2022-08-26 274 瀏覽
推荐好吃新鲜的日本料理店,绝对是值得一试的日式餐馆🍣✨这家超有人气的日式餐馆主打日式定食,多样化选择!重要的是这里有20年经验大师级别手握寿司哦😍!现点现做绝对新鲜,尤其是来杯sake🍶更是一流👍 这里的tempura 炸老虎虾非常大只再搭配上灵魂酱料真的一流😋还有konnichiwa roll日式寿司带有美式寿司的鲜艳花俏,再加上大马人最爱的辣椒,简直是天花板级别的好吃🤤这里以简约清新的设计和开放式的 Sushi-Bar,在这里享用美食搭配一杯sake更是享受! 📸打卡拍照吃美食都不是问题, 来到吉隆坡必吃,就绝对不能错过这家寿司店哦🥰
推荐好吃新鲜的日本料理店,绝对是值得一试的日式餐馆🍣

2022-08-06 427 瀏覽
我個人好鍾意呢間餐廳嘅設計,顏色好鮮明時尚,佢地提供多款即叫即做既日式飯卷,外賣包裝都好方便攜帶,啱曬附近嘅上班族 🛍️每種飯卷各有4件,雖然一啖食唔曬,但係我一個人都可以食到兩份🤣🍙🐔 CHICK CHICK $72依個雞肉飯卷以香甜嘅黑松露蛋黃醬同辣醬為主調,辣得嚟又唔會接受唔到,上面鋪滿左唔同顏色嘅魚籽,色彩好繽紛,入面就有照燒雞肉、牛油果同芋頭片,每啖都唔同口感同風味。🍙🥓 BEEF-IYAKI $72而牛肉飯卷係參考照燒雞醬汁,入面卷住一片片既肥牛、青瓜絲、牛油果粒、魚籽同炸蒜,味道好豐富濃郁,感覺有啲似食緊韓式牛肉捲。Chotto Maki 🍙🍣人均~$120灣仔廈門街33號#foodie #hkfoodie #香港美食 #灣仔美食 #好去處 #takeaway #wanchaifood #japanfood #riceroll

🍙🐔 CHICK CHICK $72

🍙🥓 BEEF-IYAKI $72

Chotto Maki 🍙🍣
人均~$120
灣仔廈門街33號

2022-07-20
10 分鐘 (外賣自取)
The food brings back fond memories of my stay overseas and it’s mesmerizing. Highly recommended delicious little place for Japanese food in HK. Price is reasonable and food is ready in no time. Ordered 2 party trays enough for a party of 8. Will come back again
外賣自取
  • Mango Dynamite
  • Mango Dynamite Roll
2022-07-28 288 瀏覽
今日下晝放假,諗住買埋外賣返屋企食,行咗一陣,見到一間logo很特別的壽司店,就入去睇吓。入到去見到個Menu大部份係卷物而款式比平時壽司店較少見,所以就一於試吓,叫了兩款卷物同其他前菜、烏冬、湯咁做返一個set。值得一讚嘅係,呢間嘅外賣包裝非常漂亮,卷物睇落都好特別,味道方面:Mango Dynamite: 芒果非常新鮮好食,配搭絕青瓜同蝦,口感有唔同層次,爽口加啖啖肉。C-Dragon: 呢個有炸鰻魚,有別於普通燒鰻魚嘅軟身,呢款脆身嘅鰻魚我比較少食但感覺都幾新鮮特別,再加上有芋頭天婦羅,整個卷物口感10分脆口。沙律新鮮加上麻醬味道唔錯,烏冬彈牙,麵豉湯好飲,仲有啲豆腐好有豆味。將來有機會一定會再試其他卷物。

將來有機會一定會再試其他卷物。
2022-07-23 274 瀏覽
Chotto Maki - 灣仔今天工作經過灣仔,時間關係需要外賣,天氣太熱,我選擇了簡單易入口的壽司。這店鄰近灣仔地鐵站,設計簡約,但地方不是太大,所以也是做不少外賣生意,顧客絡繹不絕。🥢Mango Dynamite Roll🍣這是即叫即做的反卷,綠色的飛魚子及鮮黃色的芒果🥭十分搶眼。芒果酸酸甜甜十分開胃,配上自製的醬汁,酸甜的層次感更豐富。天婦羅炸蝦🍤及青瓜🥒也十分鮮美。🥢Cali Salman Roll🍣香炸三文魚🐟的味道十分吸引,成功把三文魚的脂肪鎖在肉內,吃下去的時候感到十分肥美。反卷的飯上舖着蟹柳和黑白芝麻,自製醬汁酸酸甜甜,十分開胃。飲品方面也不錯,我和朋友選擇的🍹Yuzu Cider🍹Peach Cider都不是太甜,夏天消暑一流!這兒還有很多其他壽司選擇,下次一定要再來試試😋
Chotto Maki - 灣仔
🥢Mango Dynamite Roll🍣

🥢Cali Salman Roll🍣

這兒還有很多其他壽司選擇,下次一定要再來試試😋
2022-07-18 286 瀏覽
最近天氣悶熱又侷促,沒什麼胃口,來一份清爽透心涼的壽司最適合不過。主打日式飯卷,種類多,全部即點即製,還有提供壽司刺身盛合,選擇豐富,最適合人多開Party!MANGO DYNAMITE ($72)色澤鮮豔,吸引食慾!酸甜的芒果、清新爽脆的青瓜、酥脆可口的天婦羅蝦,香甜的鰻魚汁,再加上清脆的飛魚子,一口咬下去有多重口感,味道豐富。PHILADELPHIA ($72)三文魚嫩滑、忌廉芝士creamy同牛油果軟腍,配搭極好,吃得滋味。

MANGO DYNAMITE ($72)
色澤鮮豔,吸引食慾!

PHILADELPHIA ($72)

2022-07-09 267 瀏覽
去開附近買完禮餅順路想食日式卷物,見到有間Chotto Maki 係食特色卷物,可堂食式外賣就order 回去食餐廳每日有新鮮食物,即叫即做食完呢盒卷物真的夠晒飽肚感芒果蝦卷Mango Dynamite Roll $72一盒8件中間有天婦羅蝦仲好脆口-夾住最面芒果片而最外層有綠色粒粒魚子,連同青瓜絲一起食California Roll $68一盒8件最喜歡食蟹籽我就揀左呢款舖著滿滿既蟹籽中間夾著蟹柳絲及牛油果粒粒,入口就感受到有層次感連沙律味道一起食好清新。點了一碗迷你烏冬 $22 及麵鼓湯烏冬個麵質地幼身而咬落有煙韌口感,入面有腐皮及 海帶。沙律菜$22新鮮沙律菜有蕃茄仔加配了芝麻醬一起食非常滋味Chotto Maki灣仔廈門街33號地舖

就order 回去食
餐廳每日有新鮮食物,即叫即做
食完呢盒卷物真的夠晒飽肚感
芒果蝦卷Mango Dynamite Roll $72

一盒8件

中間有天婦羅蝦仲好脆口
-夾住最面芒果片
而最外層有綠色粒粒魚子,
連同青瓜絲一起食
California Roll $68

一盒8件
最喜歡食蟹籽我就揀左呢款舖著滿滿既蟹籽
中間夾著蟹柳絲及牛油果粒粒,入口就感受到有層次感
連沙律味道一起食好清新。
點了一碗迷你烏冬 $22 及麵鼓湯

烏冬個麵質地幼身而咬落有煙韌口感,入面有腐皮及 海帶。
沙律菜$22

新鮮沙律菜有蕃茄仔加配了芝麻醬一起食非常滋味

Chotto Maki
灣仔廈門街33號地舖
2022-07-09
今日難得lunch時間早左👍🏻同同事一齊去哩間平時lunch排晒長龍嘅日式飯卷店開餐😋平時放1點lunch行過見到就大排長龍🤣今日我哋下午12點到達即刻有位入啦🥳Beefiyaki $72牛肉飯卷入面有好多牛肉😋牛肉係薄切牛肉浸透日式醬汁🤤味道就好似日式牛丼嘅牛肉一樣🍱我鐘意除左牛肉之外🐂仲混合左牛油果蓉、牛油果、青瓜生菜絲同埋新鮮蟹籽!成個飯卷好多餡料仲要厚切大大舊👍🏻又好味又夠飽肚😋Philadelphia Roll $72同事就order左個牛油果忌廉芝士三文魚卷🥑忌廉芝士滑漏口感酸酸地同三文魚好配合🤝🏻而且每舊飯卷嘅三文魚都唔細舊🤤肥瘦均勻夾埋牛油果食又香又滑!真係唔錯嘅選擇👍🏻Apple & Peach Cider $28/each飲品方面都唔錯😋飲落比較多氣而且唔算好甜!Apple Cider 有蘋果蓉沉澱喺底🤣不過同事話冇粒粒嘅口感🍎因為蘋果蓉溶晒落啲蘋果汁到🤣我嘅Peach Cider都唔錯👍🏻有果汁嘅味道唔係假甜味🍑開心嘅時光過得快🤣話咁快就享用完哩個美味lunch啦!😋見個menu仲有好多款飯卷味道🤤下次可以外賣返公司食都得👍🏻

Beefiyaki $72

Philadelphia Roll $72

Apple & Peach Cider $28/each

2022-07-04 6089 瀏覽
上星期是閨蜜的生日,我們特別預約了灣仔酒店Staycation為他慶祝一番。為了爭取時間享用酒店設施,我們買了壽司外賣作為午餐。 Chotto Maki 位於灣仔廈門街,地鐵站B2出口出發,不用五分鐘,地點方便就腳。我們一行2人共叫了三款互相分享 。帆立貝壽司 (⭐⭐⭐⭐💢)帆立貝壽司一份三件,肉厚而且味道鮮味。另外加12元可變作火炙壽司,下次經過再來也可一試。Sea Monster (⭐⭐⭐⭐💢)這個Sea Monster 壽司材料十分豐富,包括了蟹柳,天婦羅蝦,青瓜,櫻花蝦等等。天婦羅蝦吃起來脆口,配上青瓜味道清新,中和天婦羅的油膩感。配上面頭的蒜蓉片,層次感豐富。Veggie Lover (⭐⭐⭐⭐💢)另外朋友選的這個Veggie Lover也十分不錯。包括了露筍,紅菜頭,青瓜,芒果不同蔬菜。雖然沒有任何肉,但吃起來不單調。尤其欣賞芒果,鮮甜多汁。一份8件,兩人分享剛剛好。總括而言,這間餐廳的手捲選擇十分多,而且味道不錯,價錢也不貴。下次再經過也會再來試一試。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Chotto Maki  灣仔廈門街33號地舖推介菜式:Sea Monst

我們一行2人共叫了三款互相分享 。
帆立貝壽司 (⭐⭐⭐⭐💢)
Sea Monster (⭐⭐⭐⭐💢)
Veggie Lover (⭐⭐⭐⭐💢)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Chotto Maki  灣仔廈門街33號地舖
推介菜式:Sea Monster,Veggie Lover

👍🏻地點方便
👍🏻食物精緻
2022-07-03 144 瀏覽
又到放lunch嘅時間,天氣又熱又曬,冇胃口想食熱野,食壽司絕對係一個好嘅選擇!所以早幾日就去咗專賣壽司卷嘅chotto maki幫襯,哩度嘅手卷種類都幾多,有唔同嘅魚生、肉類、素食嘅配搭。🔸Mango Dynamite ($72)有香甜芒果、天婦羅炸蝦、青瓜,味道好清新,哩種配搭食落有軟、脆、爽,三種口感,唔錯。🔸Philadelphia($72)我比較喜歡哩款,因為有三文魚,魚油又香,仲有cream cheese、牛油果,食落口感creamy,好味!🔸帶子壽司($42)帶子刺身大塊,味道甘甜,都幾新鮮。

🔸Mango Dynamite ($72)

🔸Philadelphia($72)

🔸帶子壽司($42)
帶子刺身大塊,味道甘甜,都幾新鮮。
2022-07-03 98 瀏覽
之前到訪過廈門街呢間人氣卷物店「Chotto Maki」,原來有人話佢未食過,很想試試。見今日出開嚟灣仔,就順便外賣回去,讓他一嚐。餐廳主打 Fusion 美式卷物,另外亦有 Party Sets、壽司、刺身及炸雞等供應。卷物價錢由 $68-$98,相當親民!點咗兩款 Classic Rolls,另外再加咗客火炙帶子壽司。卷物同壽司都係即叫即做,而且食材方面亦十分講究,保證新鮮!Philadelphia ($72):一盒有 8 件,材料包括有三文魚、忌廉芝士同牛油果。三文魚新鮮油潤,芝士軟綿香滑,而牛油果嘅熟度亦剛好,再配上沙律醬、日式蟹籽和鰻魚醬汁,滋味倍增。Mango Dynamite ($72):同樣係一盒 8 件,而呢款嘅食材就包括有天婦羅蝦同青瓜絲,飯面再鋪上大大片芒果同飛魚子,賣相很精美,充滿夏日氣息。芒果甜美清香,配上軟糯的米飯,令人吃不停口。Aburi Scallop Sushi ($54):帶子大件又厚身,肉質鮮甜肥美,加上面頭輕輕燒過,食落帶點焦香,口感一流。壽司飯嘅實度同大細亦握得啱啱好,鬆身綿糯,加埋新鮮即製,物有所值!
餐廳主打 Fusion 美式卷物,另外亦有 Party Sets、壽司刺身炸雞等供應。卷物價錢由 $68-$98,相當親民!
外賣自取
2022-06-25 104 瀏覽
灣仔這間壽司店很有特色,卷物大大件而且色彩繽紛,與別的商店十分不同。餐廳主要做外賣,但是也有堂食的座位。卷物都是即叫即做,你可以全程看著自己的點餐的製作過程,十分有趣。最特別當然是自創卷物,價錢也相當合理。 配料的選擇十分多,而且味道新鮮。這就是我當天的自創卷物:中間選擇了帶子 ,蔬菜有紅菜頭和蘆筍。醬汁可以選兩款呢,我選了芝麻醬和黑松露醬。最上層還可以灑上飛魚子呢。卷物份量十足,足足有八件,每件都不細。 中間的餡料非常豐富,吃落味道相當濃郁 ,十分惹味。另外選了他的牛肉捲物。雖然只有四件,但每一件都是巨型的份量,起碼要吃兩口才能吃得完呢。牛肉是事先煮過的,中間還夾有腐皮,十分入味。兩件卷物其實已經非常飽肚,但我看見他的炸雞似乎十分吸引,所以也點了一份。不要看外表好像顏色偏深,但咬下去雞肉卻十分嫩滑而且juicy呢。還有其他零食可供選購,相當貼心。

還有其他零食可供選購,相當貼心。

2022-06-16
2022-06-24 73 瀏覽
老公經開灣仔,買咗1份好特別嘅壽司俾我做晚餐。雖然貴貴哋,但接受到😉Chick Chick雞肉壽司🍣$72初初以為他傻仔,點會買雞肉壽司,點知食落真係好好味,雞肉完全係照燒雞嘅口味,加上有好多配菜,而且有好多細緻位都好出色,例如加咗蒜蓉片,綠色和紅色蟹子,酸瓜,牛油果,所以口感層次都非常正。Sea Monster海鮮壽司🍣$72有好多好多嘅蟹柳,再加上蒜片,櫻花蝦,青瓜絲,果然係創新嘅手作壽司,好回味。Scallop元貝壽司🍣$42有一個特質冇得輸,厚切!正!新鮮!正!

Chick Chick雞肉壽司🍣$72

Sea Monster海鮮壽司🍣$72

Scallop元貝壽司🍣$42
有一個特質冇得輸,厚切!正!新鮮!正!
2022-06-24 51 瀏覽
Popped expecting a typical sushi bar. But their maki rolls are excellent. We went for tuna and salmon rolls and the toppings were terrific. Small but tasty selection of drinks: can’t go wrong with yuzu. Will definitely come back soon … take out maybe.
2022-06-24
2022-06-20 61 瀏覽
女朋友話想食壽司,我唯有揸車出黎睇下買咩比佢啦!!我成日買爭鮮、元氣,女朋友一早吩咐定要去邊間買,我就唔使再上網搵下買咩比佢啦!過黎灣仔,門口已經有人排隊,買外賣等10分鐘左右,見到師傅即叫即製,好新鮮!我叫左black magma roll、c-dragon、cali salmon roll。菜名好有趣,分別喺帶子、櫻花蝦、天婦羅脆片、黑芝麻醬,另一款喺香炸三文魚、蟹棒、黑芝麻鹽和胡椒,最後一款喺雙色蟹籽、炸鰻魚、mayo醬和鰻魚醬。賣相好靚,難怪女朋友會鐘意。壽司味道層次好豐富,絕對唔會淡口,入口有脆片有魚肉油脂香味,又會有醬汁濃香調味,整體令人食到停唔到口。壽司款式都有好多,可以下次再黎試下其他味道。