2019-04-13 641 views
見到石磨腸粉好幾次,今次個肚仲有少少位就去買黎食下!今日無咩人排隊,10分鐘內已經可以食!選擇都超過10款,齋腸又好似太普通,加肉又似乎太多,所以揀左粟米!如果唔食葱,記得走葱,見到周圍嘅相,應該可以提醒你!終於叫我哋喇!可以揀堂食或者拎走,我哋揀左「堂飯」,因為幾個人share 一碟,好快就食晒,廢事拎走就凍左。揀即場食,可以拎去隔離鋪企喺度食!粟米腸$15見佢一層層咁,好靚,應該都有7 ,8件!件件都有好多粟米,一啖一件。「期望中嘅腸粉」係滑嘟嘟,偏薄身嘅。‼️‼️「現實中嘅腸粉」係比較厚皮同實心,放上面嘅汁無咩明顯嘅味,最後我哋都要加啲辣醬去調味!‼️‼️

粟米腸$15
粟米腸粉

2019-04-13
10 Minutes (Dine In)
$15 (Other)
2019-04-06 487 views
多謝老公咁早起身陪我食早餐,哩種腸粉係我想念多時的腸粉,我以為要好早先有得食所以先咁早到,原來全日都可以享用。點解我會以為要好早先可以食,因為哩種腸粉係來自內地,佢地示哩種為早餐,所以過左12點唔可以食,但原來係香港係唔同,可能要配合番香港日夜生活的人,所以咩時間都可以食到想食的東西。講番腸粉點解我唔鐘意食香港用布一齊蒸嘅腸粉,因為唔應該用布,因為布會影響米粉唧味道,同埋蒸米粉唔唔可以蒸太耐,如果唔係質感會唔同或者會好鞋。最後的重點要用石磨先可幺磨得滑,唔可以買d面粉就咁加水,最後汁係秘制,唔係用豉油。
2019-04-06
10 Minutes (Dine In)
$20 (Breakfast)
2019-03-28 386 views
最近突然興起食石磨腸粉,見到新假期有推介近近地就黎試試佢🤨🤨同個fd各點左一份share食,同佢order完就會即整,唔太多人等所以都好快有得食🤤Overall黎講佢既份量都幾大份,佢配既醬油都幾香,唔係普通豉油,腸粉皮都幾嫰滑,舖頭本身冇地方坐但有d位比你企係到食,路邊檔就冇得要求咁多既😌講番兩隻味既腸粉,蔥花蝦米腸,主要蔥味多,蝦米增添左口感,食落其實味道較寡,想食建議可以加蛋或者肉。雞蛋瘦肉碎腸,肉碎幾有咬口,雞蛋香豐富,食落呢款好食過蝦米腸,幾值得推介👍🏻👍🏻
蔥花蝦米腸
雞蛋瘦肉碎腸
雞蛋瘦肉碎腸
2019-03-26 436 views
呢間野好似上過報導,😉行過都多人排隊,於是試試一個腸粉不平,😭最普通的都要$20😕🤫🤫講真,味道好普通,米味就冇喇,一夾就散,最敗筆係個汁,又稀又淡,🤯不如直接比我䜴油好過啦!🥵一盒腸粉得兩條仔,邊夠飽呀?☹️😫同埋環境真系都幾差,🤔🤔好多客人有站在路邊食。在小巷裡,可見衛生程度也一般。🧐平時真系唔好亂信飲食報導。👋整體而言,我覺得唔算難食嘅,只不過一定一定冇下次咁話lo😂😂
呢間野好似上過報導,😉行過都多人排隊,於是試試

一個腸粉不平,😭最普通的都要$20😕🤫🤫

一盒腸粉得兩條仔,邊夠飽呀?☹️😫

平時真系唔好亂信飲食報導。👋

2019-03-24 230 views
個d都唔知咩醬 水汪汪 又鹹又多又唔知咩味腸粉一d都唔煙韌夾氣身就成排咁d肉碎少之又少 d叉燒切到蔥花咁細粒 完全食唔到叉燒味同口感 完全唔知自己食緊d咩入口 全部腸粉都有放蔥 一d選擇都無 唔會再食第二次好失望
個d都唔知咩醬 水汪汪 又鹹又多又唔知咩味
好失望

TakeAway
2019-03-16 214 views
拉腸粉深水埗 石磨腸粉早前見過Facebook 賣呢間野 一直都想試下 上網搵到資料後 就即刻來試 細細個有食過 一直懷念果種滑脫脫既腸粉呢間算係不過不失腸粉皮夠薄 但是豉油味太淡 感覺吾夠香 腸粉可堂食 但就無得坐
拉腸粉

呢間算係不過不失

腸粉皮夠薄 但是豉油味太淡 感覺吾夠香

腸粉可堂食 但就無得坐

2019-03-14 188 views
近排皺皮腸粉好出名,深水埗都開咗好幾間,呢間喺正地鐵站附近好方便,之前食過一次肉碎雞蛋腸粉都覺得ok,個皮都幾薄。今次就叫咗一個香茜牛肉腸,等左5分鐘就有得拎,拎到返去真係哇出聲,因為細份左好多,唔知係咪因為牛肉腸會少啲料呢?食落其實冇乜特別,皮係幾薄,同埋因為叫佢醬汁分開,咁就冇咁鹹,如果唔係就好似水浸咁😂😂😂不過咁細份其實食完係唔會飽,當小食都OK嘅,可以一試,但就係冇講到咁好食囉🤫🤫

2019-03-12 216 views
突然思鄉情懷想食腸粉,見最近開咗好多賣腸粉嘅小店,所以就落深水埗搵腸粉食。今次就食「五嫂石磨腸粉」本身食完一碟蜜汁叉燒腸加蛋就諗住夠皮啦,點知行過隔離街見到有分店,咁就係分店食多碟蒸米粉試下蜜汁叉燒腸加蛋($20)因為加咗雞蛋,嘩!果陣蛋香+腸粉味,真係好香好令人懷念🤤🤤。個豉油汁我就覺得麻麻,因為就比較似潮汕腸粉果隻汁咁酸酸甜甜,而我比較鍾意台山式嘅咸甜嘅豉油。雖然粉皮做到滑口嘅口感,但太薄身啦,薄到好似面膜咁,食完好似食空氣咁。可能因為比較似潮汕腸粉嘅整法,所以唔係好食到台山嘅風味。蒸米粉($25)蒸米粉都係第一次食,原來係用蛋皮包住d米粉嚟蒸。就咁食,係完全無味,勁淡,所以要好似腸粉咁加豉油食。不過我對呢隻偏向潮汕腸粉嘅豉油麻麻地,所以就算落咗豉油我都係覺得唔夠咸味,種酸味真係唔啱我食。如果鍾意食潮汕腸粉嘅朋友,可以試下呢個蒸米粉。雖然話係石磨腸粉,石磨機就成部放係道,但係今日就無機會見即場磨粉漿,所以唔知真係成磨定係用粉開水嘅😂😂

蜜汁叉燒腸加蛋($20)

蒸米粉($25)

2019-01-24
2019-03-12 203 views
以前係大陸食過呢d皺皮腸粉,雖然好多油但好好味,一直好懷念呢種味道。日前經過深水埗,見到原來呢度都有得賣喎,即刻買返盒試下。店鋪環境一般,鋪面很細,大多是讓食客外帶的,我買了一盒在店旁吃。買左一盒豬肉蛋腸粉,腸粉口感一般,不夠滑,而且很容易斷開,相信是整腸粉的糊溝得太水了。 醬汁味道較淡,只是油份比較多,聞落較香,即使腸粉沾滿了汁也不夠入味,可能我太重口味了吧。不過肉陷夠林也有口感,夾著少少菜在中間加上蛋還是不錯的。很少地方有這種腸粉賣了,$20較香港的其他皺皮腸粉店便宜,希望店家可以繼續進步。

2019-03-04 345 views
今天路過此店, 看見佢標榜石磨腸粉, 所以被吸引入去一試!此店門口有一電動石磨, 腸粉的米水就是用此機磨成的!!小店的腸粉是即叫即蒸的,小弟比較幸運, 入去時剛有人離開, 落order的人亦不算多!但離開時就開始人多, 也有數人在門外等候外賣!!小弟叫了牛肉腸, 等了5分鐘就有得食!這種腸粉比港式腸粉香滑, 但就不及港式腸粉彈牙有口感!!另外, 個人覺得牛肉的份量偏少, 若肉的份量多一點, 再加多一隻雞蛋, 我估會更好食!!!

2019-03-04
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$20 (Tea)
2019-03-02 305 views
呢間五嫂之前有傳媒報導,講到好誇張,又話咩日賣500份又剩,特登走黎試,點知就中伏。個腸粉又冇味,又少料,啲所謂秘制醬汁都係淡嘅,又有陣怪味🤧 可能係我要求高,但真係一啲都唔好食。睇得出間舖頭係幾個大陸人開,絕對唔係歧視佢地,但我真係頂唔順佢間野嘅衛生,好似大陸鄉下啲街邊舖咁,真係好污糟,好似喺條街度整野食咁,隨時有人會扔垃圾入去啲食材度🤢 真心懷疑佢根本唔符合食環處啲準則.... 好心啲fb page, content farm唔好成日吹奏埋啲難食野,誤導哂啲讀者!
2019-02-24 436 views
要數呢期深水埗火紅食店就係呢間,經媒體報導,出現人龍等食!落單比錢後等叫食,多款石磨米腸粉,即叫即製,今次等了大約十分鐘度,見著哥仔摩打手咁不停整!呢客係叉燒腸,淋上豉油,味道唔太咸亦唔係甜,普通味道,米皮比想像中唔太滑,叉燒切成粒狀,冇咩叉燒味!可自行九加芝麻或甜/辣醬,整體感覺比預期中有落差!
Type of Meal
Tea
2019-02-23 289 views
叫佐雞蛋腸.$10幾既腸粉.腸粉薄滑唔會成舊咁.醬汁ok.唔會要求太高.已經基本滿足到我食腸粉既要求已經好好.會再食翻.可以考慮下點樣環保會更好.但單純食物方面黎講已經ok.
叫佐雞蛋腸.
$10幾既腸粉.腸粉薄滑唔會成舊咁.醬汁ok.
唔會要求太高.已經基本滿足到我食腸粉既要求已經好好.
會再食翻.
可以考慮下點樣環保會更好.
但單純食物方面黎講已經ok.
2019-02-22 488 views
今期大熱的食物,其中一樣應該就是這石磨腸粉了。石磨腸粉-重點在於磨!坊間一般的腸粉米漿是溝出來的,而石磨腸粉的米漿則是磨出來的,花多很多功夫和時間,但出來的口感會比一般腸粉更細滑,米香亦更濃。這天決定會一會五嫂。在心大心細的情況下最終選擇了蜜汁叉燒腸,盛惠二十個大洋。新鮮即制,由於是早上,等了數分鐘便到手了。滿心歡喜,怎料極失望!皮厚兼硬,入口一點也不軟滑,叉燒極碎且無味,完全與蜜汁兩字不相乎。另上的醬汁,吃得出是經過特別烹調,可惜,只有其香沒有其味!腸粉要加上醬汁,口感和味道才較易接受一點,可惜,仍然不合格!吃畢,只有失望二字!罷了罷了!
今期大熱的食物,其中一樣應該就是這石磨腸粉了。
石磨腸粉-重點在於磨!

這天決定會一會五嫂。

在心大心細的情況下最終選擇了蜜汁叉燒腸,盛惠二十個大洋。
新鮮即制,由於是早上,等了數分鐘便到手了。

滿心歡喜,怎料極失望!
蜜汁叉燒腸

皮厚兼硬,入口一點也不軟滑,
叉燒極碎且無味,完全與蜜汁兩字不相乎。
另上的醬汁,吃得出是經過特別烹調,可惜,只有其香沒有其味!

吃畢,只有失望二字!
罷了罷了!
2019-02-20 207 views
最近經常在網上看到人推介石磨腸粉,感覺很傳統,也想試一試,但一直也找不到一間石磨腸粉的店舖,今天,我看到很多人推薦這家在深水埗的小店,便前來一試。首先,你可以跟門口的哥哥下單,然後腸粉都是即叫即蒸的,確保新鮮製造。師傅是個比較年青的後生仔,但功架卻是十足,手法純熟,客人們看到整個製作過程。不消幾分鐘,我點的已經蒸好,重點就是淋上腸粉的醬油是暖的,因為一直在鍋裏熱著,我感覺這個很貼心,這樣不怕醬油令腸粉變涼。腸粉的材料分佈平均,我喜歡味道不會很鹹,較為淡口,是健康之選,我看見旁邊一家大小吃完再添,可想而知是非常好吃的。

TakeAway