2018-11-30 51 views
而家飲品店真係同7仔既數量差品多😛有啲長期都排長龍,我就永遠唔會特登去排隊喇今晚食完晚飯,諗住行去搭船返屋企,因為今日可以免費搭小輪見到有間應該係新開既飲品店,令我有想買黎飲既衝動裝潢都有點心思款式都有好多選擇手炒黑糖鮮奶之前都飲過幾間既黑糖鮮奶,但我覺得有的有點太甜,有的珍珠煮得太硬不過我幾鍾意呢間既黑糖鮮奶因為呢間唔係好甜,加上奶味都夠濃而且珍珠煮得岩岩好呢間已經成為左我心中之選不過好似淨係得尖沙咀先有黑枸杞洋甘菊水果茶我好欣賞朋友叫既呢杯水果茶因為有蘆薈,可以增加口感而且味道好fresh,有橘子同檸檬既清新味同埋黑枸杞對眼睛好好架其他飲品店好似無呢個combination

今晚食完晚飯,諗住行去搭船返屋企,因為今日可以免費搭小輪
見到有間應該係新開既飲品店,令我有想買黎飲既衝動

裝潢都有點心思

款式都有好多選擇

手炒黑糖鮮奶
不過我幾鍾意呢間既黑糖鮮奶
因為呢間唔係好甜,加上奶味都夠濃
而且珍珠煮得岩岩好
呢間已經成為左我心中之選
不過好似淨係得尖沙咀先有

我好欣賞朋友叫既呢杯水果茶
因為有蘆薈,可以增加口感
而且味道好fresh,有橘子同檸檬既清新味
同埋黑枸杞對眼睛好好架
其他飲品店好似無呢個combination
2018-11-29
Type of Meal
Dinner
  • 黑枸杞洋甘菊水果茶
  • 手炒黑糖珍珠鮮奶
2018-11-30 28 views
品茶弄啡是尖沙咀新開的一間台式飲品店。新飲品, 當然要試一試。飲品Menu有好多選擇, 分別有願望茶, 咖啡, 奶茶 ,拿鐵等等各系列。花多眼亂。每種飲品都想試, 真是不知道選哪一種好呢。於是我就從人氣飲品龍虎榜著手, 我選了人氣飲品第一位手炒黑糖珍珠鮮奶。店員細心地提我搖晃後, 即時飲。好大杯, 大杯裝有700ML一杯。黑糖做成的虎紋有美感。好多珍珠, 足料, 珍珠彈牙煙韌。不過要了少甜仍覺得略甜。建議下次叫, 要再少一點甜。有手炒黑糖的香味,奶味重,飲完覺得已有點飽。

$32 (Tea)
2018-11-26 45 views
踏入尖沙咀,你會見到無數間珍珠奶茶店鋪,由於唔想花時間同人鬥排隊,所以經過呢一間品茶弄啡,俾佢簡約而有格調嘅裝修吸引左。再望一望佢嘅Menu,飲品選擇比起一般嘅店舖多。呢期梗係唔少得一定要飲杯芝士奶蓋啦,所以叫咗杯願望鐵觀音;另外,由於男朋友揸車揸到好攰,所以就叫咗杯手抄黑糖珍珠鮮奶咖啡俾佢。而家喺市面上唔難飲到芝士奶蓋,但係我欣賞佢呢一杯因為佢嘅奶蓋好實身好綿,芝士味濃;奶蓋面仲好有誠意地整埋自己店舖名,呢種小心思值得讚賞。至於杯黑糖珍珠鮮奶咖啡,珍珠好有咬口,我男朋友都好欣賞佢香濃嘅咖啡味。
再望一望佢嘅Menu,飲品選擇比起一般嘅店舖多。

行過漢口道,見到有人龍去望望。又新間品茶弄啡就試試人氣精選,都有top10。都幾難選擇。每樣都想試。🤭🤭🤭🤭🤭皇宮係精選。都算多款😋😋裝修都幾骨子。有文青感覺😆😆😆😆😆😆😆😆有叉電見服務。又幾岩有時無帶叉電又可以租借地方👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻今次點了黑枸杞洋甘菊水果茶,人算多,等了數分鐘先有。店員都細心知我心大心細。幫我介紹了呢杯水果茶。飲了第一口,清新好香水果。計有蘋果,椰果,橙,火龍果。數種材料配合下。又幾開胃。甜味合適。40蚊大大杯都合理👍🏻
行過漢口道,見到有人龍去望望。又新間品茶弄啡就試試
皇宮係精選。都算多款😋😋
裝修都幾骨子。有文青感覺😆😆😆😆😆😆😆😆
2018-11-23
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$40 (Tea)
  • 黑枸杞洋甘菊水果茶
夜晚食左拉麵覺得好鹹,要即時買杯野飲先~見到間新的 品茶弄啡,去睇下有什麼飲品先。見到外國人都去光顧,選擇了店內貼大大張海報的黑糖珍珠鮮奶。這裡的飲品好多選擇,黑糖珍珠鮮奶、奶蓋茶,原來連咖啡也有,怪不得店名是 品茶弄啡,有意思。黑枸杞洋甘菊水果茶 $40漸變的紫色好吸晴,呷一口果茶中是洋甘菊、黑枸杞甜味,帶少許酸味,果茶還加了蘆薈粒,口感豐富。芝士奶蓋鐵觀音 $30茶色好透切,沒有半點混淆👍🏻而芝士奶蓋做得夠厚及挺身,先呷一口奶蓋,味道有少許鹹香,質感幼滑,然後再45度奶蓋連鐵觀音一起飲下,茶味清爽不澀,與奶蓋配合的好好,超正😋😋😋下次要試下咖啡先~
夜晚食左拉麵覺得好鹹,要即時買杯野飲先~

芝士奶蓋鐵觀音 $30
茶色好透切,沒有半點混淆👍🏻
芝士奶蓋鐵觀音 $30

下次要試下咖啡先~

2018-11-16 57 views
黑糖珍奶雖然強,但別忘掉後勢強勁的芝士奶蓋!喜茶未到港,但香港地的奶蓋茶卻不少!作為潮飲潮食界的忠粉,點會錯過任何新地方呢?今個晚上就在等朋友宵夜時間便偷個時間去「品茶弄啡」今日好認真,唔「弄啡」住,去「品茶」先,叫左個願望奶蓋茶,實情係鐵觀音奶蓋茶,今日目的有二:一為茶底,二為奶蓋,先品品佢睇下得唔得先!正宗的奶蓋應是鹹鹹甜甜的濃濃芝士感,睇佢厚厚奶蓋,想起也滋味!唔混合茶先呷一口奢侈的奶蓋,第一口芝士味頗濃的,鹹香感也不會太搶,口感厚滑,味道濃郁,開心!第二飲,插飲管混合飲,先飲茶底,𠵱!咁清既,唔可以用淡來形容,是慢滲的茶香,反而不像紅茶,是綠茶的味道。再混飲!點解兩者分別飲都不俗,但夾埋又樣樣差一點,咁飲奶蓋味唔出,甜味反正較重,茶味又被奶蓋沖走,奶蓋又被淡茶變淡了,沒層次的,到喉不到肺既感覺~先喜後悲,我還是想飲到一杯平衡適宜的奶蓋茶呢。

今個晚上就在等朋友宵夜時間便偷個時間去「品茶弄啡」
再混飲!

先喜後悲,我還是想飲到一杯平衡適宜的奶蓋茶呢。
2018-11-15 778 views
紅枸杞大家都應該吃不少,但大家又知不知有黑枸杞呢?它未算好hit,但我也見過它,知它保健價值遠遠高於普通紅枸杞。今日竟然俾我在這間飲品店發現它。一聽「品茶弄啡」這個名字就知有茶飲,又咖啡飲,岩晒我!門面的設計帶點中國色彩,幾優雅!旁邊還設一個咖啡專區,有虹吸、手沖和風味咖啡,好專業咁!本想歎杯咖啡,但細閱menu卻找到它。所供應的飲品分別有品茶弄啡系列、願望茶、咖啡系列、調配茶系列、拿鐵系列、奶茶系列和冷泡茶系列。******************************決意捨咖啡取茶,因為在調配茶系列中找到黑枸杞洋甘菊水果茶 Chamomile tea with black Goji and fruits ($40/700ml),指定少甜少冰。粉紫色的賣相,好高貴。啜一口,冰涼透心,味道酸咪咪,帶微甜和洋甘菊的甘香,開胃解膩,好合我口味。最喜歡是邊啜邊吃到清甜的蘆薈粒,當然要吃埋所有的鮮果,有西柚、檸檬、香橙、火龍果、蘋果 和菠蘿,足足有六款水果,落足料,難怪果香十足。------------------------------讓大家認識它,據網上資料所得,黑枸杞被譽為「軟黃金」,
本想歎杯咖啡,但細閱menu卻找到它。所供應的飲品分別有品茶弄啡系列、願望茶、咖啡系列、調配茶系列、拿鐵系列、奶茶系列冷泡茶系列
黑枸杞洋甘菊水果茶
啜一口,冰涼透心,味道酸咪咪,帶微甜和洋甘菊的甘香,開胃解膩,好合我口味。最喜歡是邊啜邊吃到清甜的蘆薈粒,當然要吃埋所有的鮮果,有西柚、檸檬、香橙、火龍果、蘋果 菠蘿,足足有六款水果,落足料,難怪果香十足。
讓大家認識它,據網上資料所得,黑枸杞被譽為「軟黃金」,可以說是天然的補品,它有多項功效:
1)增強免疫力,延緩衰老;
2)補腎益精、預防癌症;
3)生津止渴,改善循環;
4)補血安神、改善睡眠;
5)明目作用。
嘩!的確厲害,但大家要識分真與假呀!
2018-11-14
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$40 (Last Night Supper)
黑枸杞洋甘菊水果茶
公司附近食完好味午飯 經過見到佢係新開張同同事忍唔住一人買左一杯等緊時先發現佢已經派過傳單俾我地喇只要買夠兩杯就會送外賣 遲啲一定要同同事夾份叫返黎飲等左5-10分鐘 好快已經拎到野飲手炒黑糖咁HIT 點都要試下掛個虎紋都做得好靚 雖然眼見好多黑糖咁搖暈左之後唔會話好甜 我覺得剛剛奶香味中帶住甜味 佢個奶味都剛好唔會好似咁啲咁得個甜字或者無甜味大杯裝對我黎講真係濕濕碎 但32蚊 還算底飲肥妹本身唔鐘意食珍珠 如果唔係都會試埋個珍珠另外見舖內有好多咖啡用品 喜歡咖啡都可以一試

公司附近食完好味午飯 經過見到佢係新開張

大杯裝對我黎講真係濕濕碎 但32蚊 還算底飲
肥妹本身唔鐘意食珍珠 如果唔係都會試埋個珍珠
另外見舖內有好多咖啡用品 喜歡咖啡都可以一試
2018-11-13 45 views
今天經過尖沙咀,突然覺得口乾,所以來到了品茶弄啡。我們7點多來到,人不算太多。這裡有很多不同的飲品選擇,例如有咖啡、拿鐵、奶茶、調配茶、冷泡茶、願望茶等等。選擇十分多元化。我買了一杯皇家1號伯爵珍奶。很快就準備好。 皇家1號伯爵珍奶的茶味很香濃,伯爵茶味很突出。珍珠亦很有咬感。我朋友買了一杯手炒黑糖珍珠鮮奶。珍珠用黑糖炒過,黑糖味很濃郁。黑糖紋倒掛住杯中,賣相十分吸引。這間品茶弄啡水準十分高,十分有驚喜!
今天經過尖沙咀,突然覺得口乾,所以來到了品茶弄啡。

這間品茶弄啡水準十分高,十分有驚喜!
2018-11-06 105 views
身為珍珠奶茶界的KOL,尖沙咀新開呢間品茶弄啡,我又點可以唔黎試試佢呢同女朋友兩個人睇完戲過到黎,本身諗住買一杯share,試下佢地招牌,點知佢一望到人地杯許願茶,佢又話想自己飲一杯LOL( ̄◇ ̄;)手炒黑糖珍珠鮮奶咖啡($34)呢到餐單成幾十款飲品選擇,諗咗好耐都揀唔到,好彩餐廳有個排名榜,而第一名就係手炒黑糖珍珠啦!佢嘅賣相非常之吸引,好出色嘅掛杯令到杯身出現完美嘅黑糖紋。因為佢係主打手炒,而唔係機製,所以食得出每粒都好彈牙、煙韌。而招牌嘅咖啡亦保持了水準,入口先係香甜,再嚐到濃濃嘅奶味,最後仲有啖啖嘅咖啡香添。願望鐵觀音👑 ($30)面頭係大熱的芝士奶蓋,香滑濃郁的芝士混奶蓋,濃濃的鮮奶香與鐵觀音配合得剛剛好👍🏻👍🏻呢到有三款願望茶,點其中一款店員會問你有冇咩願望,比紙筆你寫低,女朋友就寫左開心、健康,打開杯蓋會有茶神比你的啟示

手炒黑糖珍珠鮮奶咖啡($34)

佢嘅賣相非常之吸引,好出色嘅掛杯令到杯身出現完美嘅黑糖紋。

願望鐵觀音👑 ($30)

,打開杯蓋會有茶神比你的啟示

2018-10-18
$30 (Dinner)
  • 手炒黑糖珍珠鮮奶
  • 願望鐵觀音
2018-10-20 205 views
黑糖鮮奶就飲得多,基本上間間都差唔多味,但加埋咖啡就真係第一次見。舖頭前嘅行人路夠闊,排隊等候的位置唔會好擁擠我地買左2杯舖頭hot pick飲品!Size比其他台式珍珠奶茶飲品大杯!手抄黑糖珍珠鮮奶咖啡暖暖嘅黑糖珍珠俾黑糖煮完後,都變得好煙韌,帶有黑糖嘅甜味, 配埋鮮奶簡直就係絕配! 因為加左少少咖啡,易入口好多,咁大杯都飲到差唔多到底!另一杯奧利奧芝士奶蓋朱古力咖啡面頭有一層oreo餅碎,厚厚的奶蓋打得好綿滑,咖啡味香濃,都真係一杯唔錯嘅飲品!

舖頭前嘅行人路夠闊,排隊等候的位置唔會好擁擠

手抄黑糖珍珠鮮奶咖啡

另一杯奧利奧芝士奶蓋朱古力咖啡

• 手抄黑糖珍珠鮮奶咖啡
1K
今年最具話題性的飲品必屬黑糖珍珠鮮奶,台式飲品店開至成行成市,前幾日經過尖沙咀時,發掘了這間新開張不久、門面走文青風的品茶弄啡。除了台式茶飲,還有很多咖啡款式。見到這個人氣飲品龍虎榜,二話不說就決定選頭兩位人氣飲品。手炒黑糖珍珠鮮奶 $30以手炒黑糖造成的掛杯效果,撞上鮮奶後變成深啡色的紋路,賣相絕對夠「IGable」,飲前可把杯身上下搖晃,黑糖雖然欠缺了炭燒焦香,不過和奶味平衡得恰到好處,鮮奶厚滑富乳香,整體不會過甜。珍珠下得夠足料,質感粉糯QQ,煙韌彈牙,不是軟軟的那種,富有嚼勁,同時滿足喝與嚼的小確幸。奧利奧芝士奶蓋朱古力咖啡 $34結合了朱古力的香甜與咖啡的濃縮口味,質感有如鮮忌廉般幼滑細膩。厚厚的芝士奶蓋入口綿密順滑,甜中帶鹹的微妙配搭,加上撒在表面脆口的Oreo 曲奇餅碎,層次更加豐富,喝完也不會覺得膩。

除了台式茶飲,還有很多咖啡款式。

見到這個人氣飲品龍虎榜,二話不說就決定選頭兩位人氣飲品。

手炒黑糖珍珠鮮奶 $30

奧利奧芝士奶蓋朱古力咖啡 $34

2018-10-14
TakeAway
$30 (Tea)
2018-10-16 133 views
台灣飲料周圍都有。真是要飲過,才知道他們的分別在那裡。今次途經尖沙咀漢口道,見到品茶弄啡在排隊。我也不輸蝕,和細妹都去排隊買一杯,解一解渴。我叫了一杯台灣蜜芋頭鮮奶,34元。奶味好重,奶中有芋頭味,再吸深一點,就食到芋頭粒,是好細粒的芋頭粒,應該是職員打碎了芋頭來絞吧。另一杯就是手抄黑糖珍珠鮮奶咖啡,34元。咖啡味中帶有牛奶香,牛奶味中又帶點咖啡香,好飲。珍珠軟中帶點彈牙,好有咬口。甜度適中,幾好。

2018-10-14
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$34 (Other)
  • 台灣蜜芋頭鮮奶
  • 手抄黑糖珍珠鮮奶咖啡
2018-10-13 134 views
雖然已踏入秋天,有時回公司途中都會買消暑抵擋猛烈大陽。 今天晚上約了朋友到逛街時經過尖沙咀漢口道看到新開了一間店鋪《品茶弄啡》即漢口中心附近!好奇心之下過去查看。有選擇障礙但看似老闆細心地介紹旁邊的人氣榜,於是選擇了no.2 的 Orea芝士奶蓋朱古力咖啡 $34。 旁邊的格局很簡潔。 取了後,先不用吸管喝一小口才,感到厚厚的芝士慢慢溶化也有巧古力碎、咖啡,很滿足 !平時要加多幾蚊才可多加芝士,今次的比例很好! 聽說這裡還有個可寫願望的飲料 —— 一定要再嚟了 !

聽說這裡還有個可寫願望的飲料 —— 一定要再嚟了 !
2018-10-12
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$34 (Other)
2018-10-12 93 views
下班約了朋友到尖沙咀吃晚飯,但時間尚早朋友所以獨自於漢口道附近閒逛,發現新開了一間「品茶弄啡」的外賣飲品店。門口放有店子的人氣精選。身為咖啡控的我本來想一試高居於人氣第二位的朱古力咖啡,但白天時已經喝過了兩杯咖啡,所以還是另選了人氣第三的《檸檬蘆薈蜜 $25》。檸檬蘆薈蜜 高身大杯,杯底可見帶不少蘆薈肉粒,入口有檸檬的微酸,又有蜜糖的清甜,整體甜度適中,正合不太嗜甜的我。檸檬蘆薈蜜這個組合很滋潤,秋意漸濃天氣乾燥,閒時來一杯都不錯。這裡沒有少糖少甜少冰等指引,但有要求的話當然可以向店員提出。款式:

門口放有店子的人氣精選。

款式:
2018-10-11
$25 (Other)