2017-07-15 709 views
係沙漠入面,要搵到綠色植物已經好難,仲要搵到線洲就難上加難係公認美食沙漠(馬鞍山)要搵到非連鎖而好食嘅野係比較難,好在有地頭蟲指路,黎到偏遠的三哥廚房食正野間野位置堅唔就腳,係警署對面,正路都路會行過果邊間舖嘅氣氛同裝潢都好家庭化,入去食好有家的感覺食物呢度就食上海野嘅,我地叫左三樣野食都係百幾蚊,認真大眾化先黎食個醉雞,有酒香又唔會無肉味,雖然唔識分新鮮雞同冰鮮雞,但食得出個肉質唔係霉雞例牌size有噤嘅分量認真抵讚上海粗炒高抄都見到佢個高度,睇得去佢分量足夠。色香味都好啱我地口味,係嫌佢油少少第二主食叫左鎮江骨菜飯。味道夠香濃,煮得夠入味,配合埋個菜飯,真係要搵機再encore絕對係必試精選最後要講講嘅係佢啲碗,批評佢並非唔乾淨或有爛,而係個公雞圖案(事關本人對飛鳥類有恐懼😂)
係沙漠入面,要搵到綠色植物已經好難,仲要搵到線洲就難上加難

間野位置堅唔就腳,係警署對面,正路都路會行過果邊
間舖嘅氣氛同裝潢都好家庭化,入去食好有家的感覺

醉雞
例牌size有噤嘅分量認真抵讚
菜飯
絕對係必試精選

2017-07-14
$81 (Dinner)
醉雞
菜飯
  • 鎮江骨菜飯
2017-07-10 456 views
沙鍋雲吞雞$98食開啲雞通常都煲到無曬味同啲肉好老,但呢間做得幾好,啲雞老唔曬😂仲有嫩既部分,同仍然有雞味,唔會唔知自己食緊咩。三哥排骨粗炒$62啲肉夠曬淋同入味,岩曬唔夠牙力既朋友😆三絲炒年糕$62好白既一碟,想像得出個味,味道都好清淡,記住食左呢碟先食其他野,如果唔係會覺得佢無味。紅燒豬手擔擔麵$48豬手一樣都係好夠淋,佢係魯水味既,無甜味。雞絲粉皮$30啲汁好夠醋味,好開胃,做前菜就岩曬
沙鍋雲吞雞$98
三哥排骨粗炒$62
啲肉夠曬淋同入味,岩曬唔夠牙力既朋友😆
三絲炒年糕$62
紅燒豬手擔擔麵$48
豬手一樣都係好夠淋,佢係魯水味既,無甜味。
雞絲粉皮$30
啲汁好夠醋味,好開胃,做前菜就岩曬
2017-07-08
2017-07-04 362 views
三哥排骨菜飯$48招牌上海炒年糕$52招牌擔擔麵$30鮮磨豆漿$10落單問店員排骨菜飯揀咩汁,佢都會熱心推介,分享下咁,最尾揀左牛腩汁,個汁就咁淋係飯上面,豬扒好香口,肉又好林身,做得幾好,菜飯望落唔夠菜,但食落正常啦加埋牛腩汁,都唔會太dry既~至於個上海炒年糕,望落好深色,好似會好咸咁,但食落又唔會喎,好好味,唔會好咸,都好大碟下,配料又夠多,有菜有肉絲又有冬菇絲,都幾豐富。個擔擔面勁香花生味,個湯做得好,好濃,作為花生迷既我,覺得好好味,正😋
三哥排骨菜飯$48
招牌上海炒年糕$52
招牌擔擔麵$30
鮮磨豆漿$10

2017-07-04
TakeAway
2017-06-16 328 views
尋晚屋企人介紹嚟呢間餐廳食飯,響外面睇,店舖好光猛,好新式,唔知以為係食西餐,一推門,侍應好熱情問幾位,然後就帶位坐低後,就睇下食咩啦,都幾多選擇,最後決定叫牛展清湯麵,酸辣湯雲吞麵,上海粗炒,花彫醉雞,上湯津白,菜肉雲吞第一到嘅係花彫醉雞:落單時,我問侍應會唔會好大碟好多,因為我怕食唔晒,侍應話係例牌果啲咁上下,嚟到,都唔錯,唔會話特別大或特別小,個肚有位食其他野,個花彫味好香,飲落有小小甜甜地,因為之前響第二度食,總會有陣苦味,呢度唔會,而且雞好滑,連平時我男人一見到啲雞有紅色就唔會食嘅佢,佢竟然食完又食,食左幾舊雞😅😅不過如果雞肉冇咁好應該會好啲🤗🤗之後就到我嘅牛展麵:侍應一放低枱,就聞到好香,牛展好滑好彈牙,個湯底唔會好咸,味道岩岩好😄😄😄跟住就係酸辣湯雲吞麵:酸辣湯酸酸地好開胃,不過就唔辣,建議可以辣小小,刺激下個味蕾🤔🤔跟住係菜肉雲吞,好香麻油味,最欣賞佢用唐生菜做伴菜,平時其他店舖會用小棠菜,好大舊好硬,呢度用唐生菜,易食又吸晒啲湯味,正!✌✌最後係個上海粗炒:食落都有小小甜甜地,而且唔會炒到好油👍👍中途侍應會好勤力收碟,呢樣比個讚👍簡單裝潢,但比人感覺好親切😗😗😗
不過如果雞肉冇咁好應該會好啲🤗🤗
最後係個上海粗炒:食落都有小小甜甜地,而且唔會炒到好油👍👍

中途侍應會好勤力收碟,呢樣比個讚👍
簡單裝潢,但比人感覺好親切😗😗😗
花彫醉雞
菜肉雲吞
酸辣湯雲吞麵
牛展清湯麵
上海粗炒
好鍾意食上海野真係食左出面集團式既都係鍾意小店多dd野食黎得比較正宗 價錢又化算d今次搵食搵到馬鞍山此三哥不同彼三哥個地方都有d難搵 唔太近火車站嗌左每次食上海野必嗌既酸辣湯一試便知龍與鳳酸辣湯雲吞($48)成煲湯一上枱即刻嘩左聲 個碗大到大過我個頭幾倍個湯好熱 正而且個辣度同酸度都適中 唔會側左一邊料又夠多 抵讚另外雲吞有5粒 size又係幾巨型 食哂都差唔多飽另外仲嗌左三哥排骨擔擔麵($48)擔擔麵個麻醬好正 成件事好香好好味排骨唔會得個炸字 都好酥脆不過略嫌上枱個下唔夠熱我覺得呢個價錢呢個質素真係好正仲要用哂公雞碗咁成件事好似地道左十倍
好鍾意食上海野真係
食左出面集團式既都係鍾意小店多d
d野食黎得比較正宗 價錢又化算d

今次搵食搵到馬鞍山
此三哥不同彼三哥

個地方都有d難搵 唔太近火車站

嗌左每次食上海野必嗌既酸辣湯
一試便知龍與鳳

酸辣湯雲吞($48)
成煲湯一上枱即刻嘩左聲 個碗大到大過我個頭幾倍

個湯好熱 正

而且個辣度同酸度都適中 唔會側左一邊
料又夠多 抵讚

另外雲吞有5粒 size又係幾巨型 食哂都差唔多飽

另外仲嗌左

三哥排骨擔擔麵($48)
擔擔麵個麻醬好正 成件事好香好好味

排骨唔會得個炸字 都好酥脆
不過略嫌上枱個下唔夠熱

我覺得呢個價錢呢個質素真係好正
仲要用哂公雞碗咁

成件事好似地道左十倍

2017-05-08 514 views
馬鞍山一向都被稱為美食沙漠,但其實近一兩年間都開咗好多新店,而哩間三哥就開得算比較耐,自我有印象以嚟都起碼開咗兩三年(應該係),而三哥我食過都不下三四次,通常食得第二三次間舖頭都有番咁上下嘅。今次叫咗份炸豬扒菜飯加鎮江汁,雖則豬扒唔係好大塊,但肉質同味道都啱啱好,肉有咬口,外皮夠脆。而菜飯就一向都用開珍珠米,本人喜愛珍珠米多過泰國米多多聲,菜又夠多,$48都算係咁啦!之後仲叫多咗份紅油抄手,望落似無害,一食落去又麻又辣,麻得嚟好爽,辣味好快就散,唔會辣到食唔到食物本身嘅味道,一碟有六粒(好似係),臨尾整多碗酸辣湯,夠晒味,料又夠多!哩間三哥整體我覺得係大件夾抵食,住喺馬鞍山未試過嘅朋友不妨去下,不過太遲去有機會要等好耐位,因為舖頭唔大,同埋都真係好多人食。

豬扒菜飯
豬扒菜飯
  • 三哥排骨菜飯
  • 紅油抄手
  • 酸辣湯
2017-04-12 1155 views
餐前小食叫左碟雞絲粉皮,成碟份量都偏少,青瓜絲仲多過雞絲...但個麻醬調得幾好味,粉皮硬度都適中。嚟到三哥廚房點可以唔叫菜飯呢~之前食過排骨菜飯所以今次叫左鎮江骨菜飯。鎮江醋味濃,但唔會過酸。排骨數量都好夠,有5-6嚿,肥瘦比例3:7,唔會太肥又有肉食。菜飯係招牌菜當然好正啦,飯唔會太硬太淋,粒粒分明,如果多d菜粒仲好。除左菜飯仲叫左個排骨炒年糕,竟然比菜飯更出色!炒得好惹味,又唔會好油,有d冬菇絲同菜,但d排骨就肥左少少,如果瘦翻d就好。整體成間餐廳既野都好抵食,份量多價錢又合理,但位置比較偏僻,第一次去個陣都搵左一陣,去開馬鞍山都可以試下!

2017-04-11
  • 排骨炒年糕
2017-03-19 2940 views
假日剛好到了友人家玩,他們介紹位於馬鞍山屋邨的上海菜。幸好有訂位,我們大概七點左右到,之後都要等位了。前菜: 拍青瓜 $38蠻開胃的前菜,青瓜夠入味!不過價錢有點少貴,而且感覺自己家中都可以做得到。雞絲粉皮$28賣相還算精美,芝麻加上麻醬增添香味,這個價錢還算ok。椒鹽燒賣 $28/9粒沒想到上海菜館竟然有炸燒賣,口感不錯!紅油抄手 $38算是有水準的一道前菜,辣油勁度夠,而且夠麻辣!喜歡麻的朋友一定愛。友人推薦他們家的擔擔麵,所以我們點了不同配料的擔擔麵。紅燒豬手/排骨/鎮江骨擔擔麵$48店員將麵送上,香噴噴的麻醬香氣撲鼻而來。擔擔麵和餸菜分開上桌,擔擔麵湯底由花生、麻醬、辣油、香料等製成。上面鋪著大量肉燥與蔥花,熱湯帶有厚度,既濃香又惹味。炸排骨賣相炸得金黃,醃味甜香而且肉味濃郁、肉質鬆軟。紅燒豬手友人笑說這是無牙婆婆都吃得到的料理,因為肉實在炆煮得超軟嫩,而且非常入味但不會過咸。鎮江骨肉夠入味,喜歡他們的肉每件都會有軟骨,有咬口。最後還點了個五香牛𦟌清湯麵$48不過不失,不算有驚喜但水準之上的麵食。價錢不算貴,下次也可以再光顧。不過因為擔擔麵分量有點大,建議先點幾個分著吃。
假日剛好到了友人家玩,他們介紹位於馬鞍山屋邨的上海菜。

幸好有訂位,我們大概七點左右到,之後都要等位了。
前菜:

拍青瓜 $38
雞絲粉皮$28
賣相還算精美,芝麻加上麻醬增添香味,這個價錢還算ok。
椒鹽燒賣 $28/9粒
沒想到上海菜館竟然有炸燒賣,口感不錯!
紅油抄手 $38
友人推薦他們家的擔擔麵,所以我們點了不同配料的擔擔麵。

紅燒豬手/排骨/鎮江骨擔擔麵$48
炸排骨
賣相炸得金黃,醃味甜香而且肉味濃郁、肉質鬆軟。

紅燒豬手
鎮江骨
肉夠入味,喜歡他們的肉每件都會有軟骨,有咬口。
最後還點了個五香牛𦟌清湯麵$48
不過不失,不算有驚喜但水準之上的麵食。
2017-03-17 574 views
其實我一個月都食3,4次三哥排骨,因為剛開始寫食評,都幫三哥寫返篇先。我每次去親都係食三哥排骨菜飯, 擔擔面,或者湯粗面, 汁一定揀鎮江汁。最鐘意排骨夠肥,如果咁岩撞正塊排骨好瘦我就一定唔開心, 同我男朋友換塊肥既食未食過既朋友仔,e間店真係值得一試,侍應們都好nice, 廚師快手,鋪頭乾淨,環境舒適。另外我都好鐘意食佢地既醉豬手。正呀,酒夠,豬手皮多,滑滑地,價錢合理,夠大碟。午飯時候好好,有飲品送
其實我一個月都食3,4次三哥排骨

因為剛開始寫食評,都幫三哥寫返篇先。

另外我都好鐘意食佢地既醉豬手。
正呀,酒夠,豬手皮多,滑滑地,價錢合理,夠大碟

午飯時候好好,有飲品送
  • 三哥排骨菜飯
2017-03-04 689 views
很久沒有來三哥厨房,想不到還是依舊那麼多人。肚子餓,今晚又不想吃別的,就打包回家吃。點了個排骨擔擔面, 今次的排骨外層粉比較厚,有點失準,好在湯底依舊濃,花生味重。值得一讚的是外賣排骨擔擔面,排骨、擔擔面、及湯底三樣都是分開盛載,所以排骨仍香脆,擔擔面不會太淋,讚!再來是紅油抄手,這個抄手竟然是麻辣的,合晒胃口!這個辣不是一般貨色,不吃得辣的朋友就不要試了。最後是紅燒豬手菜飯,豬手入味非常,伴珍珠米菜飯一流!今晚在家吃外賣也大滿足啊!

2017-03-03
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2017-01-08 891 views
再次食番呢一間,味道依舊好味,可以話係馬鞍山最好味既幾間餐廳之一。今次試左個醉豬手,口感味道都有水準😁麵同菜飯就水準依然,佢個擔擔麵d配料好有個人特色,mix埋晒一齊簡直不得了。另外雞絲粉皮都
今次試左個醉豬手,口感味道都有水準😁
另外雞絲粉皮都
2016-12-07 884 views
自從三哥廚房搬離粉嶺區之後,好難食得返咁既水準,難得入馬𩣑山行下原來搬左黎d到,終於都可以食返我最愛既醉拿手,搵返幾年都食唔到既味道,仲有老闆娘三嫂係一個熱情好客既人,同佢傾住食真係好開心,好滿足既一晚!
2016-10-08 1085 views
同老婆兩個去食,就算馬鞍山係美食地獄,都冇理由會覺得呢的野叫好食. 用正宗上海菜標準來睇,菜飯菜不對,切得太細. 鎮江汁唔係用正宗鎮江醋. 口水雞個麻汁唔夠辣. 個汁整個陣時炒八角炒燶左. 年糕坊間超市貨. 分量細就唔講了. 上海家常野. 又唔係叫你整醃篤鮮. 咁gar水平. 2人3樣野200蚊. 香港係飲食全面退步,性價比都冇理由要低成咁.
2016-09-10 1261 views
一個星期六,無所事事,就決定入去幾年未到過的馬鞍山行番個大運。去到五點幾,開始覺肚餓,Openrice就速速search,見到附近有間上海菜館,仲要唔係連所經營,呢啲店,點可以唔去支持吓。紅油抄手,份量可以有六隻,底層配上紅辣油,而外皮還算薄,內裡的用料也很足,有肉汁,也有清新的菜餡,唯一是覺得有點不久辣。鎮江排骨菜飯,菜飯一直是我的至愛,這店做出的菜飯用心程度比大店的馬虎,真的沒法相比,不過如果可以再加入上海的鹹肉,一定會更出色。鎮江排骨炆得很淋、很入味,加上鎮江汁的獨特酸味,配飯是一流的選擇。三哥排骨擔擔面,湯底既有花生味,也保留了一定的鮮甜味,加上面上放了小店製的調味碎碎材料,為這擔擔面加了不少的分數。上海炸排骨,外層的炸粉薄薄的,不能不贊,而且肉質也較嫩,不過味道有點偏甜。
2016-08-27
2016-08-07 1178 views
馬鞍山冇嘢食就係人都知,估唔到有間上海菜擔擔麵又幾出色,有水準👍🏻今次食三哥排骨擔擔面,其實就係炸豬扒😂麵質唔錯,湯底夠濃🙂起碼唔洗成日食連鎖店先啦🙈