無懈可擊,無可挑剔,正!Black Magma這一款都有8件壽司,用飯卷卷著吞拿魚蓉、帶子粒粒再加上黑芝麻醬,入口鮮味清甜,綿滑軟熟,味道濃郁,認真好食。最後都要讚下佢地個外賣盒子,以櫃筒式拉開設計,就算幾唔小心,都唔會壓爛壽司,他們真係花盡心思!
灣仔食壽司你會諗起邊間餐廳?

HAMACHI

PHILADELPHIA

Black Magma
外賣自取
最近工作繁忙,偶爾也要頭一口氣,吃點好東西來慰勞自己。趁著今天有中午有會議,特別去買壽司外帶回來。Chotto Maki 位於灣仔廈門街,地鐵站B2出口出發,不用五分鐘便到。雖說餐廳以外賣為主,但內裏仍有少量枱櫈堂食使用。這裏主要以卷物為主,除了預先配搭好的壽司卷,還可以選擇自由配搭。味噌湯 (⭐⭐⭐⭐💢)麵豉湯喝起來清淡,不算太鹹。配料有昆布,豆腐,高麗菜等等。這個價錢來說已經超值。 自選卷物 (⭐⭐⭐⭐💢)之前試過其他卷物,覺得不錯,今次就一試自創卷物。我們選了碎帶子,蘆筍,牛油果,三文魚片等不同材料。帶子吃起來鮮味可口,份量頗多。配合牛油果,露筍等不同配料,吃起來清新可口。另外,黑松露蛋黃醬松露味道突出,吃起來fusion感十足。Veggie Lover (⭐⭐⭐⭐💢)趁著今天是Green Monday,特別叫了個素食之選 。雖然只是蔬果,吃起來一點也不單調,紅菜頭,青瓜絲,芒果,蘆筍苗等等不同蔬菜,吃起來味道層次豐富,要特別一讚裏面包括了紫蘇葉,吃起來味道清香。迷你烏冬 (⭐⭐⭐⭐💢)烏冬爽口彈牙,起來有點煙韌,簡單的配合昆布和腐皮已經很好吃。總括而言,這間餐廳的手捲選擇十分多
味噌湯 (⭐⭐⭐⭐💢)
自選卷物 (⭐⭐⭐⭐💢)
Veggie Lover (⭐⭐⭐⭐💢)

迷你烏冬 (⭐⭐⭐⭐💢)

總括而言,這間餐廳的手捲選擇十分多,而且味道不錯,價錢也不貴。下次再經過也會再來試一試。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Chotto Maki  灣仔廈門街33號地舖
推介菜式:自選卷物,Veggie Lover
👍🏻地點方便
👍🏻食物精緻
2022-05-10 38 瀏覽
咁耐冇得去旅行,當然好掛住壽司,係灣仔chotto maki,除咗可以食壽司,仲好特色飯卷,一次滿足兩個願望。好,睇下有咩好食先。Philadelphia 飯卷,上面有我最鍾意嘅牛油果,裡面有cream cheese加三六魚,食落口感油潤又豐富,一set有8件。加錢可以追加烏冬同沙律,烏冬滑嘟嘟,仲有紫菜腐皮。沙律菜都好新鮮。口痕一定要再點壽司,叫左油甘魚同帶子,好豐盈飽滿,包住舊飯,帶子食落又爽又甜,油甘魚就油脂感重,唔錯。

好,睇下有咩好食先。