2021-05-01
呢日攞咗假休息,出旺角睇戲前先食個午餐。本身想食日本過江龍牛肉飯專門店,但門口打哂蛇餅😅,唯有轉場。恰巧接過姐姐派嘅傳單後,我哋就上咗去一樓嘅「夜櫻 • 居」食晏。呢度環境闊落,居酒屋嘅設計🏮配合埋花花主題🌸,頗具特色的。另一邊廂,近廚房位置放咗幾個水缸,入面養住大大隻龍蝦。餐廳每日有一款特惠午市套餐🍱,不過其實正價都唔貴,而且刺身同熟食類均有好多選擇,難怪有咁多上班族嚟幫襯😄。我哋不約而同都對魚生丼有興趣,其中一份係餐送埋飲品。火炙海鮮壽司丼($108),丼飯非常大碗,無論魚生定壽司飯都係份量十足🍚。丼飯面頭鋪滿各式各款嘅魚生,包括三文魚、帶子、呑拿魚、魷魚、蟹棒蟹籽同北寄貝等,經炙燒後嘅魚生油脂特別香🔥,而且帶少少醬油味,食落更惹味,配飯一流。另外,套餐跟麵豉湯同沙律菜,前者難得唔會太鹹,而後者就用沙律醬取代醋汁。特上刺身定食($168),刺身定食有幾個級別,愈貴就有愈多款刺身。🍣碟中嘅七款刺身包括三文魚、八爪魚、北寄貝、甜蝦、赤身、劍魚同𩶘魚,呢款係朋友食,佢話味道都幾鮮,而且每款有兩片,每片均係厚切。碟中唔知點解會有一粒粟子,可能作裝飾之用,食落好甜好得意😛。我哋額外仲嗌咗啲小
餐廳每日有一款特惠午市套餐🍱,不過其實正價都唔貴,而且 刺身同熟食類均有好多選擇,難怪有咁多上班族嚟幫襯😄。我哋不約而同都對魚生丼有興趣,其中一份係餐送埋飲品。
我哋額外仲嗌咗啲小食同串燒,🍢串燒包括鹽燒雞腎($16)、鹽燒五花腩($28)、黑椒牛舌($38)以及煙肉車厘茄($48),每款各一串。串燒味道其實都唔差,調味夠,又唔會燒到太乾,但就相對無主食咁抵食🙈。不過抵讚嘅地方係午市時段冇乜人嗌串燒,但廚房上菜嘅速度都幾快。
唐揚雞軟骨($48),🐔🦴雞軟骨粒超酥脆,勁啱做佐酒小食,而且好大兜,幾乎食唔哂。雖然係油炸,但都唔會太油,軟骨好爽口、唔硬,沾埋沙律醬食,好味道🤤。
總括嚟講,呢餐居酒屋午餐幾好,主食嘅質素令人滿意😋,而且價格都算合理。店員服務態度唔錯,會主動加茶,又會同客人傾計,佢樂天嘅性格能夠感染埋身邊嘅人哦💕。