2024-10-12 658 views
依間新開嘅米線舖,最推介崩沙腩米線,好食崩沙牛腩炖得非常入味,肉質軟嫩,入口即化。獨特的炖煮方式使牛肉充分吸收了湯底的鮮香,搭配豐富的香料,提升了整體的風味。牛腩的油脂分布均勻,既不會腻口,又能帶來豐盈的口感。牛三寶米線是一道必點的招牌菜。米線滑順,吸收了湯底的鮮美,讓每一口都充滿了香氣。牛腩軟嫩,牛筋彈牙,而牛肚則有著令人驚喜的口感層次。湯底濃郁,帶有淡淡的香料味,絕對值得一試。熱鴛鴦是一道非常有趣的飲品,結合了茶與咖啡的風味。喝上一口,可以感受到茶香與咖啡的完美融合,既提神又不失風味。這道飲品非常適合搭配米線,增添用餐的樂趣。熱菜蜜也好喝,為餐後增添了滿足感。最後食埋個通菜就滿足晒啦,我仲叫咗全走,乜都唔使落,咁就最清新😎😎
依間新開嘅米線舖,最推介崩沙腩米線,好食

2024-10-10 671 views
跳完舞要去搵姑姐拎野再係附近食野先再番學我叫左崩沙腩雙拼牛筋米走青$69崩沙腩夠腍筋膜有爽軟~油香牛味雙重感受~正呀牛筋食落口感煙韌,軟硬適中米粉滑捋捋~識食記得落埋辣椒油~更惹味姑姐要左豬三鮮河粉走青$56有兩件大豬手、豬肉丸、豬潤豬手炆得好腍滿滿骨膠原豬肉丸彈牙多汁豬潤厚身大塊小食要左炸魚片頭$30/5件外脆內軟熱辣辣有泰式辣醬可以蘸飲品:凍奶茶都唔錯茶底濃凍檸賓~夠凍夠大杯店員們好有禮貌~會再嚟食另外門口見到麻辣牛丸河外賣只係$25係銅鑼灣嚟講真係好抵食
跳完舞要去搵姑姐拎野
再係附近食野先再番學

我叫左崩沙腩雙拼牛筋米走青$69

崩沙腩夠腍筋膜有爽軟~油香牛味雙重感受~正呀

牛筋食落口感煙韌,軟硬適中
米粉滑捋捋~識食記得落埋辣椒油~更惹味

姑姐要左豬三鮮河粉走青$56
有兩件大豬手、豬肉丸、豬潤

豬手炆得好腍滿滿骨膠原

Dinner
  • 豬三鮮河
  • 崩沙腩拼牛筋米
2024-10-03 621 views
早上帶了小朋友返學,可以輕輕鬆鬆嘆返個豐富的早餐,媽媽喜歡食麵,知道銅鑼灣新開分店「九運來粉麵世家」,便來試試。▫️牛沙瓜粗麵▫️南乳豬手米▫️麻辣牛雜▫️麻辣墨魚鬚▫️凍檸茶▫️熱杏霜豬手炆得剛剛好,肉質腍香,南乳味適中。牛的第四個胃,口感嚼頭不黏牙,帶層次感,值得一試。👍🏻➰麻辣牛雜$52香港、廣東人最喜歡的小吃,而牛膀是我至愛,只有一兩片,顯得十分矜貴。➰麻辣墨魚頭$52招牌小食🦑墨魚頭好有咬口又夠彈牙,配上麻辣開胃又惹味!✨特別介紹這個超值優惠$25碗,快D帶朋友來gogogo🤤店鋪光猛,座位寬敞,店員好 nice,還有很多套餐優惠,價格親民✔️

▫️牛沙瓜粗麵▫️南乳豬手米▫️麻辣牛雜▫️麻辣墨魚鬚
▫️凍檸茶▫️熱杏霜

豬手炆得剛剛好,肉質腍香,南乳味適中。

牛的第四個胃,口感嚼頭不黏牙,帶層次感,值得一試。👍🏻

➰麻辣牛雜$52

➰麻辣墨魚頭$52
招牌小食🦑墨魚頭好有咬口又夠彈牙,配上麻辣開胃又惹味!

✨特別介紹這個超值優惠$25碗,快D帶朋友來gogogo🤤

呢日嚟咗呢間雲吞牛腩麵店食個午餐🤣$100「南乳豬手(淨食)」:豬手炆煮得好腍,豬手皮豬手肉都非常軟熟,用南乳炆炆得好入味😋,仲有好多生菜可以食🤣$59「崩沙牛腩麵」加 $8 轉「伊麵」加 $6 加 「紫菜」:「伊麵」份量勁多好大碗🤩,「伊麵」有少少煙韌😋;「崩沙牛腩」好牛味,肥瘦適中,大約9成瘦肉1成脂肪,仲炆煮得好軟熟🤣加 $12「郊外油菜」:揀咗通菜,通菜新鮮爽脆,沾埋腐乳醬一齊食簡單幾好食🤣「港式奶茶☕️(熱)」:大大杯,熱辣辣,夠香夠滑😋呢餐食得相當飽🤣
呢日嚟咗呢間雲吞牛腩麵店食個午餐🤣

「港式奶茶☕️(熱)」:大大杯,熱辣辣,夠香夠滑😋

呢餐食得相當飽🤣
Type of Meal
Lunch
2024-09-19 811 views
之前幫襯過尖沙咀店啱啱發現原來銅鑼灣都開咗 仲要響正Sogo附近想食又更加方便啦😌鍾意呢度嘅店員有禮貌 食物份量又偏大當然牛又炆得好味啦!💕 招牌八寶魚麵一碗有齊牛腩、牛筋、牛肚、牛丸、墨丸、魚蛋、貢丸、魚皮餃 真係超級跨張呀唔好以為咁多寶 牛就一定唔會比得多絕對諗錯晒 啲餸真係鋪滿成個碗牛筋炆到好腍 牛腩肥瘦相間 魚麵唔係度度有得食㗎既然有當然要支持下 食落重魚味得來夠晒彈牙💕牛肚墨丸米我就主打牛肚 金錢肚炆到勁入味 一碗嘅餸真係多到就嚟食唔晒呢度嘅墨丸超好味 咬到有墨魚碎㗎 又夠彈牙💕腐乳通菜通菜夠晒翠綠 鍾意點加好細心將啲腐乳汁放喺側邊咁就可以隨自己口味點嚟食啦💕香茅雞翼呢度嘅香茅雞翼真心wow🤫上枱嘅時候已經覺得好震撼 冇諗過炸得咁靚超巨型 好飽滿 炸粉又夠薄 係酥脆嘅口感感覺真係好似食緊越南嘢咁 雞肉勁嫩滑呀而且一份有成五大隻勁驚喜💕炸魚皮一份勁大袋 細心位係成袋上 仲有隻碟食唔晒個袋係密實袋拎走都得魚皮有咸香得嚟好酥脆 仲跟咗碗清湯嚟點添
之前幫襯過尖沙咀店
啱啱發現原來銅鑼灣都開咗 仲要響正Sogo附近
想食又更加方便啦😌

鍾意呢度嘅店員有禮貌 食物份量又偏大
當然牛又炆得好味啦!

💕 招牌八寶魚麵

💕炸魚皮
一份勁大袋 細心位係成袋上 仲有隻碟
食唔晒個袋係密實袋拎走都得
魚皮有咸香得嚟好酥脆 仲跟咗碗清湯嚟點添
放咗工去附近嘅銅鑼灣搵嘢食又見到之前響尖沙咀嘅九運來粉麵店響銅鑼灣開咗新分店。諗起都好肚餓 入咗去叫嘢食啦 咁啱入去有卡位真係好 我都係叫店既皇牌崩沙腩河 牛崩沙腩 肥瘦適中 食起嚟帶膠質 軟糯豐富肉味 加埋爽滑河粉 加少少秘製辣椒油真係人間美味極品 而且仲份量十足添雙沙河牛沙瓜 牛沙瓜即係牛嘅第四個胃爽口而炆得幾腍。再加碟清爽嘅腐乳通菜加埋小食,香茅雞翼估唔到小食整得咁好香茅雞翼有香茅味之餘,雞翼仲Juicy 唔乾 十分香香脆脆再叫多杯凍檸茶凍檸蜜解解渴九運來粉麵世家 (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道513-515號永勝大廈地下A號舖
放咗工去附近嘅銅鑼灣搵嘢食
咁啱入去有卡位真係好 我都係叫店既皇牌
崩沙腩河 牛崩沙腩 肥瘦適中 食起嚟帶膠質 軟糯
豐富肉味 加埋爽滑河粉 加少少秘製辣椒油
真係人間美味極品 而且仲份量十足添
雙沙河牛沙瓜 牛沙瓜即係牛嘅第四個胃
爽口而炆得幾腍。
再加碟清爽嘅腐乳通菜
加埋小食,香茅雞翼
再叫多杯凍檸茶凍檸蜜解解渴

九運來粉麵世家 (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道513-515號永勝大廈地下A號舖
2024-09-13 879 views
趁住星期五 同媽媽拍吓拖行街唔係太飽就喺行街之前搵間粉麵食吓見一間新開嘅九運來 環境幾光猛又有得坐卡位 就即刻入去仲趕到叫得切茶餐 🤣 粉麵配埋嘢飲都係30幾蚊加碟菜8蚊 抵到爛餐廳除咗有粉麵 仲有飯類同西式餐點都幾多元化因為戒緊口 今次就唔食牛住啦🍜墨丸拼片頭河墨丸幾彈牙 🍜魚餃拼雲吞粗麵魚餃同雲吞都算大粒啲餡都實淨鮮蝦彈牙雲吞皮薄🥬菜心全走迎合吓媽媽口味乜汁乜醬都唔落菜心翠綠爽甜 🐤沙薑手絲雞鍾意沙薑嘅朋友可以一試超多沙薑醬 😆 手絲雞份量都多食完碗麵再食雞已經好飽
趁住星期五 同媽媽拍吓拖行街

🐤沙薑手絲雞
鍾意沙薑嘅朋友可以一試
超多沙薑醬 😆 手絲雞份量都多
食完碗麵再食雞已經好飽
身為牛魔王必吃銅鑼灣美食 吃過牛肚後,你怎能錯過牛沙瓜?我有吃牛腩、牛雜粉的習慣,但就嫌棄一些普通餐廳太過清湯味,今次我將會介紹剛剛開張的銅鑼灣“九運來粉麵世家”其牛腩的五香味和肉質,相當出色,就連湯底也這麼鮮甜好喝! 今次我首次吃 #牛沙瓜 ,就是牛的第四個胃,並沒有吃牛肚 是需要花費力去咀嚼,更保留一絲絲咬不斷的沙質感,非常爽軟而不硬,相比牛腩沒有這麼濃烈的牛味,那是含蓄的清湯鮮牛味,真的令人吃過翻尋味! 所以今次我叫了一個散叫一份牛沙瓜,吃剩了,再用外賣盒帶回家和家人再慢慢品嚐。 我發現餐廳的客人大多數都會叫 #崩沙腩 ,我也點了崩沙腩河麵,生菜份量足,崩沙腩既軟腍又味濃,我最喜歡就是這爽腩肉連筋膜位,帶來煙韌軟糯質感,堪稱得上是牛腩最矜貴的部位。愛吃辣的不妨加入餐廳提供的少許辣椒油,入口香辣又可突出牛的鮮味。 除了在餐廳內享用,可買淨崩沙腩、牛腩、牛雜等,份量足,再簡單屋地灼河粉就吃得! 銅鑼灣打工仔可以試下午市套餐:
身為牛魔王必吃銅鑼灣美食
吃過牛肚後,你怎能錯過牛沙瓜?

其牛腩的五香味和肉質,相當出色,就連湯底也這麼鮮甜好喝!

銅鑼灣打工仔可以試下午市套餐:

2024-09-10 748 views
友人同我一樣鍾意食牛腩河🤤今次係CWB發現高CP牛腩河,小店近MTR,地點方便。繁忙時段都幾多食客,雖然忙碌,但職員都不忘招呼客人,態度主動友善招牌雙沙河 $69雙沙即係崩沙腩+牛沙瓜(牛的第四個胃)。崩沙腩層次分明,軟腍入味,牛沙瓜肉質較爽,紋理清晰,面層呈摺紋,背面平滑,食落無牛羶味,都算處理得幾乾淨,無乜毛,湯底香濃😋食完一大碗☺️滿足牛魔王河 $64友人揀左呢款牛雜河,材料豐富,有金錢肚、牛筋、牛脷、牛腸、毛肚、牛腩等,同樣柔軟入味😋由於一碗既份量實在太澎湃😂女仔食既話可二人分享(除非好似我咁大食🙈)一個男仔食都應該夠飽香茅雞翼 $30雞翼炸到外皮香脆,咸香嫩滑,岩岩熟😋少少邪惡🤭熱檸蜜 $12熱檸水 $8

招牌雙沙河 $69

牛魔王河 $64

香茅雞翼 $30
雞翼炸到外皮香脆,咸香嫩滑,岩岩熟😋少少邪惡🤭

熱檸蜜 $12
熱檸水 $8

2024-09-03 653 views
去完旅行要食番清淡少少清下腸胃,粉麵都系一個唔錯的選擇原來銅鑼灣都開左間九運來,之前食過分店的雙沙河一試難忘,今次黎個encore 先招牌雙沙河$67雙沙系指崩沙腩同牛沙瓜,外邊唔系咁容易食到的部位崩沙腩軟腍味濃,入口成陣牛味溶入口腔中牛腩汁味道香純,一定要配河粉食,滑溜的口感配濃味腩汁,好好食雲吞貢丸伊麵$51雲吞貢丸每樣各三粒雲吞的蝦仁好新鮮,半肥瘦豬肉攬勻,口感唔會太實太肥膩伊麵比想像中無咁夾,建議叫番河粉會好食點腐乳通菜$20另叫左碟腐乳通菜,腐乳好香呢個配搭唔會輸紅豆沙$12紅豆沙好大杯,紅豆起沙又甜蜜,好飲
去完旅行要食番清淡少少清下腸胃,粉麵都系一個唔錯的選擇

招牌雙沙河$67
雙沙系指崩沙腩同牛沙瓜,外邊唔系咁容易食到的部位
崩沙腩軟腍味濃,入口成陣牛味溶入口腔中

雲吞貢丸伊麵$51
雲吞貢丸每樣各三粒
雲吞的蝦仁好新鮮,半肥瘦豬肉攬勻,口感唔會太實太肥膩
伊麵比想像中無咁夾,建議叫番河粉會好食點

腐乳通菜$20
另叫左碟腐乳通菜,腐乳好香呢個配搭唔會輸

紅豆沙$12
紅豆沙好大杯,紅豆起沙又甜蜜,好飲
2024-08-31 517 views
行街街,路徑此新開的牛雜粉店,正好有點肚餓,走入去試試。睇餐牌實在太多選擇了😅 下午2:30茶餐,有飲品送😄 我們點了牛雜米,崩沙腩麵,還有炸魚腸仔蛋飯。牛雜香濃👍🏻 崩沙腩好腍好香牛味👍🏻 炸魚好鬆化同熱辣辣👍🏻
2024-08-31
$50 (Tea)
2024-08-30 721 views
💡高質雙沙河今日經過銅鑼灣,見到間新開粉麵店,仲要有我鍾意食的雙沙河,即刻去見識下先。🦬招牌雙沙河(崩沙腩 牛沙瓜)河粉的滑順和餡料的豐富,份量有好多。使用新鮮的崩沙腩牛肉,肉質鮮嫩多汁。肉質保持了原汁原味,同河粉好夾。牛沙瓜切片,清脆爽口。河粉口感滑嫩,煮得岩岩好好,不油膩,能吸附住醬汁。🌶️🐂麻辣牛雜 麻辣牛雜色澤鮮豔,紅油湯底上漂浮著香料和辣椒,香氣撲鼻。精選新鮮的牛雜,如牛腩、牛肚、牛心、牛腸等。每一種牛雜係麻辣湯底的烹煮中,吸收曬醬汁的香辣味。🌶️🐙麻辣墨魚鬚 墨魚鬚新鮮,咀嚼時彈牙有勁,口感十分滑嫩。經過麻辣醬汁的調味,令墨魚鬚的鮮味更加凸顯。
💡高質雙沙河

🦬招牌雙沙河(崩沙腩 牛沙瓜)

🌶️🐂麻辣牛雜

🌶️🐙麻辣墨魚鬚

2024-08-27 495 views
銅鑼灣新開了一間粉麵店,剛巧今晚想簡簡單單吃碗湯粉,一於入內試試。🐮🍲牛沙瓜併牛筋米粉~先喝一口湯底,清甜不濁,不像其他店舖那種過濃及死咸味道。牛有四個胃大家都知,牛沙瓜乃牛的皺胃,比例細正是其珍貴之處。牛沙瓜的紋理清晰,面層呈摺紋而背面平滑。這裡的牛沙瓜做得十分出色,滷得入味之餘仍保留其爽口特質。牛筋亦非常入味,入口軟腍且滑。🐔🍜紫菜沙薑手撕雞米線~沙薑手撕雞既入味又嫩滑,沙薑味道不會搶走雞肉鮮味,沙薑雞本身味道已濃,所以簡單配搭一碗紫菜上湯米線已很足夠。🥟上湯雲吞~原隻蝦肉及免治豬肉的比例恰到好處,雲吞的size亦剛好可以一啖一粒入口,味道鮮甜。除了以上三碗,我們還點了一碟油菜及一杯紅豆冰,叫了一枱食物結賬也不用$180,CP值非常高。

牛雜粉麵是價廉物美的平民美食,相信冇人未食過,耐唔時都會心引起想去食醫下心癮,啱啱開完會,諗住快食個午餐,就見到呢間新開張,價錢唔貴即刻入去試崩沙腩牛蒡魚麵,好鍾意佢嘅自家魚麵,非常爽口彈牙,崩沙腩夠晒腍又夠香,牛蒡永遠我食牛雜都係必須要的😁崩沙腩配白飯又係飽飽之選,崩沙腩份量勁多,男士們非常滿足麻辣牛雜唔好睇小佢,自家製麻醬夠晒麻香,越食越開胃😆小食炸片頭都好香口,正正常常😁店內仲有特價午餐、蠔仔肉碎粥等等之類,下次再試吓其他先😋

崩沙腩配白飯又係飽飽之選,崩沙腩份量勁多,男士們非常滿足
麻辣牛雜唔好睇小佢,自家製麻醬夠晒麻香,越食越開胃😆
小食炸片頭都好香口,正正常常😁

店內仲有特價午餐、蠔仔肉碎粥等等之類,下次再試吓其他先😋

• 崩沙腩牛蒡魚麵
  • 麻辣牛雜