2016-11-11 353 views
平時食中式西式甜品就多, 台式甜品唔係周圍有得食, 好彩太安夜市唔係浪得虛名, 真係咩都有得食仙草冰 $30買左個外賣返屋企慢慢食, 有仙草/珍珠/芋頭, 由於當晚芋圓賣晒, 店員只好比多d芋頭, 返到屋企其實D冰都溶得7788, 不過味道只是淡少少, 沒太大影響,芋頭煮到好芋泥, 珍珠口感Q彈, 仙草份量都好多 食厭左中西式糖水, 食下呢款大碗又抵食
仙草冰 $30

食厭左中西式糖水, 食下呢款大碗又抵食
  • 仙草冰
2016-11-04 533 views
自從去過一次太安樓 就好似大開眼界咁😍 點解會有咁多好野食㗎👅-今次為你推介來來小吃店 點解會介紹🤔 有睇開呢到都會知啊姐我喺芋圓fans 所以點都要潮一潮聖-今次食咗仙草冰 ($30)首先要讚嘅喺佢用咗仙草汁做底 所以個底唔會太甜但又有仙草味😂之後佢座冰山其實喺用奶整成所以食落有啲奶味 重點喺芋圓同地瓜圓份量幾多 亦夠煙韌 不過地瓜圓重蕃薯味啲 對比之下芋圓無咩芋頭味 但有原舊芋頭搭夠 收貨 芋頭都幾大舊 而且又幾粉 仲有珍珠做配料 成碗仙草冰都幾多料同埋仙草唔會咬極唔斷 亦有少少回甘味👅對於喺香港食到呢個質素嘅仙草冰 收貨😌

仙草冰
今次食咗仙草冰 ($30)

但有原舊芋頭搭夠 收貨 芋頭都幾大舊 而且又幾粉
仲有珍珠做配料 成碗仙草冰都幾多料

同埋仙草唔會咬極唔斷 亦有少少回甘味👅

對於喺香港食到呢個質素嘅仙草冰 收貨😌
2016-10-25
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2016-10-19 395 views
最近迷上了芋圓,煙煙韌韌嘅口感令人無法自拔。當友人告訴我西灣河有間小吃店有黑糖冰吃,配料還有手工造的芋圓,我們便約定好放學後專程去一嘗味道。小吃店位於太安樓商場,西灣河站A出口對面就是了,過一條馬路就到,相當方便呢。商場裏像迷宮一樣,很易迷路,但有著許多不同種類的小吃,令人眼花瞭亂。不過我們的首要目標都是芋圓和冰!👅久經波折終於找到了,店面相當簡單,價錢亦很清楚地列明了出來。我們選了五種配料,包括手工芋圓、布丁、黑糖寒天、芋頭、紅豆,都不過是$35。老闆似乎不是本地人,與我們用普通話交流,樣子看似已相當疲累,不過仍面掛笑容為我們落單。等了不過五分鐘,一碗大大碗的冰完成了。一拿到手我和友人都嚇壞了,幸好沒有一人叫一碗啊!😝 冰面上淋了煉奶,冰裝得滿滿的,配料亦圍成一個圈,相當吸引!因為不是綿綿冰,所以冰感不會相當幼滑,可我更喜歡這種有碎冰的刨冰。👍 至於配料方面,芋頭、紅豆、布丁都是正常的味道,沒有太大特別。至於芋圓雖有口感,但卻沒有很大的味道,故有點失望。但最有驚喜的是黑糖寒天!小小正方形形狀的,口感很爽口,黑糖味很出,所有配料一拼上冰一起吃就相當好吃!這個價錢相當抵!😚小店還有很多其
最近迷上了芋圓,煙煙韌韌嘅口感令人無法自拔。

小店還有很多其他美食,必定encore!😀 另外小店是不提供桌椅的,買完就要站在一旁捧著吃,仍然無損味道。
2016-10-18
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2016-09-04 443 views
三種黑糖刨冰.可以選三款配料 我選了手工芋圓/紅豆/芋頭☺️ 台式刨冰冰塊較粗 黑糖醬份量足 每一口都會有味道 不會有無味冰😌 手工芋圓之前都試過了 口感煙韌 能嚐到芋頭/地瓜的味道 不過略嫌大粒了點 應該要切細粒點! 份量很大 個碗是麵碗那麼大 看到的時候 嚇了一嚇 這個價錢來說 性價比頗高 整體還不錯 但與台灣的比當然還有距離
三種黑糖刨冰.

2016-08-12 521 views
勁喜歡食芋圓既我。。真係會四圍試新野丫今日去到太安樓。。唔試點得丫叫左個綜合豆花。。咩都有d樣樣都可以試晒友人就話糖水偏甜。。我就覺得岩岩好。。芋圓勁咬口豆花又夠滑。。仲有熱同凍簡既叫凍既會有少少刨冰係上面咁先$25😂😂價錢好合理 下次可以試埋魯肉飯丫
勁喜歡食芋圓既我。。
真係會四圍試新野丫
今日去到太安樓。。唔試點得丫

叫左個綜合豆花。。咩都有d
樣樣都可以試晒
友人就話糖水偏甜。。
我就覺得岩岩好。。芋圓勁咬口
豆花又夠滑。。仲有熱同凍簡既
叫凍既會有少少刨冰係上面
咁先$25😂😂價錢好合理
下次可以試埋魯肉飯丫
2016-08-02 410 views
之前去台灣旅行,食過當地的芋圓仙草凍(類似涼粉但滑啲、甜甜地)覺得驚為天人!我成日喺太安樓買野食,發現原來呢間有賣呢款甜品,馬上試下!正!好好味!另一日再試埋佢個黑糖刨冰,都好好食!(我買外賣返到屋企都仲未溶)乜都想試下,結果叫左5種配料:愛玉、仙草凍、紅豆、手工芋圓、芋頭,再加埋花奶($2)推介👍🏻

另一日再試埋佢個黑糖刨冰,都好好食!
(我買外賣返到屋企都仲未溶)
推介👍🏻
5種黑糖刨冰
TakeAway
$35 (Tea)
5種黑糖刨冰
2016-07-24 318 views
家庭作業式小店,在太安樓第二街,門口是一生果檔,一直走就是不太起眼的小店。夏日炎炎,叫了仙草冰,挫冰沒有味道,配料之一芋圓也稍硬不夠Q,仙草一般沒什麼特別!我懷疑店家是道地台灣人。

我懷疑店家是道地台灣人。
2016-07-24 373 views
記得數年前暑假到九份,在大汗淋漓之制,吃了一碗冰凍的仙草芋圓冰!自此就愛上了芋圓香港吃芋圓的的地方不多,有日偶然從報章看到,太安樓有一間由台灣人開設的糖水店,就特意前來覓食一路排隊,汗珠已經一滴一滴咁流下來。同男友決定一人要一碗仙草冰!排隊連等侯時間大約等了十多分鐘,終於等到喇!仙草冰以仙草汁作為冰底,配上淡淡的黑糖味,飲落去好舒服!配料有粉圓、仙草、芋頭、芋圓。仙草幼滑,芋頭夠粉,而芋圓的芋頭味好足,特別驚喜是綠茶味的芋圓,濃濃的綠茶味,配上黑糖仙草冰,簡直透心涼!不用山長水遠到九份就能夠吃到台灣的味道,超滿足!
記得數年前暑假到九份,
在大汗淋漓之制,吃了一碗冰凍的仙草芋圓冰!自此就愛上了芋圓

一路排隊,汗珠已經一滴一滴咁流下來。
同男友決定一人要一碗仙草冰!

排隊連等侯時間大約等了十多分鐘,終於等到喇!

仙草冰以仙草汁作為冰底,配上淡淡的黑糖味,飲落去好舒服!

配料有粉圓、仙草、芋頭、芋圓。

不用山長水遠到九份就能夠吃到台灣的味道,超滿足!
仙草冰
今晚突然之間好想食芋圓 喺港島 應該剩係得太安樓呢度有(如果大家知道有其他地方食到 可以介紹我嗎?)今日咁熱好想整返碗刨冰 我揀咗三種冰 $33 手工芋圓+粉圓(珍珠)+芋頭 上面再淋上黑糖漿啲料真係好多啊!兩個人食都食到好飽芋圓煙韌彈牙!口感味道都一流芋頭好粉好大舊珍珠都係好有口感 硬度剛好 不會太腍 好有咬口$33真係抵到爛呀夏日炎炎食碗冰 即刻降晒溫 消暑最佳選擇
今晚突然之間好想食芋圓
喺港島 應該剩係得太安樓呢度有

(如果大家知道有其他地方食到 可以介紹我嗎?
今日咁熱好想整返碗刨冰

$33真係抵到爛呀

夏日炎炎食碗冰 即刻降晒溫
消暑最佳選擇

2016-06-20
$16 (Dinner)
  • 黑糖刨冰
  • 芋圓
  • 芋頭
2016-07-13 1220 views
去完康怡睇戲 ~~ 一場黎到 !! 梗係加插多個景點啦 !! 太安樓聽就聽得多喇 !! 咁大個女都真係第一次黎 !! 係康怡坐叮叮落去都真係好方便 !!幾個站就到 !! 一落車就行入去就係 ~~ good 爆 !!黎到覺得熱同焗...雖然入面好多美食...但夏天黎都幾辛苦 !! 今日我地 4點鐘左右到...入面堅焗架...即刻澎澎聲搵左個甜品先 !! 睇雜誌報道呢間係台灣人開架 !! 有介紹刨冰 !! 咁 Q 熱 ~~ 唔係唔食左呢個先呀嘛 !! 仲要係正宗台灣冰 ~~ 正到爆燈 !!有好多個選擇 !! 叫左幾種香港冇既特色野先 ~~ 呵 !! 我地叫左2個刨冰 !! 2杯飲品 ~~呢碗係5種冰 !! 冰底係普通冰底 + 黑糖醬 !! 已經好正 !! 個黑糖勁香 !! 5種配料包括有:愛玉 / 紅豆 / 綠豆 / 芋圓 / 蘆薈 另加練奶 !! 愛玉係香港都真係...未見過 (喇 ~ 唔好話我知邊有邊有...我真係未係香港見過呀下 ~~ 哈哈) 同台北食既一樣樣 ~~ 呵 !! 開心 !! 紅豆同綠豆好正 ~~ 又夠大粒 !! 又好好咬 !! 兩隻豆都好愛 ~~ 蘆薈好似唔係好夾咁..

我地叫左2個刨冰 !! 2杯飲品 ~~
呢碗係5種冰 !! 冰底係普通冰底 + 黑糖醬 !! 已經好正 !! 個黑糖勁香 !! 5種配料包括有:愛玉 / 紅豆 / 綠豆 / 芋圓 / 蘆薈 另加練奶 !! 愛玉係香港都真係...未見過 (喇 ~ 唔好話我知邊有邊有...我真係未係香港見過呀下 ~~ 哈哈) 同台北食既一樣樣 ~~ 呵 !! 開心 !! 紅豆同綠豆好正 ~~ 又夠大粒 !! 又好好咬 !! 兩隻豆都好愛 ~~ 蘆薈好似唔係好夾咁...相反個芋圓都真係正到爆 !! 佢地自家制架 !! 好大粒 !! 值得推介 !!
呢碗男友既 ~~ 佢只左3種冰 !! 佢叫左仙草 / 黑糖寒天 / 紅豆 加練奶,佢俾左仙草同寒天我試 !! 我個人好鍾意仙草隻味 ~~ 好似香港既涼粉架 !! 但係呢個係好食版本 !! 至於寒天都係好似 jelly 咁但係硬少少啦 !! 黑糖味好重 !! 呢兩種配料都值得推介 !!
呢杯係台式生果茶 ~~ 可能我食緊冰既關係...味覺...有d麻左 !! 哈哈 ~~ 茶味好夠 !! 生果味唔夠 ~~ 但都比兩間台式餐廳好味 !! 但我個人勁推介既係以下 !! 哈哈 ~~
呢個芒果沙冰都真係勁推介呀 !!!! 咁熱天時 ~~ 勁爽 !! 芒果味勁濃 ~~ 冰打到好幼細 !! 價錢又平 !!! 不得之了呀 !!!!!!!!!

我臨走仲忍唔住買左碗熱仙草番屋企添,屋企人 like 熱甜品,反正食唔哂我可以入雪櫃變番凍甜品 !! 果碗唔記得影相 !! 屋企人話勁正 !! 我估我下次黎要打包好幾樣野走架喇 ~~ 太熱喇 !! 哈哈 ~~
  • 刨冰,芒果沙冰
2016-07-02 419 views
今日熱辣辣,同埋太安樓其實幾焗下既,所以就決定買冰涼既野食下啦。我地就試左焦糖刨冰,揀左五種冰就$38揀左手工芋圓 椰果 仙草凍 布丁 蒟蒻d冰吸哂焦糖既味,而且d冰都唔算好快溶,芋圓就覺得冇咩味,係幾有咬口既,布丁就好甜用黎撈埋冰食好夾。表示蒟蒻同椰果太似所以撈埋食分唔到哈哈。佢38蚊好大碗,兩個人share都岩岩好,食到好飽又可以消暑。
我地就試左焦糖刨冰,揀左五種冰就$38
揀左手工芋圓 椰果 仙草凍 布丁 蒟蒻
2016-07-01
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
2016-05-02 578 views
又去太安樓試新店!台灣姨姨的外帶台式甜品店!有刨冰 黑糖糖水 芋圓 仙草 豆花等 今次先試招牌🔥 ✨燒仙草 ($30)✨原來燒仙草係一定係熱嘅 平時食到其他類似jelly它擱置一會 由流質變凝固起 清清的草藥香滲透口腔每個角落 吃一半放入雪櫃 變涼後 便會變得像蒟蒻一般入口即化的狀態!👉🏻配料方面有很少芋圓 太粉不夠香 感覺稍失望!粉圓即係珍珠 份量最多 但很甜很甜 粉頭的感覺走花生 紅豆則甜而綿密 似乎是台灣人的口味呢! 看似少 作宵夜就多😳 可以買返屋企同家人分享!👉🏻單嚐芋圓 相對粉腍雖然未算太甜 味道一般 勝在俾心思時間煮
又去太安樓試新店!台灣姨姨的外帶台式甜品店!
有刨冰 黑糖糖水 芋圓 仙草 豆花等 今次先試招牌🔥

✨燒仙草 ($30)✨
原來燒仙草係一定係熱嘅 平時食到其他類似jelly
它擱置一會 由流質變凝固起

清清的草藥香滲透口腔每個角落
吃一半放入雪櫃 變涼後
便會變得像蒟蒻一般入口即化的狀態!
👉🏻配料方面有很少芋圓 太粉不夠香 感覺稍失望!
粉圓即係珍珠 份量最多 但很甜很甜 粉頭的感覺
走花生 紅豆則甜而綿密 似乎是台灣人的口味呢!
看似少 作宵夜就多😳
可以買返屋企同家人分享!

👉🏻單嚐芋圓 相對粉腍
雖然未算太甜 味道一般
勝在俾心思時間煮
2016-04-23 417 views
聽聞太安樓既小食幾出名,今日順道經過就要來體驗一下。來來主打係台式小食,先食黑糖豆花,味道比一般豆花多了一陣黑糖味道,豆花有豆味但有口感,不算非常滑。至於珍珠奶茶既茶味感覺尚可,不重香奶味,但仍有茶味的。可以一試
2016-04-05 402 views
好掛住台灣既燒仙草 唯有係到買黎解解癮 暖暖既仙草係天氣凍既時候食正 入面有珍珠 手作芋圓 紅豆同自家炒既花生暖既時間仙草會係水狀 凍左就會稠稠地~ 味道唔會太甜 芋圓亦整得夠煙韌 不過就冇乜味 綠茶味係最好食最有味 而且整體料就少左d 所以比起其他舖頭會略貴
好掛住台灣既燒仙草 唯有係到買黎解解癮
暖暖既仙草係天氣凍既時候食正
入面有珍珠 手作芋圓 紅豆同自家炒既花生
暖既時間仙草會係水狀 凍左就會稠稠地~
而且整體料就少左d 所以比起其他舖頭會略貴
燒仙草
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
2015-09-21 529 views
繼上次找到我的芋圓之旅終點站-康瑞涼茶後,並沒有放棄繼續尋覓出色的芋圓。古語有云,一山還有一山高。在太安樓找到兩家店,美姐糖水和來來小吃店。相比美姐糖水,來來小吃店較整潔企理,亦較寬敞。除了廚房,還有供堂食的立食位置,炎炎夏日,有冷氣供應,還有電視,挺不錯。美姐有各類中式糖水,來來則主打台灣糖水和飲品。刨冰可自選配料。懶人如我,可選仙草冰,預設地有芋圓、芋頭、仙草和粉圓。份量十足,賣相一般。最好吃是大大件芋圓,粉粉的,少少煙韌,濃郁芋香。其他都一般。芋圓令人失望,完全沒有蕃薯或芋頭味,只是一顆淡而無味的丸子。在美姐糖水外賣了一碗薑汁芋圓作比較。薑汁不會太甜,幾濃的薑汁,吃過仙草冰,正好暖一暖胃。十分喜歡它的薑汁,但芋圓同樣強差人意。還是深水埗醫局街的隱世芋圓最出色。到目前為止,最回味,甚至可說是唯一令人滿意的一家。看到寫著"台灣名產 仙草芋圓丸子"的一刻,心裡一陣興奮。即叫即煮,等了5-10分鐘,卻漫長得像一輩子。急不及待打開蓋子,盛得滿滿的。有芋圓、紅豆、薏米,底下放滿仙草,十分豐富。芋圓十分煙韌,咬下去有淡淡的芋頭味,還有超細的芋頭粒。黃色的較軟,又滑又煙韌,有蕃薯的甜和清香。很滿

在太安樓找到兩家店,美姐糖水和來來小吃店。

養樂多綠茶
看到寫著"台灣名產 仙草芋圓丸子"的一刻,心裡一陣興奮。

芋圓十分煙韌,咬下去有淡淡的芋頭味,還有超細的芋頭粒。黃色的較軟,又滑又煙韌,有蕃薯的甜和清香。很滿意。

大大粒的紅豆完全沒有多餘的甜,咬下去,粉粉的口感。薏米大粒又彈牙,丸子煙韌帶點粉,還有滑溜溜的仙草,十分清香。唯一的甜味,來自椰汁,應該是混了點仙草的糖漿,椰香和甜味之中,帶有一點仙草味。
$20一碗,用料豐富,而且真材實料。混在一起,每一樣都有各自的角色,令整碗糖水味道更佳,口感更多層次。除了外賣,還可以到旁邊的康瑞中醫診所堂食。可惜,家庭式經營的小店,要吃到芋圓,要碰碰運氣。
2015-09-12
$30 (Tea)