2025-02-01
太子依間「一食鍾情」餐牌價錢親民,除咗有得食佢哋嘅招牌白滷水潮州菜之外,居然仲有得食打邊爐,今次Order嘅胡椒豬肚雞煲二人套餐,份量好多,其實足夠3個人食,好可惜今次套餐包埋嘅自家製糖水賣曬,唯有改轉飲熱飲或凍飲,另外,老闆請咗半條潮州凍魚俾我哋食,最後食唔曬,仲俾咗我兩個外賣盒,好Nice!胡椒豬肚雞煲半隻(單點$198),豬肚份量多,口感彈牙,食落好乾淨;半隻鮮雞肉質嫩滑,雞味濃郁;胡椒湯底內有紅棗、桂圓、杞子、芹菜、薑絲、紅蘿蔔、香蔥,略嫌飲落偏向藥膳湯底味道、胡椒味道較淡。正價叉燒例牌(單點$98),多汁、半肥瘦叉燒,叉燒雖然表面鋪滿蜜汁,但食落不會容易覺得甜膩,肉質偏瘦,但口感不會覺得乾柴、反而食落肉質軟腍,加上叉燒外圍部份帶有燶邊,食落帶有焦香味道。開邊半條潮式白滷水凍烏頭(單點$49),採用低溫慢煮形式製作,即使烏頭經過冷藏之後,肉質依然在實淨與鮮嫩之間取得平衡,另外,採用白滷水醃製,調味上不會太鹹,反而更能帶出魚肉的鮮味,而且已經起骨,食落啖啖肉,配以普寧黃豆醬食用,味道正宗。四式滷水拼盆(跟餐$0),秘製九香金錢𦟌,口感薄身,肉質不韌、帶有筋位,食落充滿香料味道;馳
四式滷水拼盆(跟餐$0),秘製九香金錢𦟌,口感薄身,肉質不韌、帶有筋位,食落充滿香料味道;馳名滷水燻蹄,肉質皮脆肉爽,雖然滷水色澤較淺、使用的香葉、八角、果皮香料較少,而調味上以鹽為主,所以味道較清新;流口水豬生腸,口感爽脆,配以黃芥末食用,味道鹹香帶辣;骨香水晶鳳爪,肉質Q彈,食落好入味,配以蒜蓉醋、潮式辣椒油食用,味道酸辣。
生菜(跟餐$0),食落好新鮮。
2碗白飯(跟餐$0),飯粒口感粒粒分明。
2杯飲品(跟餐$0),熱港式奶茶,茶、奶比例適中,茶味濃香。