5天前 184 瀏覽
-{灣仔意式小館🍝}🤤 Carbonara Egg 🤤 ($38@1)上層嘅蛋介乎cream同泡沫之間 芝士鹹香味好重😋最底藏左隻蛋黃🥺好特別!👖褲評: 8/10🤤 Parma with Love🤤 ($188)餐包亦係依款Focaccina包 wiki searched 係帶有橄欖油香味嘅義大利包 再用香草吊味🥰上面嘅parma ham同芝士另到好似食菜pizza餡咁 好味!👖褲評: 8.5/10🤤 Meatballs POP 🤤 ($138+$35)肉質偏腍 好重味嘅 用醬點餐包都唔錯🤓👖褲評: 7.8/10🤤 Yellow Chicken 🤤 ($498)Whole chicken嘅份量好足!好香嘅黃油雞😍😍全部雞件都好嫩有雞油香😚由脾到雞胸都有 而且都去左大部分嘅骨😋👖褲評: 8.8/10🤤 Tagliatelle 🤤 ($188)好多嘅慢煮牛配寬意粉🥰最後仲有磨芝工環節好吸晴😙👖褲評: 8.5/10🤤 Sciallateli 🤤 ($158)素食之選 有脆嘅翠玉瓜片 芝士同羅勒 味道幾特別~👖褲評: 8/10🤤 Triamisu 🤤 ($98)香滑嘅cr
{灣仔意式小館🍝}
🤤 Carbonara Egg 🤤 ($38@1)

👖褲評: 8/10

🤤 Parma with Love🤤 ($188)

👖褲評: 8.5/10

🤤 Meatballs POP 🤤 ($138+$35)
肉質偏腍 好重味嘅 用醬點餐包都唔錯🤓

👖褲評: 7.8/10

🤤 Yellow Chicken 🤤 ($498)

👖褲評: 8.8/10

🤤 Tagliatelle 🤤 ($188)
好多嘅慢煮牛配寬意粉🥰最後仲有磨芝工環節好吸晴😙

👖褲評: 8.5/10

🤤 Sciallateli 🤤 ($158)
素食之選 有脆嘅翠玉瓜片 芝士同羅勒 味道幾特別~

👖褲評: 8/10

🤤 Triamisu 🤤 ($98)
香滑嘅cream!!好香嘅咖啡味 lady fingers都浸得剛好😂

👖褲評: 8/10

🤤 Pistachio Gelato🤤 ($48)
好香嘅開心果味😍好軟滑💚

👖褲評: 8.5/10

Dinner五個人食人均350左右 好值得去book黎試😋😘

性價比: 8.5/10
服務: 8/10
環境: 8/10

🚩 Trattoria Felino 🚩
地址: 灣仔船街1-7號寶業大廈地下3-4號舖

#fuudjai #fuudjai西餐 #fuudjai灣仔
Carbonara Egg
Parma with Love
Sciallateli
  • Scialatielli
  • Yellow  Chicken
📍灣仔𝚆𝚊𝚗 𝙲𝚑𝚊𝚒❝預約超困難!✨最近爆紅的意大利菜小餐館🇮🇹食過後每道菜都超滿意‼️大推介gogogo😋👍🏻 ❞最近超紅既意大利菜小餐館 主打拿玻里南意菜 今年年頭經過無意發現已bookmark🔖其中一位主理人更曾任Grissini主廚✨點知佢愈黎愈紅 係近期香港最最最難訂位既一間餐廳😱❤️收藏熱度勁高!我訂位當時係一個月前00:00開放訂位 我準時入網站搶都已經只訂到8pm後既第二輪🥹(不過第二輪都好 食得冇咁急餐廳唔趕人!🙌🏻)有讀者同我講宜家1.5個月之後既位都開放‼️好似更容易訂位🥳食完同朋友一致覺得好滿意!人均$300幾性價比比同類餐廳高 抵佢咁紅既~🥰餐前麵包Focaccia好好食!🍞外脆內軟 空氣感重 帶麥香 配自家製嘅紫菜牛油 我地輕鬆清晒🤤🤍(可+$38 refill)▪️𝐂𝐚𝐫𝐛𝐨𝐧𝐚𝐫𝐚 𝐄𝐠𝐠 $38/pc (4/5)賣相好可愛一人一粒🥚超重芝士鹹香既泡沫忌廉配生雞蛋黃 帶風乾豬面頰肉粒 creamy的要趁熱用匙羹仔食😚▪️𝐏𝐚𝐫𝐦𝐚 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐋𝐨𝐯𝐞 $188 (4/5)Burrata cheese配basil, 車厘茄仲有parma ham! 呢個combo完
📍灣仔𝚆𝚊𝚗 𝙲𝚑𝚊𝚒
❝預約超困難!✨最近爆紅的意大利菜小餐館🇮🇹
食過後每道菜都超滿意‼️大推介gogogo😋👍🏻 ❞

Carbonara  Egg

▪️𝐂𝐚𝐫𝐛𝐨𝐧𝐚𝐫𝐚 𝐄𝐠𝐠 $38/pc (4/5)

Parma  with  Ham

▪️𝐏𝐚𝐫𝐦𝐚 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐋𝐨𝐯𝐞 $188 (4/5)
Burrata cheese配basil, 車厘茄仲有parma ham! 呢個combo完美🥳焗麵包比Focaccia更香脆綿密 整體好食😍不過性價比唔高…

POP Meatballs

▪️𝐏𝐎𝐏 𝐌𝐞𝐚𝐭𝐛𝐚𝐥𝐥𝐬 $138 (+$35 for extra pc) (3.5/5)
肉丸好惹味 質地偏軟腍~

Tagliatelle

▪️𝐓𝐚𝐠𝐥𝐢𝐚𝐭𝐞𝐥𝐥𝐞 𝐖𝐚𝐠𝐲𝐮 𝐁𝐞𝐞𝐟 $188 (4.5/5)
店員會即席刨parmesan cheese🧀意粉爽口彈牙夠al dente 沾滿肉醬汁好香口 和牛粒份量多而有肉感(唔係肉碎type)🤤

Scialatielle

▪️𝐒𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚𝐭𝐢𝐞𝐥𝐥𝐢 𝐙𝐮𝐜𝐜𝐡𝐢𝐧𝐢 $158 (4/5)
呢款意粉嘅口感更煙韌彈牙!配上焗翠玉瓜片 basil 重芝士鹹香 呢款會較鹹~😗

Yellow  Chicken

▪️𝐘𝐞𝐥𝐥𝐨𝐰 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 $498 (whole) (4.5/5)
黃油雞好食!肉質嫩滑多汁😋重雞油香!另外仲有碗用雞汁焗煮既薯仔同菇菇~

Tiramisu

▪️𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮 $98 (4/5)
甜品都很不錯🥹❤️tiramisu重啡味亦帶啡酒香 lady fingers夠濕 係一個幾balance既tiramisu😚

Pistachio  Gelato

▪️𝐆𝐞𝐥𝐚𝐭𝐨 𝐒𝐢𝐜𝐢𝐥𝐢𝐚𝐧 𝐏𝐢𝐬𝐭𝐚𝐜𝐡𝐢𝐨 $48 (4.5/5)
好香濃開心果味💚軟滑挺身 面頭既caramelised開心果香甜脆身🥰開心果控要試啦!

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍Trattoria Felino
灣仔船街1-7號寶業大廈地下3-4號舖

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_灣仔

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_西式 #joys_意大利菜
Parma  with  Ham
POP Meatballs
Scialatielle
Pistachio  Gelato
  • Carbonara egg
見到呢間意大利餐館好受歡迎經常Full Booking🤣 終於搵到個空檔黎食個Late Dinner🌙 座位唔算多氣氛都比較貼地同熱鬧🥰都幾鍾意呢個氛圍唔會太拘謹❤️ 食物質素幾有水準但係份量以價錢嚟講算係偏少🌝 男士食都係緊緊夠飽以味道取勝⭐️ Carbonara 🍳招牌菜係將卡邦尼意粉嘅概念變做Bite Size🎨 一入口好Creamy而且蛋香湧出黎🍳 配上Guanciale嘅鹹香同油香好正宗🥓⭐️ Scialatielli 🍝自家製嘅Pasta好有口感🥖 簡單用咗芝士調味🧀突顯出Zucchini既新鮮🥒略嫌份量偏少⭐️ Zuppa di Mare 🥘用上蕃茄做Base 🍅 配上貝殼類紅蝦同埋魚肉🐚 無可否認食到真實嘅鮮味🦐 但係睇得出連一個細碗都唔滿既份量偏Overpriced🙄⭐️ Stuffed Calamari 🦑釀焗嘅魷魚仍然保持住爽口嘅口感值得一讚🫶🏻 配上檸檬嘅點綴整體口味唔會太膩🍋⭐️ Tiramisu 🍰正宗嘅口味果然冇令我失望🇮🇹 口感又滑得來蛋香好重🍮如果咖啡味在濃多少少就完美☕️⭐️ Cantine Pellegrino 🥂白酒幾有水準清爽得黎🤍中和了海鮮的咸度值得留意附送
⭐️ Carbonara 🍳
Zuppa di Mare
Stuffed Calamari
Cantine Pellegrino
Focaccia
开业半年的Modern Italian Fine Bistro,已经一跃成为城中最热门餐厅之一。两次临时起意都没订到,第三次也是提前一周才抢到了周末Brunch的位子(现在更难约了)。·但吃过后真的服气!氛围casual,但细节满满,小酒馆的人均,菜式却能拿出几分Fine dining的创意(不愧是从高级酒店餐厅出来的chef),它不火谁火?·Felino做的是意大利南部菜,海鲜菜式丰富,提拉米苏封神,手工意面也是一绝。不少菜式的调味中都贯穿着明快的酸度,奶酪和酱汁看上去厚重,但也不会很腻。·周末中午只提供Brunch set,虽然理解是为了效率,但还是希望能单点一些招牌菜。份量实诚到吃完前菜已经饱了,主菜和甜点都在硬塞,但还是忍不住感叹,每一道都太好吃了!·【CARBONARA EGG】可爱有趣的鸡蛋杯,表面浮着用蛋黄打发的cream,像果冻一样轻轻吮吸一口,出乎意料空气感十足。风干猪脸颊肉碎和黑胡椒的点缀更添咸香,羊奶芝士与cream天衣无缝地结合,为回味沉淀下一抹浓郁。·【HAMACHI CARPACCIO】柔嫩的hamachi浸润在浓稠的洋蓟dressing里,柠檬昂扬的酸拉长
【HAMACHI CARPACCIO】柔嫩的hamachi浸润在浓稠的洋蓟dressing里,柠檬昂扬的酸拉长回味的深度,略带野性的烟熏气息拉开调味的广度。
【ENDIVE SALAD】看起来平平无奇,甚至没多少调味痕迹,但一吃却眼前一亮。水灵灵的菊苣又脆又甜,回味竟有类似柚子的清苦,搭配Parmesan和芒果dressing。
【FRITTATINE】通心粉裹上凶残量的奶油白酱,做成max版本的炸馅饼,堪称脂肪与碳水的世纪碰撞,每一口都是铺天盖地而来的黏稠满足,胖,但是真香!
【NEAPOLITAN RAGOUT】牛肉/肉肠/肉丸杂烩,都是巨大块,但吃到一块牛肉有点卡牙,浓稠的番茄酱汁释放着热情奔放的鲜美。
塞不下的【餐前面包】打包回去都能一口气吃掉四块,浓郁麦香混合着橄榄油香气,不知热腾腾现烤上桌时有多香!质地介于佛卡夏的蓬松和酸种的韧性之间,也很特别。
【SPAGHETTINI】海胆的鲜浓丝丝缠绕上al dente意面,再和creamy酱汁缠绵的极致爽感。
【BEEF CHEEK】即使是小酒馆的常见菜,这里也比绝大多数更出色。牛脸颊肉细韧,土豆泥绵滑,咸香浓厚的肉汁打通了两者的口感界限,还添加了菠菜清口。
【HAMACHI COLLAR】这个部位的鱼肉瘦而不柴,入味又紧致。配菜和颜色都非常地中海,土豆不知是什么品种,比常吃的土豆更富有糯性,半风干小番茄还能往嘴里突突地飙汁。最奇妙的要数鱼肚,让口中充盈着弹牙滑糯的胶质。
【TIRAMISÙ】Chef曾任职的君悦Grissini以提拉米苏最为有名,这一份吃之前都知道不会差到哪里去。馥郁的酒香和咖啡的微苦温柔横扫过口腔,细腻的马斯卡彭和湿软的蛋糕体轮番将味蕾淹没。明明已经撑到不行,我却像丧失了理智一样挖了一勺又一勺。
【SICILIAN PISTACHIO GELATO】醇厚香浓的开心果滋味在轻盈绵密的口感中化开,显得很立体。烤开心果仁披着酥脆的糖衣,层次一下丰富起来了,一颗冰淇淋也做得有点高级。
【ZEPPOLE DI SAN GIUSEPPE】花环泡芙也好吃,甜而不腻的奶油一切就幸福地爆浆,顶部点缀着小巧的糖渍樱桃。
2024-03-10
  • HAMACHI CARPACCIO
  • FRITTATINE
  • SEA URCHIN SPAGHETTINI
  • SICILIAN PISTACHIO GELATO
  • BEEF CHEEK
2024-02-25 5541 瀏覽
開業未夠半年,已經吸引咗唔少人嚟食晚餐,平日都滿座啊!店員基本上都係外國臉孔,應該係意大利人呱。*Focaccia 佛卡夏focaccia外層硬脆,趁熱食冇咁硬。配鯷魚紫菜牛油,鹹香鮮味十足。 Carbonara egg $38挖空雞蛋,最底裝入半熟蛋黃,唧入羊奶芝士pecorino嘅cream,最頂係意式豬面頰肉guanciale肉碎。口感好creamy,鹹鹹香香,又唔會膩,簡直係卡邦尼味道。Hamachi carpaccio $148油甘魚魚生片配煙燻洋薊、青瓜薄片,再唧上醬汁、橄欖油、檸檬汁。魚生片份量偏少,魚味淡,反而煙燻味幾強,醬汁酸酸開胃。Parma with love $188Pizza底係focaccia ,麥味好香,帶酸味,硬脆到少𠝹口。配搭巴馬火腿、burrata流心水牛芝士、日曬番茄乾、羅勒,鹹鹹香香,奶味比較淡。整體似麵包鋪餡多過似pizza。Scielatielli $148意粉厚身有咬口,真係意大利人所講嘅al dente,配provola芝士,奶味淡又唔膩,櫛瓜薄片炸到脆卜卜,再加羅勒油,幾特別又和諧。

Carbonara egg $38

Scielatielli
2024-02-07
Carbonara egg
Hamachi carpaccio
位於灣仔的意大利餐廳一直人氣爆棚。超新星主廚Marcello Scognamiglio來自意大利南部Campania坎帕尼亞,十分年輕。曾在法國、馬爾代夫和泰國的米芝蓮星級餐廳工作,還曾於香港Grand Hyatt的Grissini擔任要職。自今年一月開業以來,這家餐廳的熱門程度已經達到了需要提前一個月預約的地步。午餐時段並沒有套餐供應,只提供單點菜單。所以價錢都會比較貴。Felino特製的佛卡夏面包,配了自製牛油 - 混合了鳀魚、紫菜和新鮮檸檬皮,為品嘗開啟了一場味蕾的盛宴。此外,絕不能錯過他們的Carbonara Egg——一種注滿蛋黃cream、pecorino 意大利綿羊奶芝士和風乾豬頰肉的創意料理。還有FRITTATINE——用意大利面卷製成的卷,有白汁、熟火腿和牛肉燉菜,每一口都是濃郁的幸福。不要忘記嘗試他們的Tagliatelle——藏紅花、和牛肉燉菜和cacioricotta salata芝士,這道菜展現了意大利面的另一種魅力。最後以經典的提拉米蘇作為完美的結尾,相信無人能抗拒這甜蜜的誘惑。在這家位於灣仔的意大利菜餐廳,每一道菜都在訴說著主廚的過往經歷和對美食的無限熱愛
位於灣仔的意大利餐廳一直人氣爆棚。

在這家位於灣仔的意大利菜餐廳,每一道菜都在訴說著主廚的過往經歷和對美食的無限熱愛。不論是尋找一個地道的意大利餐食體驗,還是僅僅想要享受一頓精緻的午餐,這裡都是您不容錯過的選擇。

2024-04-10
近期火熱概餐廳非𝕋𝕣𝕒𝕥𝕥𝕠𝕣𝕚𝕒 𝔽𝕖𝕝𝕚𝕟𝕠莫屬,由前grissini 廚師主理出品係預期之中咁出色,由門面到餐廳佈置裝飾黑貓吉祥物,以至自家製麵包牛油,每件事都細節滿滿,誠意十足👍🏻依家仲係 OpenRice 高踞收藏榜榜首🌟為必點推介 🌟ʀᴇᴄᴏᴍᴍᴇɴᴅ 🌟ℍ𝕠𝕞𝕖 𝕞𝕒𝕕𝕖 𝔽𝕠𝕔𝕒𝕔𝕔𝕚𝕒 ᵂᴵᵀᴴ ᴬᴺᶜᴴᴼᵛᵞ ˢᴱᴬᵂᴱᴱᴰ ᴮᵁᵀᵀᴱᴿ非常推薦呢個自家製Focaccia 外脆內軟糯(我覺得會同Grasinni個長脆條麵包一樣成為餐廳Signature),配鮮味鹹香嘅鯷魚紫菜牛油係perfect match (記得要趁熱食) 🌟ℍ𝕠𝕜𝕜𝕒𝕚𝕕𝕠 𝕊𝕔𝕒𝕝𝕝𝕠𝕡 𝕋𝕒𝕣𝕥𝕒𝕣𝕖 $𝟙𝟞𝟠ᴬᵛᴼᶜᴬᴰᴼ, ᴿᴬᴰᴵˢᴴ, ᴹᴺᴳᴼ ᴰᴿᴱˢˢᴵᴺᴳ非常有層次嘅Dressing,有我最喜愛嘅牛油果加芒果味道非常清新,配鮮甜北海道帶子非常開胃🌟ℍ𝕒𝕞𝕒𝕔𝕙𝕚 ℂ𝕒𝕣𝕡𝕒𝕔𝕔𝕚𝕠 $𝟙𝟝𝟠ˢᴹᴼᴷᴱᴰ ᴬᴿᵀᴵᶜᴴᴼᴷᴱ ᴰᴿᴱˢˢᴵᴺᴳ用上油甘魚魚生配青瓜薄片,煙燻朝鮮薊加橄欖油、檸檬汁醬汁,一開始覺得個味有少少奇怪(可能我唔係太食Artichoke)但越食越想食多啲,結果

🌟為必點推介 🌟ʀᴇᴄᴏᴍᴍᴇɴᴅ

🌟ℍ𝕠𝕞𝕖 𝕞𝕒𝕕𝕖 𝔽𝕠𝕔𝕒𝕔𝕔𝕚𝕒
ᵂᴵᵀᴴ ᴬᴺᶜᴴᴼᵛᵞ ˢᴱᴬᵂᴱᴱᴰ ᴮᵁᵀᵀᴱᴿ

Scallop  Tartare

🌟ℍ𝕒𝕞𝕒𝕔𝕙𝕚 ℂ𝕒𝕣𝕡𝕒𝕔𝕔𝕚𝕠 $𝟙𝟝𝟠
ˢᴹᴼᴷᴱᴰ ᴬᴿᵀᴵᶜᴴᴼᴷᴱ ᴰᴿᴱˢˢᴵᴺᴳ
用上油甘魚魚生配青瓜薄片,煙燻朝鮮薊加橄欖油、檸檬汁醬汁,一開始覺得個味有少少奇怪(可能我唔係太食Artichoke)但越食越想食多啲,結果係用嚟Focaccia 汁都撈埋,如果兩個頭盤要揀一樣,我會揀呢個
Hamachi  Carpaccio

🌟ℙ𝕒𝕣𝕞𝕒 𝕨𝕚𝕥𝕙 𝕃𝕠𝕧𝕖 $𝟙𝟠𝟠
ᴾᴬᴿᴹᴬ ᴴᴬᴹ, ᴮᵁᴿᴿᴬᵀᴬᶜᴴᴱᴱˢᴱ
係Focaccia 上面鋪上巴馬火腿,軟滑burrata cheese,日曬番茄乾,係經典嘅意式味道

🌟ℂ𝕒𝕣𝕓𝕠𝕟𝕒𝕣𝕒 𝔼𝕘𝕘 $𝟛𝟠 𝕖𝕒𝕔𝕙
ᴱᴳᴳ ᵞᴼᴸᴷ ᶜᴿᴱᴬᴹ, ᴾᴱᶜᴼᴿᴵᴺᴼ, ᴳᵁᴬᴺᶜᴵᴬᴸᴱ
又係一睇呢隻蛋就知係呢間餐廳,用半熟蛋黃配羊奶芝士再加豬面頰肉碎,味道鹹香口感Creamy,好似食咗幾啖好light嘅Carbonara
Carbonara  Egg

試晒𝕄𝕖𝕟𝕦嘅意粉,呢個係我個人Ranking

🌟ℂ𝕦𝕥𝕥𝕝𝕖𝕗𝕚𝕤𝕙 𝕒𝕟𝕕 𝕊𝕢𝕦𝕚𝕕 𝕋𝕦𝕓𝕖𝕥𝕥𝕚 $𝟙𝟡𝟠
南意風味十足,係香港比較少食到嘅味道,魷魚粒墨魚粒加墨汁帶海鮮香又唔會韌,香草蕃茄味濃厚惹味,短管通粉Al dente 包汁一流
Tubetti

🌟𝕎𝕒𝕘𝕪𝕦 𝕋𝕒𝕘𝕝𝕚𝕒𝕥𝕖𝕝𝕝𝕖 $𝟙𝟠𝟠
和牛牛味香濃軟身配上自家製Tagliatelle,麵身比平時果啲薄我反而更加鐘意,掛汁一流加芝士勁香
𝕋𝕒𝕘𝕝𝕚𝕒𝕥𝕖𝕝𝕝𝕖

🌟ℤ𝕦𝕔𝕔𝕙𝕚𝕟𝕚 𝕊𝕔𝕚𝕒𝕝𝕒𝕥𝕚𝕖𝕝𝕝𝕚 $𝟙𝟝𝟠
係素意粉,用上厚身有咬勁嘅意粉配濃厚provola芝士羅勒油醬汁加意大利青瓜薄脆脆,亦係香港較難食到嘅味道
𝕊𝕔𝕚𝕒𝕝𝕒𝕥𝕚𝕖𝕝𝕝𝕚

𝕊𝕖𝕒 𝕦𝕣𝕔𝕙𝕚𝕟 𝕊𝕡𝕒𝕘𝕙𝕖𝕥𝕥𝕚𝕟𝕚 $𝟚𝟛𝟠
新鮮海膽配傳統意大利粉,有蒜香,
好食嘅但唔算特別出色
Spaghettini

𝔹𝕖𝕖𝕗 ℤ𝕚𝕥𝕚 ℝ𝕚𝕘𝕒𝕥𝕚 $𝟙𝟟𝟠
唔知關唔關我唔鍾意食長通粉有偏見事

🌟𝕐𝕖𝕝𝕝𝕠𝕨 ℂ𝕙𝕚𝕔𝕜𝕖𝕟 ℍ$𝟚𝟠𝟠 𝕎$𝟜𝟡𝟠
性價比超高嘅三黃雞,超嫩滑Juicy,係必點菜式(其實我唔太Get Louise同Batard隻三黃雞點解咁貴)

⚠️一定一定要留肚食甜品,絕對係完美嘅句號。

🌟𝕃𝕒 𝕔𝕠𝕡𝕡𝕒 𝕒𝕝 𝕄𝕠𝕤𝕔𝕒𝕥𝕠 $𝟠𝟠
ˢᵂᴱᴱᵀ ᵂᴵᴺᴱ ˢᴼᴿᴮᴱᵀ,ᵞᴼᴳᴴᵁᴿᵀ,ᶜᴵᵀᴿᵁˢ
較為特別又消滯嘅甜品,甜酒雪芭加乳酪同柑桔果肉非常清新
𝕃𝕒 𝕔𝕠𝕡𝕡𝕒 𝕒𝕝 𝕄𝕠𝕤𝕔𝕒𝕥𝕠

🌟ℙ𝕚𝕤𝕥𝕒𝕔𝕙𝕚𝕠 𝔾𝕖𝕝𝕒𝕥𝕚 $𝟜𝟠
開心果fans必點! 好食過mesinna,係烤過嘅西西里開心果,味道超濃好香滑
ℙ𝕚𝕤𝕥𝕒𝕔𝕙𝕚𝕠 𝔾𝕖𝕝𝕒𝕥𝕚

🌟𝕋𝕚𝕣𝕒𝕞𝕚𝕤𝕦 $𝟡𝟠
超滑有酒香又唔膩,非常完美
𝕋𝕚𝕣𝕒𝕞𝕚𝕤𝕦
𝕃𝕒 𝕔𝕠𝕡𝕡𝕒 𝕒𝕝 𝕄𝕠𝕤𝕔𝕒𝕥𝕠
ℙ𝕚𝕤𝕥𝕒𝕔𝕙𝕚𝕠 𝔾𝕖𝕝𝕒𝕥𝕚
𝕋𝕚𝕣𝕒𝕞𝕚𝕤𝕦
  • Tagliatelle
早一日問有無booking無覆,15號當日再問話晚上8點9有位可以安排,即刻答佢要。始終網上好多好評都吹奏真係好食,有位梗係去左先。8點9準時去到點知話我無名booking,拎返whatsapp black & white 對話佢地面部表情都知自己出事炒車。結果要我係出面戇居居等15分鐘。打左個白鴿轉之後終於有位,本身男經理應該安排table 俾我地,結果最後係安排high bar table, 平時出去食飯都知土地問題,bar table 都慣晒。但個bar table 對住廚房得兩個位,其實睇都知平時都唔會放客用個種。但我個位對正Chef Marcelo,樂觀D當睇表演囉。其中Signature dish 係燒雞,但就sold out, 都預左餐廳有野sold out 唔會話聲你知,因為都係慣常做法,無A咪食B,但老實講高級餐廳menu 一頁半頁,梗係為左signature dish黎食架啦,無得食去黎做乜。咁公道講Chef Marcelo lead隊team 係做得好,對正出餐位睇到碟碟都high standard,食物上唔由我俾comment, OR 大量foodies 會share。
但係一個錯晒嘅book枱體驗後,飲水都係$15 per head 水喉水都唔俾你啦,中途有table 唔會叫你轉啦,9點開波中途around 2115左右有4人table 吉左都係唔調你去啦。結果9點8個陣答案就出現,兩位意大利同胞黎食宵夜,唔怪得。
餐前麵包
TUBETTI
E Purpett Ra Nonna Ida
TIRAMISÙ
2024-03-06 798 瀏覽
位置灣仔的拿坡里意大利餐館,餐廳氣氛輕鬆,菜式味道大部份都不錯。🇮🇹餐前麵包是海鹽Focaccia,麵包外層香脆,裏面柔軟,配上紫菜檸檬牛油,好食,對比同價位餐廳算是心思之作。前菜Carbonara egg 是餐廳人氣菜式之一,裏面其實是蛋黃、Pecorino 芝士、 風乾豬面頰肉,味道咸香,跟真正carbonara的風味相若,但整體未算太有驚喜。另一前菜帶子他他dressing 用上芒果醬及basil oil,味道帶酸,非常清新,作為開胃菜不錯。意粉選了Tubetti是小短管通粉,配合切粒魷魚和墨魚,口感豐富,醬汁偏咸但富有鮮味可口,跟蕃茄配合得宜,令整體不太過膩。主菜yellow chicken,雞肉質地嫩滑,加上肉汁和蔬菜,是令人滿足的肉類菜式。甜品開心果gelato,不會太甜膩,整餐飯以一球意式雪糕來作結十分完滿。

2024-02-13
  • Tubetti
  • 餐前麵包
  • Yellow  Chicken
2024-03-04 821 瀏覽
船街一向不少異國美食聚集 上週五氣溫突然急降 這天剛好就來到最近城中大熱的預約困難店 Trattoria Felino晚餐 週五的晚上要大概早三個星期book位 也只book到20:45的位子 大廚是來自Grand Hyatt Grissini 驟眼看菜單也跟Grissini有幾分相似 一行三人點了五樣菜這裏的signature也是最打卡的 carbonara egg  單隻$38 我們點了三隻 賣相可愛 在掏空的蛋殼中還原給carbonara的味道 最底層為半熟蛋黃 配上羊奶芝士 豬面頰肉 吃下去就是carbonara的味道啊 creamy並帶有鹹香 不過份量略嫌有點少哈哈Tagliatelle - saffron, wagyu beef ragut 惹味掛汁 不過意粉本身比想像中較為薄身 如果厚身一點吃下去會更加過癮當然不少得Clay Pot Yellow Chikan 這道也是Grissini的招牌菜 整道菜也有着熟悉的擺盤和感覺 不過比起Grissini的價錢較為親民 值得一試很可惜到要點甜點時 Tiramisu已經賣了 無緣一試究竟是否與Grissini的水平相近餐館整體感覺

carbonara egg

Burrata Cheese

餐館整體感覺輕鬆 裝修亦有心思 而且重點是價錢比我們想像中更為親民 不過食物整體較為small portion 適合幾個朋友來聚會一起分享
2024-03-01
carbonara egg
  • yellow chicken
  • tagliatelle
主打拿坡里菜式,餐廳氣氛輕鬆得來頗有格調。佈置擺設都別出心裁,牆上掛有不少拿坡里氛圍的海報,主題鮮明切合。.菜式味道絕大部分其實都好好味,但可惜的是份量偏少。我們幾個女生都是每人一口 share 就沒了~ 男士要考慮考慮或者食多幾份 pasta。..➿ 𝐇𝐚𝐦𝐚𝐜𝐡𝐢 𝐂𝐚𝐫𝐩𝐚𝐜𝐜𝐢𝐨 $𝟏𝟒𝟖 ➿ 𝐂𝐚𝐫𝐛𝐨𝐧𝐚𝐫𝐚 𝐄𝐠𝐠 $𝟑𝟖/𝐞𝐚𝐜𝐡 ➿ 𝐅𝐫𝐢𝐭𝐭𝐮𝐫𝐚 $𝟏𝟑𝟖➿ 𝐅𝐫𝐢𝐭𝐭𝐚𝐭𝐢𝐧𝐞 $𝟗𝟖.前菜油甘魚好清新,煙燻過的 artichoke 夠特別,可惜份量真的太少~.三款小食中,carbonara egg 賣相必定最打卡,內有羊奶芝士、風乾豬面頰肉、蛋黃可想像是鹹香十足。.Fried calamari 好食喎~炸漿薄薄一層又夠貼服,魷魚新鮮彈口。.Frittatine 是拿坡里的街頭小食,迷你烘蛋餅內 pasta rolls,好得意,不過食落就有點像可樂餅。..➿ 𝐏𝐚𝐫𝐦𝐚 𝐖𝐢𝐭𝐡 𝐋𝐨𝐯𝐞 $𝟏𝟖𝟖➿ 𝐒𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚𝐭𝐢𝐞𝐥𝐥𝐢 $𝟏𝟒𝟖 ➿ 𝐘𝐞𝐥𝐥𝐨𝐰 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 $𝟐𝟕𝟖 .Pizza, Pasta, Main 都分別試了一款。這裡的 Pizza 外型像

➿ 𝐇𝐚𝐦𝐚𝐜𝐡𝐢 𝐂𝐚𝐫𝐩𝐚𝐜𝐜𝐢𝐨 $𝟏𝟒𝟖
➿ 𝐂𝐚𝐫𝐛𝐨𝐧𝐚𝐫𝐚 𝐄𝐠𝐠 $𝟑𝟖/𝐞𝐚𝐜𝐡
➿ 𝐅𝐫𝐢𝐭𝐭𝐮𝐫𝐚 $𝟏𝟑𝟖
➿ 𝐅𝐫𝐢𝐭𝐭𝐚𝐭𝐢𝐧𝐞 $𝟗𝟖
𝐇𝐚𝐦𝐚𝐜𝐡𝐢 𝐂𝐚𝐫𝐩𝐚𝐜𝐜𝐢𝐨

三款小食中,carbonara egg 賣相必定最打卡,
內有羊奶芝士、風乾豬面頰肉、蛋黃可想像是鹹香十足。
𝐂𝐚𝐫𝐛𝐨𝐧𝐚𝐫𝐚 𝐄𝐠𝐠

𝐅𝐫𝐢𝐭𝐭𝐮𝐫𝐚

𝐅𝐫𝐢𝐭𝐭𝐚𝐭𝐢𝐧𝐞

➿ 𝐏𝐚𝐫𝐦𝐚 𝐖𝐢𝐭𝐡 𝐋𝐨𝐯𝐞 $𝟏𝟖𝟖
➿ 𝐒𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚𝐭𝐢𝐞𝐥𝐥𝐢 $𝟏𝟒𝟖
➿ 𝐘𝐞𝐥𝐥𝐨𝐰 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 $𝟐𝟕𝟖
Pizza, Pasta, Main 都分別試了一款。
這裡的 Pizza 外型像個車輛,是放在盤中烤焗的,焗出來的 pizza 軟熟但較高身,又有點像酸種麵包。面層鋪上 parma ham, burrata, sundried tomato, basil 這經典組合,層次豐富好味~
𝐏𝐚𝐫𝐦𝐚 𝐖𝐢𝐭𝐡 𝐋𝐨𝐯𝐞

Pasta 選了意大利漁夫麵,有嚼勁的麵條中配有爽口的意大利青瓜,又幾特別;黃雞雖肉嫩,整體感覺似食緊中餐,配菜仲有冬菇 lol 搞笑~
𝐒𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚𝐭𝐢𝐞𝐥𝐥𝐢

𝐘𝐞𝐥𝐥𝐨𝐰 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧

➿ 𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮 $𝟗𝟖
➿ 𝐂𝐚𝐟𝐟𝐞 𝐃𝐞𝐥 𝐍𝐨𝐧𝐧𝐨 $𝟔𝟖

最後不忘食個甜品,Tiramisu 蛋糕感較重,酒香份量恰好~
𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮

𝐘𝐞𝐥𝐥𝐨𝐰 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧
𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮
𝐂𝐚𝐟𝐟𝐞 𝐃𝐞𝐥 𝐍𝐨𝐧𝐧𝐨
2024-01-20 1319 瀏覽
So sad about the premature demise of Rosita. Taking its place is a casual eatery specializing in south Italian cooking. Ordered a glass of Chianti. Not a big Menu.Here’s what we had.Bread with herbal butter. Crispy crust and tender flesh. Lovely. CARBONARA EGG : egg shell filled with egg yolk cream with pecorino (hard Italian cheese made from sheep's milk) and guanciale (Italian cured meat made from pork cheek). Perfect for the bread as well. Pizza bread with parma ham, burrata cheese, sundried
Ordered a glass of Chianti.

Not a big Menu.

Here’s what we had.

Pizza bread with parma ham, burrata cheese, sundried cherry tomatoes and basil. “Pizza nel ruotino” is traditionally made in Campania with leftovers of the preparation of daily bread in a metal baking tray inside low-speed wood ovens. As the dough contains the traditional ingredients used to make bread but also for Neapolitan pizza, its texture is more like a focaccia. Server did explain that their “pizza” was thicker than normal.

Homemade scialatielli (pasta shaped like a thick, short fettuccine originally from Campania) with zucchini and pecorino cheese. Perfectly al dente; flavor of the sauce was just right.

Yellow chicken braised in a claypot, with assorted vegetables (carrots etc) in chicken jus. Flesh was tender.

Dessert: dark chocolate sorbet. Loved the chocolate chips inside. She tasted mint; I couldn’t.
In summary: tasty. Chef did a great job adding a contemporary spin to traditional recipes. However, not the perfect choice of venue for deep meaningful conversations. Sat next to a long table of revellers and could barely make out what the servers were saying over the loud music.
如果比我做一次意大利人,每日食到最正宗tiramisu,食到最新鮮既初榨橄欖油,食到最地道既意大利麵,你話幾好呢?其實又唔洗FF既,旨因灣仔呢間新開意大利餐館「Trattoria Felino」一次過滿足我三個願望。👇🏻📌C R U D I - ▪️ HAMACHI · CARPACCIO - $148▫️ 第一道必食前菜「意式油甘魚·薄片」,油甘魚入口油香豐腴,面頭鋪左D煙燻過既菜薊,加埋新鮮青瓜、檸檬,同埋個dressing整體相當開胃。📌GLI SNACK FELINI - ▪️ CARBONARA EGG - $38/each▫️ 呢個「卡邦尼·雞蛋」都係第一次試,只係意粉變左雞蛋,加左Pecorino羊奶芝士、風乾豬面頰肉、蛋黃,入口creamy,鹹香十足,好食。📌E PURPETT RA NONNA IDA - ▪️ P O P - $138▫️ 仲有呢個小食「意式芝士肉丸」幾有驚喜,肉丸除左食到濃郁蕃茄香味,咬落裡面仲有provola芝士火鍋果種熔漿感,好邪惡!📌PIZZA NEL RUOTINO - ▪️ PARMA WITH LOVE - $188▫️ 原來意式「巴馬芝士·薄餅」都有
如果比我做一次意大利人,每日食到最正宗tiramisu

食到最新鮮既初榨橄欖油,食到最地道既意大利麵,你話幾好呢?

其實又唔洗FF既,旨因灣仔呢間新開意大利餐館

📌C R U D I -
▪️ HAMACHI · CARPACCIO - $148
HAMACHI · CARPACCIO

▫️ 第一道必食前菜意式油甘魚·薄片」,油甘魚入口油香豐腴,
面頭鋪左D煙燻過既菜薊,加埋新鮮青瓜檸檬
同埋個dressing整體相當開胃。

📌GLI SNACK FELINI -
▪️ CARBONARA EGG - $38/each
CARBONARA EGG

▫️ 呢個「卡邦尼·雞蛋」都係第一次試,只係意粉變左雞蛋
加左Pecorino羊奶芝士風乾豬面頰肉蛋黃
入口creamy,鹹香十足,好食。

📌E PURPETT RA NONNA IDA -
▪️ P O P - $138
POP

▫️ 仲有呢個小食「意式芝士肉丸」幾有驚喜,肉丸除左食到

📌PIZZA NEL RUOTINO -
▪️ PARMA WITH LOVE - $188
PARMA WITH LOVE

▫️ 原來意式「巴馬芝士·薄餅」都有呢種玩法,賣相好似個車胎咁,
食落煙煙韌韌,面頭擺塊Parma ham同埋Burrata芝士
加左D番茄乾同埋羅勒葉,香味層次豐富,幾特別。

📌P A S T E -
▪️ SCIALATIELLI - $148
SCIALATIELLI

▫️ Pasta揀左呢款「意大利漁夫麵」,賣相睇落好似港式
乾炒牛河,口感極富彈性,面頭落左d意大利青瓜
Pecorino羊奶芝士,份外惹味。

📌D O L C I -
▪️ tiramisu - $98
tiramisu

▫️ 最正宗既「意大利芝士蛋糕」只有Trattoria先食得到,
呢個入口酒香比例完美,蛋糕口感軟綿鬆化,真係無得鬥氣!
2024-01-11
2023-12-31 1602 瀏覽
Michelin-experienced Chef Marcello Scognamiglio just opened shop at Ship Street, taking up Rosita’s space, serving no-frills hearty modern Neapolitan dishes that pays homage to his grandmother’s cooking. A truly delightful evening ☺️ Tried some of the Neapolitan classics such as pizza nel ruotino (6 inches pizza baked in a tiny tray) 🍕delectable homemade pastas (tagliatelle with saffron and wagyu beef ragu)The small bites (Carbonara egg,Frittatine (bucatini pasta rolls, bechamel, cooked ham and b

pizza nel ruotino

The small bites (Carbonara egg,Frittatine (bucatini pasta rolls, bechamel, cooked ham and beef ragut) and the dolci that we ordered (tiramisu and pistachio gelato) were all noms 😋

Frittatine

Too bad we were too full by the time we finished the pasta, otherwise we would have ordered the cast-iron yellow chicken too 🥹 Will certainly pay another visit to try the other items on the menu!
2023-12-30
  • pizza nel ruotino;  pastas