1K
2024-06-08 4234 views
Happy Friday約左食之戰友人去食飯,天氣咁熱又想平平地,即想起兩姊妹涼皮有限公司,榮獲米芝蓮必比登推介,趁今次可一試。晚上7:40到去到,唔太多人,新店裝潢簡約明亮,一目了然,牆上掛有介紹店子的報導,先點餐後就座。餐牌,第一次幫襯必試下招牌貨,有得揀要辣度,要左BB辣。招牌兩姊妹涼皮,$33,四川風味涼皮,配料有大量芫荽、青瓜絲、豌豆和花生碎等,再配上秘製辣椒醋,闊身的晶瑩通透的涼皮,有少許厚度,口感煙韌爽滑,因為要了BB辣食落唔係好辣,味道酸甜鹹香,清爽之感好開胃,好適合炎炎夏日食,如果揀再辣少許應該會更正呢。紅油小雲吞12顆,$40,又係要要了BB辣,細細粒易入口,皮薄內餡鮮味多汁,味道麻辣酸甜,有菜伴食,味道不俗。青瓜木耳口水雞,$30,都係要了BB辣,雞肉嫩滑,少許麻辣,辣中帶香,幾好味,木耳爽脆,青瓜清甜。無糖赤小豆薏仁去濕茶,加購$14,呢期好需要濕~~好清涼呢。美味的涼拌,環境自在,價格合理,下次有機再戰。

1920 views
餐牌,第一次幫襯必試下招牌貨,有得揀要辣度,要左BB辣。

招牌兩姊妹涼皮
紅油小雲吞12顆
青瓜木耳口水雞
無糖赤小豆薏仁去濕茶

美味的涼拌,環境自在,價格合理,下次有機再戰。
2024-10-24 453 views
係太子分店嘅時候已經開始幫襯。酸甜可口嘅酸辣汁,配上爽口嘅涼皮及配菜,清爽之餘亦有豐富嘅口感。有時候放學一個人,又唔想食太Heavy嘅野,都會過黎呢度。推薦涼皮(試過另外一個生酮涼皮,相較之下呢個普通涼皮贏曬)加雞蛋乾(切到好薄,沾上酸辣汁,好惹味。)椒麻雞(建議由小辣開始嘗試~,加上青瓜及木耳,十分可口,有加配價)。店員服務態度良好,小店裝修OK,坐落亦舒服!

兩姊妹的涼皮非常有名,我一直想嘗試,連牛角黃老闆也推薦,實在是要快點去品嚐😋。這次前往旺角,特意這比較偏位於黑布街靠近亞皆老街的店舖,購買了外賣帶回家享用。畢竟是米芝蓮 的推薦,雖然該店位置較為靜,但仍然不斷有客人光顧👍我原本擔心外賣帶回家後味道會有所下降,但意外地得到丈夫的高度評價😎,他甚至還想要Encore呢😂。我們試了招牌的涼皮,價格為$33,並加了雪花雞絲$10及溫泉蛋$7。本人一向喜愛粉皮,但不容易找到好吃的,兩姊妹的出品果然水準高👍涼皮薄而滑,沾上醬料味道十足😍雪花雞絲相當特別,為整個菜品增加風味👍🏻。溫泉蛋🥚的火候恰到好處,不會生,且有流心,與雞絲和粉皮混合在一起非常美味😋至於辣度方面,我選擇了BB辣🌶️算是入門級的辣度,不會過於辛辣或重口味此外,我們還品嚐了極品擔擔麵🍜價格為$38。麵條口感極佳,不是細麵,更加有嚼勁👍🏻我選了微辣,醬汁相對較為濃烈,味道偏鹹,在家中可以再煮一些配菜一同食用,正合適😆小食方面,我們點了青瓜木耳口水雞$30,手撕雞肉🐣非常嫩滑,撕成條狀,辣汁充足,與青菜或麵條搭配都十分美味😋雞皮的部分若不小心食用,可能會稍顯邪惡😈😝最後,五彩冰粉$26在辣味

最後,五彩冰粉$26在辣味達到一定程度後,來一碗甜蜜的冰粉實在很爽👏🏻作為飯後甜品,冰粉滑嫩,份量充足,令人透心涼❄️👍🏻

若有機會再品嚐兩姊妹的涼粉,還有許多不同配料可供選擇,猶如車仔麵般食物豐富多樣,實在是可以經常享用😋難怪黃老闆都看好他們,簽約有合作商機👍👍

#飲食情侶🥰
#MagicCherry攻美食🍒
#Cherry攻商鋪🍒

2024-10-13 687 views
過期油溢炸豌豆得嗰油味.成碗嘢超级垃圾嗌咗兩碗嘢,一碗涼皮一碗涼麵涼麵就還好,不功不過個涼皮質感超怪,似啫喱陣味都係得個甜冇其他味涼皮可能係我加咗酸豆角,仲有陣酸最過分係加酸豆角要加7蚊但係得嗰幾粒自問30幾食一餐都唔算貴但係都唔係平涼皮好多20幾蚊就買到既然你賣得33蚊一碗你應該要對得住個價錢份量少就算陣味仲要難食網上大把你哋嘅好評真正食到之後就覺得你哋德不配位可能有人鍾意你哋咁樣嘅質感同口味但係我真係接受唔到
過期油溢炸豌豆得嗰油味.成碗嘢超级垃圾
嗌咗兩碗嘢,一碗涼皮一碗涼麵
涼麵就還好,不功不過
個涼皮質感超怪,似啫喱
陣味都係得個甜冇其他味
涼皮可能係我加咗酸豆角,仲有陣酸
最過分係加酸豆角要加7蚊
真正食到之後就覺得你哋德不配位
可能有人鍾意你哋咁樣嘅質感同口味
但係我真係接受唔到
2024-09-28 1102 views
呢間米芝蓮小食一早已經喺我嘅to eat list好耐😂今日終於嚟試一試叫左..1. 凍嘅擔擔拌麵 (BB辣) $422. 招牌兩姊妹涼皮 (BB辣) $33 +火炙鹹香豬五花(+$18)首先佢既BB辣可以話完全唔辣我呢啲食辣程度係垃圾嘅級別其實可以叫小辣😎佢涼皮嘅份量好明顯比擔擔麵係少嘅涼皮夠凍口感好滑不過始終份量係比較少同埋佢啲醬汁亦係比較水稀豬五花冇乜味,一條普通嘅豬腩肉擔擔面嘅味,其實我覺得同涼皮差唔多真心其實佢比葵廣嘅價錢貴,但係我又覺得冇乜驚喜
呢間米芝蓮小食一早已經喺我嘅to eat list好耐😂
佢涼皮嘅份量好明顯比擔擔麵係少嘅
涼皮夠凍口感好滑
不過始終份量係比較少
同埋佢啲醬汁亦係比較水稀
豬五花冇乜味,一條普通嘅豬腩肉
擔擔面嘅味,其實我覺得同涼皮差唔多
真心其實佢比葵廣嘅價錢貴,但係我又覺得冇乜驚喜
2024-09-26 792 views
今次係近兩個月以黎第三次食呢間涼皮,今次仲特登拉埋另一半黎食,等佢試下。我地一個就加左青瓜木耳口水雞、一個加左椒麻雞小食。上次食小辣涼皮,辣到流晒鼻水,今次就試下BB辣。但我發現小辣好食過BB辣。涼皮汁酸酸地勁開胃,同青瓜絲、芫茜、炸豆、花生碎撈勻,放入口雪一聲。嘩!滑到呢!口水雞同椒麻雞就表現正常,唔係超級好食但都有返咁上下水準。不過涼皮同小食都唔算好大份,加埋食都只係啱啱好。
今次係近兩個月以黎第三次食呢間涼皮
,今次仲特登拉埋另一半黎食,等佢試下。
我地一個就加左青瓜木耳口水雞、一個加左椒麻雞小食。
涼皮

2024-08-07
$70 (Lunch)
涼皮
2024-09-09 1655 views
清爽生酮蒟蒻爽皮減重嘅朋友可以選擇呢個食落滑捋捋仲可以自己揀辣度可以加青瓜絲同木耳補充纖維/減重能夠繼續享受美食配埋無糖赤小豆去濕茶 同埋菊花杞子茶成個組合健康冇負擔港島區嘅朋友仲可以去中環分店
清爽生酮蒟蒻爽皮
減重嘅朋友可以選擇呢個食落滑捋捋
仲可以自己揀辣度
可以加青瓜絲同木耳補充纖維/減重能夠繼續享受美食
配埋無糖赤小豆去濕茶 同埋菊花杞子茶
成個組合健康冇負擔
港島區嘅朋友仲可以去中環分店
2024-09-06 1491 views
▪️招牌兩姊妹涼皮 $33▪️清爽生酮蒟蒻爽皮 $42▫️秋葵 $10▫️木耳 $10▪️青瓜木耳椒麻雞 $30夏天食品,通常都係凍冰冰,涼浸浸先可以解暑,就好似涼皮咁,係冷卻左嘅麵條再加醬料同配料,這款涼皮具有獨特的口感,有一定的厚度,口感柔韌,略帶彈性,外觀半透明。招牌涼皮配料豐富且精心挑選,有足料的芫荽,花生碎,豌豆,青瓜絲等等。另外還有自家製的辣油,小辣的話辣度相當於譚仔10小辣程度。對於喜歡辣的人來說,可以考慮試下中辣或大辣。涼皮又可以額外添加一些配菜,但加入一份秋葵作為蔬菜確實是一個不錯的選擇。餐廳仲有一個好貼心嘅選擇,就係蒟蒻粉,完全啱晒減肥,避免碳水嘅朋友,同樣地感受到凍冰冰嘅感覺,又唔怕有罪惡感😗
▪️招牌兩姊妹涼皮 $33
▪️清爽生酮蒟蒻爽皮 $42
▫️秋葵 $10
▫️木耳 $10
▪️青瓜木耳椒麻雞 $30

2024-08-30 1234 views
真的超級難食,他的涼皮厚今次啫喱,我不知道為什麼這麼多人來吃,如果大家想吃好吃的涼皮的話還是去四川風味那一間我嗌了青瓜絲做配料,因為今天他沒有雞絲,不過他的青瓜絲還是十分難吃我最後只能吃光青瓜絲,因為他的涼皮真的太難吃了成間舖頭有浸廁所味而且他的杞子菊花的嘢飲,我的朋友說有花旗參的味,他說很難飲
我最後只能吃光青瓜絲,因為他的涼皮真的太難吃了
成間舖頭有浸廁所味
而且他的杞子菊花的嘢飲,我的朋友說有花旗參的味,他說很難飲

2024-08-14 2013 views
旺角有很多間涼皮店都吃過,然後相對起嚟兩姊妹涼皮的雞絲非常細。沒有很多外賣亦沒有很大碗,但一個女孩子吃的話是份量足夠的。唯一問題是外賣兜是紙製品。 涼皮裏頭不算太乾,有很多水浸住會容易爛掉

2024-08-13
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
2024-08-14 1993 views
‼️ 有機會係全港最好食涼皮‼️·① [ 招 牌 兩 姊 妹 涼 皮 // 極 品 擔 擔 拌 麵 ]| 「 招 牌 兩 姊 妹 涼 皮 」 𝐢𝐬 𝐚𝐥𝐰𝐚𝐲𝐬 𝐦𝐲 𝐦𝐮𝐬𝐭-𝐞𝐚𝐭 𝐡𝐞𝐫𝐞 ʅ(°‎▾。)ʃ佢個汁真係好爽,每次都會飲哂佢!涼皮食落都好爽身ヽ(‘ ∇‘ )ノ「 極 品 擔 擔 拌 麵 」同平時食嘅有啲唔同, 花生味冇咁重,不過都好食的!|𓋪8.5/10•② [ 紅 油 小 雲 吞 ] |有12粒!餡滿滿的,唔會太辣。整體正正常常。|𓋪7/10· ③ [ 黑 糖 五 彩 冰 粉 ] |係超需要的飯後甜品份量都多不過略嫌加咗黑糖會有啲太甜|𓋪7.5/10•兩姊妹涼皮有限公司 (黑布街) (旺角)旺角黑布街99號地舖
‼️ 有機會係全港最好食涼皮‼️

佢個汁真係好爽,每次都會飲哂佢!
涼皮食落都好爽身ヽ(‘ ∇‘ )ノ
𓋪8.5/10

② [ 紅 油 小 雲 吞 ]

|有12粒!
餡滿滿的,唔會太辣。
整體正正常常。|
𓋪7/10
③ [ 黑 糖 五 彩 冰 粉 ]

|係超需要的飯後甜品

份量都多
不過略嫌加咗黑糖會有啲太甜|
𓋪7.5/10

兩姊妹涼皮有限公司 (黑布街) (旺角)
旺角黑布街99號地舖
2024-08-01 2114 views
其中一個配料係爆多芫荽,芫荽得幾條都叫爆多,仲要加$7,好離譜,自己去街市買一大把都唔使$7,仲好意思話自己係爆多芫荽仲收人$7,食過咁多次,今次係最離譜,仲要而家好多之前有嘅餸都冇,肉類嘅選項極少,嗌咗個咩?雪花雞肉就好似人哋唔要嘅雞肉整碎咗咁食都食唔出係雞肉,好失望,好似越做越衰,一打開幾條芫荽真係太震撼,希望會有改善,而家選擇少咗咁多真係唔會再食,明明係一間好好好女嘅舖頭搞成咁,味道都已經有少少改變
TakeAway
以前係太子已經有幫襯,自從轉左旺角有堂食就方便好多啦,仲拎埋米芝蓮,不過都唔使點排隊,堂食全部位都係要面壁,I 人就啱晒,地方燒猛,不過就有啲迫啦,同無位擺袋,拎大袋人士注意🫡✨招牌兩姊妹涼皮+雞肉+菊花杞子茶 (HK$33+ $10+ $14)平時米線鋪食10小辣嘅我會叫小辣,涼浸浸涼皮+秘製辣汁好開胃😋,加埋青瓜豌豆口感豐富呀,雞肉就算大舊,不過無咩特別🌼菊花杞子茶濃淡正常,無加糖,感覺幾養生
招牌兩姊妹涼皮+雞肉

🌼菊花杞子茶濃淡正常,無加糖,感覺幾養生
重慶涼麵+雞肉
2024-07-02
$60 (Dinner)
招牌兩姊妹涼皮+雞肉
重慶涼麵+雞肉
2024-07-26 1144 views
聽左甘耐兩姊妹涼皮有限公司仲要開咗分店都未去過 今次第一次食,依間有得堂食😋 第一次當然試下招牌兩姊妹涼皮有得揀要辣度🌶️我揀咗BB辣同加雪花雞絲❄️ 涼皮闊身晶瑩通透有少少厚度 煙韌爽滑,口感冰涼,真係好啱夏天食 另外仲有叫個麻辣涼拌粒粒雞髀菇🍄雞髀菇又名杏鮑菇果然係粒粒,Size好似冰粒咁🧊依個配搭好有驚喜,食落去好有口感又爽又惹味一咬落去又吱返啲麻辣汁😋😋兩樣都咁好食,難怪越嚟越多分店👍🏻👍🏻
聽左甘耐兩姊妹涼皮有限公司
雞髀菇又名杏鮑菇
果然係粒粒,Size好似冰粒咁🧊
依個配搭好有驚喜,食落去好有口感又爽又惹味
一咬落去又吱返啲麻辣汁😋😋

兩樣都咁好食,難怪越嚟越多分店👍🏻👍🏻
2024-07-23 963 views
一直都好鐘意食麻辣,但係夏天又唔係好想食湯麵,見到呢間涼皮有米芝蓮推介,咁啱要去旺角整指甲,就嚟呢度食個快餐平日夜晚,客人唔算好多,唔洗等位,第一次黎食 當然要試下涼皮,所以叫左兩姊妹涼皮,椒麻雞同薄荷汁兩姊妹涼皮,每條涼皮都幾厚,少少煙靭,最重要係凍冰冰,食落去透心涼,呢個係最驚喜,個汁有少少酸辣,食落都幾開胃,炸腕豆好脆,難怪咁受歡迎👍椒麻雞,起晒骨,啖啖肉,我叫咗小辣,又唔會話好辣,幾好食薄荷汁,加咗青瓜汁喺入邊,好適合夏天飲,好清涼呢間餐廳,價錢唔貴,值得再去🥳

椒麻雞,起晒骨,啖啖肉,我叫咗小辣,又唔會話好辣,幾好食

薄荷汁,加咗青瓜汁喺入邊,好適合夏天飲,好清涼

呢間餐廳,價錢唔貴,值得再去🥳

2024-07-22