2024-06-10 58 views
這間係香港好多分店嘅小店專賣爆汁生煎包,口味地道且價格平易近人。爆汁生煎包,皮薄餡多,下層酥脆上層軟嫩,汁水充盈鮮甜可口。當你第一口咬下去,湧現出的鮮美汁水立刻令人驚喜。餡料的主料是精選的豬肉,搭配蔥花等配料現場現包。肉餡份量十足,在口中化開的感覺相當柔滑豐潤。小雲吞也是一絕,皮薄餡多汁恰到好處。擔擔麵麵醬料濃郁帶有麻香爽。雞絲粉皮香嫩可口,雞肉絲十足入味,粉皮彈牙順滑。 這家小店在口味、分量、價格上都非常優秀。無論是單點還是搭配食用,都能帶來滿足!

招牌生煎包

小雲吞也是一絕,皮薄餡多汁恰到好處。

擔擔麵麵醬料濃郁帶有麻香爽。

雞絲粉皮香嫩可口,雞肉絲十足入味,粉皮彈牙順滑。

• 生煎包
一直都幾中意中式包點可以輕食 唔會太飽太膩得知劉興記係大圍有分店 就去試下離港鐵站約六分鐘路程遠遠就見到門口既人龍座位唔多 約18席排隊有分開堂食同外賣兩條隊夜晚去都排左20 分鐘 好彩物有所值😎所有生煎包都係即叫即煎 好新鮮店家仲保證: 生煎包無爆汁 可免費更換相信一定係好好食 所以店家先咁有信心寫出黎咁一定必試啦 除左生煎包仲叫多3樣主食 抵食又好味唔怪得咁受歡迎😇💥招牌生煎包個個慕名而來 不試不可熱辣辣 岩岩煎好 都幾香皮薄厚底 非常脆身皮面仲放左蔥花芝麻一大啖咬落去 真係會噴啲汁出黎怕熱 就要慢慢細細啖食湯汁鮮甜 滿滿既肉香 好食🥰💥蟹黃生煎包同樣外皮好香脆加左滿滿既蟹肉 蟹黃 更加香口感更加飽滿 好鮮😆💥生炸雞扒蔥油拌麵蔥油好香好惹味 拌麵亦唔會過咸雞扒炸得幾脆身 唔會好油 雞肉好嫩滑 好出色🥰💥雞絲酸辣湯小雲吞酸辣湯大大碗 比想像中多個湯唔會過酸過辣 岩岩好材料好豐富 有雞絲 豆腐 木耳 筍絲加埋小雲吞撈埋一齊食 正😆💥麻醬手撕雞粉皮好大碗 粉皮爽滑 麻醬夠濃唔稀雞絲口感嫩滑 青瓜夠爽夠脆 如果再多啲汁就更好😇💥豆漿香滑 豆味濃郁
一直都幾中意中式包點

雞絲口感嫩滑 青瓜夠爽夠脆
如果再多啲汁就更好😇

💥豆漿
香滑 豆味濃郁
其實唔貴,但係份量就少咗啲,我一個100磅左右嘅女仔食當係下午茶啱啱好。生煎包唔係啱啱新鮮,所以個底冇咁脆,但係都幾油膩,怕油膩嘅人真係唔好食了,亦都有湯汁,佢會比一包醋你配合食就會好啲。酸辣湯材料好少,但係味道都唔錯,之前都有食雞絲粉皮,麻醬唔錯,粉皮亦都新鮮唔係說到凍冰冰硬嘅,但係雞絲就得幾條㗎咋。。。。建議大家想試嘅話就下午茶時間先去,其他時間一定會迫爆,座位偏窄所以坐得唔算好舒服,預咗你食完就走。整體嘅話其實有70分,但絕對冇外間講嘅咁神奇😂😂😂😂 不過比呢嗰啲乜嘢垃圾上海婆家餐廳嗰啲好食好多
酸辣湯材料好少,但係味道都唔錯,

• 生煎包
2024-06-09 33 views
平時都好鍾意食生煎包今日放假同屋企人去試試去到大圍呢間店差唔多兩點門口都已經有幾個人排緊隊生煎包最出名 係用新鮮梅頭肉整我都好期待兩個人叫左個餐雞絲酸辣湯+生剪包(6隻) $59另外叫左排骨蔥油拌麵 $42首先試左生煎包先其實味道唔差而且都多汁不過好可惜唔夠熱係微暖既狀態雞絲酸辣湯就正正常常炸排骨食落去竟然係凍嫁望落都知道唔熱 但無諗過係凍同店員講左即刻換個碟新既俾我地新呢碟就熱辣辣正好多最後埋單$101兩個人食呢個價錢都ok不過如果要排隊先有得食真係要考慮下
平時都好鍾意食生煎包

不過如果要排隊先有得食
真係要考慮下
2024-06-06
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
2024-06-04 84 views
上次買外賣食過一次都ok, 咁買返去食都仲有微暖就收貨架啦。今日堂食食左兩隻招牌生煎包,兩隻蟹黃生煎包,好油呀個蟹黃生煎包,冇乜蟹黃味,入面亦都冇乜汁,都幾乾下,要$18一隻,唔建議食,而招牌生煎包就有汁,不過凍既,冇諗過堂食都唔熱,呢個$20 /2隻。整體黎講就真係失望..希望佢地搞好啲出品先開分店

今日堂食食左兩隻招牌生煎包,兩隻蟹黃生煎包,

整體黎講就真係失望..希望佢地搞好啲出品先開分店

2024-06-03 106 views
呢排好多社交頻道都見緊呢個生煎包,大圍附近都有一間,而且日日都排晒長龍,今日就決定試一試門口特登分咗外賣同堂食兩條隊都幾細心一入去見到已經貼咗張紙寫明餐廳生煎包如果唔爆汁可以即刻換咁梗係要話不說,叫生煎包先啦生煎包分咗招牌生煎包同埋蟹肉生煎包當然兩樣都叫兩款生煎包都即叫即煎,所以要等一等,上到嚟見到兩款包都大大隻面少少黑芝麻同埋蔥花個底厚身但明顯煎得好脆首先一開始食咗個招牌生煎包一野咬落去真係熱辣辣嘅肉汁爆出嚟爭少少就辣到個嘴如果怕熱嘅,睇嚟都要小心少少不過個味道真係冇得輸而蟹黃生煎包因為加咗蟹黃入去更加香肉汁變成上湯咁非常之新鮮好味滿滿嘅蟹黃仲有蟹肉鮮而不膩.除咗生煎包,另外都叫咗個生炸豬扒蔥油麵欣賞過蔥油,簡單嘅蔥油,但係令到成個麵非常之香見佢個炸豬扒唔錯,我都加咗個上海炸排骨 排骨個份量都多,而且脆身雞絲酸辣湯小雲吞酸辣湯唔會過酸過辣,而且最緊要係材料非常之多木耳、筍絲、雞絲,仲有豆腐配合得好好加埋杯濃郁嘅香滑豆漿唔怪之得咁多人排隊

門口特登分咗外賣同堂食兩條隊都幾細心

一入去見到已經貼咗張紙寫明餐廳生煎包
如果唔爆汁可以即刻換
咁梗係要話不說,叫生煎包先啦

生煎包分咗招牌生煎包同埋蟹肉生煎包
當然兩樣都叫

兩款生煎包都即叫即煎,所以要等一等,
上到嚟見到兩款包都大大隻
面少少黑芝麻同埋蔥花
個底厚身但明顯煎得好脆

首先一開始食咗個招牌生煎包
一野咬落去真係熱辣辣嘅肉汁爆出嚟
爭少少就辣到個嘴
如果怕熱嘅,睇嚟都要小心少少
不過個味道真係冇得輸

而蟹黃生煎包
因為加咗蟹黃入去更加香
肉汁變成上湯咁
非常之新鮮好味
滿滿嘅蟹黃仲有蟹肉
鮮而不膩.

除咗生煎包,另外都叫咗個生炸豬扒蔥油麵
欣賞過蔥油,簡單嘅蔥油,但係令到成個麵非常之香

見佢個炸豬扒唔錯,我都加咗個上海炸排骨
排骨個份量都多,而且脆身

雞絲酸辣湯小雲吞
酸辣湯唔會過酸過辣,而且最緊要係材料非常之多

木耳、筍絲、雞絲,仲有豆腐配合得好好

加埋杯濃郁嘅香滑豆漿唔怪之得咁多人排隊
外賣自取點咗招牌生煎包和小食炸排骨。招牌生煎包係有汁嘅,不過略嫌偏鹹,一般般啦,附加的醋味道無咩特別;炸排骨都一般啦,出面小食店整得仲好食添,叫做試過就算。整體來講冇咩驚喜,感覺宣傳效果有點過,名過其實。不過外賣等咗一陣就有啦,比想像中快。店員落單時就有點晦氣,我照住菜單讀,佢好似好懷疑我有冇講錯嘢咁,確認完又再確認。外賣每樣食物另加$2(兩樣即$4),但原來$2只係一個盒,不包餐具😅,個紙盒原來值$2,然後店員解釋話餐具要再收錢㗎,所以落單時先冇特別問你要唔要餐具喎!
外賣自取點咗招牌生煎包和小食炸排骨。

2024-06-01
TakeAway
第一次見咁樣嘅蔥油雞扒菜飯。。。。。。蔥油在哪?????都算了。。。。。但味道完全難以想像的難食。。。。。真係唔會再有下次。。。。。。。。奉上一張照片。。。。。。
第一次見咁樣嘅蔥油雞扒菜飯。。。。。。
蔥油在哪?????
都算了。。。。。
但味道完全難以想像的難食。。。。。
真係唔會再有下次。。。。。。。。
奉上一張照片。。。。。。

TakeAway
排隊排左約20分鐘,下午茶時段唔算好多人收銀老闆態到差到好似全世界欠左佢咁,可能廣告做得太勁,太多人黎,佢工作量太多掛,每台人都要受佢氣,問佢係咪掃台面qr code落單都好負氣生煎包講定明必食就緊係要叫啦,爆汁有嘅,只係d汁油膩味精又重,一食就知急凍肉,但中肯講咁嘅價錢配咁嘅質素可以接受炸豬扒皮係軟淋淋,用好重味精去遮so味,如果唔係餓到極點唔建議叫菜飯乾身,菜根都擺左落去炒總括黎講可以飽肚,冇特別,廣告做得幾好
排隊排左約20分鐘,下午茶時段唔算好多人

生煎包
炸豬扒
皮係軟淋淋,用好重味精去遮so味,如果唔係餓到極點唔建議叫
菜飯
乾身,菜根都擺左落去炒
總括黎講可以飽肚,冇特別,廣告做得幾好
生煎飽+菜飯+炸豬扒
2024-05-27
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2024-05-26 89 views
排咗30分鐘,我哋四人,明白坐位有限,門口收銀的已覺得佢盡量安排,俾like,之後我地坐收銀隔離,外賣D大媽叫外賣,不停問完又問同一條問題,收銀的真係好EQ,我哋聽到同隔離枱都笑,哈哈,食物方面叫了生煎包,之後越點越多,因為佢用一次性餐具,所以我哋食唔曬問佢攞個蓋就得,連外賣碗錢都唔使畀所有食物合格,但下次再排30分鐘就未必會嚟了.
所有食物合格,但下次再排30分鐘就未必會嚟了.
2024-05-24 186 views
生煎包無爆汁❓唔驚❗️免費更換‼️包你爆汁💦🤩最緊要唔好著新衫🤫🤫寫得呢句係門面即係對自己嘅生煎包好有信心😎#招牌生煎包 ❣️夾上手已經見到啲湯汁係入面”浪下浪下”😍對面個個一咬噴到成個眼鏡都係汁🤣🤣🤣勁🙆🏻‍♀️皮薄,個底煎得香脆,有肉汁又juicy🤗黎呢度必點‼️HKD20/2pc, 30/4pc, 45/6pc#蟹黃生煎包 🦀蟹黃生煎包同樣爆汁,不過就冇招牌咁誇張😆啖啖蟹黃味🦀一啲都唔腥🙂HKD18/pc#麻醬手撕雞粉皮 + 生煎包2隻+ 豆漿🥛麻醬濃郁,雞絲嫩滑,青瓜清爽,粉皮爽滑🤗套餐包2隻生煎包同豆漿幾抵HKD54#排骨蔥油拌麵 🐷🍜蔥油拌麵顏色好吸引🤩有蔥油香又唔會太鹹~排骨食得出冇落鬆肉粉,有肉應有既質感,味道正常HKD42#百步香蔥油餅 🥯蔥油餅中間包左好多蔥😜愛蔥朋友仔必點🙆🏻‍♀️但難免會有啲油膩感😉HKD28#手工豆沙窩餅 🫔細細份頂下忍🤪豆沙唔會過甜,窩餅皮香脆唔油😀HKD28可能新開張所以用即棄餐具🤔如果改返做好似其他分店嘅可以洗嘅碗碟就好啦~免加一服務費劉興記#fafafoodie_大圍

#招牌生煎包 ❣️

#百步香蔥油餅 🥯
HKD28
百步香蔥油餅

#手工豆沙窩餅 🫔
細細份頂下忍🤪豆沙唔會過甜,窩餅皮香脆唔油😀
HKD28

招牌生煎包/蟹黃生煎包
蟹黃生煎包
招牌生煎包/蟹黃生煎包
2024-05-23 110 views
早排好多佢嘅報導,係逆市中都可以由一間變幾間,真係好想知係咪好食到咁🤣大圍分店唔大,而且坐得比較迫,可以話係快食之選。🌱招牌生煎包: 外層煎得香脆,但收口位有少少硬。味道唔會過濃,湯汁真係好多,唔小心一咬落去,湯汁直噴鼻孔…. 同成件衫都係😎(見圖三)🌱上海排骨湯麵: 湯底偏淡兼有少少油,麵質正常。排骨偏乾,味道尚可,配上蛋絲及菜心一條,誠意搭夠🌱生炸雞扒湯麵:湯底同麵底同上,反而炸雞扒有少少驚喜,外層炸得幾脆,粉漿夠薄,而且肉質都嫩滑整體嚟講,生煎包係幾出色,見晚市6:00 都開始排長龍。

整體嚟講,生煎包係幾出色,見晚市6:00 都開始排長龍。
2024-05-15
$60 (Dinner)
  • 招牌生煎包
食咗生煎包同埋上海排骨菜飯,生煎包係幾好食嘅,上海排骨菜飯同埋豆漿都好普通。啲位要坐到好迫,食得好辛苦轉身都轉唔到,咁我就一個人去食同另一位小姐搭枱,食到咁上下,對面嘅小姐唔小心噴飯,因為太近嘅關係,我所有嘢全部整污糟晒,冇再食落去。值得一提係,店員態度惡劣(手戴金撈個位),不時見佢呼喝顧客,尤其是老人家,佢哋只係問佢一兩句嘢,就俾佢好唔耐煩咁鬧。就算呢間嘢幾好食都唔會推薦,呢啲舖頭一見生意好,就認為閙客都唔緊要。排隊去食去售罄係絕對唔建議,如果係都要食就最好叫外賣,會俾人閙少d。

2024-05-22 119 views
本身好鍾意食原店生煎包見大圍開左又住同區就試吓一唔一樣第一次去太多人放棄左琴晚見唔太多人就試下收錢個哥仔😂做到好燥底唔係好想應機咁有個外賣客叫兩隻生煎外賣佢話要等半個鐘😂等左大約十分鐘用qr code 落單啲食物都算出得快生煎包x6 粒👅:啱啱整好,係真係爆多汁但要小心,真係好熱,味道就😝麻麻地生煎包入面啲🐽肉好大陣🐽so 味通常係凍左先有,但熱都有就真係麻麻可能呀劉師傅獨創口味蔥油排骨拌面👅:係一個豉油王面😂食唔到蔥油香味加啲豆瓣醬同少少🤏🏿醋就即刻加分亦都因為咁,見枱枱樽豆瓣醬係無晒😂至於塊🐽扒有啲單薄,不過$42算咁但可以切好睇少少但味道就🥶用左好多胡椒粉去遮住啲🐽so 味擔擔面👅:呢個好食嘅,係三樣入面最好嘅一款鐘意個湯,夠重花生味仲有超甜嘅低糖豆漿但味道都好飲嘅,但可以再裝多番少少🤏🏿Btw 可以的話堂食就轉番即棄紙碗盡量少到就少塑啦🙈整體一般,個人都係比較鐘意原店口味🥶味道👅👅👅/5價錢👅👅👅👅/5環境👅👅👅/5(太迫)
本身好鍾意食原店生煎包

等左大約十分鐘
用qr code 落單
啲食物都算出得快

生煎包x6 粒
👅:啱啱整好,係真係爆多汁
但要小心,真係好熱,
味道就😝麻麻地
生煎包入面啲🐽肉
好大陣🐽so 味
通常係凍左先有,但熱都有就真係麻麻
可能呀劉師傅獨創口味
生煎包
蔥油排骨拌面
👅:係一個豉油王面😂
食唔到蔥油香味
加啲豆瓣醬同少少🤏🏿醋就即刻加分
亦都因為咁,見枱枱樽豆瓣醬係無晒😂
至於塊🐽扒
有啲單薄,不過$42算咁
但可以切好睇少少
但味道就🥶
用左好多胡椒粉去遮住啲🐽so 味
擔擔面
👅:呢個好食嘅,
係三樣入面最好嘅一款
鐘意個湯,夠重花生味
仲有超甜嘅低糖豆漿
但味道都好飲嘅,
但可以再裝多番少少🤏🏿Btw 可以的話堂食就轉番即棄紙碗
盡量少到就少塑啦🙈
整體一般,個人都係比較鐘意原店口味🥶

味道👅👅👅/5
價錢👅👅👅👅/5
環境👅👅👅/5(太迫)
今日出去大圍做嘢,經過劉興記見佢門口已經排緊隊,趁住未係咁多人入去食返個午餐先🫶佢呢度係自助手機落單嘅所以都唔驚會有人催你叫嘢🤣🐷招牌爆汁生煎包一落去淡淡爆汁😲差啲辣親我個血盆大口😆🐷排骨蔥油拌麵排骨炸得非常之酥脆,蔥油麵嘅口味除咗有正宗嘅上海感覺之外,仲有少少好似而家非常之流行嘅台式蔥油拌麵💗蟹粉生煎包一篤隻筷子落去啲汁已經爆曬出嚟!!黃黃嘅蟹粉香香嘅蟹膏,呢個真係必食🥳凍豆漿食上海嘢最唔少得嘅應該都係飲豆漿,熱辣辣嘅生煎包配上一杯凍豆漿,嗰種層次真係要試咗先至可以體會到呢一餐嘅消費係120蚊左右,都算ok抵食

佢呢度係自助手機落單嘅所以都唔驚會有人催你叫嘢🤣

🐷招牌爆汁生煎包
一落去淡淡爆汁😲差啲辣親我個血盆大口😆

🐷排骨蔥油拌麵

💗蟹粉生煎包
一篤隻筷子落去啲汁已經爆曬出嚟!!
黃黃嘅蟹粉香香嘅蟹膏,呢個真係必食

🥳凍豆漿
食上海嘢最唔少得嘅應該都係飲豆漿,
熱辣辣嘅生煎包配上一杯凍豆漿,
嗰種層次真係要試咗先至可以體會到

呢一餐嘅消費係120蚊左右,
都算ok抵食

2024-05-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)