2010-11-30 17 views
$35。瑤柱雞絲炆伊麵:個碟小得很,份量不多,瑤柱難找,雞絲變雞塊,惟一可取之處是味道不會太咸配豆漿/台式奶茶豆漿:淡而無味稀稀的辣椒油好味,夠辣

配豆漿/台式奶茶

豆漿:淡而無味
稀稀的

辣椒油好味,夠辣
2010-11-26 23 views
I am a Tofu Lover. Nice Tofu tastes soft and creamy to me. Here I could find my ideal type… soft, creamy and cold like ice-cream! I’m impressed that the cuisines here ain’t taste too oily for me… in some ways, I feel quite healthy. Btw, I want to mention abt its dessert. Simply love its presentation. Tiny and cute!
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2010-09-20 15 views
喜歡周圍食,周圍探訪朋友的我,今天來到康怡花園,目的是約了朋友到康怡戲院睇戲.今天我中午時份來了,先去戲院買了3:15的戲票,之後朋友便帶我醫肚了.記得今天朋友也問我,難得來到康怡,想食咩? 我只答,除了美心,大家樂這些普通的連鎖店就ok了,另外的朋友也想坐得舒服,我們便來了"一葉家".在這午飯的黃金時間,我們一行三人也怕餐廳沒有枱供給我們,幸好,我們一來到餐廳,職員便帶了我們最後一張卡枱,也使我們舒舒服服慢慢一邊傾計一邊享受美食.當我入座後,打開menu,發覺每一碟小炒也是不平宜的,所以我第一個決定order內裏的set lunch(但每一個set lunch也要50,60一碟),朋友們見到我決定order內裏的set lunch,也決定我們各人order一碟set lunch裏的小菜配上白飯後大家一起share食.今天我們三人order了以下三款台式小菜客飯套餐1)蔭豉涼瓜魚柳-$57哈哈,所謂蔭豉,其實都是豆豉.豆豉汁的味,真的很香濃,至於魚柳,反而有點像斑腩,不會像一些餐廳,所謂魚柳,原來就是老麥的魚柳,這碟不錯.2)香芋蒽味鹵肉煲-$60這一碟,真的令我很失望.因香芓有點硬,
今天我們三人order了以下三款台式小菜客飯套餐
1)蔭豉涼瓜魚柳-$57
2)香芋蒽味鹵肉煲-$60
這一碟,真的令我很失望.因香芓有點硬,不是林林軟軟的,鹵肉又是又硬又韌.底部的汁也是很油,很不健康的. 失敗!
3)香葉茄子三杯雞-$60
這碟三杯雞是本人今天order的.但味道,也不是今天order最好味的一碟.雖然雞也很香口,雞肉也是嫩的,但雞也只有幾件,價錢也是比較貴的,加上底部也是很油的,再一次覺得很不健康.
雖然這間餐廳的環境尚算不錯,但可惜價錢總算貴了一點,加上看見開飯介紹,崇尚自然新鮮、健康的一葉家,但差不多每一碟底部都很多油,那麼又什能會是健康的一葉家?

蔭豉涼瓜魚柳
香芋蒽味鹵肉煲
香葉茄子三杯雞
2010-08-15
$60 (Dinner)
  • 香芋蒽味鹵肉煲
2010-07-25 4 views
近排成日去搵唔同食店的紅燒牛肉麵,今次就黎到呢間「一葉家」。可能佢係賣清新感覺,味道比較清淡。雖然食物都唔算唔好食,但真係有啲失望。PS: 珍珠奶茶叫了少甜,老實講,似有味的滾水。可能唔叫少甜會比較正常!

2010-07-17 5 views
這夜來到康怡看電影, 正正是晚飯黃金時間, 想吃的大型連鎖餐廳都已經大排人龍, 見這間餐廳有位, 就入去吧,,, 餐廳的客人少得很, 侍者招呼的們坐4人檯, "袋可以放在隔籬位, e+比較少客人"....... 畫公仔不用畫出腸吧...... (後來發現每檯客人都受到這樣的提點,,, 可見餐廳實在少人到呢...)吃的是台灣菜, 2人餐牌並不吸引, 倒不如散叫幾個小吃填填肚就算。 餐牌大部份食物都布可以選"例牌"和"1人份", 侍者說例牌的份量比1人份多1//3。 我們點了1人份的鹵肉雞絲粉皮, 例牌的滷水拼盤, 還有個屬於小食餐牌的鹵肉A菜。雞絲粉皮混麻醬的就吃得多, 配以鹵肉是第1次, 但效果不好, 2者味道並不搭調很奇怪, 而且粉皮切得很很碎散開晒, 整道菜完全不好吃。A菜, 又是配鹵肉, 感覺也是麻麻地, 始終先入為主的印象鹵肉配白飯吃才不會互相搶味。滷水拼盤有雞翼、豬耳、牛展、滷蛋, 墊底是豆腐和蘿蔔, 滷水汁偏鹹, 豬耳有點腍, 而豆腐軟滑也算夠入味, 不過索味的蘿蔔的太入味變得過鹹。叫了3個小吃已經$80多, 計埋加1服務嘛。 味道不算差, 只是有點物非所值。 真是

叫了3個小吃已經$80多, 計埋加1服務嘛。 味道不算差, 只是有點物非所值。 真是失策,,, 早點排隊吃別家就好吧 - -
2009-12-21 3 views
琴日成班朋友去睇戲, 之後就去左一葉家到食, 一去到門口冇人理, 但鬼叫我地肚餓咩,唔想簡就入去試試, 叫左個豆腐煲, 海鮮炒飯, 魚香茄子蚊米, 蘿蔔糕, 豆腐煲味道一般, 比較淡, 豆腐唔滑, 海鮮炒飯就好好多, 好有香味, 飯身好乾身, 好好口感, 魚香茄子蚊米就最好, 米粉唔會太林, 硬度適中, 非常好味, 蘿蔔糕就普普通通, 唔係好熱, 好似整左好耐咁最後我想提一提就係D待應, 唔加水, 只識吹水, 吹得又大聲, 好似我地阻住佢地收工咁, 連我都聽到佢地係到講事非, 好唔專業
2009-12-20
2009-12-19 2 views
前幾天同同事食LUNCH,發覺大快活好多人, 於是我地就去左一葉家到食, 一去到就有位, 我地兩個人叫左一個肉絲炒烏冬同一個涼瓜魚聊飯涼瓜魚聊飯 - 味道好好, 涼瓜可以保持翠綠而不苦, 甘香可口, 魚聊變了配角肉絲炒烏冬 - 味道不錯, 略為帶咸, 因為之後好口喝珍珠奶茶 - 真係好好飲, 唔會好甜, 珍珠好咬口熱豆漿 - 好有豆味, 不加糖都好好飲最後有小小不滿想講, 當埋單後找錢時, 我比2蚊TIPS, 個化濃妝既女WAITRESS講左一句, 先生你仲有2蚊WOO,唔拎埋, 我覺得洗唔洗咁講野, 咁我覺得呢方面要改善一下, 但食物水平都尚可

肉絲炒烏冬 - 味道不錯, 略為帶咸, 因為之後好口喝

珍珠奶茶 - 真係好好飲, 唔會好甜, 珍珠好咬口

熱豆漿 - 好有豆味, 不加糖都好好飲

2009-12-16
$60 (Lunch)
2009-12-17 1 views
一家人去一葉家食晚飯。可能是平日的關係,很快便安排到位置了。餐廳的主題食物是台灣菜。成家人叫一個二人餐味道還OK,而且大份,可以食飽飽。但魯肉飯無咩魯肉味,反而有面豉未,可以話幾得意,但係都可以話好咸店員服務態度要改善,當麻煩台店員要添水的時候,遲遲都不肯添之後結賬時再問一個長頭髮女店員會否有停車優惠,店員很不耐煩地說沒有,什麼也沒有。可能我是要求高了一點,但你不過expect 自己在一家感覺很high 的店發生這種事情。入一家餐廳除了吃之外,也是享受環境服務。希望有關方面可以盡快改善。
一家人去一葉家食晚飯。
可能是平日的關係,很快便安排到位置了。

餐廳的主題食物是台灣菜。
成家人叫一個二人餐

店員服務態度要改善,當麻煩台店員要添水的時候,遲遲都不肯添

2009-12-15
2009-07-12 1 views
今日去了太古睇戲, 睇之前想食餐好d...不好食mcdonalds, 大快活但正係7,8 點最多人時間, 行到康怡, 睇到台灣野'一葉家', 本身滿心歡喜, 最重要係唔洗等位去到叫了個套餐b, 頭一味係豆腐, d 漿唔知咩味, 豆腐又'鞋"皮蛋又碎濕濕再叫了最代表台灣的甜不辣, 做到好似炸魚餅加辣漿, 蔥爆牛肉似港式抄牛肉lo牛肉味道根本未到開餐廳level, 肉燥飯似豆豉加飯, 所有野偏咸!!!!個日兩個人食左206蚊, 100蚊位食甘ge野真係覺得唔抵lo...間離有大快活.....真係食大快活算la........以後見到旺場時間冇人等位都唔會亂入

2009-07-11
2009-06-29 3 views
Transformer II tonight!原本想試試吉之島2樓之一間西餐廳, 由於要久候達廿多分鐘, 兼且離開場睇戲時間非常近, 便想也不想走進了一葉家。(全因不用等位)由於時間關係, 祇詳閱了1分鐘餐牌, 大少便決定惠顧B餐:胡麻小黃瓜 - 好清爽, 胡麻醬出色好味, 前菜清清的吃一小碟, 先醒醒胃~ 讚!香煎蘿蔔糕條 - 煎得頗'靚'頗平均, 可惜是一點蘿蔔味也沒有, 食粉吧~梅子鳳梨醬烤骨 - 的的骰骰一小'嚿', 一小碟, 好精緻, 試了一口, 一定不會說份量小, 說真的, 吃這醬烤骨, 實質很像在吃扣肉.. 不肥不吃呀! 要肥才吃呀! 面層的肥己被減了大半 (可能怕客人吃不慣吧) 覺得肉質蠻好的, 蠻入味的, 反而大少不太欣賞梅子鳳梨這配搭呀, 我是可接受的, 甜甜的, 醬汁濃但肉味一點也沒減少。香葉茄子三杯雞 - 不像在吃三杯雞, 像吃一般的鍋雞吧~ 份量足夠, 祇欠香口。肉燥飯 - 一般, 肉燥不太好吃。大少很想喝燉湯, 但竟然沒有~!? 很是失望, 便打開餐牌看看湯一項, 誰知沒有呢~!?愈吃愈膩愈滯, 原來根本沒有菜吃哦! 祇有最開頭的一小碟小黃瓜, 發現時再叫菜
Transformer II tonight!

由於時間關係, 祇詳閱了1分鐘餐牌, 大少便決定惠顧B餐:

肉燥飯 - 一般, 肉燥不太好吃。

愈吃愈膩愈滯, 原來根本沒有菜吃哦! 祇有最開頭的一小碟小黃瓜, 發現時再叫菜吃麼? 不了...
已被吃了一條...
2009-06-27
2009-04-30 7 views
今日一行6人同朋友黎食lunch慶祝生日, 12點零去到,唔多人唔使等位因為驚食唔哂所以6個人叫左5個set lunchSet lunch分為小菜,炒粉面飯同湯面類,每樣大約$4x-$5x,share黎食都唔貴!!叫左茄子三杯雞,蝦仁豆腐,魚塊,牛肉湯面,炆伊面另外仲有小食~不過無叫到~之前睇過食評話唔好味同服務差~不過我同朋友又覺得幾好味wo~特別係三杯雞,好入味,送飯幾好食,不過如果無咁油會好d~豆腐都幾滑~魚塊都有唔少件,伊面就無咩味~其他食物就正正常常,無話難食碟頭就一個女仔食會多左,,所以叫幾樣share就0岩0岩好!!服務方面, 我地一抬高頭就會有侍應望埋黎動作都幾快手,,上菜同加水都幾快,,叫佢地幫手影相都無問題~其實無其他人講到咁差既~可以再去!
因為驚食唔哂所以6個人叫左5個set lunch
叫左茄子三杯雞,蝦仁豆腐,魚塊,牛肉湯面,炆伊面
另外仲有小食~不過無叫到~

之前睇過食評話唔好味同服務差~
豆腐都幾滑~魚塊都有唔少件,伊面就無咩味~
其他食物就正正常常,無話難食

服務方面, 我地一抬高頭就會有侍應望埋黎

其實無其他人講到咁差既~可以再去!
2009-04-30
$47 (Lunch)
Celebration
Birthday
  • 香葉茄子三杯雞
2008-10-18 2 views
打開餐牌真係無咩可以揀架,小食就好多,主菜就好少,我地只係揀左:粉皮、回鍋牛柳同埋麻油口水雞半隻。兩個人少少地就咁算啦~講真,上菜既速度就真係好快架,d野食就唔太正宗,不過亦唔太難食,亦無咩野可以推介,而家真係明白點解囍點可以咁吋,星期六/日唔開工啦,因為成個地方都真係無好野食呀。粉皮本身真係好滑,個汁就好濃,味道夠,不過味道好一般,好似係少少甜麵醬加其他醬整成既;係好食,不過唔係我期望個種囉~麻油口水雞就好啦,夠嫩滑;個汁好襯,如果唔蘸汁係好食,不過好似欠左少少咁!至於個回鍋牛柳,我都唔多知佢想點,叫得回鍋就梗係要辣架啦,唔辣就唔係啦,我見到佢有落辣架,不過一d都唔辣既,完全無晒意思~如果想食一個真正既晚飯就唔好黎呢間食,食碗麵加個小食都仲可以既~

2008-07-29 1 views
星期六去左康山吉之島睇戲........本來諗住食山頭火or 大戶屋的..嘩..有諗過地方好細要食起碼都要排一個鐘...........同mr. fat 對睇左二秒即走........行行下.......就入左黎一葉家......從來都未試過食台灣野的店肉燥反係甘唔掂的......肉燥有肉.....肉粒都好似見唔到得d汁撈飯...........超差好再佢個滷水拼盤都ok………唔係真係﹣有牛展,蛋,豬耳,豆腐,蘿蔔,雞翼 – 牛展同豬耳都唔錯.佢其就一般啦….最怪係蘿蔔.唔入味不突止…..得八角味…超怪 …..紅燒牛肉麵 – 可以…….個湯ok牛肉炆得林都可以叫做入味 but 就冇咩牛咩架o勒雖然見到隔離枱的烤骨好似唔錯甘........but ......話到明係食台灣野架嘛...

行行下.......就入左黎一葉家......

從來都未試過食台灣野的店肉燥反係甘唔掂的

$60 (Dinner)
  • 紅燒牛肉麵
2008-05-02 2 views
星期日下晝3點幾去食,3個人叫左兩碟"炒野",一碟係炒烏冬,一碟係炒河粉,覺得兩碟都係淡口d,另外叫左一個鹵水併盤,同一個炸茄子,味道亦係一般...埋單要$170
$55 (Tea)
2008-04-22 3 views
Had lunch with colleagues at this Taiwanese restaurant. Ordered:1.三杯雞: The taste is too rich la and a bit spicy.2. 凉瓜鱼快:鱼快is deep fried and not too many pieces.3. 蒸排骨:Nothing special but 排骨is very fat.

Ordered: