2019-01-17 367 views
見到網上宣傳這間石磨腸粉,曾食過的朋友也表示推薦,於是特別來嘗一嘗鮮。一來到已見到很多人在等候,令我對這個腸粉更為期待。因為店面沒有提供座位,堂食的人只能站著食,於是我們便外賣回家。下單付款後店員會給你一個牌,叫到號碼時便憑牌付款。這次點了兩款腸粉,一款是栗米,一款是豬潤。腸粉分量少,可能是天氣凍及外賣的關係,回家打開時腸粉已有些乾身,醬汁味道尚可。總結性價比不算高,等候時間較長,腸粉亦沒什麼驚喜。下次可能會嘗試堂食,應該腸粉會比較嫩滑。
下單付款後店員會給你一個牌,叫到號碼時便憑牌付款。

這次點了兩款腸粉,一款是栗米,一款是豬潤。

總結

TakeAway
2019-01-16 353 views
打著石磨的旗號,著實教人期待。可是,出來的效果卻是本人吃過最難吃的腸粉。粉皮本身沒問題,但餡少,不新鮮、口感差,影響了整碟腸粉的配搭。最敗筆是那個不倫不類的豉油,稀如水,且味道古怪,相信擁有正常味蕾的人不會再選擇光顧。
豬潤瘦肉腸
同之前ge人講ge一樣,料都算係少啦!至於排隊方面,我地等左15分鐘左右就可以拎!但係個鼓油真係不夾,我覺得分開係好食ge!一夾埋個鼓油就奇奇怪怪咁!建議店主整多兜正常味鼓油比客選!
雞蛋豬肉腸
2019-01-12
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Dinner
雞蛋豬肉腸
2019-01-12 340 views
一向知道依間腸粉店的存在... 在未有媒體報導之前是冇乜人光顧的..位置就在深水埗地鐵附近, 沒有坐位但可以企住食門口有部石磨機現場磨米漿, 員工一個負責收錢一個就即蒸腸粉, 眼見不停有人落單店員好忙, 這次等了20分鐘 一份腸粉約十多元價錢視乎配料而定, 今次點了粟米雞蛋腸粉, 饀料真係比較少, 石磨腸粉特式是比較薄和皺, 加上醬汁不俗 ... 但性比價不高。眼見一個又一個堂食外賣都係用發泡膠盒真心好唔環保, 如果是現場企食不如用個碟上面鋪張牛油紙啦 ! 我就自備餐盒..
位置就在深水埗地鐵附近, 沒有坐位但可以企住食

深水埗一出地鐵站,賣石磨腸粉既呢間店好多人排隊,平日朝早八點已經見到好多人排隊,真係好誇張。⚠️注意返舖位好細,只限立食/外賣。雞蛋瘦肉碎腸🥢 先講份量先,雞蛋一隻,而瘦肉一茶匙。真心會唔會少配料咗啲啲🙃,不如唔好落🙃而食落味道其實唔差既,米漿皮夠薄唔會痴口,而啲汁唔會太咸,辣椒醬都好香😆。同大陸街邊既味道係差唔多,不過大陸係五六蚊而且多餡過佢🙈如果佢多餡都有機會再食既,不過我都係鐘意食香港既布拉腸多啲☺️☺️。

相信,土生土長嘅香港人都已習慣/早知道,一般甚麽飲食雜誌媒體、明人推介嘅食店…………試過後大多不外如事,甚至可稱得上「難食」!或許……口味嘅嘢各有不同啦~ 入正題,老實説,呢間店食物真一般,不可以説難食,但絕對不值排隊食囉!只可當作揾d野填飽個肚~最差最差係店鋪經營方式,製造大量塑膠垃圾!真係好唔明?!企係現場食都要用一個塑膠外賣盒裝!!!講真,一份咁少既腸粉要幾耐時間呀?!如果你話冇人手洗碟洗碗,咁都可以用一d半兜型既外賣兜代替呀~亦可以用防水紙兜代替啦!塑料產品真係你死佢都未分解到(當然建議用老一輩嘅方法,一隻碟加張牛油紙就最好啦!既環保又可以重用,或許可以減低剩本)總括而言,食物勁一般不值專誠去試/排隊!
總括而言,食物勁一般不值專誠去試/排隊!
2019-01-04
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$20 (Tea)
2019-01-06 695 views
我超喜歡食腸粉 當我見到深水埗有這種腸粉令我想起好久之前在大陸食過既東莞腸粉雞蛋加痩肉腸粉 所以我專登由大埔過來試下雞蛋+肉腸 可惜味道一般 肉冇咩味 太濕不夠乾身 還是大陸既比較正宗 我鄉下東莞鬧架腸粉賣到出了名 一個早上賣上千條 好多人老遠都開車去試 上網查詢鬧架腸粉就會有 每次返大陸都一定食幾個 佢可以食吾停囗 你這個雞蛋+肉一個就夠 這個我在大陸食既相
2019-01-04 592 views
難得今日放假,男友一早拉我出黎搵野食石磨腸粉係我男友細個時最中意食唯有同佢懷緬下以前我地11點幾到左已經好幾個人排緊隊,叫左《雞蛋腸》同《叉燒腸》等足30分鐘終於有得食《雞蛋腸》雞蛋同腸粉完全溶為一體,口感幾豐富,加埋個汁《叉燒腸》我中意呢個多D因為有肉咬下好似飽D,但D肉太細粒,跌哂出黎....變左好似腸粉同叉燒係分開如果中意食辣一定要落辣椒 個味道好好多如果平時經過見到少人都可以試下要等太耐就不了
難得今日放假,男友一早拉我出黎搵野食
石磨腸粉係我男友細個時最中意食
唯有同佢懷緬下以前

等足30分鐘終於有得食
《雞蛋腸》雞蛋同腸粉完全溶為一體,口感幾豐富,加埋個汁

如果中意食辣一定要落辣椒 個味道好好多

如果平時經過見到少人都可以試下
要等太耐就不了
Other Info. : 無位要企係度食
2019-01-01
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$20 (Lunch)
2019-01-01 668 views
今日去開深水埗買野路過見到勁多人排隊,入面個石磨機又轉不停,腸粉即叫即整好有gimmick咁又叫2個返公司食餐牌種類就得幾樣只係不同配搭,不過只要俾錢就可以加料靈活性好高香茜牛肉碎腸-香茜好彩小到食唔到味,牛肉碎好小但都有牛肉味,同一般街唔同係一粒粒唔係打左膠嘅,腸粉好薄好滑豉油一定要成包加晒好快俾腸粉索晒,豉油教過味唔會死咸,辣椒醬都特別有清爽味道雞蛋瘦肉碎腸-雞蛋薄薄一層但已經好香,瘦肉碎連自己食緊肉嘅味道都唔知,其實小到咁有冇都冇分別總結:餡料小之又小令人失望,雞蛋最好令到腸粉加分,牛肉都有味不過都係太小,豬肉唔建議食,雖然價錢唔算平但心機都值錢

香茜牛肉腸粉

雞蛋瘦肉碎腸

2018-12-20
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$40 (Lunch)
香茜牛肉腸粉
  • 雞蛋腸粉
2018-12-31 552 views
在雜誌睇過這間腸粉店的介紹,所以專登搵個閒日同老公一齊來試下。去到的時候人唔多,前面只有兩個人等緊。我們揀左叉燒腸和雞蛋瘦肉腸。落完單,職員俾了個號碼牌給我們等叫號碼。我們一邊等,一邊睇住個師傅蒸腸粉,都幾有趣。等了10分鐘左右,終於有得食。叉燒腸,純粹係想揀個無咁易中伏的口味來試下。腸粉的確幾有米香,中間夾雜少少叉燒粒和蔥粒,味道正正常常👌🏼反而雞蛋瘦肉腸比較有驚喜,原來在腸粉入面加雞蛋,味道係咁特別。有米香、有雞蛋香,食落的口感和味道都唔錯。順帶一提個腸粉汁,其實腸粉本身無咩味道,所以都很靠腸粉汁來提味。腸粉汁貌似豉油,但其實唔係好咸,所以就算落晒成包浸住腸粉都無問題,咁樣反而仲好味。但最希望店家可以唔好用發泡膠盒來裝食物。無論即場食定外賣,都係一份腸粉一個發泡膠盒...現在的垃圾桶堆都滿是發泡膠盒,睇見個心有點唔舒服。

我們揀左叉燒腸和雞蛋瘦肉腸。

叉燒腸

雞蛋瘦肉腸

呢排見到好多媒體介紹呢間石磨腸粉,所以黎試下。一黎到比佢個menu 吸引,而且都好多人食緊同排緊隊,所以決定叫2款試下!🌟佢係即叫即整,好年輕既師傅,好快手,等左幾分鐘,就有喇🌟🐖叉燒腸🐖$20全部腸粉浸滿湯汁,不過比較淡咪既湯汁,所以我再加左豉油,見到好多人加埋辣椒🌶️。腸粉皮算好薄,皺哂皮,不過唔夠滑,叉燒粒好細粒,腸粉皮包唔住d餡。🐥雞蛋腸🥚$18蛋唔算好香,都係食d豉油湯汁味,味道一般,無咩驚喜。覺得未必係正宗既味道同水準,不過都好欣賞佢即叫即,比哂你睇個過程,同年輕既創意同努力💪平民小食,不過不失👍🏻

佢係即叫即整,好年輕既師傅,好快手,等左幾分鐘,就有喇🌟

🐖叉燒腸🐖$20
叉燒腸

🐥雞蛋腸🥚$18
蛋唔算好香,都係食d豉油湯汁味,味道一般,無咩驚喜。
雞蛋腸

2018-12-28 378 views
在網上看到很多關於這間石磨腸粉的介紹,今日終於去試下,去到時見到人唔係好多,問完職員大概等10分鐘左右,就order 左3款腸粉,包括瘦肉雞蛋腸,香西牛肉腸,蜜汁叉燒腸,合共60元。 首先就講瘦肉雞蛋腸,瘦肉份量唔多,雞蛋蒸完較乾,腸粉淋上湯汁,湯汁味淡。 香西牛肉腸,香茜份量較多而牛肉份量比瘦肉雞蛋腸多啲啲,味道亦比瘦肉雞蛋腸好。最後蜜汁叉燒腸不太感覺到蜜汁的味道,叉燒切成小粒,難夾亦無咬口。整體價錢偏貴,不值得

整體價錢偏貴,不值得

價錢一般,餡料太少,腸粉質地麻麻完全同腸粉嘅幻想係兩回事!要等成半個鐘先有,可惜味道欠佳,無質感,超乎預期啊!too bad of all their!!試過不會回去!

too bad of all their!!試過不會回去!
腸粉
2018-12-21 357 views
2018年12月21日3點多到北河街找五嫂石磨腸粉。找了一會兒終於找到你因為門面並不顯眼👀,店舖並不大,只見幾個青年忙於打點。我們二人只點了一客新鮮豬潤腸,沒有加蛋(原汁原味),加🥚蛋或加蔥另加$3,下單後會給你一個號碼牌等叫號碼的,終於等到熱辣辣的腸粉,少許蔥花及豬潤,簡單輕食相當美味,估唔到水同米漿可做出咁爽滑嘅腸粉,同平時食的腸粉有點不同,無咁黏同飽肚的,感覺應該唔會太肥,無咁高熱量,好啱嗜吃東西的人。
,少許蔥花及豬潤,簡單輕食相當美味,
新鮮豬潤腸
,無咁高熱量,好啱嗜吃東西的人。
2018-12-21
Type of Meal
Tea
新鮮豬潤腸
今天目標很明確,男朋友帶我去吃兒時回憶,就是石磨腸粉香港地有這種腸粉的地方不多,當我們知道深水埗有的時候,,已經恨不得立馬去試一下。店舖空間不太, 旁邊有限的椅子,大概只供7,8人坐,而其他人基本都來站著等,站著吃,我們也不例外不過要小心很多路人會從身旁擦過,必須小心自己手捧的腸粉。腸粉選擇算幾多,約有十幾款,店主每天新鮮磨製米漿,所以與一般腸粉不同,石磨腸粉入口帶點米香,口感軟滑,每口腸粉的質感都很薄,每份腸粉都是即叫即蒸,保證新鮮熱辣辣出爐雞蛋瘦肉碎腸粉($20),這個是必點的,因為小時候的我,婆婆就帶著我吃這個配搭,腸粉軟滑,帶點蛋香,雖然和兒時的味道不一樣 而且SAUCE大有不同,不過也很值得來試一試。
今天目標很明確,男朋友帶我去吃兒時回憶,就是石磨腸粉
不過要小心很多路人會從身旁擦過,必須小心自己手捧的腸粉。

雞蛋瘦肉碎腸粉
2018-12-16
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
雞蛋瘦肉碎腸粉