人均$100起|九龍灣|拉麵|一生懸麵作為拉麵界大手,他們家的拉麵肯定有保證!最喜歡就是他們有非常日式的環境和風格,就像是到訪了日本街邊的屋台。這次我們兩個人,分別點了拉麵和小吃,人均都只是100 元!特濃豚骨沾麵他們家的麵條可以選擇不同的硬度,滿足不同人的喜好。這次我選了較硬,麵條很好吃😋豚骨的湯裡面,有許多的五花肉,味道真的香!海老拉麵裡面的櫻花蝦🦐真的多!蝦的鮮味十足,加上兩三片的叉燒,巨好吃😋章魚燒章魚燒即叫即製,新鮮熱辣,可是配上紫菜和醬汁,香脆的小丸子真的好好吃🤤煎餃子🥟香脆的外皮加上裡面的肉餡,吃拉麵怎麼能夠不叫上他呢?——————為食分界線——————📍 一生懸麵 (九龍灣)九龍灣牛頭角道3號得寶商場地下121號舖人均消費: $100
人均$100起|九龍灣|拉麵|一生懸麵
作為拉麵界大手,他們家的拉麵肯定有保證!
這次我們兩個人,分別點了拉麵和小吃,人均都只是100 元!

特濃豚骨沾麵
豚骨的湯裡面,有許多的五花肉,味道真的香!

海老拉麵
裡面的櫻花蝦🦐真的多!
蝦的鮮味十足,加上兩三片的叉燒,巨好吃😋

章魚燒

煎餃子🥟
香脆的外皮加上裡面的肉餡,吃拉麵怎麼能夠不叫上他呢?

——————為食分界線——————
📍 一生懸麵 (九龍灣)

人均消費: $100
🔸特濃豚骨沾麵 $82🔸野菜山拉麵 $78🔸加慢煮豚叉燒 $20🔸SAGE有氣茶 $22-無晒大假無得去日本,唯有同男朋友去一生懸麵食個拉麵當去住先🤣🤣依間拉麵有個好處就係可以選擇麵既硬度,我個人就最鍾意較硬嘅麵質喇~而拉麵就揀咗野菜山拉麵,湯底會比較清d,感覺上食多d菜健康d,而且有大量生蒜茸粒,勁正😆向來重口味既男朋友就鍾意食沾麵,湯底揀咗特濃豚骨,勁掛湯好正😊而半肥瘦叉燒係有燒香到,非常油香。仲加咗一份章魚小丸子過吓口癮,即叫即製係熱辣辣同外脆內軟架,而且內餡有大大粒章魚,正啊👍🏻
🔸特濃豚骨沾麵 $82
🔸野菜山拉麵 $78
🔸加慢煮豚叉燒 $20
🔸SAGE有氣茶 $22

2024-06-15 135 views
🍜前排媽咪話想食拉麵,咁岩行開去附近,知道商場入面有間幾有人氣既拉麵店,既然大家都未食過緊係要試下😆餐廳以吧枱為主,就算自己食都唔怕尷尬🔸雞白湯拉麵湯底白雪雪,雞味好濃郁好creamy,每一啖都充滿骨膠原😍配菜除左叉燒仲有雞肉,叉燒肥瘦適中,雞肉用左雞胸肉,肉質爽彈唔會乾,仲配左隻半熟蛋,整體配搭非常豐富🔸檸檬柚子拉麵期間限定‼️緊係要試下,湯底比較清新,唔會有平時食豚骨湯既油脂感🍋檸檬同柚子既味好濃郁,酸酸地夏天食幾開胃,但略嫌檸檬同柚子既苦澀味有啲重🔸章魚燒細細粒,一啖一粒,外層軟糯,每粒都食到章魚粒🐙🔸煎餃子🥟餃子煎到黃金色,外層脆卜卜,入面餡料唔會乾🔸Sage 冷泡白桃烏龍淡淡既白桃味🍑味道清新🔸Sage 冷泡桂花烏龍桂花味好香好出,鍾意飲花茶既一定鍾意

🔸雞白湯拉麵

🔸檸檬柚子拉麵

🔸章魚燒
細細粒,一啖一粒,外層軟糯,每粒都食到章魚粒🐙

🔸煎餃子
🥟餃子煎到黃金色,外層脆卜卜,入面餡料唔會乾

🔸Sage 冷泡白桃烏龍
淡淡既白桃味🍑味道清新

🔸Sage 冷泡桂花烏龍
桂花味好香好出,鍾意飲花茶既一定鍾意

Tea
2024-06-10 135 views
🌟朋友帶我九龍灣「一生懸麵」店舖格局好似去咗日本銀座一樣,拉麵拉望住班師傅煮拉麵。***** ***** ***** ***** ***** ***** 等咗冇幾耐,熱騰騰嘅拉麵麵終於上菜,賣相已經好有驚喜。🍝海老拉麵加紫菜面層佈滿櫻花蝦,聞到香噴噴,食落鮮甜香口,拉麵口感彈牙,啖湯係非常濃郁,叉燒亦非常軟腍。🍝魚芥豚骨沾麵另加$15椰菜,竟然係一滿碗椰菜,非常驚喜。沾麵嘅意思就好似撈麵咁食,這是一個魚湯湯底,濃香嘅鯛魚湯味,面底是粗麵,蘸落去湯底同吃,超級正。🥟燒餃子餃子好日式,外脆內軟的口感,呢個係必要。🍵🍵兩個冷泡茶桂花烏龍白桃烏龍茶味濃香,配搭拉麵好解膩。整體嚟講,即刻查吓邊度有分店,心思思要試埋其他分店,依家真係好味。

等咗冇幾耐,熱騰騰嘅拉麵麵終於上菜,賣相已經好有驚喜。

🍝海老拉麵加紫菜

🍝魚芥豚骨沾麵

🥟燒餃子
餃子好日式,外脆內軟的口感,呢個係必要。

🍵🍵兩個冷泡茶
桂花烏龍
白桃烏龍
茶味濃香,配搭拉麵好解膩。

2024-06-09 136 views
得寶商場入面有間細鋪食拉麵,有bar枱位都有2張4人枱,鋪仔細細但感覺好乾淨企理。兩個人點左一碗雞白湯拉麵,一碗特濃豚肉沾面,一份餃子。湯底好濃,面底有軟硬度選擇。雞肉好腍,但男仔食面底較細未必夠飽。沾面湯底濃郁,湯入面都有幾舊細肉。兩片肉有燒過,食落有非常香嘅火炙味,上下兩層較肥嘅軟肉中間一層肉味較濃較有質感。唯一唔好係因為商場太熱,鋪入面冷氣開到好大,吹到碗麵好快凍左。餃子$29 不過不失,新鮮煎起熱辣辣,但入面肉鬆散。
兩個人點左一碗雞白湯拉麵,一碗特濃豚肉沾面,一份餃子。
餃子$29 不過不失,新鮮煎起熱辣辣,但入面肉鬆散。
2024-05-28
  • 特濃豚骨沾麵
2024-06-06 72 views
一生懸麵拉麵祭,每間分店都會有唔同嘅期間限定拉麵。九龍灣分店就係檸檬柚子拉麵。拉麵嘅湯頭都係豚骨湯底,再加入柚子令個湯多咗一份柚子香,面頭仲有三片檸檬增加酸度,咁成碗湯飲晒都唔會覺得油膩啱晒夏天飲。每碗麵都會跟兩片慢煮豬肩叉燒、兩片雞胸叉燒、同埋半隻溏心蛋。因為鍾意食佢哋嗰啲叉燒燒鵝額外再加咗三片,咁嘅份量就夠滿足啦。另外再叫埋佢哋嘅小食係雞軟骨棒,免治雞肉串,裏面有啲雞軟骨脆脆地好好食。有機會一定要去埋其他兩間試埋佢哋嘅期間限定,一款係蠔沾麵另外一款係蜆貝羊肚菌拉麵,兩款都好似好正咁。

2024-06-04
Lunch
2024-06-05 65 views
天氣又熱又濕,冇乜胃口既時候都想食番碗拉麵🍜白湯豚骨拉麵 ($72)紫菜加($10)玉子($15)係我鍾意既豚骨味道,選用了瘦身叉燒,而且湯唔算太濃,食完唔會好口渴豚骨湯沾麵 ($82)額外加叉燒($18)沾麵可揀自己鍾意既軟硬度,重可以揀凍麵或熱麵,沾麵湯底濃而不膩,重可以食到豚肉粒粒,而且叉燒肥瘦均勻,表面炙燒過後帶點焦香味燒餃子 ($29 )餃子餡滿滿青菜,感覺健康雞軟骨棒 ($29)美乃滋加青蔥更香更滋味一生懸麵九龍灣牛頭角道3號得寶商場地下121號舖#食在香港 #香港美食 #香港必食 #吃貨 #hkfoodguide #hongkongfood #hkfoodie #hkkol #foodlover #foodblogger #foodiehk #hongkong #foodinhongkong #九龍灣 #一生懸麵
天氣又熱又濕,冇乜胃口既時候都想食番碗拉麵🍜

白湯豚骨拉麵 ($72)

紫菜加($10)玉子($15)

豚骨湯沾麵 ($82)
額外加叉燒($18)

燒餃子 ($29 )

餃子餡滿滿青菜,感覺健康

雞軟骨棒 ($29)

美乃滋加青蔥更香更滋味

一生懸麵

• 雞軟骨棒
這間人氣本地拉麵其中一間分店位於九龍灣的得寶商場,主打沾麵和拉麵,小店老闆專門遠赴日本學習,所有湯底均每日真材實料新鮮熬煮。店內裝潢以傳統日本拉麵小店為主,設有四人枱,亦有一字型吧枱,適合一人至多人聚會。雞白湯拉麵 - $95使用大量雞骨與蔬菜長時間熬煮,充分釋出膠原蛋白,湯底如牛奶般的濃厚鮮香,濃稠得微黏嘴,有濃郁的雞肉鮮味,又有清爽的尾韻;慢煮雞叉燒保留最大程度的水份,嫩滑而不乾柴;幼麵更加容易掛湯,煙韌彈牙。檸檬柚子拉麵 - $75九龍灣分店限定口味。湯底加入秘製柚子醬及檸檬片,散發酸酸甜甜的果香,清爽而不膩,令人食慾大增!同樣有慢熟叉燒、慢煮雞叉燒及半熟蛋。慢熟豚叉燒(三片) +$20日式叉燒採用肥瘦兼備的五花腩肉,日式醬油滷得好入味,散發濃郁肉香,滑順而不油膩。 半熟蛋 +$12滑溜的溏心蛋咬開有著軟綿香甜的蛋黃。雞軟骨棒 - $29煎得外脆內軟,內有雞肉及雞軟骨,有著濃濃雞味及爽口感,還淋上醬油及沙律醬,很惹味。煎餃子 - $29香脆金黃的日式餃子,皮薄而不膩,飽滿的五花肉餡,油脂相對地較豐富,有少許蔬肉平衡肉膩感,入口很清爽。SAGE冷泡茶白桃烏龍 & 桂花烏龍 - $2

慢煮雞叉燒

雞白湯拉麵 - $95
檸檬柚子拉麵
檸檬柚子拉麵

檸檬柚子拉麵 - $75
慢熟豚叉燒(三片)

慢熟豚叉燒(三片) +$20
半熟蛋

半熟蛋 +$12
滑溜的溏心蛋咬開有著軟綿香甜的蛋黃。
雞軟骨棒
雞軟骨棒

雞軟骨棒 - $29
煎餃子
煎餃子

煎餃子 - $29
SAGE冷泡茶白桃烏龍 & 桂花烏龍

SAGE冷泡茶白桃烏龍 & 桂花烏龍 - $20/支
來自香港本地品牌,冷泡茶採用獨有冷萃技術,充分釋放茶葉的甘甜原味,和緩苦澀,非常健康。
2024-06-04
Lunch
2024-06-02 88 views
終於今日早咗少少放工可以得閒黎食dinner一直bookmark咗要黎食佢地個拉麵今期想食雞白湯拉麵因為喺香港唔係好多地方都有得食果然冇令人失望雞白湯湯底濃郁而且係厚身好重雞湯嘅味道同幼身嘅拉麵好夾好掛汁而唔會好膩而且會不自覺飲曬d湯每碗雞白湯拉麵都有全隻溏心蛋、兩片慢煮雞胸同兩片叉燒 份量都幾足而飽以$95一碗係物超所值另外我地再order咗個濃厚魚介湯拉麵加叉燒都同樣出色比起沾麵嘅version呢款會冇咁膩不過黎呢度食真係要早少少可以免排隊
終於今日早咗少少放工可以得閒黎食dinner
一直bookmark咗要黎食佢地個拉麵
今期想食雞白湯拉麵
因為喺香港唔係好多地方都有得食
果然冇令人失望

雞白湯湯底濃郁而且係厚身好重雞湯嘅味道
同幼身嘅拉麵好夾好掛汁而唔會好膩
而且會不自覺飲曬d湯
每碗雞白湯拉麵都有全隻溏心蛋、
兩片慢煮雞胸同兩片叉燒
份量都幾足而飽
以$95一碗係物超所值

另外我地再order咗個濃厚魚介湯拉麵加叉燒
都同樣出色比起沾麵嘅version呢款會冇咁膩
不過黎呢度食真係要早少少可以免排隊
雞白湯拉麵
1. 雞白湯拉麵 $95湯底好濃郁雞味,而且飲落非常滑溜好creamy ,食完都忍唔住飲晒成碗湯,而且唔會飲到好鹹好口渴,入面有一片慢煮雞胸肉,同埋慢煮叉燒,食落都好腍,而叉燒有煙燻嘅香味,溫泉蛋做到糖心效果,蛋白有豉油嘅香甜,拉麵非常掛湯汁,而且可以按個人口味選擇面嘅軟硬度,好貼心,非常推介。🌟 評分: 8.5/102. 特濃豚骨沾麵 $82 + 慢煮叉燒 $20沾麵湯非常之濃豬骨香味,而且入面仲有一粒粒嘅豚肉,麵條除咗可以揀軟硬之外,沾麵仲可以揀熱定凍,沾麵非常之掛汁,而且食落滑同埋彈牙,叉燒肥瘦適中,同上面唔同嘅係,叉燒係厚切,食落有油香,同埋有煙熏香味,而我哋加咗慢煮叉燒,慢煮叉燒有3片,而且每一片都好大片,每一片都食到火炙過嘅香味,同埋好腍;最後我哋都有飲埋個沾麵湯,濃而唔膩。🌟 評分: 8/103. 煎餃子 $29餃子煎到金黃色,外皮香脆,而且個皮好薄,入面係椰菜同豬肉餡,可以點醋,中和油膩感,令味道更加有層次。🌟 評分: 7.5/104. 章魚燒 $29木魚紫菜絲完全覆蓋章魚燒,每粒都脹卜卜,麵糊比例岩岩好,入面嘅章魚粒彈牙。🌟 評分: 7/10🎖️整體評分🎖️❤️ 味道: 8

1. 雞白湯拉麵 $95

❤️ 味道: 8.5/10
🧡 環境: 8/10
💛 服務: 8.5/10
💙 性價比: 8.5/10

📍一生懸麵 (九龍灣)
  • 白湯豚骨拉麵
放工去左九龍灣同朋友食飯朋友介紹有間長期排隊既拉麵店好食要試餐廳位於得寶商場地鐵站行過去大約5分鐘都算方便拉麵店就在商場入口位的一角以吧枱形式經營都幾日本feel我地去到已經8點後所以唔駛點等已經可以入座 //雞白湯拉麵 $95//超鐘意個湯 奶白色嘅湯頭奶白的程度在相機看是白色一片飲落味道厚身香醇 濃郁但不會覺得鹹配以幼麵 麵度可以選擇標準或較軟或較硬半熟蛋做到流心效果非常有水準配搭兩片柔嫩入味既半肥瘦叉燒有油脂香又唔算肥膩 入口即化重點係仲有兩塊慢煮雞胸肉 肉質超嫩滑索埋個湯更加好味亦令整個拉麵更加加分 //魚介豚骨沾麵 $82//沾麵選擇了標準同埋凍麵魚介湯熱辣辣香噴噴沾麵就係麵同湯分開上客人可以自己控制味道 唔驚個湯會太鹹沾麵湯有好濃厚既魚介味味道鮮甜,唔油膩麵條煙靭彈牙又好掛湯配料有兩塊半肥瘦叉燒叉燒經火炙後充滿油香另外仲有半隻溏心蛋同筍片//章魚燒 $29//熱辣辣上桌 熱食是必須的咬落去入面有章魚幾大粒幾有咬口配上沙律醬、木魚絲、紫菜等配料 口感不錯 //煎餃子 $29//餃子有5隻 皮脆有咬口煎得都靚入口足料 //雞軟骨棒 $29//免治雞肉同雞軟骨整成既雞軟骨棒雞軟骨
放工去左九龍灣同朋友食飯

//章魚燒 $29//
熱辣辣上桌 熱食是必須的
咬落去入面有章魚
幾大粒幾有咬口
配上沙律醬、木魚絲、紫菜等配料 口感不錯

//煎餃子 $29//

• 雞白湯拉麵
  • 魚介豚骨沾麵
1K
2024-05-28 43 views
👧🏻😋👅🍽✨得寶人氣拉麵店😎-🇯🇵 得寶地下就有拉麵店, 位置方便又平靚正, 主要有幾款拉麵同沾麵-🍜 魚介豚骨沾麵 $82海老沾麵 $88💯沾麵湯碗好深好厚, 食到尾都keep到好熱; 魚介豚骨好濃郁, 仲有好幾舊肥豬肉好鹹鮮, 海老湯有超多蝦仔勁鮮甜💯本身配灸燒叉燒, 有淡淡炭香, 油份燒完逼左出黎唔會覺得肥膩; 另外加左$20加配慢熟豚叉燒三塊, 好軟滑, 個邊有少少黑椒點綴返本身較plain既叉燒-🍡🍵小食 / 飲品✨夏天見到吧枱有SAGE宣傳品寫住「消暑消脂新選擇」太吸引, 有氣茶同冷泡茶都各叫左一款, 有氣蜜桃紅茶甜甜地, 加左氣更清爽, 桂花烏龍冷泡茶天然無糖但飲落有淡淡天然甜味, 排毒去濕岩晒我🤩✨章魚燒一份5粒過下口癮都唔錯
👧🏻😋👅🍽✨

🍡🍵
小食 / 飲品
✨章魚燒一份5粒過下口癮都唔錯

2024-05-24 48 views
店面唔大,最多20個位,大部份都係高枱位,開放式拉麵廚房,有啲日式街邊拉麵檔feel,原來之前已經食過旺角分店,嗰陣係食佢嘅招牌海老拉麵,今次試吓店長推介雞白湯拉麵($95)先試湯底,好濃好滑,拉麵又掛汁,去到最尾全部飲完,證明唔會越食越heavy,除咗有滑溜溜、入口即溶嘅雞胸之外,仲有薄叉燒,肉質亦係好軟熟,兩款肉類都係非常高質鍾意食京蔥嘅我,非常欣賞佢有大量嘅京蔥片,食落爽口,為拉麵帶來一點清新,重配有原隻溫泉蛋,perfect!

呢間日式拉麵店成日都會推出期間限定拉麵今期期間限定的檸檬柚子拉麵好吸引🤩作為拉麵迷🍜當然不能錯過😝.有拉麵有沾麵 仲有各款小食🤩拉麵即叫即煮 點餐紙可以根據個人口味揀🫶🏼員工有禮貌友善 👍🏻✨#檸檬柚子拉麵 $75·加椰菜 $12炎炎夏日☀️見到特別吸引🌞值得一讚係雞肉超嫩滑 食得出係慢煮雞肉除左雞肉仲有慢煮豚肉片 好多料麵條較幼身 好掛汁 ✨#辛辣沾麵 $82·加竹筍 $10沾麵的麵條偏粗 仲有一粒粒好似喬麥咁粗身麵條口感更豐富豚肉烤過有陣焦香🥴✨#燒餃子 $29食拉麵就會想搭餃子🥟餃子餡多肉多有啲青菜🥬✨#雞軟骨棒 $29一客兩枝 美乃滋加青蔥更香更滋味👍🏻✨SAGE冷泡茶— #桂花烏館✨SAGE有氣茶— #蘋果桂花
呢間日式拉麵店成日都會推出期間限定拉麵

一客兩枝
美乃滋加青蔥更香更滋味👍🏻

✨SAGE冷泡茶— #桂花烏館

✨SAGE有氣茶— #蘋果桂花
九龍灣店期間限定😋檸檬柚子拉麵🍜🍋(另加麵+慢煮豚叉燒)一上枱就聞到好香嘅檸檬柚子味😍湯底加入柚子同埋檸檬,散發淡雅嘅柚子香氣,拉麵好彈牙又掛汁,食落口啖啖都好清新👍🏻🤤仲有鮮嫩嘅雞胸同埋豬肩胛肉,口感柔嫩,較少油脂😊食完好滿足🩷白湯豚骨拉麵🍜湯底味道濃厚,充滿豬骨味道,又唔會太油膩😬配埋慢煮叉燒,肥瘦均勻,口感好軟嫩🤤拉麵煙韌彈牙,麵質食落都好順滑,份量都足夠煎餃子🥟皮脆金黃脹卜卜🤩食落口又唔會太油膩章魚燒🐙彈牙熱辣辣,粒粒都厚實飽肚SAGE白桃烏龍冷泡茶☕️SAGE桂花烏龍冷泡茶餐廳舒適寬敞,上菜速度快,餐廳店員服務態度好友善,抵讚👍🏻餐廳店鋪裝修充滿日系feel,仲設有一列bar枱,可以睇到師傅煮拉麵嘅過程

煎餃子🥟皮脆金黃脹卜卜🤩食落口又唔會太油膩

章魚燒🐙彈牙熱辣辣,粒粒都厚實飽肚

SAGE白桃烏龍冷泡茶☕️
SAGE桂花烏龍冷泡茶