2022-11-10 67 views
🇭🇰四寶食堂 多樣式茶記🥠裝修精美乾淨既茶餐廳 Menu 選擇非常多🤤有齊中式港式西式 樣樣都好吸引 一定揀到想食既野佢地既出品有包證唔hea 價錢合理又抵食😍 已經食過好多次🐽拔絲山渣汁菠蘿咕嚕黑毛豬(💰$98) 👍🏻推薦大家都知👩🏻好鐘意食甜野先講咕嚕肉份量都好多 用左黑毛豬 肉質唔會炸到太乾 山渣汁好杰身 酸酸甜甜 開胃得黎又特別👅👅仲有原件燒過下既菠蘿🍍同埋跟左青椒洋蔥🧅送白飯一流🍚跟餐可以加🍲▪️燉湯 白飯(💰+$ 20)👍🏻推薦佢地既燉湯真係做得好好 非常足料🤤五指毛桃蟲草花燉排骨 食材味道好出 濃味而清甜 感覺滋潤 🍗露斯瑪麗蜜糖天使燒春雞(💰$108) 👍🏻推薦配菜可以揀薯條🍟或者沙律🥗燒春雞比我想像中大隻 睇圖仲以為係雞扒大小用左蜜糖🍯同香草調味 味道唔會太甜雞肉肥美多肉滑溜多汁 另外仲跟左焗蒜西蘭花🥦好高質既茶記扒餐👍🏻👍🏻🍞流心芝士西多士(💰$58)西多士係次次去茶記都會叫既西多士熱上牛油🧈溶得好快 中間夾心芝士層🧀配埋糖醬又係邪惡之物🙈☁️阿華田雲朵(💰$28)視覺效果超誇張 黎到都嚇一嚇😱下邊係熱熱既阿華田上邊係用厚厚既Wipe cream🍦🍦整到成杯雲朵雪糕咁直
🇭🇰四寶食堂 多樣式茶記🥠

燒春雞比我想像中大隻 睇圖仲以為係雞扒大小
用左蜜糖🍯同香草調味 味道唔會太甜
雞肉肥美多肉滑溜多汁 另外仲跟左焗蒜西蘭花🥦
好高質既茶記扒餐👍🏻👍🏻

🍞流心芝士西多士(💰$58)
西多士係次次去茶記都會叫既
西多士熱上牛油🧈溶得好快 中間夾心芝士層🧀
配埋糖醬又係邪惡之物🙈

☁️阿華田雲朵(💰$28)
視覺效果超誇張 黎到都嚇一嚇😱下邊係熱熱既阿華田
上邊係用厚厚既Wipe cream🍦🍦整到成杯雲朵雪糕咁
直接飲底就唔會太肥太甜 打卡一流 仲有其他味道可以揀
2022-11-09 63 views
評分:🤎•🍴美式芝士牛肉醬熱狗🌭️ $40 (6.2/10)薯條都算外脆內軟 茄汁比較淡味熱狗係正常茶記腸仔 冇咩特別肉醬份量都幾多 肉量都幾有誠意•🍴瑞士汁雞脾配菠蘿油🍗 $40(6/10)雞脾唔夠入味 肉質比較鞋菠蘿油個包唔夠濕潤 有少少乾•📍四寶食堂 (旺角)旺角豉油街23號地舖•𝘨𝘰𝘰𝘥 𝘧𝘰𝘰𝘥 𝘨𝘰𝘰𝘥 𝘮𝘰𝘰𝘥. ————————————————————————#旺角美食 #fw2旺角#hk #hkfoodie#hkfood#foodie#茶餐廳#茶餐廳美食
評分:🤎

🍴美式芝士牛肉醬熱狗🌭️ $40
(6.2/10)
薯條都算外脆內軟 茄汁比較淡味
熱狗係正常茶記腸仔 冇咩特別
肉醬份量都幾多 肉量都幾有誠意

🍴瑞士汁雞脾配菠蘿油🍗 $40
(6/10)
雞脾唔夠入味 肉質比較鞋
菠蘿油個包唔夠濕潤 有少少乾

📍四寶食堂 (旺角)
旺角豉油街23號地舖

•𝘨𝘰𝘰𝘥 𝘧𝘰𝘰𝘥 𝘨𝘰𝘰𝘥 𝘮𝘰𝘰𝘥.

————————————————————————
#茶餐廳#茶餐廳美食
美式芝士牛肉醬熱狗/瑞士汁雞脾配菠蘿油
2022-10-04
$50 (Tea)
美式芝士牛肉醬熱狗/瑞士汁雞脾配菠蘿油
2022-11-08 49 views
今日午餐又來睇下有咩新野食喇。呢幾個星期午餐款式比起以前少左😞但味道都係一樣好食講返今日食咩先一見到餐單就立刻沖入去坐低叫嘢食無錯今日又有龍蝦🦞食,今次炒飯有帶子味道同上次一樣咁好食,keep到!下星期會再食🍤
今日午餐又來睇下有咩新野食喇。
呢幾個星期午餐款式比起以前少左😞但味道都係一樣好食
講返今日食咩先
一見到餐單就立刻沖入去坐低叫嘢食
下星期會再食🍤
2022-11-08
$70 (Lunch)
2022-11-06 65 views
今日去左旺角交收 順便行左旺中同Top 行行下覺得有啲肚餓 睇下個電話原來已經兩點半 所以決定去食個下午茶 行黎行下最後去左豉油街果邊 見到有間餐廳未試過 而且個門面都幾靚 決定入去“四寶食堂” 試試 四寶食堂唔單止裝修靚 坐位仲好寬敞同坐得好舒服 由於真係十分餓所以叫左個瑞士汁雞髀撈公仔麵配炒蛋同牛油丹麥多士& my favourite既柚子蜜 個瑞士汁真係做得好好而且個雞脾啲肉好嫩 同平時食開既冰室/大家樂大快活既雞脾真係無得比 賣相又靚同埋真係熱辣辣 炒蛋配丹麥多士係好match 炒蛋做得好滑 食完塊丹麥多士唔會再想食返一般茶餐廳嘅牛油方包 未試過嘅朋友不妨試一試四寶飯堂 由於叫咗咁多嘢食 夜晚係冇食過晚餐 下星期約咗個朋友食飯決定再去試一試佢哋嘅晚餐再分享比大家#四寶食堂 #香港美食 #銅鑼灣美食 #北角美食 #旺角美食 #將軍澳美食 #茶餐廳美食

2022-11-04 62 views
咁岩去開旺角想平平哋食個茶餐廳,見到呢間門面幾光猛,就入咗去。午市餐牌有午餐,選擇約五至六款。炒粉麵有三款選擇。下午1:30去到炒粉麵只剩返一款,就叫做瑞士汁炒牛河$88。另外仲有少量選擇,揀咗皇室咖喱牛肋肉飯$68。仲有經典常餐揀咗沙嗲牛肉出前一丁配多士及煎熟蛋$59。見到有奶油豬$25叫咗一份。奶油豬麵包好特別,軟綿綿面上有奶油。一份有兩件。瑞士汁炒牛河夠大碟夠深色。咖喱牛肋肉飯飯量多,微辣咖喱。常餐沙嗲出前一丁鹹鹹地另外麻油比你自己落。多士香脆,仲有煎熟蛋。飲品叫咗熱柑桔轉,夠晒味道。凍檸檬利賓納酸酸甜甜。

奶油豬麵包好特別,軟綿綿面上有奶油。
一份有兩件。瑞士汁炒牛河夠大碟夠深色。
咖喱牛肋肉飯飯量多,微辣咖喱。
飲品叫咗熱柑桔轉,夠晒味道。凍檸檬利賓納酸酸甜甜。
2022-10-29 85 views
《四寶》越開越多分店,今次係旺角分店食左個最出名既蔥油豬扒煎蛋飯,一上枱個下哇左出聲,豬扒超級大塊,成隻碟咁大,而且厚身嫩滑,連骨,啖啖口,唔係用刀拍到佢扁薄個種。我個人麻麻地半生熟蛋,所以略嫌隻煎蛋太生。蔥油味道同燒味舖個種有啲唔同,比較淡,亦都冇薑味,如果鐘意傳統薑蔥油既朋友可能會有啲失望。另外豉油亦略嫌唔夠濃,就算撈埋豉油同蔥油,味道都唔夠香濃。佢份量真係好多,我一個女仔最後都食唔哂塊豬扒,$60連飲品有呢個質素同份量實在值得一讚。
另外豉油亦略嫌唔夠濃,就算撈埋豉油同蔥油,味道都唔夠香濃。
2022-10-22 1124 views
.♡ —————— 𝗗𝗲𝘁𝗮𝗶𝗹𝘀 —————— ♥【餐廳】 四寶食堂 @【地區】#Dr_eat_旺角【類型】#Dr_eat_港式 #Dr_eat_多國菜式【價位】低價位【用餐時段】晚市【餐廳主打】港式粉麵飯,中式小菜,西式豬牛雞扒漢堡【招牌菜】蜜汁叉燒滑蛋飯,蔥油豬扒煎蛋飯,沙爹牛肉麵────────────────────【環境/服務/衛生】。佔地3000呎。以夢幻藍為主要色調,有花花牆打卡位。比起一般茶記,更富現代感,環境乾淨企理.【魔鬼香辣燒春雞 $108】。春雞原來都幾大隻,而且肉厚骨幼。啖啖肉,肉嫩細滑且帶鹹香。表面塗上一層秘製魔鬼香辣醬。以魔鬼辣同炸蒜粒組成,香辣惹味。配菜是蘭花苔,為蔬菜界嘅「新星」。口感爽脆。跟南瓜忌廉湯,松露海鹽薯條,凍檸檬 (+$3).【板燒美國頂級封門牛柳 $168】。頂級封門牛柳,果然有驚喜。牛肉部位中,以封門柳最具人氣。其一是稀少而矜貴。其二是牛味濃郁之餘,口感最嫩滑。呢個板燒封門柳非常厚身。牛味濃厚,肉汁豐富,油花少但口感幼嫩。微微嘅煙燻香帶出層次感。沾上牛骨燒汁,味道更豐盛。仲有原隻燒蒜同蘭花苔做伴碟。跟南瓜忌廉湯,松露海鹽薯條,熱奶茶.

♡ —————— 𝗗𝗲𝘁𝗮𝗶𝗹𝘀 —————— ♥
【餐廳】 四寶食堂 @
【地區】#Dr_eat_旺角
【類型】#Dr_eat_港式 #Dr_eat_多國菜式
【價位】低價位
【用餐時段】晚市
【餐廳主打】港式粉麵飯,中式小菜,西式豬牛雞扒漢堡
【招牌菜】蜜汁叉燒滑蛋飯,蔥油豬扒煎蛋飯,沙爹牛肉麵
────────────────────
【環境/服務/衛生】
。佔地3000呎
。以夢幻藍為主要色調,有花花牆打卡位
。比起一般茶記,更富現代感,環境乾淨企理

【魔鬼香辣燒春雞 $108】
。春雞原來都幾大隻,而且肉厚骨幼
。啖啖肉,肉嫩細滑且帶鹹香
。表面塗上一層秘製魔鬼香辣醬
。以魔鬼辣同炸蒜粒組成,香辣惹味
。配菜是蘭花苔,為蔬菜界嘅「新星」
。口感爽脆
。跟南瓜忌廉湯,松露海鹽薯條,凍檸檬 (+$3)

【板燒美國頂級封門牛柳 $168】
。頂級封門牛柳,果然有驚喜
。牛肉部位中,以封門柳最具人氣
。其一是稀少而矜貴
。其二是牛味濃郁之餘,口感最嫩滑
。呢個板燒封門柳非常厚身
。牛味濃厚,肉汁豐富,油花少但口感幼嫩
。微微嘅煙燻香帶出層次感
。沾上牛骨燒汁,味道更豐盛
。仲有原隻燒蒜同蘭花苔做伴碟
。跟南瓜忌廉湯,松露海鹽薯條,熱奶茶

【黑醬油胡椒粉絲大蝦煲 $88】
。估唔到呢個粉絲大蝦煲拍得住大排檔水準
。以石鍋承載,溫度得以延長
。粉絲炒得好入味,質地韌柔Q彈
。胡椒香濃郁,嗆辣又帶點鹹香,好惹味
。吸收晒胡椒嘅精華,加上大黑嘅提鮮
。真係下飯一流
。大蝦肉質嫩彈,啖啖蝦肉,仲好鮮甜

【丹麥牛油厚多士 $10】
。超邪惡嘅丹麥牛油厚多士
。咬落酥脆加上牛油鹹香,正呀!

────────────────────
【營業時間】星期一至日 07:00-21:30
Type of Meal
Dinner
2022-10-16 107 views
常餐 蕃茄湯底 好夠熱 甜左D粉就林左少少牛肉都夠林身好食既炒是滑蛋 size份量夠丹麥多士 未夠脆 如脆熱點就好凍檸茶:茶底夠香炸魚薯條炸魚都幾有水準,魚質滑好味😋薯條是粗薯 唔錯
常餐
蕃茄湯底 好夠熱 甜左D
粉就林左少少
牛肉都夠林身好食既

炒是滑蛋 size份量夠
丹麥多士 未夠脆 如脆熱點就好

凍檸茶:茶底夠香

炸魚薯條
炸魚都幾有水準,魚質滑好味😋
薯條是粗薯 唔錯
2022-10-15 87 views
ʚ 四寶食堂 (旺角) ɞ係旺角行街,係遠處已經被佢Tiffany Blue色調嘅顏色所吸引,獨樹一格~🤩ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ❀ 水門雞飯-$68雞肉超級嫩滑,雞皮整得爽脆可口,雞肉都去曬骨,口感絕對一流!搭配特調醬汁,十分惹味😋分量都好多🤤 而且仲附送左冬瓜湯,冬瓜湯飲得出唔係味精湯👍🏻整體非常唔錯,值得一試❀ 黑醬油胡椒粉絲大蝦煲-$68粉絲大蝦煲,有3大隻蝦,好新鮮,肉質彈牙。粉絲份量好多,仲有好香胡椒味。❀ 冬陰功腐乳醬雞中翼-$48嘩!呢個搭配簡直一流!第一次試腐乳醬配雞翼,估唔到可以咁夾,雞翼外脆裡嫩,腐乳醬十分濃郁,大家可以試一試呢個❀ 粉紅草莓雲朵-$15(跟餐)賣相好吸引,打卡一流👍飲落係士多啤梨奶昔加一層cream,唔會太甜。📍 四寶食堂 (旺角)旺角豉油街23號地舖#hkfood#hongkongfoodie#hongkongfood#hkfoodie#foodiehk#foodstagram#instagood#foodlife#hkig#hkeat#香港美食#cloverlandhk四葉草#四寶食堂#旺角美食#茶餐廳美食
ʚ 四寶食堂 (旺角) ɞ

ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ

❀ 水門雞飯-$68

❀ 黑醬油胡椒粉絲大蝦煲-$68

❀ 冬陰功腐乳醬雞中翼-$48

❀ 粉紅草莓雲朵-$15(跟餐)

📍 四寶食堂 (旺角)

2022-10-15 68 views
四寶食堂非一般茶記兼備有茶記同Cafe既食物,品種多不勝數。好足料,牛肉大大塊,沙爹醬內有花生粒粒,增添口感,晚市常餐仲包括有嫩滑炒蛋同火腿及牛油丹麥多士包超滿足。七成熟做得好出色,入口美味,肉味濃,配菜有西蘭花苗同成個惹味燒蒜頭,有特色,覺得可媲美高級餐廳牛扒嘅質素,牛扒餐跟一個廚師發板沙律。份量足。呢間餐廳認真多元化,仲有中式小菜供應。燉湯、小菜、白飯加熱飲(加$15可轉特飲)燉湯味道清甜鮮味,有好濃濃蟲草花香味,一盅夠曬兩人份量,蟶子冇沙,鮮味十足配以青椒爽口清新。我同家人一人一杯特飲 每一啖都有濃濃奶茶香味並配以粒粒紅豆炎炎夏日。 梳打汽泡令飲品入口更涼快,消暑一流。最後見餐牌上有多款甜品,於是想滿足 一下,點了兩個甜品,但店員話今日少人嗌甜品,所以唔接order。實在有些失望,希望下次能夠品嘗到啦,咁就圓滿喇。

[招牌沙爹牛肉公仔麵]

[燒美國頂級封門柳]

[煙三文魚沙律]份量足。
呢間餐廳認真多元化,仲有中式小菜供應。

[豉椒炒聖子套餐]
燉湯、小菜、白飯加熱飲(加$15可轉特飲)

我同家人一人一杯特飲 [奶茶紅豆冰]
每一啖都有濃濃奶茶香味並配以粒粒紅豆炎炎夏日。
[熱情果檸檬梳打]
梳打汽泡令飲品入口更涼快,消暑一流。

最後見餐牌上有多款甜品
於是想滿足 一下,點了兩個甜品
但店員話今日少人嗌甜品,所以唔接order。
實在有些失望,希望下次能夠品嘗到啦,
咁就圓滿喇。
2022-10-13 61 views
Good Morning🌝係陽光咁猛既心情底下做完晨操去食返個早餐就岩晒啦講緊係咁大塊扒加埋丹麥酥再加個炒蛋都只係$42ja 性價比超高牛角酥再配肉鬆都冇得輸仲有蕃茄湯底芝士 🧀通粉(請見諒趕住食 先影到個通粉斜成咁)其實早餐黎講係勁勁勁邪惡講起又想食鳥😭
Good Morning🌝
係陽光咁猛既心情底下
做完晨操去食返個早餐就岩晒啦
講緊係咁大塊扒加埋丹麥酥再加個炒蛋
都只係$42ja 性價比超高
牛角酥再配肉鬆都冇得輸
仲有蕃茄湯底芝士 🧀通粉
(請見諒趕住食 先影到個通粉斜成咁)

其實早餐黎講係勁勁勁邪惡
講起又想食鳥😭
$40 (Breakfast)
  • 早餐
打卡feel 粉藍色裝飾的星級版港式餐廳~中式炒小菜飯麵同西或鋸扒意粉都有,野食選擇多,味道又好。都keep 住要等位,但都係等一陣就入得~❤️拔絲山渣汁菠蘿咕嚕西班牙黑豚肉 咕嚕肉都好拉絲,唔止肉質又軟又嫩,仲要炸到脆架!! 牽絲拉到好長好長,味道甜而不膩!! 伴碟仲有新鮮菠蘿係雪凍左,夠凍又夠甜~除左賣相超靚之外,仲好好味,必試呀🧡星加坡黑醬油胡椒粉絲大蝦煲 有3隻超大隻既大蝦,粉絲炒得好乾身又香又唔膩,好惹味💛板燒美國頂級封門牛柳 封門柳有好濃郁既牛肉味,燒得好香而且份量仲好多,仲有一大碟灑上7味粉既香脆薯條💚紫薯雪糕拿鐵 好甜好香紫薯味,仲有一大球雲呢嗱雪糕💙黑加侖子檸檬梳打 微微酸甜甜地,黑加侖子味岩岩好~

💚紫薯雪糕拿鐵 好甜好香紫薯味,仲有一大球雲呢嗱雪糕

💙黑加侖子檸檬梳打 微微酸甜甜地,黑加侖子味岩岩好~

2022-10-11 51 views
今日又來到呢間我的飯堂。睇左個午餐牌一陣,好快就決定左要食龍蝦炒飯。半隻龍蝦有手掌咁大,蝦肉夠旦牙。最重要有唔少蝦膏!果汁更加係無得頂— 酸酸甜甜咁撈埋飯一齊食會令你更加開胃!
2022-10-11
2022-10-09 54 views
板燒美國頂級封門牛柳🥩$168本來諗住叫我至愛嘅蔥油豬扒煎蛋飯🐷但見到晚餐Menu有牛柳,已經即刻想食😊Order咗五成熟,牛柳生熟度啱啱好😋牛味濃郁,肉質軟嫩,頗具咬感🐮配埋牛骨燒汁同烤大蒜一齊食,滋味無窮😛跟餐有西式餐湯同埋薯條或沙律🍟哈利薩魔鬼香辣燒春雞🐔$108燒春雞蒜香味道濃郁😇肉質非常嫩滑,勁Juicy😙唔係講笑,呢個哈利薩辣醬都真係幾辣下🌶️雖然辣得好過癮,但我一路食一路出汗🤣同樣跟餐包西式餐湯同埋薯條或沙律😁碧綠翠玉珍珠帶子炒蝦球🦐$98 呢個叫做—人前養生燉湯家常料理套餐😁有幾款中式小菜同西式晚餐可以選擇😌當然跟埋一碗老火養生燉湯🥣燉湯好足料,鮮甜美味,而且無味精👍小菜就揀咗珍珠帶子炒蝦球配白飯🦐分量都真係幾多,尤其蝦球食落爽口彈牙😛拔絲山渣汁菠蘿咕嚕西班牙黑豚肉🐷$88上枱個陣賣相非常吸引到我🤤咕嚕肉完全做到外脆內軟嘅口感😬鑊氣十足,加上山渣汁😚食落酸酸甜甜,非常開胃👍飲品:凍鴛鴦、凍咖啡和凍檸茶☕️凍飲+$3四寶食堂 (旺角)旺角豉油街23號地舖
板燒美國頂級封門牛柳🥩$168

本來諗住叫我至愛嘅蔥油豬扒煎蛋飯🐷
但見到晚餐Menu有牛柳,已經即刻想食😊
Order咗五成熟,牛柳生熟度啱啱好😋

牛味濃郁,肉質軟嫩,頗具咬感🐮
配埋牛骨燒汁同烤大蒜一齊食,滋味無窮😛

跟餐有西式餐湯同埋薯條或沙律🍟

哈利薩魔鬼香辣燒春雞🐔$108
燒春雞蒜香味道濃郁😇

肉質非常嫩滑,勁Juicy😙
唔係講笑,呢個哈利薩辣醬都真係幾辣下🌶️
雖然辣得好過癮,但我一路食一路出汗🤣

同樣跟餐包西式餐湯同埋薯條或沙律😁

碧綠翠玉珍珠帶子炒蝦球🦐$98
呢個叫做—人前養生燉湯家常料理套餐😁
有幾款中式小菜同西式晚餐可以選擇😌
當然跟埋一碗老火養生燉湯🥣

燉湯好足料,鮮甜美味,而且無味精👍
小菜就揀咗珍珠帶子炒蝦球配白飯🦐
分量都真係幾多,尤其蝦球食落爽口彈牙😛

拔絲山渣汁菠蘿咕嚕西班牙黑豚肉🐷$88
上枱個陣賣相非常吸引到我🤤

咕嚕肉完全做到外脆內軟嘅口感😬
鑊氣十足,加上山渣汁😚
食落酸酸甜甜,非常開胃👍

飲品:凍鴛鴦、凍咖啡和凍檸茶☕️凍飲+$3

四寶食堂 (旺角)

2022-10-06 65 views
平日日頭一早去旺角,處理手頭上的事務後見仍是早餐時段,便找了家看似坐得舒適的餐廳吃個早餐🍳餐廳樓底非常高,座位亦很多。我們每人點了一份早餐,分別是招牌餐($38)及泰式餐($38)。每份早餐基本上都跟一份丹麥牛油多士及嫩滑炒蛋,丹麥牛油多士有著一層層像牛角包一樣的口感,加上牛油十分香口鬆軟~泰式餐主食是香葉辣肉碎米粉,有少許酸酸辣辣的,非常惹味開胃,米粉口感亦不錯;而招牌餐則是香濃的沙嗲牛肉公仔麵,牛肉份量很多,湯底帶很重的花生香,非常濃郁👍🏻跟餐的熱奶茶十分濃郁滑順,茶味與奶味平衡。

跟餐的熱奶茶十分濃郁滑順,茶味與奶味平衡。