2023-10-07 541 瀏覽
要做到keto得嚟又自然,只有呢間!可惜當日冇蛋卷…..好想食!不得不提,咖啡味道亦非常好。值得支持的一間健康小店😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀
要做到keto得嚟又自然,只有呢間!
可惜當日冇蛋卷…..好想食!
不得不提,咖啡味道亦非常好。
值得支持的一間健康小店😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀
2023-08-29 451 瀏覽
Fried Egg and Pork Burger $118Mince pork,egg vegetable賣相ok,但味道相當唔錯,個汁幾惹味。個包幾鬆軟,鍾意食包既朋友可試試。▪︎Japanese Light cheese cake▪︎ $88友人話要試呢個蛋糕,亦好岩我打咭,影相一流!本身嗌錯左另一個,好在店員好好換返呢個比我。個cheese cake唔會好甜岩少甜既朋友。▪︎Mocha▪︎$65朋友點既mocha,我無試到,掛住係咁打咭🤣▪︎Black Tea Cafe Latte▪︎ $65呢杯野個人飲唔出咖啡味,飲到少少茶味,失望左。本身糾結左好耐要espresso tonic定呢個。。。。。唯有下一次再試espresso tonic啦。p.s.環境幾chill,岩坐下食個餅飲杯野影下相。

Mince pork,egg vegetable

賣相ok,但味道相當唔錯,個汁幾惹味。
個包幾鬆軟,鍾意食包既朋友可試試。

▪︎Mocha▪︎$65

朋友點既mocha,我無試到,掛住係咁打咭🤣

▪︎Black Tea Cafe Latte▪︎ $65

p.s.環境幾chill,岩坐下食個餅飲杯野影下相。

2023-08-26
2023-07-23 475 瀏覽
The Lob位於中環鴨巴甸街,鄰近PMQ,係一間生酮咖啡店,提供生酮飲食,岩晒以生酮飲食法減肥中既朋友呀咖啡店地方唔大,有室外同室內既座位可供選擇,以簡約白色為主調,令咖啡店顯得更光亮Dirty分層維持得好短暫,好快融為一體,, espresso 既酸,加上奶既甜感,兩者平衡做得唔錯Keto Uji-Matcha Brownie用上宇治抹茶粉,沒有砂糖同麵粉成份,取而代之係杏仁粉或椰子粉,羅漢果糖,味道同平時既brownie係一樣,仲食到好濃既抹茶味,食完都唔會覺得邪惡環境寧靜舒適,因為生酮飲食食材較貴,價錢亦都相對較貴,但對一眾生酮fans絕對係恩物

Dirty

Keto Uji-Matcha Brownie

2023-07-11 366 瀏覽
喺度訂咗個生酮蛋糕,大熱天時行上嚟都幾係嘢,於是坐低飲杯嘢,食個飯先走。飲咗杯偽芒椰奶西,細細杯,但味道幾可亂真,正!再食咗個泡菜雞肉飯,飯係用蒟蒻飯,整體好食,食到唔停口。個生酮蛋糕仲正,之前食過其他生酮蛋糕都比較「鞋」,呢度蛋糕同凡人版完全冇分別,蛋糕軟熟,朱古力味同榛子味都適中,唔太甜,下次有朋友生日一定再訂,試下其他口味!如果佢地點再就腳啲,應該會成日幫襯,雖然價錢小貴,但物超所值。遲啲試埋啲Muffin同咖喱批先。

2023-07-09
2023-04-11 692 瀏覽
生酮咗一排,真係最難忘為就係蛋糕甜品,咖啡店都只係ice black 的日子真係好苦悶呀。所以特別google 到底有咩生酮餐廳呢?有咩真係走糖的選擇呢。黎到中環有咩生酮cafe岩食,兜咗幾個圈見到呢間最多人,就三個人一同試吓啦。點咗一個芝士蛋糕,上邊淋上泰式奶茶cream,入口細緻又滑🤤🤤爭啲唔記得佢生酮蛋糕,跟住又點多個朱古力,本來都好驚朱古力有一個苦味,但食落又Ok!整體嚟講兩件蛋糕係非常合格,不過可能因為地理環境又喺中環,價錢就比較貴啦🙈不過如果你正在生酮飲食都可以試吓!
不過如果你正在生酮飲食都可以試吓!
2023-01-11 713 瀏覽
最近係上環返工Lunch time可以去 @thelob.hk 食😋今次叫黑芝麻latte😋好味好濃芝麻味另外叫左個roll cake $88😋再外賣5個muffin ($48/個)返屋企之前食過抹茶同pecan chocolate 勁好食,好掛住pecan chocolate 個餡😋今次試左泰式奶茶,香蕉朱古力,黑芝麻抹茶同焙茶最鐘意係黑芝麻抹茶,因為可以一次過滿足兩個願望😝而家仲有買5送1,把握機會食啦🥳#生酮飲食 #生酮蛋糕 #生酮外食 #生酮香港 #ketodiet #ketohklifestyle
最近係上環返工
Lunch time可以去 @thelob.hk 食😋
今次叫黑芝麻latte😋好味
好濃芝麻味

另外叫左個roll cake $88😋
再外賣5個muffin ($48/個)返屋企

今次試左泰式奶茶,香蕉朱古力,黑芝麻抹茶同焙茶
最鐘意係黑芝麻抹茶,因為可以一次過滿足兩個願望😝
而家仲有買5送1,把握機會食啦🥳
The Lob @thelob.hk📍:中環鴨巴甸街14號地舖🚗:上環地鐵E2出口 步行5分鐘💲:~HKD160/head for teaFood quality✔️:Hazelnut Chocolate Cake, Japanese Cheesecake👌🏼:Lime Cheesecake, Hojicha Latte (Oat Milk)❌:Smoked Salmon Sandwich, 黑松露雞批, Cinnamon Orange Soda, Oat Milk Flat White🤔️鹹點一律正正常常哋麻麻 入面啲料就正常味道 發揮咗食材本身嘅特色🤔️叫咗三杯飲品 得Hojicha Latte稱得上飲品 茶味都幾濃 唯一係奶味同咖啡香都唔夠出👌🏼😋甜點整體都好過鹹點 三款cake都唔錯 成餐最好食就係Hazelnut Chocolate Cake 榛子🌰味好濃 但又唔會太甜 但對我嚟講有啲膩😋Japanese cheesecake 就幾好食 但有啲太平凡 平凡到我只係記得幾好食Lime Cheesecake就係中規中矩 除非好愛食否則唔建議叫🙃😋環境就文青風 而且有得坐戶外 有寵物嘅朋
The Lob @thelob.hk
📍:中環鴨巴甸街14號地舖
🚗:上環地鐵E2出口 步行5分鐘
💲:~HKD160/head for tea

Food quality

😋環境就文青風 而且有得坐戶外 有寵物嘅朋友坐外面歎杯咖啡係唔錯嘅 但如果坐戶內就會有啲逼
😨佢啲飲品真係重頭戲 唔難飲嘅但一定唔係好飲 而且一杯都唔太抵 質素都有啲參差🤔️
😨杯Cinnamon Orange Soda真係唔知飲緊what 極度冇味 搞唔掂要成65蚊一杯 飲唔慣嘅人會覺得性價比偏低 咖啡整體好飲啲
😨整體唔係食慣生酮嘅人會覺得性價比較低 但本身生酮飲食嘅raw material 成本就高 不過我呢啲普通人嚟 加上同行嘅朋友食開生酮佢都話麻麻 普通人可以試下甜品 好食 而本身生酮飲食者應該覺得好食同抵食👍🏼
  • Hazelnut Chocolate Cake
  • Japanese Cheesecake
2022-07-18 616 瀏覽
啱啱嘗試生酮飲食冇耐,好想食澱粉質見到社交平台群組有谷友買咗呢一間舖頭嘅麵包🥯,返工食飽就諗住去睇吓見到舖頭入邊有咖啡,亦有甜品同三文治及pastry但今日嘅quota差唔多滿咗,我只好留待下一次來嘗試當在考慮購買半條還是一條的白麵包🫓(Strict Diet in Progress )決定詢問店員白麵包的食物標籤而去決定🏷️可惜店內三個店員都不能回答只好買半條返去試吓附上圖片,請自行衡量麵包大小~
啱啱嘗試生酮飲食冇耐,好想食澱粉質

見到舖頭入邊有咖啡,亦有甜品同三文治及pastry

但今日嘅quota差唔多滿咗,我只好留待下一次來嘗試

當在考慮購買半條還是一條的白麵包🫓
(Strict Diet in Progress
決定詢問店員白麵包的食物標籤而去決定🏷️
可惜店內三個店員都不能回答
只好買半條返去試吓

附上圖片,請自行衡量麵包大小~
外賣自取
其他
2022-07-11 538 瀏覽
Bookmark咗a while呢間主打生酮飲食嘅Cafe😍未試過keto foody!!撞正食唔到佢嘅抹茶Tiramisu QAQ唯有其他嘢嗌晒抹茶味lol▫️Tiramisu [$88]重酒味!creamy! 餅嘅espresso味仍好香!! 就算冇matcha我覺得都要試呢個~▫️Smoked Salmon Sandwich [$78]食材新鮮同滿滿的 Salmon大大塊 蛋沙律也很香 w/freshy veggies 不過keto bread 偏乾身 包嚟講我就覺得口感不太好:3▫️Matcha Muffin [$48]THIS IS CRAZY一拮落去 衰鬼流心嘅😍唔止流心部分茶味濃 muffin口感外脆內鬆軟 蛋糕身都夠香茶味 真係好食QAQ會想經過都買一個weeeee ▫️Matcha- 龍膽 [$55]最後就係要hot&iced matcha latte 口感夠醇 第一次試龍膽 冇咁重甘味 但都夠香!

▫️Tiramisu [$88]

▫️Matcha Muffin [$48]
THIS IS CRAZY

▫️Matcha- 龍膽 [$55]
The LobTiramisuMatcha Latte價錢💲: $88/ $55好味程度😋: 4/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 3.4/5回頭率😚: 3.7/5-偶爾經過pmq的大斜路,見到呢間cafe就入去試下了。之後先知原來係主打生酮、低醣低碳、同埋無麩質的cafe,啱晒一眾健康人士😛 店內位置唔多,不過平日都絕對會有位比你嘆一嘆飲杯☕️ 雪櫃會有唔同款色的蛋糕,見到都開心🥳-✅Tiramisu. 呢個tiramisu幾大舊!平時的手指餅,呢到用左杏仁粉取代,成個感覺差唔多但質地上會粗鞋小小。Mascarpone cheese好順滑creamy,同埋感覺芝士比例特別多!入面的餅吸左espresso+dark rum,酒香同咖啡香都食得出,但就有小小乾🙈 最後灑上大量可可粉,增添朱古力香氣。味道沒有特別討好,不過見到咁大咁整齊的tiramisu都寧捨開心!-✅Matcha latte. 用上龍膽的抹茶鮮奶特別濃茶味,茶味唔會苦澀,反而帶一種回甘🥰 茶的比例大過奶,飲落唔會好膩,輕盈D。飲落完全無茶粉粒,係個人幾鍾意的抹茶鮮奶😝-呢2樣都唔錯同埋幾欣賞呢間cafe
The Lob
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 3.4/5
回頭率😚: 3.7/5

呢2樣都唔錯同埋幾欣賞呢間cafe的主題,我都想再來買下生酮包包試🤩

同區美食🍧: #piggyfoodiein上環
2022-07-02 165 瀏覽
《破格不邪惡的Tiramisu》Tiramisu 一直係我嘅最愛、但整法五花百門😏小弟覺得最重要就係好食!傳唔傳統其實真係咁重要嗎?這間以Keto 低碳飲食為主既Cafe , 就做到一種破格嘅Tiramisu ! 首先件餅賣相極好、食落去口感順滑、咖啡味濃郁、同埋有一種特別嘅Hendrick Gin 酒味(鍾意甜味多啲嘅Tiramisu朋友可能唔鍾意)感覺幾創新及無罪惡感😏 另外杯Cappuccino都好好飲、夠熱👍而且拉花精美、去開Soho 區嘅朋友不妨一試😌
《破格不邪惡的Tiramisu》

2022-06-13 151 瀏覽
今日點選試食食物:🤤Smoked salmon sandwich 🤤Bulletproof coffee🤤Hojicha muffin 🍔Smoked salmon sandwich 唔講唔覺係生酮三文治😳厚厚既蛋沙律夾豐富既煙三文魚,麵包當然係生酮麵包☕️bulletproof coffee香滑,咖啡同油比例恰當,飲落唔會好油,放涼左再飲,都唔會感覺好油🍰Hojicha muffin 有surprise,一心預左食落會干爭爭,點知原來係流心😮 🩸食野前血酮值:2.6🩸食完約兩個鐘後血酮值:2.3🤩低左0.3可能飲左bulletproof coffee墊底?The Lob本身成間cafe都係標榜keto /低碳為主,所以下次再去做測試,食返同樣既食物,但唔飲bulletproof coffee,咁就知道關唔關杯咖啡墊底事啦😏💕值得讚一讚既係, 當我order bulletproof coffee時,店員會細心問一問了唔了解係咩咖啡總結:食物味道 🌝🌝🌝🌝🌝餐廳環境 🌝🌝🌝🌝🌝服務態度 🌝🌝🌝🌝🌝就腳程度 🌝🌝🌝🌚🌚生酮友適合值 🌝🌝🌝🌝🌝用餐時間 ♾️人均消費 $100-$190#thel
今日點選試食食物:
🤤Smoked salmon sandwich
🤤Bulletproof coffee
🤤Hojicha muffin

🍔
厚厚既蛋沙律夾豐富既煙三文魚,麵包當然係生酮麵包

☕️

🍰
Hojicha muffin
有surprise,一心預左食落會干爭爭,點知原來係流心😮

🩸食野前血酮值:2.6

就腳程度 🌝🌝🌝🌚🌚
生酮友適合值 🌝🌝🌝🌝🌝
用餐時間 ♾️
人均消費 $100-$190

#thelob #central #ketolife #ketomeals
2022-06-11
2022-05-16 177 瀏覽
自家製生酮飲食就聽唔少,但呢排Fatfat 發現多左好多舖頭推出生酮菜式黎吸引想食得健康d既客人🤔呢間Cafe就係其中一間主打一系列生酮甜品同麵包既舖頭啦😆入到去,裝修以白色同灰色為主,係呢道可以揀啲健康既甜品黎食,又可以就下角度影番張文青相~Smoked Salmon Sandwich 呢個就係其中一個推出既生酮麵包,入面有幾種簡單健康食材:三文魚、蛋沙律、蕃茄、生菜。三文魚同生菜無論睇外表定食落口都好有光澤同好新鮮,三文魚仲好滑口😋幾樣食材夾埋一齊食,食完真係一啲罪惡感都冇,感覺好fresh,食左一餐健康餐~☺️Tiramisu 食落口充滿咖啡酒味,cream好綿滑,唔錯!👍🏻Latte飲落口咖啡味好重,相比之下感覺牛奶既比例少好多🤏🏻奶香味冇咁重😶整體黎講,食物味道同配搭都唔錯, 最重要係食材健康,食落夠fresh☺️👍🏻

Smoked Salmon Sandwich

Tiramisu
食落口充滿咖啡酒味,cream好綿滑,唔錯!👍🏻

Latte

2022-03-11
生酮飲食文化,其實喺世界好多個不同嘅城市都好流行,相信好多人都唔陌生。不過奇怪嘅係,香港唔係唔流行,但相對Keto friendly 嘅餐廳真係唔多……感覺就好似,大概早10年嘅時候,興起食素,不過就好難搵到veggie friendly 嘅餐廳,或者市面上只係得傳統嘅素食餐廳。希望在此,多推介一下關於生酮嘅餐廳,假以時日,Keto friendly 嘅餐廳都可以普遍起來 ⭐️響中環有其中一間生酮coffee shop 💁🏽‍♀️ The Lob係香港罕有嘅全生酮cafe 👍🏽生酮friendly 值:100%Cafe shop 室內大概有10個位置左右另外門口仲有兩張小圓枱食物🍴Menu 大概有八種食物今日就試兩款1。All Day breakfast 同一般非生酮嘅All Day breakfast 大同小異亮點當然係佢自家製嘅小Keto 方包… 好味喎!⭐️2。Keto muffin 佢Muffin 有5款口味我就揀咗matcha 😋 第一次食Keto muffin,真心同非生酮嘅muffin 冇咩分別,仲有流心matcha 添啊… 巧巧味喔!❤️除此之外,仲有佢自家製signature

係香港罕有嘅全生酮cafe 👍🏽

同一般非生酮嘅All Day breakfast 大同小異
亮點當然係佢自家製嘅小Keto 方包… 好味喎!⭐️

2。Keto muffin
佢Muffin 有5款口味

除此之外,仲有佢自家製signature嘅cheese bread
註:buy 5 get 1 free (不過muffin 還muffin,cheese bread 還cheese bread,冇得mix😅)
之外,仲有其他homemade bakery,本來想試佢個Keto 雞批… 可惜當日嘅下午已經售罄,下次一定要試先得!
2022-05-09 136 瀏覽
經過左呢間cafe幾次,門面望入去覺得好舒服,今次係第三次經過,停低了,入左去叫左杯Flat white同抹茶(法號:龍膽)提拉米蘇慢活一下。Flat white咖啡豆香濃並且蠻大的一杯。而抹茶提拉米蘇有別於傳統的做法,味道比較淡,用上Hendrick’s Gin去浸,味道較清新,慢慢滲出洋甘菊的味道,但略嫌味道淡了一點。