2023-05-11 72 views
位置不算容易尋找。(因為商場裝修,我搵咗超過5分鐘,結果都係未搵到。我不是「沙田友」,結果去咗問客服)第一次去沙田呢一間,6:00pm左右唔使排隊。個男經理招呼我哋3個人。(個人感覺佢好黑面,零笑容。好似唔想人入去幫襯咁!)好采餐廳環境尚算乾淨,於是最後都決定坐低咗。又好采其他服務員態度都不錯!而餐廳特點:例牌食完雞煲再打邊爐。打邊爐apps叫咗肥牛,真係名正言順嘅「肥牛」,(大家可以參考吓我上載的圖片)佳寶$39/磅嘅質素。於是我好好禮貌地同個經理講「肥牛太肥。如果全部都係咁,麻煩幫我轉安格斯」黑面經理竟然答:「肥牛,係肥㗎啦。有人鍾意食肥」你咁嘅服務態度,真係冇下次!88
2023-05-03
$250 (Dinner)
2023-05-10 143 views
🌕Hello我係Moon🌕依間餐廳嘅分店,😛我喺旺角同埋尖沙咀都有食過,今次第一次喺沙田分店食!😙同朋友仔喺沙田shopping完之後行到去好運中心見到有一間好熟悉嘅餐廳,🫣原來係新開張嘅分店!😌一樣都有雞煲鴨煲豬手煲放題,🤤我哋派咗一陣隊就有得入去食啦,😝晚市時間呢就真係座無虛席,🫣去到7點8點更加係要排長龍,😆睇嚟下次如果想食都要訂枱先得!🫢一坐低就梗係嗌咗一個雞煲先啦,😚雞煲可以自己選擇辣度,😆我同朋友就揀咗小辣!🫢味道非常開胃,而且好入味,🥰雞肉都好嫩!😏雞煲之後,就係火焰鴨煲,🤭呢個真係夠晒視覺衝擊!😤鴨煲會由店員點火,😆呢個時候就真係要打卡啦!😎鴨肉好香,🤓個人比較鍾意佢哋嘅鴨掌!😛嗦晒啲汁更好味!😚火鍋湯底選擇有好多,😏我就揀咗經典嘅豬骨湯底!🫣呢個安格斯牛放題,有唔同嘅牛肉部位食到!☺️手機落單非常方便!😍安格斯封門柳、安格斯牛板腱,🤪都係非常新鮮,😝而且肉味好濃!😏筋位唔多,係啖啖肉嘅享受!🤩美國牛胸腹就傾向食佢嘅油脂香,😚沾少少醬料更提鮮!🥳除咗可以手機落單,😙仲可以行到去自助佢自己夾!🥰佢哋嘅選擇都幾多,😚而且補充嘅速度都好快,😚所以唔驚會冇晒!😛🌕最後MoonMo
🌕Hello我係Moon🌕

火焰鴨煲

鴨煲

豬骨湯

安格斯封門柳
安格斯牛板腱
🤩美國牛胸腹就傾向食佢嘅油脂香,😚沾少少醬料更提鮮!🥳
美國牛胸腹

🌕最後MoonMoon都幾鍾意依間放題店,就算係開咗新分店,佢嘅食物質素都係咁高,睇嚟下次都可以再食過!🌕
2023-05-07
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$278 (Dinner)
火焰鴨煲
鴨煲
豬骨湯
安格斯封門柳
美國牛胸腹
2023-05-10 80 views
位於沙田好運中心的三樓新開了一間(二鍋頭)分店,餐廳任食雞煲,鴨煲,豬手煲!餐廳地方整齊乾淨,落地玻璃窗更增加透明度!可以看看街景!惹味雞煲色香味俱全的雞煲,雞肉嫩滑!配菜的香味更令雞肉惹味!味道的辣度跟自己的口味選擇,而我就選了小辣,小辣的味道剛好帶出雞肉的香味,這是我喜歡的味道😋玫瑰露鴨煲另一個風味的美食,已經烹調好的鴨煲加熱後再淋上玫瑰露酒!玫瑰露酒嘅香味令鴨肉吃起來更濃郁!好正😊膠質感好重的豬手煲好喜歡這款豬手煲,豬手非常淋滑又入味!骨膠原豐富👍吃了雞煲,鴨煲,豬手煲!火鍋放題就出場了高質素的安格斯牛的不同部位,喜歡吃牛肉的食客真的要來品嚐了!這些高質牛肉油脂分布均勻,吃在嘴裡嫩滑又有肉汁!除了QR code點,自助區也擺放新鮮蔬菜,肉丸等多款食品供食客自己的口味自由選擇,飲品區也備有多款飲品!👍
餐廳地方整齊乾淨,落地玻璃窗更增加透明度!可以看看街景!

惹味雞煲

玫瑰露鴨煲

膠質感好重的豬手煲
好喜歡這款豬手煲,豬手非常淋滑又入味!骨膠原豐富👍

吃了雞煲,鴨煲,豬手煲!火鍋放題就出場了

2023-05-06
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$278 (Dinner)
2023-05-09 87 views
嚟到翻新左之後嘅好運中心食午餐 見到二鍋頭嗰名吸引左入去食。二鍋頭會暖相都係酒 原來呢間叫二鍋頭既意思係分別有一食兩鍋咁解揀沙田新分店獨有分別午市套餐90分鐘或120分鐘 可以選擇今次揀左中價套餐 120分鐘$268安格斯牛自助醬料蔬菜同飲品 手機Qrcode點餐第一鍋 可以揀雞煲 鴨煲 或豬手煲Hahaha 揀咗鴨煲 店員會加玫瑰露酒去點火落鍋度炒一炒 鴨煲香氣四溢 食落汁料香濃鴨肉唔會靭跟住想打邊爐 咁叫店員來 以為係鴨煲再加湯既原來係再揀一個打邊爐湯底祿配料揀咗嘅香濃豬骨湯底😋 就係二鍋喇安格斯牛板楗 同封門柳 油脂分布平均有牛味 祿一祿好好食重有海鮮 同菜丸 大家食咗少量已經好飽今次連雪糕都食唔落 唯有下一次再食大胃王啱曬❤️ 📍二鍋頭 (好運中心) (沙田) 沙田橫壆街1-15號好運中心3樓3109及3110號舖#二鍋頭#任飲任食#火鍋#沙田美食#沙田二鍋頭#hkfoodpic#hkfoodsnap#hkfoodshare #hkfoodie #火鍋放題#hkfoodblogger #hkfoodig
第一鍋 可以揀雞煲 鴨煲 或豬手煲
有牛味 祿一祿好好食
重有海鮮 同菜丸 大家食咗少量已經好飽
今次連雪糕都食唔落 唯有下一次再食
大胃王啱曬❤️

📍二鍋頭 (好運中心) (沙田)
沙田橫壆街1-15號好運中心3樓3109及3110號舖

身為沙田友,眼見沙田好運中心翻新後,已經開了不少新餐廳,所以今次就來看看有什麼新店已經進駐到商場。當天比較肚餓,所以就選了可以任食火鍋放題的【二鍋頭】,晚市時段選擇了中等價錢的【嚴選安格斯牛】火鍋放題套餐,除主角火鍋外,更有三款非常有特色的任食雞煲、鴨煲及豬手煲,湯底更有9款可以選擇。餐廳有專屬的落單系統,用手機QR code點選菜式,非常方便快捷,而沙田店原來更獨有午市火鍋放題,午市放題有90分鐘或120分鐘時間可供選擇。🌟晚市120分鐘【嚴選安格斯牛】火鍋放題成人:$268 小童:$158(星期五、六、日公眾假期/前夕+$10/每位)📌另有加一服務費🍲【火焰鴛鴦鴨煲】可自選辣度,店員會即場在你面前倒入玫瑰露,再用火槍點火,燃燒及爆炒煲內的鴨肉,火焰視覺效果一流,鴨肉入口嫩滑很容易咬開,枝竹很入味,很欣賞醬汁慢慢滲出辣味,整個鴨煲都非常惹味,推薦~【蔬菜】【丸類】自助區雪櫃供應蔬菜、丸及腸類大概有20款,可以慢慢選…慢慢夾入每張檯上的一個大碗內。【安格斯牛肉】有安格斯牛板腱,安格斯封門柳,兩款安格斯牛肉,牛肉切得較薄,輕輕一灼已經熟了,叫多幾碟都不會太飽肚撐胃。【基本肉類】有美國牛胸

🌟晚市120分鐘【嚴選安格斯牛】火鍋放題

成人:$268
小童:$158
(星期五、六、日公眾假期/前夕+$10/每位)
📌另有加一服務費

🍲【火焰鴛鴦鴨煲】
【蔬菜】【丸類】

【基本肉類】
有美國牛胸腹、鮮滑牛、西班牙梅肉、豬肚片、豬大腸、黃沙豬肚、鮮滑雞件、鮮雞片、鮮鴨片、煙鴨胸及墨魚滑等,水餃及雲吞皮都很薄,而且包著很多蝦。
【海鮮類】
水土魷、脆鯇魚腩、脆鯇魚片、青口、帆立貝、吊桶仔、蜆、墨魚仔、蝦,試了數款味道都新鮮。

【醬油】【麵料】
餐廳自助吧有多醬料提供選擇,旁邊更有炸魚皮、炸響鈴,而出前一丁、韓國公仔麵及雪櫃內的凍烏冬亦可以任取。
甜品
當然不少得雪糕和雪條,除了有CocoBerry杯裝雪糕外,亦有特色榴槤雪條、香芋椰子雪條。
【飲品】
飲品都有很多選擇,多款韓國飲品、罐裝飲品都是在餐廳內的自助櫃中提取。

📍〔二鍋頭〕@hotpot2f
🇭🇰香港新界沙田橫壆街1-15號好運中心3樓3109及3110號舖
Shop 3109 & 3110, 3/F, Lucky Plaza, 1-15 Wang Pok Street, Sha Tin, N.T., Hong Kong
2023-04-29
Type of Meal
Dinner
  • 火焰鴛鴦鴨煲
2023-05-08 885 views
沙田好運翻新後,多左唔少餐廳。今次呢間火鍋放題,九龍分店喺我收藏清單之一,一直未有時間去。而家進駐沙田區,離自己近左咁多,真係無理由唔去試🙈星期四晚上7點嚟到,餐廳仍未滿座,可以直入;進店後發現餐廳比想象中細,不過座位唔算迫,環境亦乾淨企理。 飲品款式唔多,雖然無自家冷泡茶,不過有熱水同茶包供應。二鍋頭嘅放題玩法,係先任食三款煲類,之後轉湯底打邊爐(注意無得逆轉)。我地先試小辣雞煲,食落無辣度。雞肉本身已經切得幾細件,以先飛水再煮嘅烹調方法,雞肉無入味之餘,仲要煮過龍;肉質好實好硬,好考牙力😑 認真講,唔好食。第二次叫左中辣鴨煲中辣好味好多;配料多左炸支竹,幾好味;臘鴨比鮮鴨多,而且鮮鴨好多都係頸、腳骨果D位,無乜肉食😂 如果要食鴨肉,建議掃QR直接落鴨肉好D。之後我地揀左冬陰功湯底打邊爐(圖中D菜、芋頭、豆卜、南瓜係我地加)湯底偏酸,加上牛肉唔算好肥,所以食到尾都唔會覺得好油膩;不過我就麻麻地淥完D牛帶酸味🤔,如果比我再揀過,應該會揀胡椒豬肚或者沙嗲湯底。套餐我地揀左中間果級$268當日兩款安格斯牛肉都唔錯,兩款都濃牛味😋,中意有咬口嘅可以食封門柳;中意軟身D嘅就揀牛板腱🙊。套餐仲可

飲品款式唔多,雖然無自家冷泡茶,不過有熱水同茶包供應。

第二次叫左中辣鴨煲
鴛鴦鴨煲

冬陰功湯底

套餐我地揀左中間果級$268
安格斯牛

套餐仲可以點淥十零秒就食得嘅爽彈花枝片👍、有少少骨嘅白鱔片、爽脆又洗得幾乾淨嘅鵝腸👍。

海鮮類我仲試左,煮完會勁縮水嘅墨魚仔、好細好瘦嘅BB蜆、痴殼唔太新鮮嘅基圍蝦、無乜肉嘅脆鯇魚腩、無咩味嘅帶子、味道正常偏軟身嘅墨魚滑。

最後自助區仲有蔬菜、丸腸類、公仔麵、響鈴炸魚皮、同埋雪糕等提供。

總結餐廳上菜速度算快,亦無漏單,職員服務態度良好👍。由於自己唔多出街打邊爐,打親都係牛大人,所以好自然會將D火鍋店同牛大人作比較😅。我自己個人覺得呢度嘅煲類真心麻麻🤔,而我地亦有同職員反映,可能之後會有改善;火鍋配料方面真係無牛大人咁多選擇,而且質素亦一般,加上無熟食,兩間7點時段只差$20,二鍋頭競爭力需要有所提升先得。我個人覺得食物方面,二鍋頭同牛大人可以撼嘅,就只有安格斯牛肉。
2023-05-04
$295 (Dinner)
安格斯牛
2023-05-07 280 views
沙田好運中心裝修後煥然一新,多咗不少人氣餐廳進駐,原本總店在尖沙咀的二鍋頭也來開了分店,還獨有午市90分鐘火鍋放題呢。今日五點去到,還未有人龍,就入去選了120分鐘的晚市火鍋放題。晚市放題包3款煲和ABC3款火鍋任食套餐,性價比極高。3款煲是雞煲、豬手煲和鴨煲,你可以一煲接一煲地食曬三款,也可以一煲都唔食直接進入打邊爐環節。我和友人先叫了雞煲,半份,少辣,走雞腳。叫半份最明智,可以留肚食下一煲。雞煲好惹味,店員會幫手用芫荽炒熱炒香,然後就可以開動了。雞煲後我們轉了個豬手煲。豬手本身已炆腍,再用黑椒和京蔥炒香,比雞煲更好食。鴨煲還是留待下次吧,我要打邊爐了。選了B餐【嚴選安格斯牛】($268),湯底選了胡椒豬肚湯。B餐的性價比是最高的,除了多了安格斯牛板腱和安格斯封門柳任食外,還有我的至愛:白鱔片任食!兩款安格斯都軟腍有肉味,白鱔片新鮮,灼熟後彈牙甘香。我不是食幾片,而是食幾碟!正如其它任食火鍋一樣,還可以自行到雪櫃取其它火鍋配料和蔬菜,還有飲品和雪糕。
晚市放題包3款煲和ABC3款火鍋任食套餐,性價比極高。

雞煲好惹味,店員會幫手用芫荽炒熱炒香,然後就可以開動了。
雞煲

雞煲後我們轉了個豬手煲。
豬手本身已炆腍,再用黑椒和京蔥炒香,比雞煲更好食。
豬手煲

鴨煲還是留待下次吧,我要打邊爐了。
選了B餐【嚴選安格斯牛】($268),湯底選了胡椒豬肚湯。
白鱔片

豬手煲
白鱔片
晚市🌙雞煲🐣鴨煲豬手🐷煲打邊爐🍲放題 $268🤤性價比🎊超高 好抵食 😎👍🏼火焰🔥鴛鴦鴨煲 好特別🤣有店員👩🏻會過嚟落玫瑰酒🥂 然後點火 🔥再炒勻👩🏼‍🍳食落好重玫瑰🌹露酒嘅味 但又無蓋過鴨嘅味道😆炆得好霖 好入味👻二鍋頭惹味雞煲🐣啲雞都好厚肉 個汁好惹味👅滋潤藥膳🍲湯底 食完雞煲鴨煲 就開始決定打邊爐 🤣🥢(不過其實可以繼續嗌呢啲煲🤤) 呢個湯底🍲一上枱聞到好大浸藥膳嘅香味安格斯牛板腱 油花都幾靚 肉質係有啲咬口 但又唔算韌 係食到有啲牛味有午市☀️🌤火鍋放題有90分鐘 或120分鐘火鍋放題選擇✅總結 款式多 👍🏼而且好特別😎(E.g., 鴨煲 豬手🐷煲)食完煲 仲可以打邊爐 好滿足🤤 同埋佢地打邊爐配料🥄🥢 仲有海鮮 (E.g., 青口 蜆 帆立貝 蝦🦐) 真係幾抵食最鍾意佢地鴨煲 特別得黎 又好霖 好好食😋回頭度:🌟🌟🌟🌟🌟(款式多 好抵食)好味程度:🌟🌟🌟🌟
晚市🌙雞煲🐣鴨煲豬手🐷煲打邊爐🍲放題 $268🤤

二鍋頭惹味雞煲🐣
啲雞都好厚肉 個汁好惹味👅

滋潤藥膳🍲湯底
食完雞煲鴨煲 就開始決定打邊爐 🤣🥢
(不過其實可以繼續嗌呢啲煲🤤)
呢個湯底🍲一上枱聞到好大浸藥膳嘅香味

油花都幾靚 肉質係有啲咬口 但又唔算韌 係食到有啲牛味

有午市☀️🌤火鍋放題
有90分鐘 或120分鐘火鍋放題選擇✅

總結 款式多 👍🏼而且好特別😎
(E.g., 鴨煲 豬手🐷煲)
食完煲 仲可以打邊爐 好滿足🤤
同埋佢地打邊爐配料🥄🥢
仲有海鮮 (E.g., 青口 蜆 帆立貝 蝦🦐)
真係幾抵食
最鍾意佢地鴨煲 特別得黎
又好霖 好好食😋

回頭度:🌟🌟🌟🌟🌟(款式多 好抵食)
好味程度:🌟🌟🌟🌟

💁🏻‍♀💁🏻💁🏻‍♂💁🏿‍♀💁🏿💁🏿‍♂🏷二鍋頭@沙田💁🏻 二鍋頭是一家以安格斯牛放題為主打的餐廳,而且還提供雞煲、鴨煲、豬手煲等多種選擇,性價比極高。而在午市時段,更有90分鐘或120分鐘的火鍋放題可供選擇,讓客人可以慢慢享受美食的同時,也能滿足自己的飽足感。💁🏻安格斯牛放題是吸晴易明最具特色的一道菜式,肉質鮮嫩多汁,搭配上醬汁,味道更是美味絕頂。而雞煲、鴨煲、豬手煲也各具特色,口感豐富,讓人一口接一口。💁🏻在火鍋放題方面,除了有多種肉類可以選擇外,還有各種新鮮蔬菜、豆腐、粉絲等傳統食材,配合上多種口味的湯底,真的是讓人垂涎欲滴。而且,餐廳的服務員也非常細心,會不斷關心客人的用餐體驗,讓人感受到賓至如歸的待遇。💁🏻總體來說,二鍋頭的午市火鍋放題,特別是雞煲、鴨煲、豬手煲的放題,絕對是沙田區的一道亮麗風景線。是否推薦↩?✅如果你想在午市時段享受美食,又不想花太多錢,二鍋頭絕對是你的不二選擇。
💁🏻‍♀💁🏻💁🏻‍♂💁🏿‍♀💁🏿💁🏿‍♂
🏷二鍋頭@沙田

是否推薦↩?
  • 黑椒豬手煲
  • 二鍋頭惹味雞煲
位於沙田區好運中心3樓的二鍋頭,是一家以雞煲鴨煲火鍋放題為主打的餐廳。此次光顧,我們品嘗了他們的招牌雞煲和滋補藥膳鍋。首先是雞煲,煲裡有香味十分的雞肉,搭配秘製開胃的醬汁配料,十分惹味。特別要強調的是,這裡的雞煲的價格非常實惠,是沙田區內高性價比的選擇。食完雞煲,接著是滋補藥膳鍋,湯底充滿藥膳的香氣,讓人感到非常開胃。食材方面,我們點了安格斯牛板腱、牛柏葉、蜆、魷魚、響鈴、白菜、芝士腸、廚師腸、墨魚丸、貢丸等,每一樣食材的份量都十分充足,讓人感到滿足。此外,二鍋頭的醬汁配料種類繁多,如指天椒、芫茜、蔥、蒜蓉、乾蒜、沙嗲汁、麻油、豉油等,可供客人自由配搭,讓每個人都能夠根據自己的口味來調配喜歡的醬汁。最後,放題更少不了的甜品同飲品啦,呢度都有唔同的雪條同飲品可以邊食邊飲。特別要提到的是,二鍋頭的沙田分店獨有午市火鍋放題。午市放題有90分鐘或120分鐘可供選擇,不僅價格實惠,而且品質絕對值得信賴,是值得一試的選擇。總結來說,二鍋頭的火鍋質量和價格都不錯,加上沙田分店獨有的午市火鍋放題,如果大家去開翻新左的好運中心,不妨去試一試。

此次光顧,我們品嘗了他們的招牌雞煲和滋補藥膳鍋。

2023-05-03 157 views
👉🏻安格斯牛放題任食 $258 each(雞煲,鴨煲,豬手煲任食)大顛!我只係食過雞煲+火鍋🍲點估到呢間餐廳要客唔要貨😂 雞煲,鴨煲,豬手煲任食 再加打邊爐唔要命既我地 當然要係試曬佢咁多種煲😂一開始店員話可以每樣來半份 點知一上係一大煲 完全唔係半份既份量😂?食完豬手煲已經幾飽下 但再接再厲 叫埋雞煲 雞煲係一隻雞🤯顛到跟住最後再3叮囑店員只要少少鴨煲試味但竟然都內藏4隻鴨髀😍果然好一間要人唔要貨😂食到我地同兩老盤滿本滿😂頂住個肚仲叫埋最後火鍋 6左少少海鮮 都完全食唔到其他肉😂最後食埋雪糕作點綴🤣因為限時120分鐘 我地都瘋狂密密食😂不過換煲需時 建議大家雞豬鴨煲可以先放落自己個碟到慢慢食 先叫店員換煲 咁就可以慳番d時間總括而言 呢間餐廳性價比極高雞煲、鴨煲、豬手煲也各具特色,口感豐富,讓人一口接一口。
👉🏻安格斯牛放題任食 $258 each
雞煲,鴨煲,豬手煲任食)
大顛!我只係食過雞煲+火鍋🍲
但再接再厲 叫埋雞煲 雞煲係一隻雞🤯顛到
跟住最後再3叮囑店員只要少少鴨煲試味
仲叫埋最後火鍋 6左少少海鮮 都完全食唔到其他肉😂
最後食埋雪糕作點綴🤣

因為限時120分鐘 我地都瘋狂密密食😂

總括而言 呢間餐廳性價比極高
雞煲、鴨煲、豬手煲也各具特色,口感豐富,讓人一口接一口。
  • 豬手煲
2023-05-01 220 views
🐔食雞煲食得多,今次見到有鴛鴦鴨煲就試下,呢間二鍋頭係沙田開左分店啦!佢既特色就係❗️雞煲/鴛鴦鴨煲/豬手煲任食❗️仲要係大大煲好抵食!麻辣調配,超級入味!安格斯牛肉火鍋120分鐘放題 $268/位火鍋揀左比較少見的泰皇冬蔭功湯底,酸酸辣辣的好開胃😘😘掃QR code就可以落單,分晒類order都超方便!必食推介:🐂封門柳牛肉濃濃牛肉味,平均脂肪比例,嫩滑得來,叫幾多碟都係同樣高質,抵讚!🐟海鮮每款都好新鮮,而且碟碟都好大碟!有蝦、白鱔片、鯇魚肉/片、卜卜蜆,仲有花枝片、魷魚、水魷等等... 選擇都好多~自助配料幫你分晒類,易睇清楚,蔬菜雜菇、各類丸類~~仲有響鈴和炸魚皮!啊~ 仲有記住去調味料區、飲品區同甜品區啊!
🐔食雞煲食得多,
今次見到有鴛鴦鴨煲就試下,
呢間二鍋頭係沙田開左分店啦!
佢既特色就係❗️雞煲/鴛鴦鴨煲/豬手煲任食❗️
仲要係大大煲好抵食!麻辣調配,超級入味!

安格斯牛肉火鍋120分鐘放題 $268/位
火鍋揀左比較少見的泰皇冬蔭功湯底,
酸酸辣辣的好開胃😘😘

掃QR code就可以落單,分晒類order都超方便!

必食推介:
🐂封門柳牛肉
濃濃牛肉味,平均脂肪比例,
嫩滑得來,叫幾多碟都係同樣高質,抵讚!

🐟海鮮
每款都好新鮮,而且碟碟都好大碟!
有蝦、白鱔片、鯇魚肉/片、卜卜蜆,
仲有花枝片、魷魚、水魷等等... 選擇都好多~

自助配料幫你分晒類,易睇清楚,
蔬菜雜菇、各類丸類~~
仲有響鈴和炸魚皮!
啊~ 仲有記住去調味料區、飲品區同甜品區啊!
2023-05-01 221 views
喜愛食火鍋的我們,終於等待到二鍋頭,於沙田好運中心開分店。趁著新店開張,與親友揀選不同種類食物品嚐。首輪選擇了“二鍋頭惹味雞煲”🐓,“火焰鴛鴦鴨煲”🪿及“黑椒豬手煲”🐷。‘’二鍋頭惹味雞煲” 🐔- 雞肉嫩滑🈶️口感,配上辣汁烹調,非常美味。“火焰鴛鴦鴨煲”🦆 - 鮮嫩鴨肉肉汁頗多,配合玫瑰露煮成,香氣四溢。“黑椒豬手煲” 🐖- 豬手肉質煙韌,黑椒香辣,刺激味蕾的感覺,令食慾大增。火鍋湯底揀選了“胡椒豬肚雞鍋”🐽🐔🥘,“香茜皮蛋鍋”🥚🥘及“川椒麻辣鍋”🌶🥘。我選擇了前者的湯底,胡椒的微辣,與豬肚與雞肉一起享用,相得益彰,令人🈶️耳目一新的感覺。次輪選擇“安格斯牛小排🐄”,“美國極黑和牛🐃”和“澳洲M6️⃣和牛🐂”,牛肉於煲中一淥即熟,入口嫩滑美味。此外,火鍋配料,食材及飲品選擇頗多,且任由客人自由配搭,各自揀選合適的組合。服務員招呼週到,不時給我們加添火鍋湯水,收拾飲食完畢的罐和盤子。店舖的食物品質和服務🈶️水準,是我們選擇火鍋的不二之選。😋🥘💖👍
喜愛食火鍋的我們,終於等待到二鍋頭,於沙田好運中心開分店。

趁著新店開張,與親友揀選不同種類食物品嚐。

首輪選擇了“二鍋頭惹味雞煲”🐓,
“火焰鴛鴦鴨煲”🪿及“黑椒豬手煲”🐷。

二鍋頭惹味雞煲🐓
胡椒豬肚雞鍋”🐽🐔🥘
安格斯牛小排🐄”,“美國極黑和牛🐃
澳洲M6️⃣和牛🐂
2023-04-23 386 views
朋友生日,今次走了過沙田,原來好運商場已經翻身,亦有不少新的食肆進駐。今晚選了二鍋頭,120分鐘的放題。首先可選雞煲、鴨煲或豬手煲,我們揀了最傳統的雞煲。雞煲有秘製的辣汁,微辣配上洋蔥,芫荽粉配料,更能帶出雞件的鮮味!雞件的數量二不少,吃完個雞煲,已經45分鐘了。因此便立刻選擇湯底,改為打邊爐。湯底有九款,我們亦是選擇了最傳統的正宗豬骨煲。只要餐,就選擇了B餐嚴選安格斯牛,有牛板腱及封門柳,牛肉薄薄的,顏色鮮紅,非常新鮮。有其他選擇,例如花枝片,非常爽脆,亦有鵝腸、豬頸肉、海蝦、牛柏葉,非常多選擇。亦可自己選擇飲品,蔬菜、丸類及雪糕,基本上是麻雀雖小五藏俱全,不過大家要好好分配時間囉,否則120分鐘是不能完成的。

今晚選了二鍋頭,120分鐘的放題

首先可選雞煲、鴨煲或豬手煲,我們揀了最傳統的雞煲

2023-04-22
Type of Meal
Dinner
之前去過旺角二鍋頭覺得唔錯,發現沙田剛剛開咗分店,呢間分店仲獨有午市火鍋放題,有90或120分鐘可供選擇🤩;不過今次我哋喺食晚市時段我哋揀選嘅火鍋放題係嚴選安格斯牛$268(120分鐘),除咗火鍋🫕外,當然有我哋至愛嘅🥘雞煲、鴨煲同埋豬手煲喇,同樣都係任食㗎😋🐔🥘先食個雞煲先雞煲一上檯以經聞到香氣陣陣,雞肉嫩滑,叫咗少辣啱啱好,麻香味濃,但濃而不鹹,非常惹味今次嚟嘅目的當然係食安格斯牛🐮喇,所以立即轉戰火鍋🫕湯底有9款可供選擇,我哋揀咗👇🫕胡椒豬肚雞鍋 胡椒味清香,唔會太鹹,做鍋底一流嚴選安格斯牛呢個價位嘅放題主打有👇- 安格斯封門柳- 安格斯牛板腱- 鵝腸- 花姿片- 白鱔片我哋當然每樣都試過哂,但係身為牛魔王嘅我哋,當然係最鍾意食牛喇😋安格斯牛板腱牛味濃香,略帶嚼勁😋安格斯封門柳爽口,牛味濃😋鱔片爽彈鮮甜另外可以用QR code落單嘅火鍋配料有牛、豬、雞、鴨、羊、海鮮及餃子,有成30款之多,當中我哋不停添食有脆鯇魚腩及活海蝦, 😋脆鯇魚腩爽脆彈牙魚味濃😋海蝦新鮮又鮮甜另外仲可以响凍櫃自己攞👇-蔬菜大概有20款-丸及腸類大概有20款-麵類有日本急凍烏冬、出前一丁及韓國麵😋我哋就最鍾意

🐔🥘先食個雞煲

今次嚟嘅目的當然係食安格斯牛🐮喇,所以立即轉戰火鍋🫕

湯底有9款可供選擇,我哋揀咗👇
🫕胡椒豬肚雞鍋
胡椒味清香,唔會太鹹,做鍋底一流

嚴選安格斯牛呢個價位嘅放題主打有👇
- 安格斯封門柳
- 安格斯牛板腱
- 鵝腸
- 花姿片
- 白鱔片

😋安格斯牛板腱牛味濃香,略帶嚼勁
😋安格斯封門柳爽口,牛味濃
😋鱔片爽彈鮮甜

😋海蝦新鮮又鮮甜

另外仲可以响凍櫃自己攞👇
-蔬菜大概有20款
-丸及腸類大概有20款
-麵類有日本急凍烏冬、出前一丁及韓國麵
😋我哋就最鍾意食日本烏冬,非常煙韌彈牙
😋蔬菜亦非常新鮮

火鍋嘅調味料好重要,呢喥基本上都有齊,而且調味料檯上仲放置咗 響鈴及炸魚皮添🤩

飲品方面有成18款,當中仲有啤酒添😍,可以啤啤佢🍻
😋我哋最鍾意嘅就係鴻福堂涼茶可以清熱又唔會好甜
😋另外綠茶及烏龍茶係無糖,解膩一流

最尾甜品時間仲可以食埋coco berry雪糕添,不過我哋太飽食唔落,留待下次😝

餐廳光猛,裝修簡潔,坐得舒服

埋單價只係三百蚊,有任食雞煲、鴨煲及豬手煲,仲有埋安格斯牛火鍋放題,配料又多,飲品甜品當然唔少得,响沙田區都算係性價比高