2016-10-28 1349 views
呢間嘢喺係荃灣算係好有名嘅車仔麵,1979年開業至今成30幾40年,能夠屹立不倒,唔知係唔係自己鋪 ?今年仲喺米芝蓮小食店榜上有名!其實,喺學生年代落荃灣已經有幫襯,直至出嚟做嘢就少去咗。今晚又返嚟幫襯。湯底好清,加入滷水汁或咖喱汁就會變得好夠味,雖然應該都係味精湯(除非唔係),但調配出嚟嘅味道係會令你好想成碗飲晒佢!佢哋選用嘅麵餅,無論幼麵定粗麵嘅質素都好好,煮出來幼麵夠爽、粗麵夠滑,雖然未知於係全蛋麵,但食落都算有小小蛋香。至於餸方面,選擇唔算太多,而且質素亦唔算突出,個人覺得只有個別嘅餸比較好味,例如:滷水豬腸、炇牛腩、咖喱魚蛋等。而需要彈下嘅係豬紅比較鬆散,豆卜比較鞋口,水魷魚比較實,魚片頭冇彈牙嘅質感。但係,值得一讚嘅係辣椒油,唔算太難但好香口。價錢方面絕對唔平,麵底$8,每樣餸$8至$10不等,但係啲阿姐好手緊,份量唔多,所以叫一碗麵閑閑地四五十蚊,但食完都覺得仲未飽,除非你飲埋成個湯,但之後一定勁口渴囉!總括嚟講,論味道我真係唔覺得可以入到米芝蓮囉。。。但係論集體回憶,的確回味無窮!

2016-10-27
$50 (Dinner)
2016-09-23 1116 views
第一次黎食 收錯錢另外同佢講 要某一款餸 佢比錯第二款仲指責番 你講野有問題當更正番我要咩餸 仲一句《你而家講野又咁清楚》野食又小 價錢又貴仲要收錯錢態度惡劣點解會係米芝蓮?我好懷疑囉
第一次黎食
仲一句《你而家講野又咁清楚》

野食又小 價錢又貴
仲要收錯錢
態度惡劣

點解會係米芝蓮?
我好懷疑囉
2016-09-14 884 views
以前經過很多次都沒有機會試,今次是第一次食千色車仔麵,份量算多,蘿白都至少有5-7塊,叫左3個餸$34-37不等,價錢合理。辣汁味道很好,清湯也算清甜,會再光臨
辣汁味道很好,清湯也算清甜,會再光臨

2016-09-08 565 views
份量少價錢貴,叫左1個米粉加5個餸埋單$54。份量少到食完好似無食過錦。我估一般男士起碼要$100先叫食得飽。車仔面都可以貴到錦唔怪得晚飯時間得2-3個人食。試過一次永不錄用。
2016-04-03 1253 views
行過千色車仔麵好多次,從未光顧,始終附近多食肆,就算想食車仔麵,亦有其他舖頭可選擇。知道她成為米芝蓮推介小食店,就同飯腳上門試試,點了一碗韭菜魚片頭豬皮米,及一碗魚蛋豬腸魷魚油麵,合共 60 多元,高消費喔。六個餸,最好是豬腸,夠入味,全無肥膏,洗得好乾淨;最難忘是豬皮,切成正方型小方塊狀,非常迷你。麵條及餸的份量都偏少,三扒兩撥幹掉一碗後仍感空虛。食物的味道未覺特別標青,如其湯底般清清淡淡,非常平凡。一邊食,一邊猜度她獲得推介的原因,就是猜不出。

一邊食,一邊猜度她獲得推介的原因,就是猜不出。
  • 豬腸
2015-12-07 1218 views
住左荃灣咁耐,都無幫襯過依間車仔麵,見佢剛入選為米芝蓮好好奇..所以同另一半又不防試下囉,講真..口味既野真係好個人 就好似同區另一間..入選既車仔麵反而有食過,係咪真係咁好食?個人就覺得一般,所以唔知入選原因/定義如何界定?食店地方唔大,但都算乾淨,我點個魚肉,豬腸,紅腸配油麵湯底味道夠濃,豬腸滷得好味而且無肥膏好乾淨,紅腸味道就一般,質感有d粉腍,魚肉軟綿綿好味油麵軟滑,加辣汁..辣汁唔算好辣,整體都ok另一半點個豬腸,辣魚蛋,豬紅,雞翅尖,白蘿蔔配米粉滷既食物唔錯,蘿蔔夠腍入味,其他無乜太特別感
住左荃灣咁耐,都無幫襯過依間車仔麵,見佢剛入選為米芝蓮
個人就覺得一般,所以唔知入選原因/定義如何界定?

食店地方唔大,但都算乾淨,我點個魚肉,豬腸,紅腸配油麵
湯底味道夠濃,豬腸滷得好味而且無肥膏好乾淨,
紅腸味道就一般,質感有d粉腍,魚肉軟綿綿好味
油麵軟滑,加辣汁..辣汁唔算好辣,整體都ok
另一半點個豬腸,辣魚蛋,豬紅,雞翅尖,白蘿蔔配米粉
滷既食物唔錯,蘿蔔夠腍入味,其他無乜太特別感
2015-11-29
$45 (Lunch)
2015-11-22 948 views
見到報紙介紹去食下,不太差,不過唔算十分好味,而且比較貴。30幾蚊3 餸一麵,叫左牛腩,蘿白,冬菇,牛腩只有3小粒,蘿白好甜又諗,冬菇細粒但好滑。總體來說,一般的車仔麵,唔太差但唔係話非吃不可。
2015-06-10 3307 views
車仔麵食得多,呢間聽聞已經經營多年,以為一定有咁上下水準,結果好失望。車仔餸我點咗通菜,蘿蔔,豬紅,雞中翼,加一個米粉。通菜,鹹。豬紅,怪味,鹹。雞中翼,十分鹹。蘿蔔林,比較好食。湯底冇乜味。完全唔值得回頭再食,我覺得咁食好傷腎,鹹到我要一盒檸茶送麵先可以食完。為健康著想,少食!

車仔餸我點咗通菜,蘿蔔,豬紅,雞中翼,加一個米粉。

通菜,鹹。
豬紅,怪味,鹹。
雞中翼,十分鹹。
蘿蔔林,比較好食。

湯底冇乜味。

四餸車仔麵
2014-11-30 3168 views
如今問大家喜歡吃車仔麵或是米線時,相信十居其九都會說是米線,當然還要是麻辣個隻。但,我從頭到尾,都是車仔麵的粉絲。是日又去吃。揀三款餸,豬皮、蘿蔔以及魚皮餃,油麵底。豬皮爽口、吸味,蘿蔔腍身,尚且清甜,魚皮餃亦大致合格。只是個湯底,即使我已不是要重口味的辣,感覺也有點油。來罐可樂,埋單三十六,不便宜。

但,我從頭到尾,都是車仔麵的粉絲。

來罐可樂,埋單三十六,不便宜。
2014-07-23 2762 views
大前日 (20-7-2014 Sun)晏晝同男友食完Haagen Dazs 雪糕筒後,諗吓幫爸爸加咩餸,由於都係諗唔到,男友話買現成o既餸,吉之島?試過唔係幾得喎.好彩佢都嫌遠唔去.佢醒起車仔麵,於是行o黎買.我o地研究o岩爸爸食o既有豬皮蘿蔔,男友就話要牛腩,但爸爸唔食得,不過男友想食,就由佢發板啦.買到返屋企,到食飯時至打開o黎睇,蘿蔔算大件,撈o黎睇睇,有豬皮,豬紅.豬紅?點解會有豬紅?重有咁多,唔係唔小心跌o左落去喎.男友話佢有叫豬紅=.=”.咁牛腩呢?好少咋喎,得四件重要係唔大件. 開飯喇,食得.蘿蔔冇渣,軟腍又唔唔苦;豬皮冇沙同軟硬適中;牛腩同樣夠腍,味濃.呢三樣全部都入晒濃郁o既腩汁味,正.而豬紅o既口感亦一樣軟硬適中而唔腥,好味.問男友呢個幾錢?佢答$31.00.抵食: 2.8分

買到返屋企,到食飯時至打開o黎睇,蘿蔔算大件,
蘿蔔
豬皮,豬紅同牛腩

而豬紅o既口感亦一樣軟硬適中而唔腥,好味.

問男友呢個幾錢?佢答$31.00.

抵食: 2.8分
2014-07-20
Waiting Time
4 Minutes (TakeAway)
$10.33 (Dinner)
蘿蔔
豬皮,豬紅同牛腩
  • 豬皮豬紅同牛腩
2013-11-21 2030 views
一個人趕著去返學,雖然還有十分鐘就要上堂,但要連續無休息上一個半小時的課,一定要在上課前醫飽個肚,要又快又靚一定是吃碗車仔麵。說實話,我真的幾喜歡吃車仔麵,因為可以自己選擇不同的配料,由其是要吃素齋戒的日子就最放便的。這檔千色車仔麵查實我已留意了好幾年,但一直不敢走入去試,因為門口小小,每次經過是夜晚時份又好像沒有太多人幫襯。今天,終於因為趕時間而這店又有許多空位不用等的關係,我終於踏出我的第一步。這店確實真的很小,店內大概只有二十多個座位,還有兩張枱放在店外的。老實說,雖然這店在兆和街街尾基本上不會有太多車會經過,但要我坐在門口食塵,我一定唔肯的。在店外,已可以看到右手面是開放式的廚房,玻璃上有膠板做的餐牌,列明所有麵類及配料類,標價亦很清晰。若仍然沒頭緒選甚麼餸菜好呢?可以透過玻璃窗或走進店內隔著個水吧,看看各款餸菜才選擇。店子是採用自助式點餐方法,排隊在窗外,先選擇麵類,姐姐就會放入鍋中煮,之後就選擇餸菜。 所有的麵食都是整整齊齊的放在不同的膠籃上,客人點選那一款,店員就會即席放入鍋中泡煮。餸菜可以清楚看到,可以看清楚樣子才作選擇。麵和餸菜選好之後,店員會很快手的執好,加上濃湯,
所有的麵食都是整整齊齊的放在不同的膠籃上,客人點選那一款,店員就會即席放入鍋中泡煮。餸菜可以清楚看到,可以看清楚樣子才作選擇。麵和餸菜選好之後,店員會很快手的執好,加上濃湯,亦會問是否要辣。我這個辣椒仔當然一定選擇要辣啦,店員就會在碗麵上加約一湯匙的辣醬。然後,那些姐姐以其專業的心算告訴你幾錢,就當下即時付款,之後就可以拿自己碗麵找個位子慢慢享用。

作為車仔麵店,這店確實很清潔整齊,枱上的筷子好像也特別乾淨的,而枱上的調味料一應俱全,有辣椒醬、辣椒油、豉油、甜醬、醋。每張枱也抹得乾淨,店員手腳很快,客人一離開,她們就九秒九的出來收碗抹枱,其實這也不怪的,車仔麵終究是廉價食品,而靠做多幾轉來賺錢的。
第一次來試這車仔麵,我點了我最喜歡的油麵,配上豬腸、麵根、冬菇、魚皮餃。這店的車仔麵湯底超級的濃,我覺得有點過鹹,那點辣汁確實很香很惹味。我另外試過那枱上的辣椒醬及辣椒油,兩者都沒有辣味的,很一般。至於油麵,或許是煮的時間不夠,有點不熟的。
選擇了冬菇,是因為自己喜歡吃菇類,而且我窺探到那幽黑的炆冬菇似乎煮得不錯。這兒的炆冬菇用的是小冬菇,細細粒比較容易炆得腍炆至入味(我家媽媽都是這個想法,所以較喜歡買小花菇)。碗內有四粒冬菇,果然不出所料,這蠔油炆冬菇做得不錯,很腍,很入味,但略嫌有少許過鹹。
魚皮餃快放了四粒,很的式,基本上是BITE SIZE,一啖就可以吃掉一粒。應該是現成買回來的魚皮餃(當然這類車仔麵店也不斯望會是自家製吧,傻瓜,自問自答耶!),所以質素不會差得去那兒囉!
豬腸是全都是小腸,不是豬大腸那種,一份有六件,看上去都是已清洗得很乾淨,一點肥膏都沒有,經滷水汁滷過的,因為清洗得乾淨,所以一點臭味都沒有,但或許是洗得太清,所以好像只吃到滷水汁的味道,失去了豬腸應有的味道啊。

麵根(沒有相片)很大舊的啊,非常的吸湯,但就是太吸湯,不是我所想像那種有點煙靱的口感啊,有點失望。

試了這店四款餸,味道其實不過不失,環境又非常衛生整齊,坐了十五分鐘都沒有見過烏蠅,食都食得安心呀,但是略嫌貴了一點。
2013-11-20
2013-02-01 1829 views
呢間店1972年就存在.中途有沒有易手我不知道.環境:雖則座位只有十個左右.店設計簡單.通道狹窄,但衛生很好,枱,地下相當乾淨..全間舖燈火通明,裝修過.完全不像老店.服務:此店用先付錢方式,買食物才接觸店員,亞姐語氣正常.又不會太差.又不會太親切.大部份人都接受到的.到食物....豆漿:不想飲汽水.轉飲豆漿.怎料零豆味.如果100%是最甜.呢間都有70%.無豆味..太甜的豆漿,當然難飲.3餸米粉:豬腸其實賣相黑色.都應該有調味.無肥膏應該乾淨..但現實上零味道.入口滑滑,猶如吃橡膠,味道恐怖,咖哩魚旦:完全只有咖哩的色無味道.點止無魚味.質感林身.什至只入就散...這麼差的魚旦都是第一次見.豬紅;最正常一環,只是無味和偏硬.湯底當然是味精湯和充滿油,以上種種無樣合格,一定喊臉.無得上訴.
呢間店1972年就存在.中途有沒有易手我不知道.

環境:

服務:
到食物....

豬紅;最正常一環,只是無味和偏硬.

$36 (Lunch)
2011-04-25 1470 views
荃灣出差順道午飯, 在銀行附近買車仔麵吧;本打算外帶但神奇地午飯時間仍有空桌,而且還有微微空調,那當然改為堂吃較好。沒有看餸菜價錢只在五花八門的車仔餸中點自己想吃的,看到豬腸是彎彎形狀的又來多一份,結帳盛惠$42! 就是比食套餐飯更昂貴價錢,那也乖乖付款好了!全自助取餐回桌子後,開始好好品嚐這地道車仔麵了。魷魚每件細細的而件數不多,魷魚身及鬚也有一點,以乾魷魚所泡製肉身脆口不硬,但只有濃濃醬油味似的,並不是心目中帶辣香的咖喱魷魚,應該是自己誤會了。不是時令的蘿蔔煮得每件全透明,沒有花心之餘也無渣,微微甜味完全滲進蘿蔔裡,但那應是加了糖的甜,而非來自蘿蔔本身的天然甜。幾顆冬菇其實是小香菇,每隻小菇薄薄的但滑溜,冬菇味不濃郁也沒有豐厚的冬菇扒口感,煮得入味但稍鹹了一點,浸湯一會情況改善了一些。每段彎彎的豬腸跟平時腸衣直直像個圓圈是兩種風味,深色腸衣一點也不韌,滑溜軟淋不怕咬不斷,處理清潔也沒丁點肥膏,被鹵水汁煮得入味,由於處理得清潔沒怪味,所以又欠缺豬腸那陣獨有腸味,不過仍算可口的水準。沒加辣的腩汁湯底相當濃郁,不加辣也夠味,這裡提供的並不是清湯底的車仔麵,對味!幼身米粉份量似乎偏少,食
兩份豬腸才有那麼多

沒加辣的腩汁湯底相當濃郁,不加辣也夠味,這裡提供的並不是清湯底的車仔麵,對味!幼身米粉份量似乎偏少,食量大如我就有點不足,不過已被大河道另一間更出名的車仔麵店份量多了。

望望價錢才知道自己點的全是$8一份最貴的車仔餸,難怪這個組合比吃飯還貴,下次來會更小心選擇。
$42 (Lunch)
兩份豬腸才有那麼多
  • 豬腸
生根..ok..無乜特別...有3舊..牛腩..合格..似返個樣..好過我樓下直頭唔知係咪食梗牛腩..魚肉..不過不失..油麵緊加唔駛多講,..整體係麵同送都比我樓下/小部份出面既為多..但都相對貴1/2蚊...22$ 3送一麵now..唔會特登去再食..鐵一般既一般...好彩揀岩送..唔係好似再下面所講...揀味又有...雪味..等都有,.
生根..ok..無乜特別...有3舊..
魚肉..不過不失..
油麵緊加唔駛多講,..
2010-08-27 1098 views
一向喜歡麵多過飯,住左荃灣之後,老公帶過去呢間之後就愛上了。呢度個車仔麵好夠味,能有d人覺得太咸,但我還接受到。而且離屋企最近,所以成日幫襯呢。但呢度d位真係嘛嘛地,排隊係正走廊中心,真係好易撞到,各位要小心啊。是日同老公叫左兩個麵,我辣佢唔辣。牛腩魚餃豬腸魷魚油麵是老公的,佢既牛腩細細粒容易食,但唔算特別入味。魚餃應該係買番黎的,所以唔係新鮮貨,也無乜特色。豬腸好味,呢度細細件豬腸用滷水汁醃過,而且處理過無肥膏,鐘意豬腸又怕肥的人一定要試啊。魷魚爽口,但就唔係咁抵食,價錢最貴之餘更加係件數少,間唔中一次好囉。山根翼尖紅腸油麵是我的,我幾鐘意呢度d辣汁,夠晒辣。山根好味,唔係度度有,其他地方通常係豆卜,我都係喜歡山根多d,吸湯都多d。翼少隻隻都又肥又多皮,處理得又唔錯,起碼未食過有毛丫。紅腸無乜特別,正正常常啦。食過幾次,都係老公揀果幾隻餸好食d呢。

是日同老公叫左兩個麵,我辣佢唔辣。

食過幾次,都係老公揀果幾隻餸好食d呢。
牛腩魚餃豬腸魷魚油麵
山根翼尖紅腸油麵
呢堆餸我地覺得最好味
2009-11-01
$30 (Lunch)
牛腩魚餃豬腸魷魚油麵
山根翼尖紅腸油麵