今天在灣仔工作,順便約朋友在附近晚餐。朋友推介這家燒味店,是米芝蓮二星餐廳燒味部主廚自立品牌。燒味是自家店舖製作,原汁原味,每日即燒,保証新鮮,所以朋友想試試。在內堂就座後,要做最重要的事:選菜。點了二個一人套餐和小食一碟,應該足夠吧!燻蹄海蜇   燒味餐廳,也會提供不同小食。反正久久也未嚐過燻蹄海蜇, 所以來一份。這燻蹄沒有呈現粉紅色,也沒有刺鼻的味道,入口順喉,這燻蹄合格了!  海蜇     即是白鮓,常常伴隨燻蹄一起上碟。爽脆的海蜇充滿麻油香。乳豬和燒鵝乃此店名物撚手菜,但看到廚房有剛出爐的燒腩仔和叉燒很吸引,所以點雙拼。燒鵝拼叉燒,乳豬拼燒腩仔,一次滿足四個願望。燒鵝叉燒雙拼一人餐及乳豬燒腩雙拼一人餐有湯有小食有飯有餸有菜,很豐富。今日例湯 南北杏木瓜豬骨湯。小食是拍青瓜黑木耳。很幸運,今次是燒鵝脾,髀位肉質滑滑無得輸。仍可剔出燒鵝皮自製黃梅醬燒鵝皮壽司。但更希望得到燒鵝胸!  因為鵝胸肉厚,燒鵝皮也厚 ,可以嚐到鵝肉味和鵝油香。油潤的叉燒外層紅彤彤,有焦焦邊,中芯顏色偏白。肥叉鬆軟滑溜,而瘦叉健康。薄脆的乳豬皮夾著一層脂肪,當然油香滿溢。乳豬皮放在白飯,就變成乳豬皮壽司,沾上
今天在灣仔工作,順便約朋友在附近晚餐。
朋友推介這家燒味店,是米芝蓮二星餐廳燒味部主廚自立品牌。
燒味是自家店舖製作,原汁原味,
每日即燒,保証新鮮,所以朋友想試試。
在內堂就座後,要做最重要的事:選菜。
點了二個一人套餐和小食一碟,應該足夠吧!
燻蹄海蜇
燒味餐廳,也會提供不同小食。
反正久久也未嚐過燻蹄海蜇, 所以來一份。

海蜇
即是白鮓,常常伴隨燻蹄一起上碟。
爽脆的海蜇充滿麻油香。

乳豬和燒鵝乃此店名物撚手菜,
但看到廚房有剛出爐的燒腩仔和叉燒很吸引,所以點雙拼。
燒鵝拼叉燒,乳豬拼燒腩仔,
一次滿足四個願望。
燒鵝叉燒雙拼一人餐及乳豬燒腩雙拼一人餐
有湯有小食有飯有餸有菜,很豐富。
今日例湯 南北杏木瓜豬骨湯。
小食是拍青瓜黑木耳。
很幸運,今次是燒鵝脾,髀位肉質滑滑無得輸。
仍可剔出燒鵝皮自製黃梅醬燒鵝皮壽司。但更希望得到燒鵝胸!
因為鵝胸肉厚,燒鵝皮也厚 ,
可以嚐到鵝肉味和鵝油香。

油潤的叉燒外層紅彤彤,有焦焦邊,中芯顏色偏白。
肥叉鬆軟滑溜,而瘦叉健康。
肥叉
乳豬
薄脆的乳豬皮夾著一層脂肪,當然油香滿溢。
乳豬皮放在白飯,就變成乳豬皮壽司,沾上柱候醬,整件品嚐。
白飯本無味,卻可以延長享用乳豬的時間,
同時也中和了乳豬的油膩感,讓味蕾慢慢感受乳豬的甘香。
燒腩仔
燒腩,五花腩,下方連著一層肉一層油脂,很多地區都喜歡這個部位。
剛燒出來的腩仔,化皮很香脆,
肉質仍然嫩滑,容易咬唔乾柴,
單食已經得美味,不過也會沾上芥醬。
間中來一口青瓜木耳,讓味蕾清新一下。
油菜
菜心
青菜是這個燒味晚餐最不可或缺。
肥美的燒鵝叉燒乳豬燒腩仔燻蹄,好多肉,要來份菜扮健康。
散點油菜是廿個大洋,如今套餐包一份青菜,計落更化算。
特地走蠔油,清清地更健康。
我倆食呀食,忽然聽到乳豬沽清。
原來咁受歡迎,果然早到早享受。
2024-08-07
$118 (Dinner)
肥叉
燒腩仔
一向喜歡燒鵝,睇完米紙灣仔燒鵝大戰,按奈不住,決定一試奪冠之店。餐廳老闆曾於米芝蓮2星中餐廳擔任燒味部主廚,自行創業開了此店。現場所見餐廳全日不停燒製乳豬及燒鵝,流量非常快,非常新鮮👍🏻。✨原隻燒鵝髀拼乳豬一人套餐✨ $180燒鵝外觀色澤誘人,令人流晒口水。燒鵝皮厚身,不會薄如紙。但同時燒得香脆,且有咬感,足見師傅功力十足👍🏻👍🏻👍🏻。燒鵝肥瘦恰當,不會全是肥膏肥油。一口下去,肉質非常滑嫩,而且多汁😍。師傅整體調味處理非常好,不會蓋過濃濃鵝味,保留鵝油的甘香。乳豬皮超級香脆,放入口時,每一口自帶ASMR「咔嚓」數聲🤩脆卜卜,好正。乳豬肥瘦適中,皮脆肉嫩,非常香口👏🏻👏🏻肉質濕潤而不乾柴,實屬高質😍套餐還附送油菜一碟、小食一碟、白飯及例湯各一碗。油菜灼熟的菜心,非常爽脆。小食是涼拌青瓜雲耳,以陳醋調味,非常開胃。✨燻蹄拼豬生腸✨ $40燻蹄薄切,沾上醋汁,非常開胃。豬生腸大件且爽口彈牙,夾脆不膩,好味😋用了新鮮,師傅功力十足,並必是明日之星🤩想睇更多介紹,馬上Follow我啦😁。#big_big_foodie #big_big_foodie食勻灣仔#big_big_foodie食勻香港

✨原隻燒鵝髀拼乳豬一人套餐✨ $180
燒鵝外觀色澤誘人,令人流晒口水。

✨燻蹄拼豬生腸✨ $40

用了新鮮,師傅功力十足,並必是明日之星🤩
想睇更多介紹,馬上Follow我啦😁。

• 燒鵝
  • 乳豬
  • 原隻燒鵝髀拼乳豬一人套餐
  • 生腸
2024-11-02 145 views
💬天龍燒鵝灣仔有兩間店,逢食晏時間都人頭湧湧,座無虛席,仲要等位。因此有時收工都會斬料,返到屋企慢慢嘆,感覺仲開心寫意。燒鵝當然係店主推薦,但個人更為喜歡叉燒,真係會搵勻全港最出色嘅叉燒比拼下😏.———————————————————————————🔥金牌蜜汁叉燒王💬唔可以成日去到柴灣買叉燒,灣仔呢間燒味店嘅蜜汁叉燒都可以暫時頂一頂住個胃先。外賣🥡最少$50,原件斬出嚟都幾靚仔,肥瘦均勻又有色澤,蜜味亦濃厚,當然見到濃邊嘅炭烤味道,增強口感,絕對唔會差得過招牌燒鵝😏
———————————————————————————
🔥金牌蜜汁叉燒王
2024-10-24
TakeAway
2024-10-22 297 views
叫咗個外賣返屋企食,質素都唔錯,$56+$1外賣盒,叫咗個雙拼嘅燒味飯,叫咗叉燒同埋燒肉,包一包黃色嘅芥辣,同埋送一個老火湯!老火湯幾好,花生雞腳豬骨,非常濃郁嘅味道,個湯嘅質素亦都唔差,冇乜點落味精,飲完我都冇飲太多水,所以呢個湯都係幾好呀,跟餐唔使錢!份量嚟講 整體都唔錯,叉燒味道非常OK,我叫咗肥叉,佢嘅油脂同埋味道都唔錯,唔會話太多肥膏,所以我覺得佢都幾好食,送飯一流!燒肉就有啲肥,不過都冇乜投訴,再加幾條菜心,呢個價錢喺灣仔嚟講都係中等價錢

TakeAway
2024-10-18 284 views
灣仔區呢間店嘅燒臘水準我一直覺得唔錯, 最喜歡佢哋嘅乳豬、燒鵝。 售價亦非常合理公道,間唔中都會外賣返屋企加餸。 今晚喺灣仔做完嘢,一個人就簡簡單單去咗呢間店食我至喜歡嘅燒鵝。叫咗份一人燒鵝單拼套餐 ($88)。幸運地碟鵝係鵝脾位,鵝肉肥瘦平均,食時鵝皮仍帶脆,肉嫩多汁,有㬭勁,鵝嘅油香,肉香停留在口中徘徊非常滋味。 套餐包例湯一碗(當晚是眉豆花生雞腳湯),另有油菜小食各一碟 , 白飯一碗。 簡簡單單又滿足嘅一餐。

2024-10-04 322 views
已經不知是第幾多次到店或外賣消費,每一次每一樣的食物都唔會失望的。在灣仔區內午餐價才不到70元,雖然不能說平,比起區内外眾多茶記餐廳,肯定物超所值。仲有佢個例湯唔係出面個d"倒水",一樣保持有水準。下午茶兩點鐘就開始,單拼才40個大洋,有時晏左少少食飯就啱啱好,仲包埋有嘢飲。真係冇得頂。叉燒淋滑、燒鵝皮脆肉嫩、燒腩仔皮脆及肥瘦均勻、貴妃雞香滑、豉油雞濃香嫩滑,每樣出品都無甩拖。個人喜好:貴妃雞及豉油雞

個人喜好:貴妃雞及豉油雞
2024-10-04
$40 (Tea)
  • 貴妃雞
晚上八點幾入座,叫咗個乳豬燒鵝一人套餐,但唔知係咪就嚟收舖,當碟嘢隊上我張枱嗰陣,我發現燒鵝同乳豬都係勁肥嘅部位,係少少瘦肉嘅部份都冇乳豬:皮係好脆,但係食落係完全冇香味,而且頭先都講過成塊嘢皮下面係得層肥膏,斬料嚟講完全係唔夠班燒鵝:如果呢個係本店嘅招牌菜的話就令我非常之失望,首先啲皮已經係淋晒,而且每一嚿喺下面都係充滿肥膏得個少少瘦肉,食落又唔覺得有燒鵝應有嘅香氣最後埋單$102,我會覺得其他舖頭$70-$80嘅質素仲好過佢。簡單而言,好大機會係拎完米芝蓮之後質素直線下降,大家都係唔好信網上面嘅YouTuber食評,好有可能都係賣緊廣告

乳豬:

燒鵝:

銅鑼灣燒味新貴,米芝蓮2星大廚新開,最抵食燒鵝乳豬雙拼飯‼️🔻一人套餐 - 燒味雙拼 (燒腩仔/燒排骨/叉燒/貴妃雞/油雞/紅腸/豬生腸/海蜇+💰5/肥燶腩叉+💰5/燻蹄+💰5)💰80 🌟呢份一人套餐好抵食!80蚊有齊燒味雙拼、米飯、湯、菜心、小食,燒味份量好多,叉燒肥瘦均衡、帶小小甜,油雞俾左脾位,外皮彈牙,肉質細嫩👍🏻🔻燒鵝下莊 💰155 🌟餐廳全日不停燒製乳豬、燒鵝,唔怪得我夜晚去食燒鵝嘅皮都仲咁脆‼️燒鵝唔會太肥,所以食落去唔算太油膩,但鵝油香味又好濃,肉質好滑😋155蚊一個下莊黎講唔算貴,都幾抵食😁🔻豬生腸燻蹄 💰40豬生腸好爽口,超級脆,食落冇異味,好驚喜👍🏻燻蹄肥瘦適中,完全唔會膩,再沾上醬汁,又可以餸幾碗飯😍食完先知原來呢間餐廳,米芝蓮2星中餐廳燒味部主廚創業,唔怪得品質咁高,仲要好平!見到人地嘅燒味雙拼飯,份量超多好抵食😍

🔻燒鵝下莊 💰155 🌟

🔻豬生腸燻蹄 💰40

• 燒鵝下莊
  • 豬生腸燻蹄
2024-08-30 312 views
距離公司近,行5分鐘就到,所以平日的午餐和同事常常叫這間的外賣,半肥瘦叉燒好味,燒鵝唔係淨係俾啲骨,正常肉嘅份量,good!可惜在OpenRice嗌呢度嘅外賣,就不能叫汽水,只能自己落去買,才能選擇汽水,這樣令我覺得有少少美中不足,當然OpenRice買就會平啲。呢樣嘢就要自己取捨嘞嘞!
之前試過呢間燒味店嘅總店,而家開埋分店,食物keep到個水準,夜晚乳豬、燒鵝基本上都清晒,大受遊客同本地人歡迎‼️餐廳由米芝蓮二星中餐廳燒味部主廚創立,出名乳豬同燒鵝,全日店內不停燒製,所以出品都夠新鮮夠脆皮,見到都有好多遊客幫襯,外賣單都唔少👍🏻!------------------------------🪿◖天龍燒鵝皇◗ $135斬咗份上庄燒鵝,燒鵝個皮仲好脆,鵝油香味好濃,肉質比較嫩滑,仲有啲肉汁,點埋個酸梅醬可以去吓油膩~以專門做燒鵝嘅店舖嚟講,呢個價錢都唔貴~斬料加餸都得!🐖◖燒味雙拼◗ $120叫咗個燒排骨x叉燒,份量都唔少,叉燒啲燶邊額係不得了,全部都係梅頭肉,肉質軟腍,個人覺得色水差少少偏橙色;燒排骨唔係次次都有,今次試埋佢,半份都幾多舊吓,味道同叉燒有啲似,再乾身少少會更加好,鍾意咬吓骨嘅朋友可以試試佢~🥬◖生菜◗ $20加一份菜都只係$20,食咗咁多肉都要食少少菜,當日得返菜芯~🍜◖瀨粉◗ $18港式燒味店必點瀨粉,爽身滑溜嘅口感,最好加啲燒鵝嘅汁,更加惹味,唔鐘意食飯嘅朋友可以試吓!🌟Encore指數:8.4/10
🪿◖天龍燒鵝皇◗ $135

🐖◖燒味雙拼◗ $120

🥬◖生菜◗ $20

🍜◖瀨粉◗ $18

🌟Encore指數:8.4/10
2024-08-12 424 views
早幾日去銅鑼灣,經過「天龍燒鵝」,醒起都好耐冇食燒味嘅我,就試吓呢間先。.上網見到,原來「天龍燒鵝」係米芝蓮2星中餐廳燒味部主廚開創,呢度仲會全日不停燒製乳豬同燒鵝.我就叫咗原隻燒鵝脾拼乳豬(一人套餐 $180)• 配油菜、小食、白飯、湯、熱奶茶 (加$5)燒鵝髀燒得好酥脆,肥瘦適中,唔會過多肥膏。乳豬一樣皮脆,肉嫩,就算唔點醬汁,都已經好食再叫咗個涼拌海蜇 ($50),同喺酒樓食開嘅一樣.地址:灣仔軒尼詩道354號地舖.
我就叫咗原隻燒鵝脾拼乳豬(一人套餐 $180)
• 配油菜、小食、白飯、湯、熱奶茶 (加$5)
再叫咗個涼拌海蜇 ($50),同喺酒樓食開嘅一樣
地址:灣仔軒尼詩道354號地舖
聽說這間燒味是由米芝蓮二星中餐廳燒味部主廚‍🍳開創經開灣仔,當然要品嚐一下😋這裡的燒鵝以其酥脆的皮和多汁的肉質而聞名,每一口都充滿了濃郁的香氣和獨特的風味。原隻燒鵝脾拼乳豬🐷一人餐就最抵食跟油菜一碟、小食一碟,白飯/瀨粉一碗,老火湯一碗,燒味檔食乳豬🐷就真係第一次,乳豬燒得好均勻咬落夾著油香,驚喜地唔會有好多肥膏,個皮好薄又多曬脆呀!酥脆的豬皮和嫩滑的豬肉著稱。外皮烤得金黃酥脆,一口咬下去,豬肉鮮嫩多汁,入口即化。每一口都散發出濃郁的豬肉香氣。搭配甜醬更能突顯其美味而燒鵝夠油潤,多汁🏼鵝脾肉好夠鵝味😋外脆內嫩的燒鵝皮品嚐一口就令人難以抗拒。那種酥脆的口感總是讓人驚艷。每一片肉都保持著豐富的肉汁,帶著燒烤的香氣,讓人回味無窮。配上獨特的甜酸醬汁,更是令人欲罷不能。 原隻燒鵝髀拼叉燒🐷另一隻鵝脾一樣咁靚,唔知係咪因為係同一隻鵝既出品😋叉燒的外觀金黃誘人,烤制得恰到好處,散發著濃濃的香氣。肉質軟滑超級多肉汁 😋 表面烤得焦香,薄薄的脆皮,帶來豐富的口感體驗。調味恰到好處,甜中帶蜜,掛上一層薄薄的蜜汁帶點蜜香味超級好吃
聽說這間燒味是由米芝蓮二星中餐廳燒味部主廚‍🍳開創
經開灣仔,當然要品嚐一下😋

原隻燒鵝脾拼乳豬🐷

原隻燒鵝髀拼叉燒🐷
🐷乳豬雙拼|拼燻蹄|瀨粉🍚燒鵝五寶飯|老火湯係灣仔行街突然聞到香味,原來係天龍燒鵝店,聽聞係由🧑‍🍳米芝蓮2星中餐廳燒味部主廚創業,一定要試下啦🤤細問之下先知原來老細每日都會不停燒製乳豬+燒鵝,保證客人食到新鮮炮製嘅佳品🙌🏻一場嚟到梗係要試乳豬🤣外皮超薄脆,燒得好均勻咬落夾著油香,而且唔會好油膩,非常讚👍額外拼咗燻蹄,份量比想像中多,外皮爽口、肉質腍滑,配埋蒜醋汁簡直無敵嗌多份燒鵝五寶飯,燒鵝夠油潤多汁,肉質軟霖好香口🤤鵝油配上白飯超惹味;另外嘅叉燒、油雞、紅腸全部都好滑,冇一件係柴口,食完好滿足!
🐷乳豬雙拼|拼燻蹄|瀨粉
🍚燒鵝五寶飯|老火湯

• 乳豬
見好多人推介灣仔呢間燒味餐廳 係由米芝蓮二星中餐廳燒味主大廚創立 一於一試究竟🤤肥燶腩叉 例牌 $100叉燒用上五花腩 燒至燶邊 表面蜜汁焦香 帶微脆 肉質軟腍手轆化皮乳豬 例牌 $220聽講餐廳全日不停燒製乳豬同燒鵝 今次想先食乳豬 新鮮出爐嘅脆豬🐷 皮脆肉嫩 肥瘦均勻 難怪咁多人推介🙌🏻油菜 $20見隔籬枱叫嘅一人套餐都好大份!份量同叫例牌相若 一個價錢仲包埋油菜、小食、白飯同老火湯 比起我地單叫抵食好多 下次試下就咁叫一人套餐🤤

肥燶腩叉 例牌 $100
叉燒用上五花腩 燒至燶邊 表面蜜汁焦香 帶微脆 肉質軟腍

手轆化皮乳豬 例牌 $220

油菜 $20

2024-07-28 357 views
聽說這間燒味是由米芝蓮二星大廚🧑‍🍳開創經開灣仔,當然要品嚐一下😋🔸燒鵝拼乳豬一人餐就最低食,燒味檔食乳豬就真係第一次,驚喜地唔會有好多肥膏,個皮好薄又多曬脆呀!而燒鵝夠油潤,多汁😋一人餐仲有湯同菜同有青瓜🥒小食🫶🏼🔸蜜汁叉燒飯叉燒肥瘦適中😋焦香肉嫩多汁,再加配多隻鹹蛋好正😋🔸燒腩仔無論去到邊,我都要食燒腩仔,佢嘅燒腩仔真係好正,外皮超脆,油脂分佈得很均勻🔸凍檸茶茶底好濃郁🫶🏼夠凍,又嘅會好甜🤗
聽說這間燒味是由米芝蓮二星大廚🧑‍🍳開創
經開灣仔,當然要品嚐一下😋

🔸燒鵝拼乳豬

🔸蜜汁叉燒飯
叉燒肥瘦適中😋焦香肉嫩多汁,再加配多隻鹹蛋好正😋

🔸燒腩仔

🔸凍檸茶
茶底好濃郁🫶🏼夠凍,又嘅會好甜🤗