2018-05-08
車仔麵堪稱港式經典,以前年代一個人推住架手推車,車上就有簡便的爐具同配料,客人就自己揀料,即叫即煮。配料一般都係所謂「下欄貨」,例如魚蛋、牛丸、香腸、三寶—豬紅、豬皮、豬腸⋯⋯,要不是便宜貨,就是功夫多,利潤少的下價品,但是下欄不代表是難吃,車仔麵的精髓就是香港人平價的美食,人人都可以揀到想食的「正貨」,所謂平靚正就係咁解。時至今日,手工野越來越少,年輕一代都唔入行做那些苦活,要不是就越來越求其,找到好吃的越來越難,所以為免難為自己嘴巴,跟隨指南—米芝蓮就難免,可是今次就中伏了。絕對唔係特登找佢黎食,入到荃灣經過,對我這個睇米芝蓮指南已背誦如流的人來說,早已記得它榜上有名,反正餓了,為何不試,一試就知咩事。叫左芝士腸、豬皮、粗麵,加辣汁、腩汁。第一,豬皮唔夠厚,第二,麵質唔夠彈牙,第三,辣汁普通到不行,不香不辣,第四,腩汁死咸,總括就係一碗不能記住的車仔麵。食完完全唔明點解您是米芝蓮街頭小食,絕對唔係難食,但點解你叫好吃?大概我估評你們的人都沒吃過車仔麵吧。
叫左芝士腸、豬皮、粗麵,加辣汁、腩汁。