2016-12-03 1187 views
行過雅蘭比佢d食物display吸引個set好似好豐富咩都有於是入去試兩個人叫左兩個set呢個$135可惜壽司d飯麻麻一夾就散 又暖烏冬都麻麻口感似上海粗炒好彩天婦羅有驚喜粉漿唔錯另外$140 set蒸蛋好滑烏冬唔好食唔彈牙煮得太稔個魚生飯仲離譜D三文魚熟既仲多過帶子同三文魚籽魚生雖然好飽影相靚但係百幾蚊既價錢唔算好食性價比低
行過雅蘭比佢d食物display吸引

影相靚
但係百幾蚊既價錢唔算好食
性價比低
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2016-12-02 840 views
黎到雅蘭中心搵晚餐食,見到呢間門面幾好,望左menu幾吸引就入左去。因為肚餓見到個個餐都好想揀,諗左陣決定要牛肉烏冬刺身天婦羅御膳,男人揀左忌廉芝士雞鍋,等左10-15分鐘就到。成個御膳好豐富,有刺身有天婦羅有個烏冬鍋,不過刺身一試個吞拿魚唔太新鮮好林,帶子三文角都係普通貨色。天婦羅方面隻蝦就大隻,不過唔夠脆好似放林咗咁。唯一出色既就係兩個烏冬鍋,烏冬好煙韌好有口感。溫泉蛋牛烏冬鍋好味,個味噌湯甜甜地味道剛好,唔想食咁重口味呢個烏冬鍋就啱。男人個忌廉芝士湯望落好似好濃好膩咁,點知一試,個雞燒到好香,夾埋個忌廉湯一D都唔膩仲好夾。

牛肉烏冬鍋刺身天婦羅御膳
忌廉芝士燒雞烏冬鍋御膳
2016-11-30
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
選擇好似好多,但望下嗰本都幾厚嘅餐牌,發現來來去去其實得個幾款食材,例如係烏冬、鰻魚、豬扒、牛肉.....不過係用唔同嘅方式同埋碗擺出來。正所謂有選擇等於冇選擇,坐低都唔知食乜好,價錢仲要唔平添,但味道又唔係高等級喎。有啲搵笨嘅感覺。

有啲搵笨嘅感覺。
2016-11-23 607 views
今晚9:00同同事收工去食好西佢話0里間好正好味去到個菜單樣樣都想食 選擇困難症😱揀咗好耐 最後揀咗火鍋定食火鍋個湯底偏甜 牛唔夠嫩 日本嘢真系唔係幾啱我如果個湯唔甜都幾好嘅炸物冇咩特別壽司D魚生細咗D 但飯糸好食嘅同事唔食得生 所以我有口福啦
今晚9:00同同事收工去食好西
2016-09-14
Type of Meal
Dinner
2016-11-17 585 views
突然心血來潮想食烏冬 就黎左呢間試下 叫左個牛肉烏冬鍋 湯底味濃 烏冬口感吾錯 略嫌牛肉有少少過熟去之前見好多人評論佢服務一般 去過睇過 果然真係一般 想賣單既時候 見到2個職員企係遠處傾計 無留意四周客人既需要 搞到我地要睇準時機等佢望過黎先賣到單
2016-11-13 701 views
見星期日也沒甚麼人,比較清靜而環境不錯,就做了一個很錯的決定。又一次認明太少人的餐廳不要去。叫了一個鰻魚飯加溫泉蛋撈烏東定食。第一口烏東即想吐,因為個醬汁咸到不得了。烏東質地不錯,但醬汁多到似湯烏東。妅難食。至於鰻魚飯,啲飯濕到完全食唔到固體的感覺,比較似粥。鰻魚是可以的。食完後向經理反映,$85食這些不能入口都的食物,太沒誠意。經理話鰻魚飯濕因為有鰻魚汁。這個回覆再次顯示除了廚師,連經理都係冇誠意的。肯定冇下次!

肯定冇下次!
2016-11-13
$85 (Lunch)
2016-11-12 588 views
突然想食日本菜, 鋪外既假食物擺設很吸引,所以walk-in試呢間。幸好早入座,眼見7點後勁多人排隊。Set menu選擇多,2個人又怕一人一個set會太飽,結果只order左1個set及單叫滑蛋豬扒飯就岩岩好啦豬扒飯最先試檯,半生熟蛋醬鋪面很吸引,可惜主食炸豬扒既肉質太厚實,完全無鬆軟既感覺,而且外層炸得不夠香口,很一般烏冬鍋壽司天婦羅御膳很豐富,烏冬鍋內有牛肉、炸蝦、扇貝、蜆、金菇、冬菇同生蛋,夠足料至於壽司及天婦羅既味道都很正常。最可讚既係烏冬咬落Q彈,好味

2016-10-22
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$130 (Dinner)
2016-11-06 438 views
經過見到佢門口感覺好似以前百人一株個啲咁,價錢中等唔貴。食物唔錯,好鍾意佢個蒸蛋,好夠味,蒸得又滑。叫左個餐有鰻魚飯,冷麵,刺身同湯。其他野都幾正常,無乜特別驚喜但唔差,鰻魚都幾好味。另外叫左個鍋物,有辣麵鼓果個,啲湯都唔錯,甜甜哋又有啲辣,仲有少少烏冬同飯,感覺有啲重覆,又飯又烏冬有啲怪;都有少少刺身配菜,都唔錯。服務一般,夜左人多左就開始慢啲,有少少插曲,食個鍋個陣啲湯唔平均好似想倒瀉咁,咁叫左個妹妹幫我移一移,之後佢睇到都熱就唔知去左邊搵人幫,但唔知點解不了了之,感覺無咩交帶,做唔到可以講一聲,無問題既,好過當無左件事,之後搵左個姐姐幫手整同換左隻spoon(唔記得中文點打),都好好,有笑容。不過餐廳屬中等應該多啲檢查餐具損壞情況,唔係就同以前商場未裝修既感覺一樣。沖茶都沖得幾密,值得一讚。但啲服務靜啲,例如比完錢唔會講多謝,入去又唔會講歡迎光臨之類,可改善
經過見到佢門口感覺好似以前百人一株個啲咁,價錢中等唔貴。
食物唔錯,好鍾意佢個蒸蛋,好夠味,蒸得又滑。
叫左個餐有鰻魚飯,冷麵,刺身同湯。
其他野都幾正常,無乜特別驚喜但唔差,鰻魚都幾好味。
沖茶都沖得幾密,值得一讚。
辣麵鼓鍋
冷麵加鰻魚飯
2016-11-06
辣麵鼓鍋
冷麵加鰻魚飯
2016-10-30 359 views
路經旺角,跟友人來了個快Lunch,難得又不用等位,一試無妨🤗我就點了這個牛肉烏冬鍋+6件壽司定食($90),本來都不是很餓,食物來了肚皮就打起鼓來😛烏冬很彈牙👍🏻吸了牛肉的湯,很鮮甜喔。配料特別的多,上面的蛋沒有令人失望。友人說我很失禮,吃到好像餓狗搶_,沒關係啦餓起來就是顧不了儀態😅😅sashimi很新鮮,數分鐘已被我ko✌🏻️友人點了豬扒蛋飯,他說炸粉不多,豬扒仍很juicy,蛋是半生熟,配上不搶眼的蔥花一齊吃,及格!
$80 (Lunch)
2016-10-18 305 views
旺角一向好多好多選擇. 尤其是日本菜. 今日做完facial. 突然想食日本野.係openrice 搵餐廳之際. 路過位於雅蘭中心的今助日本餐廳被廚櫃show 的食物樣版所吸引. 再看看餐牌. 好多選擇呀. 而且好多個選擇都好吸引. 價錢由hkd 70-120 不等在眾多選擇下. 我選了蛤貝味噌烏冬鍋. 加五件壽司定食. hkd 95 +1 . 有前菜配送 不過order. 後侍應告之要等至少20 分鐘今日放假. 等一等都無所謂. 但當時為繁忙時間的旺角. 要等20 分鐘 對只有短短午餐時間的上班族來說應該太耐了吧五件壽司望落顏色已經不太新鮮. 已經有少少失望. 鰻魚乾乾的. 三文魚薄薄的. 吞拿魚淡到無味. 帶子是唯一較好少少. 有dd. 鮮味 叫小鍋 等左咁耐. 當然重點係想試下佢個湯. 一飲. 超咸. 而且完全無鮮 . 亦無甜味. 不過蜆係好大隻既. 肉都好彈牙. 新鮮. 冬菇係成個餐最好食的. 大大粒. 又厚肉juicy 金菇就無咩特別烏冬好一般. 浸兩浸已經又霉又淋. 加試咁咸的湯底. 真係食得有d 辛苦 咁既質素仲要等咁耐. 本menu 整得幾靚都無用啦
旺角一向好多好多選擇. 尤其是日本菜.
今日做完facial. 突然想食日本野.
被廚櫃show 的食物樣版所吸引.
不過order. 後侍應告之要等至少20 分鐘
今日放假. 等一等都無所謂.
但當時為繁忙時間的旺角. 要等20 分鐘
對只有短短午餐時間的上班族來說應該太耐了吧
五件壽司

望落顏色已經不太新鮮. 已經有少少失望.
叫小鍋 等左咁耐. 當然重點係想試下佢個湯.
一飲. 超咸. 而且完全無鮮 . 亦無甜味.
不過蜆係好大隻既. 肉都好彈牙. 新鮮.
冬菇係成個餐最好食的. 大大粒. 又厚肉juicy
金菇就無咩特別
烏冬好一般. 浸兩浸已經又霉又淋. 加試咁咸的湯底.
真係食得有d 辛苦
咁既質素仲要等咁耐. 本menu 整得幾靚都無用啦
$90 (Lunch)
2016-10-17 307 views
平時睇開open rice。見呢間食評不錯去食下。佢話要等15至20分鐘。咁我就好期待地等。食物來到之後我食了三文魚壽司先。但好腥。我就吐左出來。之後食蒸蛋。又是不好味。咁我又肚餓。咁個烏冬都是正常。所以食哂。不過就一定無下次福相係我完成圖。未夠飽都不想食落去
福相係我完成圖。未夠飽都不想食落去
2016-10-05 1787 views
上星期一個晚上來這裡食餐豐富晚餐~ 兩人叫了一客"牛肉烏冬鍋天婦羅壽司拼盤" ($150) 和 一客"山海烏冬鍋天婦羅壽司御膳" ($155). 兩個set都分別有一個烏冬鍋, 一碟天婦羅和一碟壽司~山海烏冬鍋&牛肉烏冬鍋:山海烏冬鍋和牛肉烏冬鍋最大分別, 便是前者入面仲有D海鮮, 例如帶子,魷魚,蜆, 一隻炸蝦, 其餘配料都是一樣的, 兩種鍋湯底都有明顯分別, 山海烏冬鍋入面有海鲜所以湯底帶點甜味, 而牛肉烏冬鍋就比較濃味偏鹹.  烏冬幾好夠彈牙, 質素不錯.壽司:兩個set的壽司質素正常, 沒有太突出, 壽司飯的調味都算不錯.天婦羅:天婦羅就有兩隻炸大蝦, 一件冬菇, 一件蕃薯, 一件青椒, 味道幾好, 炸粉不厚, 上枱時熱辣辣的, 又脆又好味.食物質素是OK的, 但不喜歡他們的上菜方式, 我們以慢慢吃的速度 吃了差不多廿五分鐘(其實都已差不多吃掉壽司和烏冬鍋的7成)..天婦羅才上枱.. 以往在其他餐廳吃這類日式set, 一定會全部一次過上菜的, 這樣吃才開心滿足嘛..現在要就住食等埋天婦羅 感覺很奇怪..吃得也不夠痛快.另外..一開始他們送上枱的山海烏冬鍋是漏左放牛肉的....好

山海烏冬鍋&牛肉烏冬鍋:
壽司:

天婦羅:

另外..一開始他們送上枱的山海烏冬鍋是漏左放牛肉的....好彩我記得menu上是有牛肉的...所以叫他們補番... 感覺他們的廚房都幾甩漏
而且侍應的反應和態度都不太理想... 即使叫他們添茶也要揮手一會兒才有人回應
2016-09-30
Type of Meal
Dinner
自從Hugo 出左世之後,我已經自我封閉左差唔多大半年 而家Baby 開始大個仔,我這個媽亦開始可以慢慢學懂放手 慢慢地走出只有阿B 既世界,要見番一路既朋友圈圈 早前我又放左自己一晚既假期,放底左阿仔 同我呢班由打Blog 識到我嫁到而家我生埋b 既戰友們 對上一次出黎食飯就係我臨生個陣,之後就係上我屋企探BB 今次我再可以同佢再來個Girl Talk Night 今次飯局揀左朋友想試既餐廳,呢間就係 今助烏冬御膳 其實呢間餐廳都成日經過架啦,因為我成日隔離個間餐廳 但係從來又冇諗過入黎食啵,咁就岩曬啦 我地四個女人望住個餐牌好耐,唔係揀唔落手 而係好似樣樣都好好食咁,唔知點揀好 而最後我就揀左呢個牛肉定食(好似)手打烏冬 講真的呢個Set 以女仔黎講係好夠飽,而我係一定比起一般更大食 但係我都覺得好夠,首先有一些定食既Set 係配以四式刺身 老實呀,我開頭都唔期望佢係係好新鮮或者好好食架啦 但係又估唔到冇平時食到個d 雪藏味啦 仲要幾新鮮,由其個舊帶子我仲好回味 另外我呢個就配埋天婦羅既,或者咁講 我自己唔太好天婦羅,或者係放題食得多係唔好食既, 但係呢度既天婦羅係做到炸得岩岩
自從Hugo 出左世之後,我已經自我封閉左差唔多大半年

而家Baby 開始大個仔,我這個媽亦開始可以慢慢學懂放手

慢慢地走出只有阿B 既世界,要見番一路既朋友圈圈

早前我又放左自己一晚既假期,放底左阿仔

同我呢班由打Blog 識到我嫁到而家我生埋b 既戰友們

對上一次出黎食飯就係我臨生個陣,之後就係上我屋企探BB

今次我再可以同佢再來個Girl Talk Night

今次飯局揀左朋友想試既餐廳,呢間就係

今助烏冬御膳

其實呢間餐廳都成日經過架啦,因為我成日隔離個間餐廳

但係從來又冇諗過入黎食啵,咁就岩曬啦

我地四個女人望住個餐牌好耐,唔係揀唔落手

而係好似樣樣都好好食咁,唔知點揀好

而最後我就揀左呢個牛肉定食(好似)手打烏冬

但係我都覺得好夠,首先有一些定食既Set 係配以四式刺身

老實呀,我開頭都唔期望佢係係好新鮮或者好好食架啦

但係又估唔到冇平時食到個d 雪藏味啦

仲要幾新鮮,由其個舊帶子我仲好回味

另外我呢個就配埋天婦羅既,或者咁講

我自己唔太好天婦羅,或者係放題食得多係唔好食既,

但係呢度既天婦羅係做到炸得岩岩好

外層唔會炸到好厚,食到食材本身既味道

最鐘意食佢地既冬菇同蕃薯

最後又點少得呢個主角呀,牛肉手打烏冬

朋友話以呢個價錢唔係做到手打烏冬就認真冇下次

但係呢間既手打烏冬就做到彈牙爽口,長度岩岩好既效果

加上d 湯底又幾好味,應該係.....日式牛肉湯底(甜的)

令我都想再同先生再黎食多一次

以每Set 約為$149-169 黎講,價錢尚算中等

但係食品質素亦尚算不錯,加上當天我地星期六食飯

都冇特別有限時既問題,岩曬幾個女仔既小聚會

不過如果帶同小Baby 的話也許一定要帶BB 車

在場所見卡位位置不多,如小朋友像我那個咁

又未識坐又唔想帶車仔出街,可能就要等一輪時間先可以有位入啦

不過唔知份量對於男仕黎講又夠唔夠食呢?

下次帶埋老公黎試個陣再作分享
2016-09-17
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$180 (Dinner)
  • 牛肉打牛烏冬SET
2016-09-27 265 views
Order左之後等左起碼半個鐘,竟然無同我落到單囉,真係O曬咀,咁都得,竟然犯埋d咁低級嘅錯誤,重點果陣又唔係人多,仲想係度射波,真心無語。以後都唔會再黎幫親!
2016-09-20 454 views
星期日夜晚8點竟然可以唔使等位直入兩個人 教你最抵食既方法一個人叫套餐 另一個單點因為之前兩個人都叫左套餐 飽到嘔 食唔哂咁滯於是今次實行節儉之舉Sorry 只係影左碗吉列豬扒滑蛋飯好味
星期日夜晚8點竟然可以唔使等位直入

兩個人 教你最抵食既方法