2023-03-29 54 views
葵興台灣菜-大公雞接個frd收工,樓下有間台灣菜叫大公雞🐓!望落去好多款可以揀!四寶手工麵💰65有雞中翼,牛筋,牛腩,大腸,份量好足,佢個湯底都唔錯,我覺得有少少肉骨茶味道😆😆呢排天氣有啲凍,食返暖暖既嘢,好正!夜市番茄🍅牛肉麵💰60番茄牛肉麵又係另一個風味!牛肉都好多,好大塊,處理得好,唔怕太柴,肉同油脂分布均勻!佢既麵都係手工麵,嚼勁很好大東鹽酥雞扒💰42 & 台灣香蒜小香腸💰42台灣菜一定唔少得鹽酥雞扒,份量都好多,小香腸都好可口!記得要夾埋蒜片一齊食奶蓋奶茶&紅豆冰服務員都好nice!熱情推介我地食熱門菜式☺️☺️
葵興台灣菜-大公雞
四寶手工麵💰65

夜市番茄🍅牛肉麵💰60

大東鹽酥雞扒💰42 & 台灣香蒜小香腸💰42

奶蓋奶茶&紅豆冰

服務員都好nice!熱情推介我地食熱門菜式☺️☺️
  • 紅燒牛肉麵
2023-03-28 51 views
葵涌呢邊都好多office,餐廳選擇都多,呢間大公雞都有好多唔同種類嘅台灣嘢食食,坐窗口邊仲可以望到大街人來人往添!🚗🍴台式雞脾古早肉燥飯 $60呢隻雞脾好正,大大隻滷水完仲好貼心切開一舊舊,岩曬我。肉燥飯甜甜地唔會油膩,不知不覺會食好多,配一隻勁入味嘅滷蛋。🍴花枝丸 (六粒)$42平時去台灣其中一樣最鍾意嘅小食就係炸花枝丸啦,雖然呢個唔係椒鹽,但泰式辣醬酸甜夠開胃,花枝丸夠彈牙,炸粉唔厚。🍴奶蓋朱古力 $15加15就有特飲飲,係冇手搖店咁好飲,朱古力係一般茶餐廳飲到嘅,奶蓋偏甜,咸嘅更正!

🍴台式雞脾古早肉燥飯 $60

🍴花枝丸 (六粒)$42

🍴奶蓋朱古力 $15
2023-03-20 73 views
Life@KCC 係葵涌同葵芳生活嘅朋友囝 都可能會識嘅飯堂之一 主要特點就係平靚正🤣 今次就同朋友黎到大公雞食個飯🐓🍀台灣香蒜小香腸好耐冇去台灣 依碟小香腸好有台灣風味😍 小香腸雖然切左做薄片 但依然好有嚼勁 味濃又夠香濃 係正宗嘅台灣腸香味🥹🍀寶島鹽酥雞鹽酥雞嘅份量好多 兩個人食每人都食到好多粒🤭 鹽酥雞整成一口大小 方面一啖食晒 表皮厚薄適中 雞肉保持到軟嫩 幾好食😋🍀士林半筋半腩麵 湯底有藥膳嘅香味 牛筋腩份量吾少 有大半碗🫣 牛筋夠淋又彈牙 吸埋湯底好入味 牛腩牛味都算濃 配埋有咬口嘅麵條增添口感🍝🍀香煎豬扒肉燥飯豬扒厚薄岩岩好 吾會太厚 夠軟嫩而咬開🐖 配肉燥飯真係好夾😛🍀奶蓋朱古力朱古力味吾算好濃🍫 相對較甜 好有台灣嘅風味 如果怕甜嘅朋友囝可以叫少甜🤣

🍀台灣香蒜小香腸

🍀寶島鹽酥雞

🍀士林半筋半腩麵

🍀香煎豬扒肉燥飯

🍀奶蓋朱古力
2023-03-15 66 views
🔸大東鹽鬚雞扒 $42炸得夠脆,炸粉唔算厚炸嘅程度係啱啱好令到雞肉保留到肉汁!😍本身雞肉夠入味!唔會淡茂茂雞肉厚身,大大塊呢個價錢嚟講,都幾抵食👍🏻味道:8/10性價比:8/10🔸麻辣三寶手工麵(大腸牛筋牛腩) $60辣度適中,唔食得辣嘅人都絕對食到 手工面口感似刀削麵 但比較粗身,口感比較硬身湯底味道唔會過濃,啱啱好牛筋好大舊,彈牙牛肉係牛腱,超軟冧豬大腸洗得乾淨,冇臭味👍🏻味道:7/10性價比:6/10🔸台式炸排骨肉燥撈麵 $55 撈麵係用淮山麵睇個樣以為會太淡但原來唔係,食落夠汁,唔會乾爭爭 肉燥嘅口感似肉碎炸排骨係豬扒嚟,炸得好通透係半肥瘦嘅豬扒👍🏻食落唔會太乾排骨本身都醃得夠入味👍🏻味道:7/10性價比:7/10🔸脆炸大腸 $42大腸偏肥略嫌炸得唔算好脆底下係菠蘿粒味道:6/10性價比:6/10▪️奶蓋奶茶 $15▪️奶蓋朱古力 $15🔹環境:座位好多尤其卡位幾好坐,好闊落窗邊位望住葵興站,好開陽👍🏻🤩餐廳除咗台式料理,仲有茶餐廳款式嘅粉麵飯提供🗣不須加一服務費-人均消費:~$60-整體味道:7/10性價比:7/10-#大公雞📍葵涌葵昌路72至76號Life@KCC1樓101和1
🔸大東鹽鬚雞扒 $42
炸得夠脆,炸粉唔算厚
炸嘅程度係啱啱好
令到雞肉保留到肉汁!😍
本身雞肉夠入味!唔會淡茂茂
雞肉厚身,大大塊
呢個價錢嚟講,都幾抵食👍🏻
味道:8/10
性價比:8/10

🔸麻辣三寶手工麵(大腸牛筋牛腩) $60
辣度適中,唔食得辣嘅人都絕對食到
手工面口感似刀削麵
但比較粗身,口感比較硬身
湯底味道唔會過濃,啱啱好
牛筋好大舊,彈牙
牛肉係牛腱,超軟冧
豬大腸洗得乾淨,冇臭味👍🏻
味道:7/10
性價比:6/10

🔸台式炸排骨肉燥撈麵 $55
撈麵係用淮山麵
睇個樣以為會太淡
但原來唔係,食落夠汁,唔會乾爭爭
肉燥嘅口感似肉碎
炸排骨係豬扒嚟,炸得好通透
係半肥瘦嘅豬扒👍🏻

▪️奶蓋奶茶 $15
▪️奶蓋朱古力 $15

🔹環境:
座位好多
尤其卡位幾好坐,好闊落
窗邊位望住葵興站,好開陽👍🏻

🤩餐廳除咗台式料理,仲有茶餐廳款式嘅粉麵飯提供
🗣不須加一服務費

人均消費:~$60
整體味道:7/10
性價比:7/10
#大公雞

2023-03-14 60 views
台灣美食|大公雞|葵興—————————————🫶🏼 台灣紅燒牛肉麵 $60湯底唔辣同偏甜紅蘿蔔超大嚿同好好食 完全冇嗰浸好腥臭嘅味平時唔食紅蘿蔔嘅我都食晒上面有幾片好大嘅牛展 炆得好入味同好冧麵係扁麵 偏軟但煙韌 有咬口(蜂蜜百香果茶)+$8叫咗走甜 飲到百香果嘅清香酸酸甜甜 開胃—————————————🫶🏼 肉鬆手抓餅(兩件)$32即叫即整 唔會煎到太油上面仲有沙律醬同肉鬆 一齊食好夾————————————————————————📍葵涌葵昌路72至76號Life@KCC1樓101和103號舖————————————————————————Overall 💗💗💗💗#葵興 #台灣嘢 #香港 #food #delicious #hk #hongkong #eatwithfoodiez
台灣美食|大公雞|葵興

————————————————————————

————————————————————————

Overall 💗💗💗💗

2023-03-11 72 views
黎開葵涌整回鄉證,去左KCC轉過圈,見到有間台灣餐廳☺️食返個tea先🤣士林半根半腩麵:牛筋牛腩各有三件😍就咁個外觀已經覺得好靚,筋腩好夠淋同入味👍入面係手工面,好煙韌彈牙🤤紅燒湯都好惹味🤭台南滷肉飯:滿瀉嘅滷肉,個醬汁好香濃,每一啖麵好回味🤤香蒜小香腸:台灣腸切到好薄片,再配上d蒜片😍咁樣食口感好好,又惹味,又唔會覺得啲呀咬到好攰🤭寶島鹽酥雞:食落香脆肉嫩😍連埋椒鹽,令人食唔停口🤭珍珠奶茶:珍珠食落Q彈👍

台南滷肉飯:滿瀉嘅滷肉,個醬汁好香濃,每一啖麵好回味🤤

寶島鹽酥雞:食落香脆肉嫩😍連埋椒鹽,令人食唔停口🤭

珍珠奶茶:珍珠食落Q彈👍

2023-02-28 109 views
這碗四寶手工麵(雞中翼、牛筋、牛腩、大腸)$65送熱飲,手工麵比較粗身,口感比較硬身,湯底唔會好濃,雞翼入味,麵嘅份量唔算好多,一般女仔食應該剛剛好,服務都ok,環境可能比較逼夾,但整體而言都ok嘅.#葵興#lunch#午餐#台灣菜#麵#雞翼#牛肉#湯麵#大腸
想食少少野墊肚,無蛋餅唯有買個手抓餅食,一返到屋企打開見到咁樣咩胃口都無哂,肉鬆同沙律醬係施捨?$32係唔貴,都唔算平野,洗唔洗慳皮到咁😂😂😂醬都無乜咁真係乾喫
肉鬆手抓餅
TakeAway
2022-11-28 215 views
上星期平日同男朋友入開去葵興做嘢,經過KCC商場落左兩層,見到間餐廳有日光玻璃,就入左去食下午茶。我哋叫左一碗麻香牛肉麵🍜、鹽酥魷魚🐙、熱咖啡☕️。上菜個陣有大大嚿紅蘿蔔🥕,個麵底好食,鹽酥魷魚好脆,開心開心,聽老闆講,原來餐廳的湯底特登加左蔬菜去熬,好有心呀。特別一提,因疫情衛生緣故,侍應姨姨每枱都會特登預備一盆熱水俾客人洗餐具,而且仲好動問我哋有咩需要,好貼心。抵讚!大家經開葵興,值得一試!

2022-09-24 339 views
中午同老公來葵興有些事務辦。為了避開人群,先午餐後辦事。係life@KCC 行了個圈,同層有兩間台式餐廳,另一間連鎖店常食,就試這間。門面不大,但入內都幾大,很多位,又可坐窗邊光猛些。見到撈麵是用淮山麵,就要一試。食最basic 的麻醬手絲雞。老公就要台式經典湯飯-蚵仔肉碎湯飯😝我個人覺得淮山麵好適合做撈麵,因為較爽口,不會淋到一餅野咁。味道不錯,份量適合我這女士。難得蚵仔湯飯,啲蚵仔算大隻,個湯底味精多了些,份量就未必夠大隻男食。但都飽的。午餐跟餐飲,咁就算抵。轉台式飲品就加錢,所以今次無試。總的來說,環境也舒服,服務員的態度也很客氣。食物也不錯。

午餐跟餐飲,咁就算抵。轉台式飲品就加錢,所以今次無試。

總的來說,環境也舒服,服務員的態度也很客氣。食物也不錯。
2022-09-24
$58 (Lunch)
2022-09-17 240 views
睇戲前食個簡單午餐KCC平時都係上班族食lunch嘅選擇星期六就完全唔洗等位😆之前喺附近上堂都嚟過食午餐今次兩個人嚟叫咗三樣嘢⬇️牛筋大腸米粉⭐️⭐️⭐️⭐️牛筋勁大舊好足料🤩🤩🤩唔好睇佢好似好硬咁食落軟硬適中,唔會煮到淋晒又唔會好硬咬到牙較都軟大腸開頭睇以為會好韌點知食落都係好易咬成碗粉CP價都好高👍🏻👍🏻👍🏻⬇️肉鬆手抓餅⭐️⭐️呢個就有啲遜色🥺🥺以為會好似蛋餅咁捲好點知一嚟到見到咁嘅樣😅肉鬆好少落沙律醬應該純粹等塊手抓餅食落冇咁乾⬇️麻辣餃子⭐️⭐️⭐️⭐️餃子就中規中矩皮同餡嘅比例都適中佢哋嘅辣椒油都算幾香幾好食總括嚟講,叫麵嘅餐會比較穩陣$6X有埋嘢飲都算幾抵
睇戲前食個簡單午餐
⬇️牛筋大腸米粉⭐️⭐️⭐️⭐️
牛筋大腸米粉

牛筋勁大舊好足料🤩🤩🤩
唔好睇佢好似好硬咁
食落軟硬適中,唔會煮到淋晒
又唔會好硬咬到牙較都軟

麻辣餃子

餃子就中規中矩
皮同餡嘅比例都適中
佢哋嘅辣椒油都算幾香幾好食

總括嚟講,叫麵嘅餐會比較穩陣
$6X有埋嘢飲都算幾抵
2022-09-17
牛筋大腸米粉
麻辣餃子
2022-08-18 250 views
門口勁多人排隊囉~~Lunch time 排左陣先入到,太耐無食台灣野~入去試下佢啲紅燒牛肉麵先!湯底味濃唔似落味精,牛肉超冧超正超入味😂😂😂哇依間野收埋收埋真係唔覺~勁好食囉絕對會回頭!
門口勁多人排隊囉~~

Lunch time 排左陣先入到,太耐無食台灣野~
入去試下佢啲紅燒牛肉麵先!

湯底味濃唔似落味精,牛肉超冧超正超入味😂😂😂

哇依間野收埋收埋真係唔覺~勁好食囉絕對會回頭!
2022-07-15 298 views
係openrice睇完食評先入去諗住實冇死 點知真係奶哂野~~~難食到我需要特登去寫食評🤦🏻‍♀️首先我叫左滷肉飯同鹽酥雞滷肉飯個pat汁多到可以做湯飯直頭同其他好評既「靚相」係兩回事🤷🏻‍♀️入面既肉絲十隻手指數得哂 陰公到鹽酥雞 根本就係一大舊炸粉包住雞粒我諗我食落口個舊雞仲細過尾指😂從來未試過台灣野可以難食到呢個地步我食既野上到枱 同其他人既相係完全唔一樣真係好失望食食下仲先到小強係枱爬黎爬去
係openrice睇完食評先入去
諗住實冇死 點知真係奶哂野~~~
難食到我需要特登去寫食評🤦🏻‍♀️

滷肉飯
2022-07-11
Type of Meal
Tea
香港地做飲食真係好難!只做一方美食?市場太窄。做多國美食?又同茶餐廳差唔多,好難令人眼前一亮。今次幫襯嘅大公雞就係咁樣,店員响門口叫賣:「正宗台灣料理、又有馬來咖哩、仲有港式奶茶。」感覺好難定位,但行到門口都試下啦!😅其實打開餐牌,大部份都係台灣料理。今日點咗手工菜肉餛飩、炸大腸、紅燒牛肉麵、肉燥雞扒飯、珍珠奶茶、奶蓋朱古力。埋單免加一 ($237)唔算貴喎!炸大腸($42)唔知係咪台灣料理,對我而言係香港懷舊菜。豬腸切成長條形,每條都炸到脆卜卜,外脆內嫰。而且裡面啲肥膏刮走晒,一啲都唔油膩,配酸酸地嘅菠蘿,愈食愈想食。手工菜肉餛飩($45)手工餛飩粒粒飽滿,餛飩皮偏厚,好有飽腹感,係我鍾意嘅餛飩口味。湯底係牛肉湯,同牛肉麵撞咗。紅燒牛肉麵($60)以前去台灣食牛肉麵,分兩派 - 紅燒,清燉。清燉似我哋嘅蘿白腩,口感清爽。紅燒味道偏辣。但近期食過兩次紅燒牛肉麵都係唔辣嘅,令我有少少懷疑「紅燒」嘅定義。講返大公雞嘅紅燒牛肉麵,佢都係唔辣嘅,湯底偏甜口要自己加辣,有少少藥材味。嚿紅蘿蔔超大嚿,有幾片鹵水牛展,炆得好入味,麵係扁麵,爽口彈牙,而且佢嘅份量幾足,一般男士都夠飽。肉燥雞扒飯($6

炸大腸($42)
唔知係咪台灣料理,對我而言係香港懷舊菜

手工菜肉餛飩($45)

紅燒牛肉麵($60)

肉燥雞扒飯($60)
肉燥偏甜口,餸飯一流。雞扒好厚,煎得外脆內嫰,肉汁爆棚。肉與肉嘅配搭再加隻鹵水蛋,唔係餓底都頂唔住。

珍珠奶茶($15)
珍珠奶茶係粉開嘅,所以好一般,口味廉價,下次叫返港式奶茶好過。

奶蓋朱古力($15)
朱古力味超濃,加咗奶蓋嘅口感幾滑,但好飽肚吓!唉~早知就叫佢啦!

撇除佢係主打台灣料理,唔好理佢正唔正宗,以全新食肆體驗,大公雞其實真係唔錯

台式雞扒肉燥飯

炸大腸

珍珠奶茶

紅燒牛肉麵

菜肉餛飩
2022-04-11 482 views
今天第一次食 叫了一個鹽酥雞滷肉飯+珍珠奶茶($75)首先鹽酥雞有一半都是炸粉沒有雞 其次炸得好硬好乾 滷肉飯份量少 滷肉汁就多 肉絲只有幾條 珍珠奶茶完全不是台灣的 只是港式奶茶加珍珠