2023-09-26 25 views
係旺角同友人食完韓燒後越傾越興奮意猶未盡,我地就轉場去食糖水繼續傾,近近地見到仁芝初有中式糖水啱我地就入左去。💟 木瓜燉雪耳 ~ 我喜歡佢夠滋潤,木瓜夠腍雪耳係我鍾意的爽口,最重要係唔會太甜。💟 芋蓉蓮子西米露 ~ 友人點呢款芋蓉香蓮子清心去煩啱哂佢成日用腦的人。 💟 原個雪梨燉川貝 ~ 我唔會係自私食的人, 返屋企前緊係買返個好野比謙謙食啦!加上佢有幾聲咳,雪梨燉川貝,清熱止咳啱哂佢,雪梨夠清甜。如果大家鍾意食中式糖水我覺得呢到係個幾好的選擇。

如果大家鍾意食中式糖水我覺得呢到係個幾好的選擇。
2023-09-12 40 views
平日晚上,晚飯過後,要滿足糖水胃!仁芝初舖位饒有味道,於是去幫襯下!還好稍候2-3分鐘,就可以入內點餐。每張桌子是400×400,配上圓木椅,用盡每吋空間 -港式餐廳無誤!牆壁上貼著女偶像何佩的海報和頭像,顧客群以年輕人為主-旺角無誤!店務員在窄小通道中穿梭、人手下單、收拾碗筷、領位。香港節奏無誤紅豆沙、綠豆沙、楊枝甘露、蛋白杏仁茶,沒有花枝招展的配搭。吃的是最熟悉的糖水味道,感受到的是最懷念的味道!
平日晚上,晚飯過後,要滿足糖水胃!
🌟餐廳:仁芝初📍地址:旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈地下6號舖💰價位:$50以下⏰營業時間:星期一至四/日15:00 - 00:00/星期五至六15:00 - 01:00📱電話:31118709係旺角食飽飽晚飯,想同朋友傾多陣計,就係附近既糖水舖買外賣上佢屋企坐陣~呢間仁芝初食過幾次,水準穩定,而且位置方便,晚飯時間好多人排隊,外賣等一陣就拎得。———————————————————🔹 桑寄生蓮子蛋茶有祛濕降血壓、寧神安眠、補肝益腎等功效,更能調理月經、治療經痛,呢排壓力大,訓得唔好,桑寄生蓮子蛋茶就岩哂我!蓮子性味甘平,煮得軟綿;蛋隻入味有蛋黃香;茶味道帶點甘甜,完全無苦澀味,男女老幼都岩飲~———————————————————🔹 木瓜燉雪耳紅木瓜清甜多汁,雪耳煮至軟腍,滋陰潤肺又有豐富膠質,女士養顏之選~———————————————————🔹 白果薏米腐竹入口有白果獨特清香,腐竹細嫩又軟滑,加上具清熱去濕功效既薏米,好岩而家炎夏食用。———————————————————😋味道:4/5🏢環境:4/5💁🏻‍♀️服務:4/5💵價錢:4/5🤟🏻性價比:4/5——————————————
🌟餐廳:仁芝初

🤟🏻性價比:4/5
@art.of.dessert_
2023-08-29
2023-09-01 35 views
性價比高港式糖水舖——仁芝初有日食得太熱氣,想要食個甜品滋䦞下。這間仁芝初價錢相宜又好味😋。性價比高,值得一試。本人最喜歡法式紫米露,是一款凍的甜品有椰汁,紫米露,法式燉蛋,最適合花多眼亂又想食唔同嘢的人士。椰汁配紫米露甜度適中,口感香滑,越食越好味。另外我又點了紫薯芋蓉蓮子西米露,呢個 Mix and match 都不錯。紫薯芋蓉香味濃郁濃郁,有淡淡的紫色,加上蓮子有口感。檸檬薏米水,健康清甜,飲多兩支都唔怕,去濕一流
性價比高港式糖水舖——仁芝初

紫薯芋蓉香味濃郁濃郁,有淡淡的紫色,加上蓮子有口感。

檸檬薏米水,健康清甜,飲多兩支都唔怕,去濕一流
2023-08-20
$50 (Dinner)
2023-08-28 25 views
人大咗開始想食返中式傳統糖水養生😆😆 但發現依家中式糖水愈嚟愈少,難得係旺角搵到間,食完飯就同朋友去咗食。🥄芝麻糊併杏仁露鋪頭主打生磨芝麻糊,食落真係好香又滑,杏仁露嘅杏味好強,兩個都加埋一齊又出奇地夾,好食👍🏻👍🏻鋪頭唔大所以都要排隊等位,但繁忙時間限時食30分鐘,所以人龍都去得快。

🥄芝麻糊併杏仁露

2023-08-28 26 views
仁芝初 @art.of.dessert_📍旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈地下6號舖鬧市中手工糖水♥️😆無限回購誠心推介比大家😁每天鮮製😋真材實料今日來開旺角又買幾碗外賣🥡返屋企嘆下。香滑芝麻糊 凍 $32自家生磨😁好好味👍🏻入口細滑食到芝麻既香我仲加左自家湯丸~跟埋薑汁上$10有3粒抵食。桑寄生蓮子蛋茶 $34 養生之選~用上紅糖熬煮成桑寄生蓮子蛋茶甜度適中~飲落甜蜜滋潤😍好暖胃。花生糯米麥米粥 $32口感層次豐富~入口軟糯👍🏻每一啖都食到花生🥜糯米、麥米等材料💯真材實料
仁芝初 @art.of.dessert_
📍旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈地下6號舖

鬧市中手工糖水♥️😆無限回購
誠心推介比大家😁每天鮮製😋真材實料
今日來開旺角又買幾碗外賣🥡返屋企嘆下

。香滑芝麻糊 凍 $32
自家生磨😁好好味👍🏻
入口細滑食到芝麻既香

我仲加左自家湯丸~
跟埋薑汁上$10有3粒抵食

。桑寄生蓮子蛋茶 $34

養生之選~用上紅糖熬煮成桑寄生蓮子蛋茶
甜度適中~飲落甜蜜滋潤😍好暖胃

。花生糯米麥米粥 $32

口感層次豐富~入口軟糯👍🏻
每一啖都食到花生🥜糯米、麥米等材料
💯真材實料

TakeAway
前排同朋友喺旺角食完Dinner 後,吾願走仲想傾多陣計,就搵下有咩糖水舖,相信好多人都有呢個雞啄唔斷嘅經歷🤣好彩最後喺女人街見到呢間仁芝初,有中式亦都有西式甜品,岩哂吾同口味嘅人👍🏻任君選擇喺Menu 上見到有款叫法式紫米露姐系由椰汁+紫米露+法式燉蛋分左3層,好特別嘅配搭,而味道都不錯,呢個組合系有創意+ 好食嘅😋之後就嗌左生磨香滑芝麻糊 & 芋茸蓮子西米露,呢間糖水舖用料十足,食到好香嘅芝麻味同芋頭,亦都煮到好綿👍🏻 餐廳嘅甜品都是每日鮮製,而且性價比高,每款平均都系$30~40✨

喺Menu 上見到有款叫法式紫米露
2023-08-21 16 views
一到夏季成日開冷氣皮膚喉嚨都feel到好Dry趁住未到食甜品嘅黃金時間嚟旺角呢間甜品店揀幾款滋潤糖水返屋企補一補甜品都是每日鮮製嚟到全場爆滿難怪咁多人幫襯✨原個雪梨燉川貝雪梨清熱滋潤加埋川貝原個一齊燉暖笠笠嘅感覺實在太滋潤味道好清甜✨古法養顏燉桃膠桃膠口感軟滑,帶點啫喱般嘅口感女仕們嘅養顏之選添加紅棗.桂圓.非常足料味道甜而不膩✨芝麻湯圓加多3粒軟軟糯糯嘅湯丸裡面芝麻好香口以後嚟旺角食完飯,又多個歇腳點喇

一到夏季成日開冷氣

加埋川貝原個一齊燉
暖笠笠嘅感覺實在太滋潤
味道好清甜

✨古法養顏燉桃膠
桃膠口感軟滑,帶點啫喱般嘅口感
女仕們嘅養顏之選
添加紅棗.桂圓.非常足料
味道甜而不膩

✨芝麻湯圓
加多3粒軟軟糯糯嘅湯丸
裡面芝麻好香口

以後嚟旺角食完飯,又多個歇腳點喇
2023-08-21
Type of Meal
Tea
📍#仁芝初 (旺角)旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈地下6號舖▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️同朋友喺旺角食完正餐,一定要食個甜品先叫做圓滿😍以前中學嘅年代比較鍾意食西式甜品,大大吓反而幾欣賞中式甜品既味道👅價錢相宜,又性價比高,值得一試👍🏻😝✨#芝麻糊拼紅豆沙💰$30選擇困難症嘅朋友,又想食芝麻糊又想食紅豆沙呢個Mix and match就一次過可以滿足到你😚加埋一齊之後芝麻糊嘅味道比較突出,但係又可以食到紅豆沙有紅豆嘅質感,如果下次再揀,都會揀Mix and match😝✨#生磨香濃合桃露💰$32以前從來都唔鍾意食合桃露,越大越欣賞合桃嗰隻風味👍🏻合桃味道濃郁,甜度適中,口感香滑,越食越好味。✨#椰汁紫米露💰$30紫米露有淡淡的紫色,加上椰漿,非常濃郁嘅椰汁加上紫米露,兩者夾埋一齊幾好味🤤▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
📍#仁芝初 (旺角)

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
同朋友喺旺角食完正餐,
一定要食個甜品先叫做圓滿😍
以前中學嘅年代比較鍾意食西式甜品
大大吓反而幾欣賞中式甜品既味道👅
價錢相宜,又性價比高,值得一試👍🏻😝

✨#芝麻糊拼紅豆沙💰$30
選擇困難症嘅朋友,又想食芝麻糊又想食紅豆沙
呢個Mix and match就一次過可以滿足到你😚
加埋一齊之後芝麻糊嘅味道比較突出,
但係又可以食到紅豆沙有紅豆嘅質感,
如果下次再揀,都會揀Mix and match😝

✨#生磨香濃合桃露💰$32
以前從來都唔鍾意食合桃露,
越大越欣賞合桃嗰隻風味👍🏻
合桃味道濃郁,甜度適中,口感香滑,
越食越好味。

✨#椰汁紫米露💰$30
紫米露有淡淡的紫色,加上椰漿,
非常濃郁嘅椰汁加上紫米露,
兩者夾埋一齊幾好味🤤

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
2023-08-13 37 views
🎈仁芝初食完正餐往往都想食個糖水至夠完滿女人街呢間仁芝初係頭3位最鍾意嘅糖水店糖水每日新鮮製造,食得放心而且性價比高,$30左右已經食到一配熱辣又足料嘅糖水🫶🏽🎈木瓜燉雪耳 木瓜雪耳係一年四季都啱食嘅糖水清甜滋潤,甜度剛剛好有軟腍木瓜同爽口雪耳,作為飯後甜品啱啱好🎈香濃合桃糊自家生磨嘅合桃露味道香濃,係心機之作口感綿密幼滑,個人推薦熱食,合桃味更突出啖啖都係合桃香,合桃愛好者一定滿意😚🎈白果薏米腐竹腐竹糖水夠火喉,煲到奶白色,質感濃厚又夠滑配上薏米份外清甜滋潤🫶🏽
🎈仁芝初

食完正餐往往都想食個糖水至夠完滿
女人街呢間仁芝初係頭3位最鍾意嘅糖水
糖水每日新鮮製造,食得放心
而且性價比高,$30左右已經食到一配熱辣又足料嘅糖水🫶🏽

🎈木瓜燉雪耳
木瓜雪耳係一年四季都啱食嘅糖水
清甜滋潤,甜度剛剛好

有軟腍木瓜同爽口雪耳,作為飯後甜品啱啱好

🎈香濃合桃糊
自家生磨嘅合桃露味道香濃,係心機之作
口感綿密幼滑,個人推薦熱食,合桃味更突出
啖啖都係合桃香,合桃愛好者一定滿意😚

🎈白果薏米腐竹
腐竹糖水夠火喉,煲到奶白色,質感濃厚又夠滑

配上薏米份外清甜滋潤🫶🏽
鬧市中的一間小店,主打性價比高同每日新鮮製造的港式糖水🙆🏻‍♀️💕紫薯芋茸蓮子西米露($33)細緻滑膩,用新鮮嘅紫薯同芋頭煮成茸茸嘅泥狀,入面仲有蓮子同西米,食落好有嚼勁!糖水底湯唔會太甜和太稀,剛剛好,好滿足味蕾。木瓜燉雪耳糖水($32)港式經典糖水之一,呢個真係清甜可口。木瓜煮得好軟糯,而雪耳都煮得剛好,唔會太硬。糖水底湯都有木瓜嘅香甜味道,飲落好滋潤。我特別鍾意木瓜嘅口感同埋雪耳嘅爽滑感!

紫薯芋茸蓮子西米露($33)

木瓜燉雪耳糖水($32)

2023-08-13
$30 (Tea)
  • 芋茸蓮子西米露
2023-08-11 28 views
經過發現呢到有間隱世中式糖水😍總有一款岩自己仲要可以雙併❗️岩晒咩都想試下嘅我平日下晝都有唔少人幫襯 🤤價錢仲要十分相宜 每日新鮮製造✨木瓜燉雪耳$32 木瓜十分清甜 大大粒雪耳潤肺止咳 又養顏 保持皮膚健康 提高皮膚彈性媽媽都大讚☺️✨法式紫米露$40 呢個係小店特色之一😍只可以堂食成個外型好吸睛 分左三層分別係雞蛋布甸、紫米露、椰汁 🥥食落去有唔同嘅口感 超級豐富布甸好重雞蛋味 果然落足料成個甜品唔太甜 💯✨白果薏米腐竹拼芋茸西米露$32本身外賣比爸爸 自己忍唔住偷食白果清熱解毒 啱晒夏天🌞薏米亦富膳食纖維 舒緩消化不良加埋芋茸 打得好綿密 十分香口仲有一粒粒嘅西米露 口感好豐富
經過發現呢到有間隱世中式糖水😍

媽媽都大讚☺️

✨法式紫米露$40
呢個係小店特色之一😍只可以堂食
成個外型好吸睛 分左三層
分別係雞蛋布甸、紫米露、椰汁 🥥
食落去有唔同嘅口感 超級豐富

加埋芋茸 打得好綿密 十分香口
仲有一粒粒嘅西米露 口感好豐富
1K
2023-08-10 25 views
最近天氣很熱,心情多少都有影響,加上生活有少少壓力,平時我的減壓良方就是食糖水!尤其中式糖水更是我至愛🧡🧡 我朋友在旺角工作順便探他班後一齊食糖水,他介紹一定食呢間,位置方便到又剛好有小網紅生日的布置呢!平日去都多人,等位一陣先入到。原個雪梨燉冰糖🍐皇牌最愛,原隻雪梨🍐 同一些龍眼肉一齊食不錯👍飲完喉龍都舒服了!桃膠養生飲啖啖桃膠大大粒養生又好吃!仁芝初旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈地下6號舖
平日去都多人,等位一陣先入到。

原個雪梨燉冰糖🍐

桃膠養生飲
啖啖桃膠大大粒養生又好吃!

仁芝初
2023-08-04 44 views
再訪人氣中式甜品店💕 旺角行完街,最啱就係去食碗糖水,透心涼🥰 餐廳裝潢簡約,環境舒適,放滿明星海報💖 店舖人流多 好受歡迎,質素有保證😍 甜品口味選擇多,每日新鮮製造,質素很不錯,店員服務態度很好👍🏻三人消費:$100 🫧每碗外賣+$2🫧🥥椰汁紫米露 ($32 凍)✨有驚喜!面頭是香濃椰汁,底下大量紫米露,香甜軟糯 煙靭有咬口,攪勻食超好味!十分香甜👍🏻 口感味道滿分🥭木瓜燉雪耳 ($32 凍)✨味道好清甜,滋潤養顏,大量爽滑雪耳及軟腍木瓜,十分足料🥰🍠夠薑蕃薯糖水 ($30 熱)✨熱騰騰,一打開好香濃薑味,大大件蕃薯煮得好腍,好甜好好味😚

三人消費:$100 🫧每碗外賣+$2🫧

🥥椰汁紫米露 ($32 凍)✨

🥭木瓜燉雪耳 ($32 凍)✨
味道好清甜,滋潤養顏,大量爽滑雪耳及軟腍木瓜,十分足料🥰

🍠夠薑蕃薯糖水 ($30 熱)✨
熱騰騰,一打開好香濃薑味,大大件蕃薯煮得好腍,好甜好好味😚
2023-08-04 34 views
🌳芒果椰汁紫米露芒果唔係普通嘅甜,係超級甜🥭椰汁味啱啱好!紫米好有口感,呢度嘅紫米露高質😍🌳香滑芝麻糊見到介紹芝麻糊係呢度嘅特色甜品之一,即刻想試下!芝麻糊香滑味道突出,認真唔錯🫶🏻🌳檸檬薏米水天氣咁熱呢款薏米水真係消暑解渴🥵買咗支外賣諗住陣間飲,行到好熱飲啖即刻舒服晒☺️檸檬嘅清香加上薏米水非常容易入口,味道唔會好甜,啱啱好👍🏻🦥仁芝初 (旺角)旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈地下6號舖
🌳芒果椰汁紫米露

🌳香滑芝麻糊

🌳檸檬薏米水

🦥仁芝初 (旺角)