2023-05-05 116 views
聽朋友講呢到既香菜拉面幾好食,而且見唔係好多鋪頭有賣,就叫左黎試下。我覺得本身就算唔係好鐘意香菜既朋友都可以接受到,個湯係有淡淡的香菜味,但係本身拉面濃湯味更出,所以幾特別,仲可以簡唐辛醬。加左辣之後仲好食! 之後都叫左D串燒黎食,叫左汁燒茄子,鰻魚串燒,汁燒雞翼同埋雞肉京蔥燒。呢到D串燒都幾抵食,價錢比一般串燒平! 汁燒茄子原來係分左3件,圓切,食落仲有咬口,唔會變到淋曬既茄子。雞肉京蔥燒比想像中大件好多! 雞肉好嫩,燒汁都好好食,一啖雞肉一啖蔥,好正! 野飲方面叫左巨蜂士多啤梨乳酸同埋青蘋果白桃乳酸,都幾大杯,好飲! 唔會太甜! 順帶一提係呢到d staff態度都好好! 一定會再黎食的~~
2023-05-05 89 views
住係附近終於搵到間好食又近既日本野了!! 今日收工係到食飯,主要係見到門外限定拉面湯底係蜆清湯拉面,就心郁郁想試! 入到去個環境好好,坐得好舒服。拉面有張紙自己簡! 簡完湯,仲可以簡面軟硬度,細蔥數量,木耳,重點係可以簡豬軟骨或叉燒。平時都係跟叉燒多,呢到竟然有得簡豬軟骨! 不過今日想食叉燒多D~ 佢仲有唐辛醬簡! 怕辣叫左1個辣椒仔的量。試一試個拉面湯,好清甜!! 仲有大大隻既蜆肉同叉燒,面質我簡幼面,幾好食。個湯因為唔膩,會令我想飲曬佢! 見到呢到仲好多款御好燒簡,叫左青蔥燒肉口味,呢個比想像中好食! 除左面頭有塊大燒肉,中間都有一片片燒肉,好滿足。重點係佢唔會做到中間太多粉! 炸芝士年糕我成日都會叫黎食,不過不失,最緊要熱辣辣!
馬會道都幾多野食,有幾間都多人等位,今次食呢間都係要等位,不過等左15分鐘左右就有位。入到去發覺其實應該仲有2樓閣樓,不過就無開放,所以就坐滿晒1樓。汁燒茄子自己以為係成條上,點知係一件件茄子,仲方便食添,燒得岩岩好,茄子的水份還保留在串燒內汁燒雞翼甜甜地少少辣,餐前小食之選松露拉麵價錢competitive 不在話下,成份拉麵都好足料,有叉燒、溏心蛋、菇及洋蔥等等,湯底係濃郁的松露味,非石油氣味(你懂的XD)明太子海鮮雜錦御好燒高麗菜、蝦仁、青口、蝦米和海苔碎等等整整齊齊咁左至右上至下排晒係到,一口咬落去可以同時感受到多種食材味道,層次感十足👍鰻魚玉子燒嘅係同玉子燒價錢差不多,就叫埋有鰻魚的版本啦!師傅將成條鰻魚收埋係卷蛋內,燒汁,玉子及鰻魚各自發揮所長😜荔枝熱情果乳酸乳酸及熱情果味重,所以荔枝味不太出,但總的來說,酸酸甜

汁燒茄子

汁燒雞翼

甜甜地少少辣,餐前小食之選

松露拉麵

明太子海鮮雜錦御好燒

鰻魚玉子燒

荔枝熱情果乳酸

乳酸及熱情果味重,所以荔枝味不太出,但總的來說,酸酸甜

2023-04-20
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2023-04-25 107 views
📍一鳴屋台料理🌶️赤辛叉燒拉麵 $78鍾意食辣嘅我叫咗一碗試下,辣度相當過癮。叉燒勁入味,肥瘦適中😋另外我今次揀咗太麵,麵係會粗身啲。唐辛醬簡直係昇華咗成碗麵,勁香🤤係超級好食!🐽一鳴叉燒拉麵(豬骨濃湯)$78湯底勁香豬骨味,麵條嘅軟硬適中,相比起赤辛叉燒拉麵裏面嘅叉燒,依一碗嘅叉燒冇被辣味太多嘅蓋過,更加食得出豬肉嘅香味😙配料都好多,有蝦米、流心蛋、大量木耳,淨係食配料都夠飽😌🤩明太子海鮮雜錦御好燒 $78呢個絕對係必叫!!!🤩啖啖都食到海鮮,有蝦、章魚、椰菜同大量嘅明太子醬。唔單止個賣相吸引,食落去相當滿足!🤤🤤 如果同friend嚟食,建議可以試吓😌🍺日本生啤 (Orion 5% 日本沖繩) $58大大杯既生啤,放工之後飲一杯的確幾過癮😙🥤荔枝熱情果乳酸梳打 $34味道酸酸甜甜,飲落幾開胃😝最啱用黎解膩😆⭐️好味指數: 8.5/10📍一鳴屋台料理上水馬會道180號
📍一鳴屋台料理

🌶️赤辛叉燒拉麵 $78

豬骨濃湯味拉麵

🐽一鳴叉燒拉麵(豬骨濃湯)$78

明太子海鮮什錦御好燒

🤩明太子海鮮雜錦御好燒 $78

日本生啤  &  荔枝熱情果乳酸梳打

🍺日本生啤 (Orion 5% 日本沖繩) $58
大大杯既生啤,放工之後飲一杯的確幾過癮😙

🥤荔枝熱情果乳酸梳打 $34
味道酸酸甜甜,飲落幾開胃😝最啱用黎解膩😆

⭐️好味指數: 8.5/10

📍一鳴屋台料理
上水馬會道180號
豬骨濃湯味拉麵
明太子海鮮什錦御好燒
日本生啤  &  荔枝熱情果乳酸梳打
  • 赤辛拉麵
2023-04-21 96 views
叫得屋台,我覺得穫氣好重要,係日本一路食一路聽住啲炒嘢聲,聞住啲嘢食味,真係色香味俱全!估唔到上水都間高質「屋台」入到去環境舒服,6點左右入座,因為要等朋友,坐咗 15 分鐘先落單都無比人催,嘢食都上得好快玉子燒: 唔會太老,都幾滑,而且賣相不錯明太子櫻花軟殼蟹御好燒: 軟殼蟹略嫌太乾,咬落去已經無晒汁海鮮炒面: 配料都夠足,味道適中,啲面偏硬 有冰水!去過日本都知,日本食拉面一定係配冰水㗎,所以冰水好重要,成件事加咗分 !

玉子燒: 唔會太老,都幾滑,而且賣相不錯

明太子櫻花軟殼蟹御好燒: 軟殼蟹略嫌太乾,咬落去已經無晒汁

海鮮炒面: 配料都夠足,味道適中,啲面偏硬

• 玉子燒
約左朋友係上水食飯,上水呢頭出名冇乜野食,經過見到呢間裝修幾靚既日本居酒屋,價錢合理,決定試試佢!店鋪位置寬敞,坐得好舒服唔會好逼夾,岩晒兩個人食飯吹下水。食物方面都幾多選擇,有拉面又有丼飯,加上有唔同好多小食可以叫,真係有種去左日本居酒屋既感覺。拉麵方面,佢有好多味道可以揀,同埋好貼心有得簡麵既硬度同麵條種類,我叫左個最原始豬骨濃湯太麵($82),可以試下餐廳既技術!個麵黎到已經有好香既豬骨味,食落係好濃厚既湯底,但唔會好油膩,拿捏得剛剛好。叉燒半肥瘦,淡淡油脂味。個溏心蛋都好香,正常水平。我朋友叫左個黑松露豬骨太麵($88),黎到既時候散發陣陣黑松露香氣,食到豬骨味之餘,加上淡淡松露味,味道都幾夾!小食我地叫左炸雞($42),食落都幾juicy,加埋個甜甜地既醬,食落好香口。另外叫左個芝士明太子玉子燒($88),好多明太子醬,蛋味好香!

店鋪位置寬敞,坐得好舒服唔會好逼夾,岩晒兩個人食飯吹下水。

2023-04-06 134 views
平日晚上的入座率一般,基本上不用排隊,食物也來得很快。普通一碗拉麵,份量少,湯底不特別好喝,價錢同市區相約,零服務但收加一。見到那麼多好評有點失望,不打算再光顧。
平日晚上的入座率一般,基本上不用排隊,食物也來得很快。

2023-04-03 117 views
開關後上水人多了很多,最怕逼人的我在lunch time都想坐得舒服一點,咁啱呢日老公想食拉麵,上水食拉麵選擇超少呀,經過這間一鳴屋台料理覺得環境唔錯,試一試先!走入去店舖比我想像中闊落,有卡位亦有吧位,而且乾淨企理,店員亦有禮。午餐有拉麵及丼定食,我同老公都係拉麵控,當然食拉麵啦!湯底方面有一鳴/黑蒜/赤辛/香菜/松露共5款,喜歡松露的我order雜菌松露醬油豬骨濃湯,老公則點了黑蒜湯底,麵條可選細麵/太麵,配料可選叉燒/豬軟骨,麵質、蔥多少、木耳等都可自由選擇,可加$25變套餐包飲品及一款小食。雜菌松露醬油豬骨濃湯拉麵豬骨醬油湯底濃郁,在拉麵上一小陀黑色的松露醬,記得吃之前攪拌一下,整碗拉麵散發陣陣松露香,配上炙燒叉燒,大塊叉燒肉炙燒過逼出香氣味道,食落非常滋味!豬骨濃湯配自家製黑蒜油拉麵豬軟骨煮到軟綿綿非常易入口,整碗拉麵吸收黑蒜油香味。煎雞軟骨棒餃子外皮薄脆,內餡的雞軟骨和融合豬肉,口感爽脆。唐揚豆腐酥脆外皮的口感,3粒唔夠喉呀!

雜菌松露醬油豬骨濃湯拉麵

豬骨濃湯配自家製黑蒜油拉麵
豬軟骨煮到軟綿綿非常易入口,整碗拉麵吸收黑蒜油香味。
煎雞軟骨棒餃子
外皮薄脆,內餡的雞軟骨和融合豬肉,口感爽脆。

唐揚豆腐
酥脆外皮的口感,3粒唔夠喉呀!
2023-04-01 86 views
好快就有位 ,入到去見到個Menu 有個好特別湯底嘅拉麵「芫荽醬濃豬骨湯」(本身我係芫荽控,一定要試一試)有驚喜,好香芫荽味,亦食得到,但餸唔會比芫荽醬蓋過晒所有味仍然食到原味,豬軟骨好淋,但唔會切到碎晒咁上,叉燒都夠大塊拉麵可以選擇軟硬度另外叫咗「蒲燒鰻魚滑蛋定食」,鰻魚都夠厚、新鮮,唔會有腥味!份量都算多👉🏻有半條,出面好多係切開得幾舊。☝🏼佢既小食「茄子」一定要試,好開胃,可以去一去飽滯感另外小食叫左「七味唐揚墨魚咀」,大大粒,炸粉亦唔厚,呢個都非常出色雖然有七味粉,但唔會太辣,香口而已。野飲「青蘋果白桃乳酸梳打」,味道夠濃,唔係開到稀晒扮大杯,不過建議少冰會好啲
有驚喜,好香芫荽味,亦食得到,但餸唔會比芫荽醬蓋過晒所有味
仍然食到原味,豬軟骨好淋,但唔會切到碎晒咁上,叉燒都夠大塊
拉麵可以選擇軟硬度
☝🏼佢既小食「茄子」一定要試,好開胃,可以去一去飽滯感
雖然有七味粉,但唔會太辣,香口而已。

芫荽醬濃豬骨湯拉面
芫荽醬濃豬骨湯拉面
一鳴屋台|上水 有驚喜日式料理 |《拉麵》今次試咗上水嘅一間日式料理,覺得都幾驚喜,估唔到上水都有咁嘅水準嘅拉麵。連羊先生咁揀飲擇食,都覺得唔錯,呢間我哋下次都會再去試吓其他味道嘅拉麵同料理赤辛拉麵(秘製地獄醬豬骨拉麵) $85份量都唔少,成碗都紅卜卜,望落好似好辣,豬骨湯都好濃郁同埋辣味真係好出眾,所以食得辣嘅朋友先好order呀。呢間拉麵店,可以自由選擇想揀豬軟骨定係叉燒,我哋今次就揀咗叉燒配辣味拉麵。叉燒表面有炙燒過,非常香,肉質都好嫩。配上嘅肉醬,味道都好唔錯,地獄醬豬骨湯配上幼身拉麵,每條面都吸收晒辣湯嘅精華松露 (雜菌松露醬油豬骨濃湯拉麵)$88雖然我哋唔係松露嘅fans,但係見到咁特別嘅拉麵口味點都想試吓。聞落就好香黑松露味,成碗仲要黑色咁。湯底方面就幾香嘅,不過飲落就冇聞落咁重黑松露味,感覺上黑松露味已經融入咗豬骨湯底入邊,都值得試吓。呢碗拉麵,我哋揀咗豬軟骨,豬腸骨份量真係超級多,味道方面就似係醬油漬豬軟骨咁明太子櫻花蝦軟殼蟹御好燒 $88呢份御好燒都幾好食,底部用咗韭菜,同埋其他蔬菜,再加埋蛋漿煎成,味道好香,但識落就唔會太多麵粉。上面嘅炸軟殼蟹都非常之大隻,好香脆
一鳴屋台
|上水 有驚喜日式料理 |

《拉麵》

呢間我哋下次都會再去試吓其他味道嘅拉麵同料理

赤辛拉麵(秘製地獄醬豬骨拉麵) $85

松露 (雜菌松露醬油豬骨濃湯拉麵)$88

明太子櫻花蝦軟殼蟹御好燒 $88
呢份御好燒都幾好食,底部用咗韭菜,同埋其他蔬菜,再加埋蛋漿煎成,味道好香,但識落就唔會太多麵粉。上面嘅炸軟殼蟹都非常之大隻,好香脆,外脆內軟

2023-03-18 107 views
好耐冇嚟過上水,馬會道呢度開咗好多新餐廳。見到呢間門面裝修好靚,入到去都好有日本feel,嗌咗好多嘢食試吓,最後勁飽咁走😂飲品大大杯,抵嗌!問侍應邊款冇咁甜,最後嗌咗薄荷特飲無嗌梳打特飲。老公話嚟食日本嘢一定要啤酒(其實你食乜都飲架啦🤪)炸雞分量好足,新鮮熱辣炸起,外皮鬆脆😁😁😁呢度嘅串燒唔係鹽燒,係加燒汁,適合重口味人士😆😆燒茄子唔係原條燒,係一塊塊個種,但係都好食😋雞串燒拼盤好多選擇,最開心有燒雞皮🥰同生蛋沾雞肉棒🤩鰻魚玉子燒大大份,玉子燒唔會係調味好甜個種,啱晒我口味🥰食咗咁多,仲要最後大碗拉麵,湯底夠辣,加$10啲荀勁多😆😆 叉燒唔算薄切,而且大大塊,抵食!走嘅時候,店員介紹可以食埋大埔分店,有機會一定會試😋

炸雞分量好足,新鮮熱辣炸起,外皮鬆脆😁😁😁
呢度嘅串燒唔係鹽燒,係加燒汁,適合重口味人士😆😆
燒茄子唔係原條燒,係一塊塊個種,但係都好食😋
雞串燒拼盤好多選擇,最開心有燒雞皮🥰同生蛋沾雞肉棒🤩
鰻魚玉子燒大大份,玉子燒唔會係調味好甜個種,啱晒我口味🥰

走嘅時候,店員介紹可以食埋大埔分店,有機會一定會試😋
Type of Meal
Dinner
  • 赤辛拉麵
2023-03-17 1334 views
抵食日式午市定食🐰同fd叫左定食同拉麵+$25就可以轉成套餐有飲品同埋1款小食🥕蒲燒鰻魚滑蛋丼定食$98⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️叫左多汁好正,鰻魚完全冇骨啖啖肉又大條,燒到微微焦香,口感偏淋身既係🐰既最愛,滑蛋加左洋蔥去炒,夠滑又重蛋香,又有洋蔥既微甜,碗邊有薑同蔥,附上漬物和湯。🥕赤辛拉麵$85+55⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️叫左硬既細麵,唐辛醬🌶🌶,本身叫左豬軟骨再加左叉燒,2者都非常肥美入味,炆到好淋又香口。湯底勁濃厚令拉麵完全可以掛湯非常入味,櫻花蝦更增添不少風味。辣味荀有微微酒香,不會太辣。辛口芽菜好惹味,幾爽口。🥕炸雞(3件)⭐️⭐️⭐️☆☆表面吱上芥末醬,🐰感覺已經夠味道,不過fd就感覺可以再醃耐少少,炸到好香口,又夠大件。🥕煎雞軟骨棒餃子(4隻)⭐️⭐️⭐️☆☆有醋可以點,煎到香脆可口,雞軟骨都不錯。🥕日本白檸波子汽水⭐️⭐️⭐️⭐️☆完全係童年回憶呀~完全5記得點開了,好彩有店員幫手🤣估5到出左甘多隻味,都係原味先係最正!🥕烏龍茶⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️解膩一流,幾香茶味。店舖坐位舒適乾淨,冷氣足夠,又播住日文歌幾有日本feel,枱面更附上冰水,店員服務態度良好,佢見我地食得甘開心仲介紹我地可以試下夜晚,因為有串燒同埋更加多食物揀
抵食日式午市定食

🥕蒲燒鰻魚滑蛋丼定食$98⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🥕赤辛拉麵$85+55⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
辣味荀有微微酒香,不會太辣。
辛口芽菜好惹味,幾爽口。

上:辛口芽菜;下辣味荀

🥕炸雞(3件)⭐️⭐️⭐️☆☆

炸雞

🥕煎雞軟骨棒餃子(4隻)⭐️⭐️⭐️☆☆
有醋可以點,煎到香脆可口,雞軟骨都不錯。

煎雞軟骨棒餃子

🥕日本白檸波子汽水⭐️⭐️⭐️⭐️☆

左:烏龍茶;右:日本白檸波子汽水

🥕烏龍茶⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
解膩一流,幾香茶味。

店舖坐位舒適乾淨,冷氣足夠,又播住日文歌幾有日本feel,枱面更附上冰水,店員服務態度良好,佢見我地食得甘開心仲介紹我地可以試下夜晚,因為有串燒同埋更加多食物揀。

======詳情======
一鳴屋台料理
上水馬會道180號
👣上水站A4出口步行約7分鐘
================
上:辛口芽菜;下辣味荀
左:烏龍茶;右:日本白檸波子汽水
2023-03-14 82 views
五大基本湯底 & 一個限定一鳴——豬骨濃湯拉麵黑蒜——豬骨濃湯配以自家製黑蒜油赤辛——秘製地獄醬豬骨湯底香菜——清新芫荽醬混入豬骨濃湯松露——雜菌松露醬油豬骨濃湯???限定???就係估你唔到 要當日食先至限定係咩🤣🤣俾個驚喜你👀鹽燒牛柳粒 燒珍寳帝王蟹棒燒河豚乾認真製作 嗰粒沙律醬整得幾靚🤣切好埋一條條俾你脆口河豚乾巨峰士多啤梨乳酸梳打巨峰味道再加士多啤梨嘅香味 最緊要梳打相對健康飲到Soft drink 嘅爽快 而糖分相對減低松露拉麵 🍜 蘑菇味道比較重 有黑松露嘅香味麵類 配料嘅多寡 赤辛醬問你有冇需要 拉麵嘅軟韌度 自己拉麵自己度身訂造 濃郁蘑菇湯底 值得試試 唔係好多地方有
五大基本湯底 & 一個限定

一鳴——豬骨濃湯拉麵

黑蒜——豬骨濃湯配以自家製黑蒜油

赤辛——秘製地獄醬豬骨湯底

香菜——清新芫荽醬混入豬骨濃湯

松露——雜菌松露醬油豬骨濃湯

???限定???
就係估你唔到 要當日食先至限定係咩🤣🤣

巨峰味道再加士多啤梨嘅香味 最緊要梳打相對健康
飲到Soft drink 嘅爽快 而糖分相對減低

松露拉麵 🍜 蘑菇味道比較重 有黑松露嘅香味
2023-03-13 179 views
因為平日嘅關係,同屋企人近近地喺附近食飯。由於好耐冇食拉麵,所以就提議去一間就近嘅拉麵餐廳, 之後就揀咗呢間一鳴屋台料理。其實呢間嘢之前睇住佢裝修,但一直都冇機會入去嘗試。 點知試完真係有啲後悔自己唔早啲嚟, 原來上水都可以食到咁高質嘅拉麵。首先我同屋企人各自點咗一個拉麵, 因為好耐都冇食辣嘅關係咁我就點咗呢一個赤辛拉麵, 而屋企人就分別點咗黑蒜拉麵同香菜拉麵。個拉麵上嘅時候其實都有啲驚,因為見到佢紅卜卜咁,驚會辣到食唔到。但結果有啲出乎意料,因為個拉麵嘅辣度,其實都幾啱啱好唔算話好辣。 對於平時喺譚仔食小辣嘅我來講完全冇問題。整體嚟講, 個拉麵嘅水準都非常高, 個面好食之餘,啲配料亦都好足。至於屋企人點咗嘅黑蒜拉麵同香菜拉麵,聽佢哋講亦都唔錯,尤其係香菜拉麵, 絕對滿足到愛茜人士嘅口味。除咗拉麵之外我哋點咗一啲其他嘅小食, 例如呢一個炸魚仔, 成條魚炸得好鬆脆好香。個人非常之鍾意呢一個雞肉拼盤, 因為佢一次過有晒,雞翼,雞腎,雞丸,雞串,雞皮, 仲配埋日本生雞蛋去點個雞串食。一過滿足幾個願望,性價比非常高,10分推介。除此之外亦都點咗一啲日本小 番薯, 同秋葵, 食落去都不過不失,有
因為平日嘅關係,同屋企人近近地喺附近食飯。

其實呢間嘢之前睇住佢裝修,但一直都冇機會入去嘗試。
拉麵

一過滿足幾個願望,性價比非常高,10分推介。
除此之外亦都點咗一啲日本小 番薯, 同秋葵, 食落去都不過不失,有返咁上下水準。

同屋企人分別點咗兩杯燒酌梳打,同一杯無酒精既梳打, 配燒烏拼盤同其他串燒一流。
最後埋單每人大約二百蚊左右, 係上水黎講雖然唔係一個平嘅價錢, 但係食物質素真係好高同好豐富。
呢間嘢真心唔錯,下次會再同屋企人再黎。
香菜拉麵
黑蒜拉麵
2023-02-22
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
拉麵
香菜拉麵
黑蒜拉麵
  • 燒鳥拼盤
2023-03-12 61 views
由細到大住上水區內嘅餐廳好多都試過偏偏呢間拉麵鋪未試過今次放工就約埋屋企人食————————-屋企有人鍾意食芫荽又有人鍾意食辣而我就比較鍾意黑蒜啱啱好一人一個拉麵試一試芫荽拉麵非常之重嘅芫荽味鍾意食芫荽嘅朋友絕對唔可以錯過至於辛辣豬骨都偏向比較辣同濃味鍾意食辣嘅都可以試一試而我就揀比較大路嘅黑蒜味道好香 湯底夠厚夠濃郁仲叫左池魚仔新鮮炸熱辣辣點沙律醬好食甜薯一人兩粒好滿足秋葵同翠玉瓜都值得叫加埋木魚特別好食最後仲叫咗一個雞拼盤分別有雞翼、雞肉棒、雞軟骨、雞腎、雞皮、大蔥雞肉一碟可以滿足六個願望特別係雞神雞軟骨同雞翼燒得好香亦夠晒入味一人一杯飲品正呀————————整體嚟講都唔錯六百幾蚊咁多嘢食值得再試
由細到大住上水

甜薯一人兩粒好滿足

秋葵同翠玉瓜都值得叫
加埋木魚特別好食

最後仲叫咗一個雞拼盤
分別有雞翼、雞肉棒、雞軟骨、雞腎、雞皮、大蔥雞肉
一碟可以滿足六個願望
特別係雞神雞軟骨同雞翼