2020-10-13 911 views
友人話說好多人及曰本人到此店打卡等,這晚三人晚餐,小籠包和煎餃合格無失手、多汁皮薄肉先甜。又不會感到超超特別好想再去多次感覺。最難吃牛𦟌,牛𦟌勁乾身、無味,失望!湯果然好sour ,幸好友人喜歡飲、豆槳兩杯味道無乜特別、一般行貨飲品,炸豬合格吃碼不乾身!算好味。幸好今次我哋算了基本上海鎹,沒有order太多款,幸好沒有浪費太多錢
2020-09-21
2020-09-22 717 views
好德來係一間上海菜館,最鍾意食佢嘅小籠包,皮薄加上入面濃郁嘅湯汁,用筷子🥢夾起小籠包,入面嘅湯汁仲盪嚟盪去,好少小籠包有呢個效果!試過好多小籠包有啲皮太厚或者一夾就穿,漏曬啲湯汁出嚟😖◭排骨湯麵 $68可能大家會覺得$68一碗排骨湯麵貴左少少🤏但排骨其實好大塊,成塊面咁大塊,又好厚切炸得好香脆,麵質好爽口,可以配埋豆辨醬一齊食😋◭回鍋肉飯 $60依家有得食「客飯」既地方買少見少想搵間好食都唔容易正正好德來回鍋肉客飯都好有水準又好惹味好德來除咗食物質素不錯,店員們服務都非常好👍🏻咁啱去個日係落好大雨,一入到店內,侍應就俾個號碼我哋,幫我地Keep起啲遮,咁樣做非常方便食客,又唔會拎錯人地既遮!除咗呢個細心位,每次嚟好德來食飯,侍應招呼都好周到,非常殷勤服務食客!好德來係一間平民小店,但服務就有五星級酒店既水準,絕對值得支持嘅小店👍🏻👍🏻👍🏻

◭排骨湯麵 $68
可能大家會覺得$68一碗排骨湯麵貴左少少🤏
但排骨其實好大塊,成塊面咁大塊,又好厚切
炸得好香脆,麵質好爽口,可以配埋豆辨醬一齊食😋

◭回鍋肉飯 $60
依家有得食「客飯」既地方買少見少
想搵間好食都唔容易
正正好德來回鍋肉客飯都好有水準又好惹味

2020-09-21 510 views
🇭🇰好德來小籠包店·呢間我食過好幾次架啦 我覺得佢D野食相當唔錯 但係之前影D相好醜樣就無post到😂😂難得今次個上海粗炒好似幾吸引就決定post翻佢 佢D小籠包 雞絲粉皮 糖醋骨個D都幾好味架😍😍😋·上海粗炒麵 $90呢個真係有D貴 但係因為個日我真係好想食所以我都嗌左🤭🤭佢真係炒得好好味 而且入面好多料 D豬肉絲 冬菇 同椰菜絲全部都好好味 而且佢係入味得黎完全唔會肥膩 超難得 食曬成個都唔會話好重負擔 我超中意😍😍😍·#rbyeat#rby中菜#rby佐敦·📍佐敦德興街18號地下
🇭🇰好德來小籠包店

• 小籠包
  • 雞絲粉皮
  • 上海粗炒
2020-09-18 1774 views
俾蟹粉野呃咗黎嘅我.....都覺得都幾好丫!傻傻嘅我,成日上網睇咗就意為真,論Fact check嘅重要性....蟹粉小籠包係呢度招牌餸,但有季節性㗎嘛!我見人貼就黎咗,雖然佢重有炸豬排出名,但難掩失望,重叫哂人陪我食,好彩佢地唔知咋😆叫咗好多餸,當中有好有壞,聽好消息定壞消息先丫?不如先苦後甜,由難食講起,幫你地排雷!第一位酸菜魚!嘩!用雪藏魚柳...做法一嘀都唔正宗,真係好少食到用魚柳做酸菜魚,又厚又唔入味,唔麻唔酸,um....只可以講放得入口填飽個肚其實醉雞唔算好差,只係冇咩酒味,可能都係一間老少咸宜嘅菜館,酒味唔濃比較啱一家大細,但佢好抵食,大碟㗎!又唔肥,冇一舊舊脂肪連住,你知啦!凍食隻雞太肥,鯨住嘀脂肪,睇住都有罪惡感咁到讚啦喎!炸豬排出色!厚厚嘅豬排炸到金黃色,豬排紋理清晰,肉汁豐富炸醬薄又炸得香脆,好食到立即追加!好唔好食,身體最誠實了吧!鱔糊炒得好食,條理分明,火候啱啱好,冇過火,仍然彈牙!黃鱔營養非常豐富,而且滋補,有益氣補血、行血,有時見到我都會叫!年紀開始大,一見到嘀補野特別上頭,好似對自己盡下人事咁小籠包都招牌呀!佢係好傳統舊式嗰隻小籠包,包皮比較厚,入邊充

酸菜魚
第一位酸菜魚!嘩!用雪藏魚柳...做法一嘀都唔正宗,

醉雞

攝影大師鏡頭下嘅炸豬扒

炒鱔糊
鱔糊炒得好食,條理分明,火候啱啱好,冇過火,仍然彈牙!

酸辣湯
小籠包都招牌呀!佢係好傳統舊式嗰隻小籠包,包皮比較厚,入邊充滿湯汁

坦白講,我覺得呢種程度厚嘅皮,係我小時候嘅味道,但家下大家追求被越來越薄,湯汁越來越多,

我已經俾時代嘅洪流同化,愛上超薄皮,但!我知道呢種係最貼近細個食隻味!冇對錯,只係啱唔啱你口味!
沙翁
鹹蛋流沙奶黃沙翁,一聽就想嗌啦!一加鹹蛋同流沙奶黃,就好似邪惡軸心,吸引力大增,

但佢個餡唔夠多,不過佢價錢咁平,我都唔可以太貪心嘅
烤麩
炆荀
荀,烤麩唔係好識食,但賣相唔錯!

呢間上海野,係傳統嘅!佢嘅招牌菜做得出色已經好足夠,炸豬排的確一絕!價錢又大眾化,如果有機會真係要試佢嘅蟹粉伴麵同小籠包,好厚好多蟹粉,

同好多日本人識去食,嘀蟹粉相多數日本人貼,佢哋點知窿路呢?好好奇呀!

醉雞
攝影大師鏡頭下嘅炸豬扒
炒鱔糊
酸辣湯
沙翁
烤麩
炆荀
2020-08-29 621 views
我初頭以為比較殘舊既老店去到鋪頭, 發覺每個職員都好有禮貌, 好值得讚美, 同埋鋪面清潔乾淨其實仲有叫酸辣湯, 雞絲湯面感覺無咩味精, 味道中上4 樣野合共210不過雞絲湯面係霸王山莊咁好食我係霸王山莊常客值得encore
我初頭以為比較殘舊既老店
其實仲有叫酸辣湯, 雞絲湯面
感覺無咩味精, 味道中上
4 樣野合共210
不過雞絲湯面係霸王山莊咁好食
我係霸王山莊常客
值得encore

小籠包子
一直好鍾意食小籠包😋,今日呢間好德來既小籠包真係好得🤩🤩 皮好薄,肉餡好足料,湯汁鮮甜🥳,一人食兩籠都冇問題!京蔥牛肉,味道都吾錯,牛肉吾會炒得太老。份量既話$98黎講都算偏少。🧐另外,叫左個酸菜魚,同平時食開既酸菜魚好吾同,$98大約有7-8塊厚魚柳、木耳同酸菜,老實講都唔難食但就唔會再encore ,雖然有個辣椒仔係隔離,但真係一啲都吾辣。🥺另外最值得一提,店員嘅服務態度真係非常好,上菜嘅姐姐好細心,每一次都會提我地小心熱🥰店內嘅員工年紀都比較大,但係服務都非常好👍🏻仲有就係店舖只收現金一點要留意🤓
店內嘅員工年紀都比較大,但係服務都非常好👍🏻
仲有就係店舖只收現金一點要留意🤓
招牌小籠包
京蔥牛肉
酸菜魚
招牌小籠包
京蔥牛肉
2020-03-27 1036 views
行過見到店面平平無奇,不過有朋友介紹即管試下。又由於疫情關係,我地叫左外賣。叫左小龍包,排骨湯面,醉雞,酸菜魚,紫菜豆腐羹,鍋貼。酸菜魚好好食,少少辣多酸菜,魚好大舊啖啖肉又好滑,醉雞好入味,小龍包好多肉汁,其他都不過不失。值得一讚佢地係外賣盒到界左幾個窿疏氣,所以拎到返屋企,啲排骨、鍋貼都冇局到淋晒仲好脆皮

叫左小龍包,排骨湯面,醉雞,酸菜魚,紫菜豆腐羹,鍋貼。

我們一進去就點了小籠包,然後紅油抄手,還有一個上海排骨面。 茶位費只是2塊錢,然後茶也蠻好喝的, 店員都蠻主動去幫我們去添茶。 這裡所有吃的都是新鮮去現做的,所以所有食品都挺熱的。小籠包的外皮是很薄的,可是它不是很容易一弄就破掉那種,所以吃起來很容易喝到湯汁,肉的味道不如鼎泰豐般濃,但也不錯。紅油抄手,因為很辣所以我沒有吃很多。上海排骨麵,這個是一個套餐來的,它是配一個面,它的排骨是超級大份的,所以旁邊的日本人看到我們點這個他們自己也點了。不知道為什麼那麼多日本人來吃它呢?在香港吃上海菜但周邊都是日本人。 🤭🤭最後點這一個我很想吃的甜點 豆沙鍋餅,可是在等待的時候就看到別桌上那個高力流沙球, 感覺這個很好吃。 豆沙鍋餅的豆沙如果再多一點點就好了,下次再試試吃高力流沙球吧!
我們一進去就點了小籠包,然後紅油抄手,還有一個上海排骨面。

小籠包

紅油抄手,因為很辣所以我沒有吃很多。

紅油抄手

排骨湯面

豆沙鍋餅

Type of Meal
Dinner
排骨湯面
  • 排骨湯麵
2019-09-09 1971 views
好少上海鋪嘅服務態度會咁好:嗰日落雨,我哋一入到鋪頭,啲服務員就幫手收傘,然後放喺特定位置,唔使我哋整濕對手;走嘅時候,又幫手拎返把遮俾我哋!我哋慢慢睇菜牌,雖然係繁忙嘅午市時間,佢哋又唔會催我哋,服務一流!係員工嘅服務態度同鋪頭嘅裝修,睇得出老闆係待客之道同呢啲細節上,都好注重!今次同朋友一齊試咗好多唔同嘅菜式(見圖片),印象比較深刻係佢嘅招牌小籠包, $44一籠(有四個),價錢黎講算係偏貴,不過黎到冇理由唔試吓佢嘅招牌。至於抵唔抵試,就見仁見智啦!如果要我揀,我覺得值得推介嘅係佢嘅「排骨湯麵」(抵食又好味之選! !),$65嘅排骨湯麵,竟然係用大大塊嘅豬扒黎炸,啖啖豬肉,而且豬肉嘅肥瘦適中!佢炸得均勻脆口得黎,肉身仲可以保持彈牙口感,10分難得!

如果要我揀,我覺得值得推介嘅係佢嘅「排骨湯麵」

雞絲粉皮
菜肉雲吞湯麵
上海粗炒
排骨湯麵
2019-08-25
$80 (Lunch)
雞絲粉皮
菜肉雲吞湯麵
上海粗炒
排骨湯麵
2019-07-22 1596 views
慶祝朋友生日食物質素高,但細碟,與價錢不成正比小籠包多汁膳糊如叫小菜,好貴炒年糕細碟,但夠穫氣朋友話鍋貼好味,我覺得唔夠脆無影相的蕃茄魚頭湯,蕃茄味濃,讚第一次食到好味的獅子頭高力奶黃,好特別,奶黃好味,不過豆沙夾啲
2019-07-21
Celebration
Birthday
獅子頭
炒年糕
2019-07-21 1243 views
朋友推薦在香港比鼎泰豐好吃的湯包🤔小籠包外皮折數超過16以上,代表師傅功力不淺👍🏿一口吃下湯汁的油脂味道與豬肉相當融洽,但要比鼎泰豐好吃!這可能見仁見智囉👌🏿鍋貼在菜單上表示需要15分鐘,卻跟小籠包一同上桌,讓我不免懷疑是預先剪好的吧🤔鍋貼的皮相對較厚,但煎過的那面酥脆是好吃的,一口咬下,不燙口,那與我猜測應該不會差太多,或許是怕客人等太久,裡面有些許湯汁,肉的味道與小籠包相同,如果不是真的想吃,點小籠包即可😬吃到一半想到上海菜怎能沒有吃個年糕點了三鮮炒年糕,裡面配料給的不寒顫,但味道非常清爽,不過一個很大的缺點是年糕品質不一,我吃到沒炒透的年糕,所以讓我有點小失望😩最後說豆沙鍋餅我認為是好吃的,必點皮脆餅做的厚度吃起來有點麻糬的軟嫩,非常特別,紅豆泥甜而不膩,與鍋餅的配合相當好,但如果唯一要說的缺點可能是豆沙給的太少😬總而言之,小籠包豆沙鍋餅 推推👍🏿
朋友推薦在香港比鼎泰豐好吃的湯包🤔

小籠包外皮折數超過16以上,代表師傅功力不淺👍🏿

吃到一半想到上海菜怎能沒有吃個年糕

最後說豆沙鍋餅
我認為是好吃的,必點

總而言之,小籠包豆沙鍋餅 推推👍🏿
小籠包與鍋貼
豆沙鍋餅
三鮮炒年糕
2019-07-08 697 views
I have high standard when it comes to Xiao long bao. And this restaurant definitely has some of the best!!I ordered Xiao long bao and den den noodles. Xiao long bao has super thin skin and full of juice! Highly recommend. Den den noodles has very little meat pieces but the peanuts, pickled vege and scallions are so fragrant that they complete the dish.Seating is comfortable and waiters are polite and experienced. It’s a good place if one wants to chill and talk. The place seems to want to

The place seems to want to present as high class thus justify the higher cost of food.
But it is a bit quirky to see water getting charged for hkd 2.

Overall pretty pricey for the location but you do get good quality food and seating
担担麵
小蘢包
2019-07-08
$105 (Lunch)
担担麵
小蘢包
  • 小籠包
2019-07-06 667 views
3年啦~~~由我在附近工作, 直至我轉左地點工作都好, 我都一直好喜愛此店, 經常都與同事們三五成群同帶朋友們來捧場。環境光線充足, 格調滿有上海風, 門外還掛有一排紅燈籠, 內有洗手間也很方便。茶水方面都會收番您2蚊, 茶味道不錯, 又會可以無限添飲。另有豆漿等其他飲料可供選擇。食物, 主打當然系小籠包, 4粒一籠, 襯熱吃非常美味, 汁液濃郁, 必叫之選。甜品, 有最傳統的上海甜吃高力流沙球, 一碟3粒須時製作十五分鐘。內裡是奶皇, 熱辣辣好滿足! 另外有紅豆餡, 不過我還是喜愛傳統的❤今次和閨蜜去吃, 見就到三伏期7月13日至8月21日, 黃饍有助除風濕, 便叫了饍糊湯麵。湯麵齊齊分享可叫店員剪定上檯, 饍糊汁好香口, 配以湯麵很有風味。其他推薦有紅油抄手, 吃少辣的朋友也可不妨一試, 很美味。湯麵還有排骨湯麵,排骨會另上。還有一讚店員的服務也很貼心, 整體也感到良好。

還有一讚店員的服務也很貼心, 整體也感到良好。

• 招牌小籠包
  • 高力流沙球
2019-07-05 498 views
唸住坐低食個快餐,叫個面快食走人,叫完面去左廁所。都唔知幾時放低個最低消費牌響度,食完面先見到,問佢係咪比我睇,佢好寸咁話一早擺低,暗示我發雞盲,我唔係差個$20既問題,而係你一早講我就叫唔同野食,我肯定我叫完野去廁所果時都未放底個牌。再周圍望下,一半枱係日本、韓國遊客。
2019-07-05
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
2019-04-14 1313 views
係伊麗莎白醫院睇完產檢,便於附近搵食,搜到這家上海菜,評價不錯,就來試下。食肆位於一條巷仔,門面也不起眼,平時可能多是街坊生意。看了下餐牌,價位偏高。菜品方面,菜肉餛吞,皮夠薄,但是食到後面,變的好爛,可能不夠筋度?糖醋排骨好味,用的排骨位置好多軟骨。油豆腐百頁卷煲好味,小小麻油味,點睛,百頁卷好正宗,墊度嘅娃娃菜和粉絲都好襯,夠清淡。油們筍都好味,對於喜歡食筍嘅我,下次來必定encore。不過不知道是不是因為有放味精,食完後有小小口渴。