2023-03-14 903 views
由於我好好好好鍾意食豬骨煲朋友話食完呢個豬骨煲一試難忘我即刻Search地址📍合利芳坊小菜館 (荃灣)荃灣曹公街17號地下 (香車車街街市旁)星期一二 營業時間 17:00-02:00星期三休息星期四至日 營業時間 17:00-02:00根據openrice顯示嘅營業時間 😂😂😂我就企喺度等佢開門😂😂😂果然 我成為第一枱客🤣🤣人氣推介😍多款小菜-花甲豬骨煲(人氣推介) $298今天沒有花甲 轉左蜆 職員話湯底每天熬足8小時 湯底一滾 先飲湯眼見煲內有冬瓜 🌽 蜆同大大舊豬骨試啖個湯底 濃郁清甜不膩 豬骨有6大舊 勁足料😍好入味 豬筒骨帶有骨髓 附飲管啜骨髓😍-炸魚皮 炸到脆卜卜👍🏾價錢親民 食到飽飽😋
由於我好好好好鍾意食豬骨煲
朋友話食完呢個豬骨煲一試難忘
我即刻Search地址

📍合利芳坊小菜館 (荃灣)
荃灣曹公街17號地下 (香車車街街市旁)

星期一二 營業時間 17:00-02:00

Type of Meal
Dinner
  • 花甲豬骨煲
2023-02-24 500 views
推介豬骨煲嘅店舖唔多,一於黎試下。豬骨花甲煲侍應提醒豬骨煲煲滾後,先喝兩口湯,湯果然特別清甜,夠曬味,我都先飲2碗,正。價錢唔特別貴,但材料足,有五至六舊大豬骨,豬肉唔算多,但骨嘅邊緣痴左唔少滑嘟嘟肉同膠原,唔錯。另外仲有飲管提供,可吸吮骨筒內嘅骨髓精華。其他材料仲有豬肚,豬粉腸,大大件冬瓜,今日花甲缺貨,改為比較大隻嘅蜆,一樣肥美肉大。食完豬骨煲,可以加湯打邊爐,order左生菜,烏冬。特別推介墨魚頭,超爽口彈牙。另外可以食小菜,椒鹽魷魚鬚,白灼牛栢葉,味道還可以,如果份量再多啲就更好。
推介豬骨煲嘅店舖唔多,一於黎試下。
豬骨花甲煲

,超爽口彈牙。

2021-10-05 1020 views
📍合利芳坊小菜館 ~ 荃灣曹公街17號地下同事介紹咗一間廚師發板嘅海鮮餐,簡直食過一次返尋味,全部都係新鮮喺街市買餸返嚟加工烹調。最緊要就係鑊氣夠,同埋師傅嘅調味就好出色嘅。1) 白灼蝦,🦐夠新鮮彈牙,所以白灼就可以帶出蝦嘅鮮味。2) 粉絲蒸聖子,火候啱啱好唔會太熟,所以個聖子好爽口。3)菠蘿咕嚕肉,味道比較簡單少少,可以試過第二樣。4) 果皮蒸鮑魚,個果皮沈晒落去個包遇到所以好甘甜。5)蒜容粉絲蒸扇貝,材料夠新鮮,所以超香甜。6) 椒鹽瀨尿蝦,彈牙爽口有咁大隻。🤣🤣🤣7) 煎魚,椒鹽煎到好香。8) 豉椒炒花蛤,吵得好夠鑊氣。9)鹽焗奄仔蟹,鮮甜,同埋啲蟹膏簡直係撈飯一流🤣🤣🤣環境係街市門口,座位比較少,但係坐出邊有太熱,食物好高汁,推介去嘅😁😁價錢唔係太貴CP值好高。一定會約埋啲friend一齊去,🤣🤣

📍合利芳坊小菜館 ~ 荃灣曹公街17號地下

2021-10-04
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2020-02-19 949 views
天氣突然轉涼 一到呢d時候就好想打邊爐老公就提議去芳坊 佢話之前同朋友食過好正今次要帶我去我地嗌左個豬骨煲內容非常豐富 有好多豬骨 硯 粟米同埋冬瓜仲有豬肚添 真係齋食呢部個煲都飽呀湯底有非常濃郁嘅豬骨味硯冇沙 粟米好甜 豬肚好乾淨真係越食越開胃我哋仲嗌咗肥牛同生蠔肥牛嘅脂肪略嫌多咗少少生蠔非常肥美新鮮 好鮮甜老公今次真係介紹得非常唔錯環境方面店面都好乾淨 坐位就有少少迫服務態度都唔錯總括黎講食物質素都幾高 價錢亦都非常平民
天氣突然轉涼 一到呢d時候就好想打邊爐

環境方面店面都好乾淨 坐位就有少少迫
服務態度都唔錯

總括黎講食物質素都幾高 價錢亦都非常平民
2020-02-18
早幾年同舊同學黎食過,即刻豎起因為我從來都未食過咁惹味既 避!風!塘!避風塘炒乜都好啦,總之就正!明知肥都要食!!!今日同朋友黎慶功,原來朋友黎親都打邊爐,而我黎親都係小菜(避風塘避等塘避風塘!)最後,今次變左雞煲加避風塘!首先叫左個醉雞煲,等佢慢慢滾。呢度係半份雞,我地十個人叫一隻所以有兩碟。都叫大份丫!水滾就放兩碟雞落去,一打開蓋就好濃既當歸味。無幾耐響鈴上檯,老闆係咁叫我地就咁點泰式辣醬食。即叫即整超辣咀,佢唔係脆,係鬆化!包你地未食過呢個texture既響鈴。炸魚皮,食到停唔到口,完全冇油溢味,又唔油林林,就咁食微咸都好好食!落煲過一過熱河食都好正!!!肥牛,厚到合適,唔韌。我地另外有叫羊片(冇影到相),都幾好食!另仲仲嗌左水餃、魚皮餃、粉絲同粟米!重口戲!避風塘雞軟骨~佢個避風塘仍然保持到水準!!!
早幾年同舊同學黎食過,即刻豎起

因為我從來都未食過咁惹味既 避!風!塘!

避風塘炒乜都好啦,總之就正!

明知肥都要食!!!

最後,今次變左雞煲加避風塘!
醉雞煲
首先叫左個醉雞煲,等佢慢慢滾。
醉雞
呢度係半份雞,我地十個人叫一隻所以有兩碟。都叫大份丫!
醉雞煲
水滾就放兩碟雞落去,一打開蓋就好濃既當歸味。
響鈴
無幾耐響鈴上檯,老闆係咁叫我地就咁點泰式辣醬食。
炸魚皮
肥牛
水餃、魚皮餃、粉絲、粟米
另仲仲嗌左水餃、魚皮餃、粉絲同粟米!
避風塘雞軟骨
重口戲!避風塘雞軟骨~

佢個避風塘仍然保持到水準!!!
醉雞
炸魚皮
肥牛
水餃、魚皮餃、粉絲、粟米
避風塘雞軟骨
2013-10-26 1430 views
今日去開福來村搵嘢食,見到有間門面小菜館的茶餐廳。。。好似幾得意,所以入去試下。。入面去係叔叔和姨姨處理主要各大小事。。。個感覺好得意。。。今日個午餐得4款。。。平日應該有5款。。因為無咗個3號。。個人偏好炒粉麵。。。所以今日試下個乾炒肉片炒米。。雖然係午餐,但應該都係即叫即炒,鑊氣夠,又唔太咸。。。唔錯唔錯。。仲有例湯飲品送。。價錢$34,係依家經濟環境下。。。真係算平,份量都好足。可能星期六的關係,客量唔多,姨姨仲好親切同熟客人傾計,真係好。。有機會都會再嚟。。
有機會都會再嚟。。
Other Info. : 有常餐,有蒸飯
2013-10-26
$34 (Lunch)
  • 炒粉麵
2013-10-12 956 views
假日吃午餐,走到旺角街頭,找到間 bar style 餐廳,望見餐牌不錯,內進試一試病癒後,見到日式辛口咖哩豬軟骨,名就非常吸引,唔知係咪呢例牌有湯飲白湯,普通,較稀,似周打魚但就不見魚,配上件蒜茸飽,質感麻麻,算啦主菜不是他們主菜上場,賣相唔差,唔會求其一堆就算,試試咖哩,果然入口日式,唔會似正宗咖哩,但食到喉嚨尾就有辣味滲出,剛剛好。豬軟骨,有點失望是 為何一咬下去是脆脆地 / "un" 的邊緣? 細心再看似是經過微微煎香的過程...我自己覺得豬軟骨應該是璧軟,咬下口應該是肉軟骨鬆化,不太合我的口味。但總體而言,夫復何求,堆單40蚊有找呀! 難得,在這霸權世界仍有合理價錢的午餐,不錯了

病癒後,見到日式辛口咖哩豬軟骨,名就非常吸引,唔知係咪呢

2013-10-12
$39 (Lunch)
2013-09-28 813 views
這間芳坊初開業時只在晚上借用合利車仔麵的舖位做火鍋小菜,還記得初開業時每晚也有位姑娘在店前派宣傳單張作招徠,後來愈做愈大的連鄰近舖位也改為芳坊,真利害!原本的芳坊只有晚市,近日開始有早午市,像一般茶記般有早餐午飯供應,餐牌上的名字也寫為芳坊茶餐廳,莫非又是一店兩用?店內以大圓桌為主,拼桌又是少不免,可能主打火鍋關係因而空調極強,連我這怕熱之人也覺得冷氣有點大,一般客人應覺得太冷了吧。初次光顧就選了常餐($29)作午餐,還要選沙爹牛肉麵為主食,只因近日要有點火氣!送來的沙牛麵有點像一丁,也許送錯吧?!我並沒有加錢轉一丁呀;未完全煮熟的一丁初時的確較硬,在熱湯浸泡下開始變軟成為彈牙靚丁,只是沒有加入麻油還是不太像一丁的傳統味道。沙爹牛肉是室溫的,加入熱湯裡漸漸回暖,有著港式沙爹味的濃稠沙爹汁令一丁蔥花湯底更濃味,幾片牛肉切得算厚,沒有梳打牛的入口即溶的狀態,總算像在吃牛肉,用這款沙牛來做沙牛包相信也很好吃的。磨菇炒蛋只用上一顆蛋,結果略小的炒蛋包不住火腿及磨菇,有著這份炒蛋材料較多的錯覺,炒蛋稍為多油但沒油又怎炒蛋呢??稍欠蛋香仍具滑溜之感,罐頭磨菇片爽爽脆脆的,比單純火腿炒蛋多了一種爽脆

沙爹牛肉麵

磨菇火腿炒蛋+牛油厚多士
磨菇炒蛋只用上一顆蛋,結果略小的炒蛋包不住火腿及磨菇,有著這份炒蛋材料較多的錯覺,炒蛋稍為多油但沒油又怎炒蛋呢??稍欠蛋香仍具滑溜之感,罐頭磨菇片爽爽脆脆的,比單純火腿炒蛋多了一種爽脆,這個配搭是OK的。

半片的厚多士烘得金黃香脆,外脆內軟的多士抹上有牛油香的牛油後更好吃,已等不及加點砂糖變油砂多了!
凍奶茶
跟餐桌只有一簾之隔的水吧是飲品製作處,師傅煲紅茶時茶香四溢,只是自己習慣性的點凍奶茶,這杯凍奶茶也有點茶味,加冰後也夠點濃度,花奶份量不會過多而奪去茶香,由此推算這店的熱奶茶水準應當更好。
第二天又來吃午餐,只因剛有午市不久沒太多人知道嘛!!今次叔叔店員主動送來清茶,整杯熱茶透澈好看,只因杯子夠新嘛。
老火湯
不是點常餐便配一碗湯,今次是老黃瓜甘筍豬骨湯,奶白色的湯底看得出的夠濃,而且還是少鹽老火湯,湯味果然濃郁,熱乎乎的真不錯,還有煲至軟化的甘筍及老黃瓜及滑溜豬湯骨作前菜,愛吃湯渣的我一點也沒有浪費。

後來幾次光顧也是同款老黃瓜湯,似乎這店喜歡以老黃瓜甘筍粟米豬骨煲湯唷。
海鮮炒油麵
海鮮炒油麵($34)現炒,黃色油麵質感偏軟,幸好配合大量芽菜韮菜,令口感變得爽口很多;所謂海鮮就是冷凍迷你海鮮,迷你尺寸的青口蝦仁魷魚每款只有幾粒的混在油麵間,可是冷凍海鮮基本是不好吃,尚算彈牙的魷魚已算最好,那些破肚青口及玻璃蝦毛最不好吃,最利害之處是這碟炒麵少油乾身,碟底是沒有油的,勁!
馬蹄蒸肉餅
吃過廚房的即叫即炒粉麵,改試每天皆有的蒸餸午餐,是日是馬蹄蒸肉餅($32),時間比其他菜式為快的蒸肉餅其實只是薄薄一片豬肉餅加上豉油,就算不夠餸也有豉油伴飯! 肉餅沒加入太多肥肉,吃來不會滿口是油的油膩感,只是肉餅做得欠彈性只餘軟淋口感,加上沒有其他如土魷或梅菜相伴,無論食味或香味也是稍遜,豬肉以外只有爽口馬蹄粒中和一下,後加的生蔥花不吃也罷,配碗軟硬剛好的白飯的確很男人的午餐選擇。
薯仔炆雞飯
另一天的薯仔炆雞飯($32)也是等了好一陣子才有得吃的午餐,觀其狀況是現炸現煮的炆雞,似乎除了蒸餸外,其他的午餐也不是煮定一鍋的頹飯煮法。

切成小件的炸薯仔未至於炸成外脆內軟,炸過的薯仔外層較香口也沒那麼溶爛,細細件的也算可口;件頭不大的雞肉炸過再煮,雞皮薄雞肉也薄其實沒有太多雞肉可吃,炸得不算乾身的雞件份量不多,少吃點肉也是好事。

加入青紅椒及洋蔥煮成的芡汁味道不濃,用來伴飯又可吃幾口了;沒有蔬菜還有炒至全熟的微甜洋蔥,甜美紅椒又比青椒好吃,總算有點纖維可吃。
凍檸茶
午餐飲品通常來杯凍檸茶,酸香冰凍的凍檸茶可以清洗一下口腔也能幫助消化,滿足!

店員都是姨姨叔叔,多到幾次已跟客人閒聊一下很有親切感,只是每次都忘記給我中湯,想飲湯就要提出要求了。
$31 (Lunch)
磨菇火腿炒蛋+牛油厚多士