2019-05-11
突然驚覺原來長沙灣開左唔少粥底火鍋嘅舖頭,之前同朋友食過一間唔錯,覺得係老少咸宜嘅菜式,而且二百蚊左右就可以食到咁多海鮮,覺得真係好抵,所以決定帶爸爸媽媽去嘗試下~呢間舖位置都幾就腳,離地鐵站算近,而且門口有好多巴士都經。坐低都幾寬敞舒服,一家大細黎食就最岩。一黎就梗係食左海鮮先,店員會先比D米水比我地煮海鮮,咁先食到海鮮嘅原味。我地叫左蠔,魷魚,花甲,扇貝,鮑魚同埋蟶子。每一樣嘅份量都非常多,真係食完海鮮都飽左超過一半!餐廳仲好好咁提供左每一樣野要煮大約幾耐時間,確保你一定會食到煮得岩岩好嘅靚海鮮,有唔明白嘅時候店員都會好主動黎解答大家要準備好手機黎計時呀海鮮處理得幾乾淨,食起花甲個D上黎都冇沙,而且海鮮都好鮮甜,感受到真係好新鮮咁多樣之中我最鐘意食蟶子,好爽口彈牙打邊爐梗係要叫野飲黎解解膩,呢度都有唔少飲品嘅選擇,豆漿雖然冇得叫無糖但甜度都ok~跟住就到肉嘅部份,我地叫左一碟肥牛,一碟西班牙梅頭肉同手打墨魚丸。個人覺得唔駛叫咁多肉,因為食完海鮮真係已經有60-70%飽,所以可以叫多D菜黎食,因為我地最係食到要捧住個肚都食唔晒每種肉都好新鮮,口感好嫩,而手打墨魚丸真係幾彈牙,好推薦要
跟住就到肉嘅部份,我地叫左一碟肥牛,一碟西班牙梅頭肉同手打墨魚丸。個人覺得唔駛叫咁多肉,因為食完海鮮真係已經有60-70%飽,所以可以叫多D菜黎食,因為我地最係食到要捧住個肚都食唔晒每種肉都好新鮮,口感好嫩,而手打墨魚丸真係幾彈牙,好推薦要試!
另外仲叫左娃娃菜,響鈴同蜂巢豆腐。個人覺得響鈴都係比較適合用係一D濃味D嘅湯底。而蜂巢豆腐就幾好,因為個湯底係煮完咁多海鮮之後已經變得好鮮甜,蜂巢豆腐吸起左D湯之後真係好好食
差唔多食晒所有野之後就可以加落呢D用黎煮粥嘅配料落去,最後再叫店員加粥底。佢地會幫我地煮好埋。大家記住要留肚食個粥!因為個粥先係重點,吸晒所有海鮮嘅鮮味,即使好飽仍然忍唔住食完一碗再一碗